Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
24. 04.
kurzy
01:00info
TOR
BOS
NHL live
03:30info
DAL
VGK
NHL live
04:00info
EDM
LAK
25. 04.
kurzy
01:00info
TBL
FLA
NHL live
01:30info
NYI
CAR
NHL live
«

Magazín

Legendy NHL: Phil Esposito

Pred Waynom Gretzkym bol Phil Esposito. Mnoho rekordov, ktoré začal Great One lámať patrilo do tej doby práve ostrostrelcovi, ktorého v NHL nikto nenazval inak ako Espo.

Esposita objavila organizácia Chicago Blackhawks v jeho rodnom meste, v Sault St. Marie v provincií Ontario. Zmluvne si zaistili stredného útočníka s postavou vysokou 185 cm, vážiacou 93 kg a sledovali, ako stúpa medzi hokejistami smerom hore.

V ročníku 1964-65 Espo prinútil NHL, aby ho uznala ako posilu ligy, ale jeho vlastný tím v Chicagu z neho radosť nemal. V sezóne 1966-67 Espo síce patril medzi najúspešnejších strelcov ligy, no Hawks ho považovali za pomalého a lenivého. V roku 1967 ho vymenili do Bostonu a to bol pre Esposita úplný zlom v jeho hráčskej kariére.

Phil EspositoPrišiel do mužstva, ktoré malo v obrane Bobbyho Orra, solídnych hráčov vo všetkých útočných radoch a vynikajúceho brankára. Hneď vo svojej druhej sezóne pôsobenia v Bostone stanovil rekord NHL v počte bodov (126). V play-off roku 1967 získal prvenstvo v počte strelených gólov, dosiahnutých asistencií a aj bodov celkovo. Bruins sa však aj tak nedostali do finále!

Tajomstvo Espositových úspechov spočívalo vo veľkosti jeho postavy a jeho sile. Podľa dnešných meradiel by boli jeho proporcie len priemerné, v roku 1970 však bol najmohutnejším mužom na ľade. Hokejka v jeho rukách dosiahla ďaleko a Espo vedel zachytávať odrazené puky a bleskovo ich vsádzať do siete. Bez prehnania sa môže tvrdiť, že 80% z jeho 717 gólov padlo zo vzdialenosti necelých troch metrov od brány.

V sezóne 1970-71 vytvoril nové rekordy v počte získaných bodov(152), aj strelených gólov (76). Jeho viditeľne najobdivuhodnejší výsledok doteraz nebol prekonaný. Espo stanovil novú osobnú normu počtu striel vypálených na bránku v jednej sezóne - 550!

K tomuto rekordnému číslu sa najviac približujú Paul Kariya, Bobby a Brett Hullovci, ktorí v najlepšom prípade dokázali puk vystreliť v jednom ročníku na súperovu svätinu 400-krát.

Jeden z určujúcich okamihov v Espositovej slávnej hokejovej kariére prišiel v roku 1972. Pred začiatkom ligovej sezóny 1972-73 doviedol tím Kanady k silne emocionálne prežívanému víťazstvu nad Sovietskym zväzom v sérii ôsmich exhibičných stretnutí.

V priebehu zápasov, po jednej z porážok Kanaďanov vo Vancouveri, fanúšikovia Esposita vypískali a ten potom z televíznych obrazoviek úpenlivo prosil fanúšikov „Javorových listov“ o podporu.

Vo svojej 18-ročnej kariére v NHL Esposito hral za tri mužstva, 5-krát získal Hart Trophy, pre najužitočnejšieho hráča ligy, v piatich sezónach za sebou nastrieľal súperov viac ako 50 gólov. Kariéru ukončil po sezóne 1980/81. Posledných šesť sezón v profilige strávil v drese New York Rangers.

Poslednej pocty sa mu dostalo v roku 1984, keď bol uvedený do Siene slávy NHL. Za svoju kariéru nazbieral 1590 bodov za 717 gólov a 873 asistencií.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Nemec sa z vlaňajška poučil. Teší sa na MS i vyvrcholenie prípravy: Takýto turnaj tu nebol dlho V boji o juniorský Stanley Cup zostávajú stále dvaja talentovaní SlováciMarchand uznáva: Maple Leafs sú stavaní inak ako v minulých rokoch Canadiens, Capitals i Devils sú medzi klubmi s rekordnými trestami v platovom rozpočte Slafkovský na dne: Skauti porovnali Celebriniho s poslednými 9 draftovými jednotkami Anaheim by sa v lete mohol posilniť o zvučné mená. Priority sú dveSlovenský brankár žiaril v súboji s Gajanom, z postupového mečbalu sa teší aj Pekarčík Pohroma pre Canucks: V druhom zápase boli bez opory, zvyšok série je v ohrození! Obranca Bruins utrpel zranenie. Uvidíme ho ešte v play-off? Švajčiarska hviezda Devils podstúpi operáciu. Stihne kemp? Colorado umiestnilo na waiver listinu útočníka Strelil viac gólov ako Dvorský, teraz podpísal zmluvu v NHLSlováci sú po drámach bližšie k MS: Jeden spálil tutovku, druhý bol svedkom zákroku play-off!Ďalšie dve veľké posily Slovenska sú o krok bližšie k MS. V hre je späť aj útočník, ktorý si zahral NHLV AHL začalo prvým zápasom play-offFlyers podpísali novú zmluvu s ruským brankáromFanúšikovia Canadiens nechápu: Aj po takejto sezóne je Slafkovský tak podceňovaný?Anketa: Ako oznámkujete Slovákov v NHL za ich výkony?Francis nevylučuje pred letom zmeny v zostave i na lavičke Kraken Ramsay: Pospíšilovi by náš štýl mal sadnúť. Mešár a Dvorský? Niekedy sa musíte rozhodnúť inak Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies