Účet používateľaVyhľadávanie
Menu  .
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
20. 04.
kurzy
23:00info
CAR
NYI
02:00info
BOS
TOR
21. 04.
kurzy
18:30info
FLA
TBL
21:00info
NYR
WSH
01:00info
WPG
COL
04:00info
VAN
NSH
«

Magazín

Najlepší hokejisti od A po Z – Dave Andreychuk

V NHL hralo viacero výnimočných hráčov a my sa teraz pozrieme na tých najlepších podľa písmen abecedy. V prvej časti nášho letného seriálu sa zameriame na písmeno A. Bude to Anderson či Alfredsson? Nie, Dave Andreychuk.

A – David Andreychuk

1099 bodov v NHL Glenna Andersona, 6 Stanley Cupov a miesto v Hokejovej Sieni Slávy alebo 1157 bodov v NHL Daniela Alfredssona, Calder Memorial Trophy, King Clancy Memorial Trophy a Mark Messier Leadership Award nestačia na kariéru Kanaďana s ukrajinskými koreňmi Davea Andreychuka.

V Národnej hokejovej lige strávil 23 sezón a nastrieľal 640 gólov, z toho 274 v presilovkách, čo je kariérny rekord NHL všetkých čias. Len dvaja útočníci hrajúci na ľavom krídle nazbierali viac bodov za kariéru ako on. Dave ich má 1338 v 1639 zápasoch.

Draftovaný bol v roku 1982 zo 16. miesta Buffalom Sabres, v drese ktorého strávil 11 sezón. Neskôr bol vymenený do Toronta Maple Leafs, kde odohral tri plné sezóny a vo štvrtej putoval do New Jersey. Za Devils dohral sezónu a následne za nich odohral aj ďalšie tri. Potom za tri roky vymenil tri kluby. Postupne hral za Boston, Colorado a aj za svoj materský klub Buffalo. Napokon v sezóne 2001/2002 zakotvil v Tampe Bay, kde dohral svoju kariéru a v roku 2004 siahol aj na najväčší úspech svojej kariéry, Stanley Cup.

Najlepšiu sezónu z individuálneho hľadiska mal v roku 1994, keď sa priblížil k 100 bodom. Dosiahol ich 99. Svoj tím, Toronto, vtedy doviedol dva roky po sebe až do finále konferencie, kde však Leafs podľahli Los Angeles, resp. Vancouveru. Od fanúšikov si vyslúžil prezývku „Ujo Dave“. Pri podpise zmluvy s Tampou klub nepatril medzi favoritov na pohár, no potom, čo mu bolo postupne pridelené kapitánske „C“ na dres, doviedol Lightning až na samý vrchol. Po výluke sa vrátil ešte na jednu sezónu a následne ukončil svoju kariéru.

Jeho rodné mesto, Hamilton z provincie Ontário, premenoval svoju halu na Dave Andreychuk Mountain Arena & Skating Centre a Buffalo hráča zase zaradilo do Siene slávy Buffala Sabres. Momentálne bývalý hokejista zastáva funkciu viceprezidenta v Tampe Bay Lightning.

Andreychuck má so svojou manželkou Sue tri dcéry a bývajú v Tampe na Floride. Vlastní taktiež dom v Buffale. Popri práci sa venuje aj charite. Jeho nadácia je zameraná na mládežnícky hokej a pomoc deťom v núdzi.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies