Účet používateľaVyhľadávanie
Menu  .
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
01:00info
TBL
FLA
NHL live
01:30info
NYI
CAR
NHL live
25. 04.
kurzy
01:00info
TBL
FLA
NHL live
01:30info
NYI
CAR
NHL live
26. 04.
kurzy
01:00info
WSH
NYR
NHL live
01:30info
NSH
VAN
04:00info
COL
WPG
04:30info
LAK
EDM
NHL live
«

Magazín

100+1 zaujímavostí a rekordov NHL III.

Anttimu Niemimu sa nedávno podaril naozaj husársky kúsok. Ôsmeho decembra vyhrávali Stars nad Hurricanes už 5:1, no potom prišli na rad góly Caroliny. Postupne znížili stav stretnutia na 5:4, aby 6 minút a 43 sekúnd pred koncom vyrovnali na 5:5. Trénerovi došli nervy a nechal Kariho Lehtonena vystriedať. Náhradník Niemi počas zvyšku stretnutia nečelil žiadnej strele a naopak Patrick Sharp opäť naklonil misku váh na stranu Dallasu. Niemi si tak pripísal na svoje konto výhru a pritom si nepripísal žiaden zákrok.

1. Výhra bez jediného zákroku

Niemi ale v tomto nie je v NHL sám. Pred dvoma rokmi sa to isté podarilo ďalšiemu brankárovi Stars, Richardovi Bachmanovi a v rokoch 1996 a 1998 to až dvakrát dokázal Craig Billington z Colorada.

2. Niemiho ďalší historický zápis

Keď prišiel pre začiatkom sezóny Niemi do Dallasu, mala to byť pre Lehtonena výzva a v otváracom zápase dostal šancu práve Niemi. Ten dôveru trénera nesklamal a chytil všetkých 37 striel Penguins pri víťazstve 3:0. Okrem tých 37 zákrokov ale asistoval aj na prvé dva góly svojho tímu. Žiaden brankár pred ním si nikdy v jednom zápase nepripísal 2 asistencie a čisté konto.

3. Hamburglar

Pri brankároch ešte na chvíľu ostaneme a pripomenieme si niektoré rekordné momenty ottawskej spásy z minulej sezóny. V sezóne 1938/1939 Frank Brimsek ako nováčik dokázal neinkasovať viac ako dva góly vo svojich prvých 12 štartoch kariéry. Až do sezóny 2014/2015 to nedokázal nikto iný, až Andrew Hammond, ktorý síce rekord neprekonal, ale dokázal ho aspoň vyrovnať. „Hamburglar" bol blízko vyrovnania aj ďalšieho rekordu.

4. Ďalší brankársky rekord na dosah

Patrick Lalime začiatkom sezóny 1997/1998 prekonal dlhoročný rekord Kena Drydena a Rossa Brooksa, ktorí dokázali neprehrať v riadne hracej dobe vo svojich prvých 14 štartoch v NHL, Lalime tento rekord vylepšil na 16 štartov a Hammond bol veľmi blízko k jeho vyrovnaniu či dokonca prekonaniu. Práve vo svojom 16. štarte prehral, no v ďalších jedenástich štartoch opäť v riadnom hracom čase neprehral. Séria v tejto štatistike sa síce zastavila na čísle 15, no začiatok kariéry po 27 zápasoch s bilanciou 22 výhier, štyri prehry po predĺžení a len jedna jediná v riadnom hracom čase nemá v celej dlhoročnej histórii NHL konkurenciu.

5. Čakanie na shutout

Až 132 zápasov musel odchytať Eldon „Pokey” Reddick, aby sa konečne dočkal nuly na konte inkasovaných gólov v zápase. Ďalší v zozname je Jim Hrivnak, ktorý však oproti Reddickovi čakal na prvé čisté konto len 85 zápasov.

6. Najdlhšie čisté konto

Úplne inú situáciu zažilo v NHL až 23 brankárov, ktorí dokázali pri svojej premiére vychytať čisté konto. Nikomu z nich sa však nepodarilo udržať čisté konto v dvoch zápasoch po sebe. Najdlhší štart kariéry bez inkasovaného gólu má brankár Matt Hackett a napriek tomu nemá čisté konto, pretože vo svojom prvom zápase striedal zraneného brankára a v ďalšom zápase inkasoval. Odkedy sa postavil do brány až do prvého inkasovaného gólu však uplynulo 102 minút a 42 sekúnd a k tomuto času sa nepriblížil nikto z 23 brankárov s čistým štítom v prvom zápase NHL.

7. Ťažká premiéra

V minulej sezóne nastúpil do brány na svoj prvý zápas za San Jose Troy Grosenick a pochytal neuveriteľných 45 striel. Žiaden nováčik v NHL dovtedy nečelil pri prvom čistom konte v prvom štarte kariéry toľkým streleckým pokusom súpera. Dovtedy držal rekord Andre Gill so 41 úspešnými zákrokmi ešte z roku 1967. V ďalšom zápase sa ale Troyovi až tak nedarilo a inkasoval tri góly z 13 striel.

8. Najviac čistých kônt v sérii

Od 31. decembra 2003 až do 9. januára 2004 neinkasoval Brian Boucher, brankár Phoenixu, ani jeden gól. Počas toho odchytal päť zápasov a postupne si na ňom vylámali zuby Kings, Stars, Hurricanes, Capitals, a Wild. Až v šiestom zápase, 11. januára 2004, inkasoval jediný gól z hokejok Trashers. Toto je moderný rekord NHL s časom 5:32:01.

9. Najviac čistých kônt po sebe 2

Absolútny rekord v historickom poňatí však drží Alec Connell. Ten v sezóne 1927/1928 neinkasoval v drese Ottawy Senators neuveriteľných 7 hodín, 41 minút a 2 sekundy, čo predstavuje dokopy šesť shutoutov. V rámci tohto rekordu však chytal až štyri predĺženia, ktoré v tom čase trvali desať minút a buď sa v nich rozhodlo o víťazovi, alebo sa zápas skončil remízou. V troch prípadoch sa zápas skončil remízou. Toto je jeden z tých rekordov, ktoré, zdá sa, nikdy nebudú prekonané.

10. Gól brankára brankárovi

Zopár brankárov si už v NHL pripísalo gól, či už priamou strelou alebo štatisticky ako hráčovi, ktorý sa posledný dotkol puku. Všetko to však boli prípady, keď súperova bránka zívala prázdnotou. Martin Brodeur však dokázal čosi unikátne a nie až tak dávno. Dvadsiateho prvého marca 2013 dostala Carolina šancu hrať presilovku a pri avizovanom vylúčení vykorčuľoval brankár Hurricanes Dan Ellis na striedačku, no onedlho si všimol, že nevydarená prihrávka na modrú čiaru smeruje do jeho brány a snažil sa do nej rýchlo vrátiť, no nestihol to a posledným hráčom New Jersey, ktorý sa dotkol puku, bol práve brankár.

11. Prehra bez inkasovaného gólu

Prehru si pripisuje brankár vtedy, ak inkasoval víťazný gól stretnutia. Takto znie definícia, no prax a teória sa nie vždy zhodujú. Svoje vie o tom brankár Mike Murphy. Ten odchytal v NHL len dva zápasy s bilanciou jedna prehra, deväť zákrokov a 100% úspešnosť zásahov. Ako je to možné? Šiesteho decembra 2011 sa stretla jeho Carolina s Calgary Flames. Jednotka Hurricanes, Cam Ward, bol za stavu 3:6 odvolaný a do brány sa postavil Murphy. Carolina znížila na 4:6 a odvolala Murphyho, aby získala útočníka naviac. Flames dali gól na 7:4 a Murphy sa vrátil do brány. Až do tohto momentu je všetko v poriadku. Do konca stretnutia však zázrakom Carolina znížila na 7:6 a tak bol víťazným gólom stretnutia ten do prázdnej brány. A pretože Ward bol v čase gólu už dávno na striedačke, prehra sa pripísala Murphymu, aj keď v čase gólu nebol na ľade. Naozaj bizarná situácia.

12. Gól proti 30 tímom

V NHL momentálne existuje 30 tímov a medzi hráčmi, či už súčasnými alebo bývalými, nájdeme pár mien, ktorým sa podarilo skórovať do siete všetkých z nich. Menovite sú to (aspoň vraj): Jágr, Hossa, Alfredsson, Heatley, Gáborík, Lecavalier, Nash, Smyth, Whitney, Thornton, Selänne, Jokinen, Briere. Vanek, Justin Williams, Ribeiro, Cullen, Brad Richards a Eric Cole.

13. Hokejista v base

NHL zažila aj pár nie najkrajších okamihov. Šiesteho januára 1988 hráč Minneosty North Stars Dino Ciccarelli neudrel hráča Toronta Maple Leafs Lukea Lichardsona do hlavy svojou hokejkou raz, ale rovno trikrát. Strávil dve hodiny v cele a zaplatil finančnú pokutu. Bol vôbec prvým hokejistom NHL, ktorý „sedel", aj keď len krátko.

14. Problémy s drogami

Nie je tajomstvom, aj keď to NHL nie vždy prizná, že hráči NHL v minulosti alebo teraz mali problém s alkoholom alebo drogami. Vôbec prvým hráčom, ktorý bol poslaný na liečenie zo závislosti, bol Bob Probert hrajúci za Chicago. Počas nehody na motorke v júli 1994 mu zistili v krvi kokaín a hladina alkoholu bola trikrát vyššia ako je dovolená hranica. Klub ho finančne nesuspendoval, ale poslal ho do liečebného zariadenia v Kalifornii, odkiaľ sa vrátil 25. apríla čistý a kariéru dohral v Chicagu až do jej ukončenia po sezóne 2000/2001

15. Najdlhší siedmy zápas play-off

Nebol to najdlhší zápas play-off, no žiaden siedmy zápas play-off netrval tak dlho. Odohral sa 18. apríla 1987 v prvom kole play-off medzi New Yorkom Islanders a Washingtonom Capitals. Zápas trval neuveriteľných 6 hodín a 18 minút, pokiaľ ho ukončil Pat LaFontaine a Isles zvíťazili 3:2. Siedmy najdlhší zápas v histórii play-off dostal prívlastkom „Easter Epic", keďže skončil v noci o 1:58 v deň sviatku Veľkej noci. Sedemdesiattri zákrokov Kellyho Hrudeyho zostáva rekordom NHL, čo sa týka siedmeho zápasu play-off. Aj v ďalšom kole rozhodol sériu Islanders až siedmy zápas, no tentokrát sa radovala Philadelphia.

16. NHL v TV

Dnes je samozrejmosťou aj pre nás Slovákov sledovať zápasy NHL v TV, no až do 11. októbra 1952 to nebolo samozrejmosťou ani pre Kanaďanov. Práve vtedy si mohli pozrieť zápas Montrealu proti Detroitu, v ktorom vyhrali Canadiens 2:1. Bol vysielaný s francúzskym komentárom.

17. NHL v TV v angličtine

Tri týždne sa v Kanade vysielali zápasy NHL vo francúzštine, pokiaľ sa konečne dočkali aj anglicky hovoriaci obyvatelia krajiny. A to aj vďaka komentátorovi Fosterovi Hewittovi. Bol zároveň prvým hlásateľom populárnej Hockey Night in Canada, ktorá začínala ešte v rádiu.

18. Hockey Night in Canada

Kedy vlastne vznikla táto v Kanade určite najznámejšia hokejová relácia? V novembri 1931 pustilo rádio frekvencie na Canadian National Railway radio network a ako prvé mohli poslucháči počuť komentované zápasy nie Montrealu Canadiens, ale iného kanadského tímu, Toronta Maple Leafs. Až od roku 1933 sa začali na stanici komentovať aj zápasy Canadiens a ďalšieho montrealského tímu, Maroons.

19. Prvý zápas NHL pod holý nebom

Úplne prvým zápasom pod holým nebom medzi tímami NHL nebol Winter Classic, ale jeho kanadská verzia Heritage Classic. Dvadsiateho druhého novembra 2003 sa v zápase proti sebe stretli Montreal a Edmonton. Hralo sa pred 57 167 divákmi a z víťazstva sa tešili Canadiens. V zápase si zahral aj Slovák Richard Zedník, ktorý strelil za Montreal dva góly a stal sa treťou hviezdou zápasu

20. Prvý Winter Classic

Hokej je biznis a NHL to vie. Preto 1. januára 2008 zorganizovala prvý zápas pod holým nebom v USA. Stretli sa v ňom Buffalo a Pittsburgh a na štadióne bolo 71 217 ľudí. Zápas dosiahol najlepšie čísla sledovanosti v televízii v USA za posledných viac ako 30 rokov hokejových prenosov.

21. Prvý zápas pod holým nebom

Vôbec najstarší organizovaný zápas pod holým nebom sa datuje do 6. októbra 2001 medzi tímami už neexistujúcej Central Collegiate Hockey Association – Michigan State Spartans a Michigan Wolverines. Na zápase bolo 74 554 a tento rekord držal až do minulého roka, keď sa Winter Classic v Detroite zúčastnilo až 104 173 ľudí.

22. Hokejový zápas s nádychom exotiky

Štyri zápasy naplánované NHL na tento rok znamenajú to, že zatiaľ sa za históriu hokeja odohrá presne 150 takýchto duelov. Prevažná väčšina z nich sa hrala v USA, v Kanade sa odohralo prekvapujúco len 13 takýchto duelov. K najexotickejšej krajine s hokejovým zápasom pod holým nebom patrí určite Mexiko. Na námestí v meste Zócalo porazili domáci Bulharsko v rámci zápasu tretej divízie juniorských majstrovstiev sveta 8:0 pred 3000 divákmi.

23. Prvý zápas pod holým nebom v Európe

Prvým zápasom pod holým nebom v Európe sa môže pýšiť Švajčiarsko. Štrnásteho januára 2007 sa proti sebe v rámci švajčiarskej najvyššej hokejovej súťaže (NLA) proti sebe postavili SCL Tigers a SC Bern. Bern pred 30 076 divákmi vyhral 5:2.

24. Švajčiarsko nie je jediné

Zápas pod holým nebom majú v Európe za sebou aj iné krajiny: Rakúsko, Česko, Fínsko, Nemecko, Rusko, Slovinsko, Švédsko či dokonca Chorvátsko, Francúzsko a Maďarsko. Dočkáme sa podobného podujatia niekedy aj u nás na Slovensku?

25. Prvý zápas v hale

Samozrejme, každému je jasné, že rozprávame o zápasoch pod holým nebom, odkedy je zvykom hrávať hokej v krytých halách. Kedysi totiž hokejisti vôbec o krytej ľadovej ploche a hraní hokeja po roztopení snehu ani nesnívali. Tretieho marca 1875 zorganizoval James Creighton v aréne Victoria Skating Rink v Montreale prvý duel na krytom štadióne.

26. Chyby na Stanley Cupe

O chybách na Stanley Cupe ste už mohli čítať v prvom dieli tohto seriálu, no objavilo sa mnoho ďalších. Šampiónom v sezóne 1980/1981 sa stal napr. „New York Ilanders", v sezóne 1971/1972 „Bqstqn Bruins" a v sezóne 1962/1963 „Toronto Maple Leaes".

27. Podvod na Stanley Cupe

Na Stanley Cupe sa udial aj nejaký ten podvod. Keď sa niekdajší majiteľ Oilers, Peter Pocklington, známy aj vďaka výmene Gretzkyho, tešil v roku 1984 z triumfu, na Stanley Cup dal vyryť aj meno svojho otca Basila, aj keď vôbec nebol členom tímu. Keď na to NHL prišla, jeho meno „preškrtla“ gravírovaním písmen X cez jeho meno.

28. Mená na Stanley Cupe

Pravidlá NHL dovoľujú víťaznému tímu napísať najviac 52 mien na Stanley Cup. Automatický zápis na pohári má hráč, ktorý odohral za víťazný tím aspoň 41 zápasov v základnej časti alebo aspoň jeden zápas play-off. Na ďalšie mená musí tím vyžiadať povolenie.

29. Keď NHL spraví výnimku

Vladimir Konstantinov hrával za Detroit Red Wings, pokiaľ neutrpel nehodu, po ktorej skončil v kóme. Zobudil sa z nej paralyzovaný a ostal na vozíku, a tak si už hokej nikdy nezahral. Detroit Red Wings v tej sezóne vyhral Stanley Cup a aj keď Konstantinov nenastúpil ani v jednom zápase, NHL spravila výnimku a dovolila napísať na pohár aj jeho meno.

30. Krádež Stanley Cupu

Počas play-off 1962 vypadol Montreal v prvom kole proti Chicagu, ktoré sa potom v ďalšom kole bilo o triumf s Torontom Maple Leafs. Počas toho, ako bol pohár vystavený v hľadisku, ho ukradol jeden fanúšik. Keď ho polícia zadržala, zistilo sa, že sa jedná o fanúšika Montrealu a ten svoj čin obhajoval slovami: „Nebral som ho pre seba, chcel som ho vziať tam, kam patrí, do Montrealu.“

31. O pohár musí byť postarané

NHL dovoľuje každému víťazovi Stanley Cupu stráviť s ním jeden deň. Toto pravidlo sa zaužívalo od roku 1995. So Stanley Cupom je však počas všetkých výletov človek nazývaný „Keeper of the Cup". Tým súčasným je Philip Pritchard, ktorý má aj účet na Twitteri, kde ukazuje, čo práve Stanley Cup „robí“. Keď Lord Stanley dával trofej najlepšiemu hokejovému tímu, poukázal na to, že vždy musia byť dve osoby, ktoré dohliadnu na to, aby bolo o trofej riadne postarané. Tými súčasnými sú Brian O’Neill a Ian „Scotty” Morrison. Podľa Hockey Hall of Fame majú absolútnu moc nad všetkými záležitosťami a rozhodnutiami ohľadom Stanley Cupu

32. Keepers of the Cup

Okrem toho súčasného NHL rozoznáva ešte niekoľko ďalších. Boli nimi Craig Campbell, Mike Bolt, Howie Borrow, Walter Neubrand, Bill Wellman a Izak Westgate. Mimochodom, Národná hokejová liga Stanley Cup nevlastní.

33. Vie Stanley Cup plávať?

Počas toho, ako bol Stanley Cup v dome Maria Lemiuexa, sa jeho spoluhráč Phil Bourque rozhodol zistiť, či Stanley Cup dokáže plávať tak, že ho hodil do bazéna. Ten sa, samozrejme, hneď potopil na dno. O dva roky sa Stanley Cup našiel v bazéne Patricka Roya. V roku 2002 sa rozhodol s pohárom plávať Dominik Hašek, no „keeperovi" vtedy pretiekli nervy, Stanley Cup mu vzal a Hašekov deň so Stanley Cupom sa tak skrátil. Okrem toho ešte v roku 1905 skončil Stanley Cup v ottawskom prieplave po neúspešnom pokuse opitých oslavujúcich hokejistov prehodiť ho na druhú stranu brehu. Vytiahnuť sa ho podarilo až na druhý deň.

34. Dá sa na Stanley Cup zabudnúť?

Dá. Dokázali to ešte v roku 1924 hokejisti Montrealu Canadiens, keď autom cestovali na oslavu a dostali defekt. Aby sa dostali k rezerve, museli z kufra vybrať Stanley Cup. Defekt opravili a prišli na miesto, keď zistili, že im čosi chýba. Najcennejšiu hokejovú trofej nechali na kraji cesty. Keď prišli na miesto, našli ho tam, ale už pod malou pokrývkou snehu. Podobný kúsok sa podaril aj Montrealu Wanderers ešte v roku 1907. Tí ho zabudli v ateliéri fotografa. Pokiaľ na to prišli, fotografova matka ho už stihla použiť ako kvetináč a nasadiť v ňom kvietky..

35. Stanley Cup prešiel krstom

Alebo lepšie povedané, dve deti boli pokrstené svätenou vodou z neho. V roku 1996 Sylvain Lefebvre nechal z neho pokrstiť svoju dcéru. O 11 rokov neskôr Tomas Holmström zobral trofej do Švédska a vodou z neho bola pokrstená jeho neter.

36. Nemravný Stanley Cup

Počas svoje éry určite navštívil najrôznejšie miesta, no jedným z najzvláštnejších je určite striptízový bar. To sa poradilo Markovi Messierovi a dokonca dvakrát. V roku 1987 ho vzal do podniku s názvom Forum Inn v Edmontone a keď sa mu triumf podarilo zopakovať v roku 1994, so spoluhráčmi ho vzal do baru Scores na Manhattane.

37. Zneuctený Stanley Cup

Až do roku 1994 verili fanúšikovia Rangers, že Stanley Cup je pre nich zakliaty, keď ho vyhrali naposledy v roku 1940 a keď bol znevážený jeho hráčmi. Práve v tom roku totiž klub konečne splatil celú čiastku za Madison Square Garden a to oslávili hráči symbolickým spálením hypotéky v mise. Na tom by nebolo nič zlé, keby požiar následne Lynn Patrick so spoluhráčmi neuhasil vymočením sa do misy.

38. Stanley Cup vo vojne

Stanley Cup precestoval svet krížom krážom, no v roku 2007 sa ocitol vo vojnovom Afganistane. V tábore v Kandahare si sedemnásť bývalých hráčov zmeralo sily v hokejbale s kanadskými vojakmi na betóne.

39. Misa Stanley Cupu nie je „prázdna“

V roku 1907 Montreal Wanderers nenapísal svoje mená na okraj misy, ale práve na jej dno. V roku 1915 sa k nim pridal aj tím Vancouver Millionaires, ktorý nechal vygravírovať deväť mien na jej vnútorné okraje.

40. Stanley Cup narástol

Stanley Cup vyrobený zo striebra a zliatiny niklu sa od pôvodnej malej misy, ktorú môžeme vidieť na vrchu do dnešného dňa, poriadne zväčšil. Momentálne váži viac ako 15,5 kilogramu a meria 89,5 centimetra. Aby sa zachovala približne stála veľkosť Stanley Cupu vždy, keď sa posledný spodný diel zaplní menami, odoberie sa vrchný a uloží sa do Hokejovej siene slávy. Pôvodne bol Stanley Cup napr. oveľa užší ako ho poznáme dnes.

41. Ôsmy nasadený tím

Až do nedávneho víťazstva Los Angeles v Stanley Cupe v roku 2012 sa nikdy nepodarilo, aby trofej vyhral tím, ktorý postúpil do play-off z posledného miesta. Do finále sa predtým dostal len raz v roku 2006 Edmonton, ktorý však podľahol Caroline.

42. Pitie zo Stanley Cupu

Jedna z najstarších tradícii, popíjanie šampanského z misy Stanley Cupu, sa začala už v roku 1896 hokejistami Winnipegu Victorias. Tri roky to tímom z Montrealu, ktorí vyhrali Stanley Cup predtým, nenapadlo.

43. Spoločná fotka so Stanley Cupom

V roku 1988 zavolal Wayne Gretzky ako prvý celý tím Edmontonu, vrátane členov organizácie, aby si spravili spoločnú fotku so Stanley Cupom. Odvtedy sa to stalo hlavnou tradíciou.

44. Nedotýkajte sa konferenčnej trofeje, lebo nevyhráte Stanley Cup

Jedna z najstarších povier v celej NHL. Denis Potvin zodvihol nad hlavu Prince of Wales Trophy v rokoch 1982 a 1983 a jeho Islanders s víťazstvom v Stanley Cupe problém nemali. V roku 1994 toto „pravidlo“ porušili oba tímy. Stephane Matteau z NY Rangers sa dotkol hokejkou Prince of Wales Trophy ešte pred predĺžením siedmeho zápasu konferenčného finále, ktoré napokon rozhodol. Mark Messier následne zodvihol trofej nad hlavu. Trevor Linden v tom istom roku zdvihol nad hlavu Clarence S. Campbell Bowl, no zo Stanley Cupu sa tešili Rangers. Po tom, čo v roku 2000 otočili Devils sériu s Philadelphiou z 1:3 na 4:3, Scott Stevens a Martin Brodeur zdvihli trofej. Takisto to spravil v tom roku aj Dallas, no z víťazstva sa tešil zase tím z Východnej konferencie. Stevens zdvihol trofej aj pri víťazstvách v Stanley Cupe v rokoch 1995 a 2003. Steve Yzerman sa dotkol trofeje v rokoch 1997, 1998, 2002 a zakaždým Detroit trofej vyhral. Nicklas Lidström sa, naopak, v roku 2008 trofeje odmietol dotknúť a jeho tím vyhral aj tak. V roku 2009 sa trofeje dotkol aj Sidney Crosby, ktorý v tom roku doviedol svoj tím k víťazstvu.

45. Párkrát sa to aj potvrdilo

V roku 2002 sa tím Caroliny dotkol pohára a prehral finále proti Detroitu. V roku 2004 sa Jarome Iginla dotkol trofeje, na druhej strane Dave Andreychuk to odmietol. Tampa Bay vtedy Calgary porazila. V roku 2007 sa trofeje dotkli spoločne Daniel Alfredsson a Wade Redden, v opačnej konferencii sa jej nedotkol Scott Niedermayer a jeho tím napokon vyhral Stanley Cup. V roku 1993 Gretzky v LA oslavoval s trofejou a finále nevyhral, potom v roku 2012 Dustin Brown odmietol dokonca naložiť trofej na lietadlo a LA vyhralo Stanley Cup. V roku 2010 sa Mike Richards dotkol trofeje a Jonathan Toews nie. Chicago vtedy porazilo Philadelphiu.

46. Stanley Cup v Európe

Vôbec prvýkrát letel Stanley Cup za oceán v roku 1996, keď ho Peter Forsberg vzal do Štokholmu a následne do rodného Örnsköldsviku vo Švédsku

47. Návrat domov

V apríli 2006 sa ocitol Stanley Cup v Londýne, na mieste, kde bol vyrobený. Bolo to po vyše 114 rokoch, odkedy nabral smer Kanada.

48. Otočenie najnepriaznivejšieho stavu série

Len 4-krát sa podarilo tímu, ktorý prehrával v sérii 0:3, otočiť sériu na 4:3 vo svoj prospech. V roku 1942 sa to podarilo Torontu Maple Leafs proti Detroitu Red Wings, o 33 rokov neskôr sa to podarilo hráčom New Yorku Islanders, ktorí zarmútili Pittsburgh Penguins. V roku 2010 sa rovnaký kúsok podaril aj Philadelphii Flyers, ktorá vyradila Boston Bruins. Naposledy sa to podarilo Los Angeles Kings, ktoré počas play-off 2014 zaskočilo San Jose Sharks. Podobný kúsok sa však nepodaril 177 tímom, ktoré taktiež prehrávali 0:3. Až v 112 prípadoch rozhodol o víťazovi série už štvrtý zápas a iba päť tímov si dokázalo vynútiť siedmy, aj keď neúspešný zápas. Z deviatich zápasov, keď sa séria z 0:3 zmenila na 3:3, sa dva zápasy rozhodli v predĺžení, päť z nich vyhral domáci tím a šesť bolo rozhodnutých s rozdielom jedného gólu.

49. Obhajca titulu pred bránami play-off

Nepostup Los Angeles v minulej sezóne do play-off znamenal to, že už v apríli bolo jasné, že aktuálny víťaz Stanley Cupu svoj triumf určite neobháji. Stalo sa tak len piatykrát v celej histórii NHL, aby úradujúci šampión nepostúpil do vyraďovacích bojov. V sezóne 2006/07 tak dopadla Carolina Hurricanes, v sezóne 1995/96 New Jersey, v sezóne 1969/70 Montreal Canadiens a v sezóne 1967/68 Toronto Maple Leafs.

50. World Hockey Association

V rokoch 1972 až 1979 existovala liga, ktorá priamo konkurovala NHL a mala v úmysle vyrovnať sa jej. Počas jej krátkej, len 7-ročnej histórie, sa v nej vystriedalo až 26 klubov, no len šesť prežilo do jej konca. Tých šesť tímov sa rozhodlo pridať sa ku konkurenčnej NHL. Birminghamu a Cincinnati sa to síce nepodarilo, no New England (Hartford), Winnipeg, Quebec a Edmonton boli úspešní a od sezóny 1979/1980 je tak NHL až do dneška jedinou najvyššou hokejovou súťažou na americkom kontinente. Keďže Hartford Whalers, Winnipeg Jets a Quebec Nordiques sú dnes Carolina Hurricanes, Arizona Coyotes a Colorado Avalanche, je Edmonton Oilers jediný klub WHA, ktorý pretrval na svojom pôvodnom mieste dodnes. V WHA pôsobili aj mnohé hviezdy ako Gordie Howe, Bobby Hull alebo Wayne Gretzky.

Pozri aj: Články o WHA na SlovakNHL.sk

51. Prvý černoch v NHL

Až do roku 1958 pôsobili v NHL len samí belosi. Až potom si Boston Bruins upísal hráča s menom Willie O'Ree, ktorý sa 18. januára 1958 stal prvým hokejistom tmavej pleti v NHL. V najvyššej súťaži odohral síce len dve sezóny a 45 zápasov, v ktorých nastrieľal štyri góly a nazbieral 14 bodov, no otvoril cestu ďalším černochom do NHL, v ktorej bol a je rasizmus, bohužiaľ, stále prítomný. V roku 2000 získal Lester Patrick Award

52. Černosi v NHL

Celkovo v NHL nastúpilo na aspoň jeden zápas 78 hokejistov tmavej pleti, z toho 30 je stále aktívnych. Najúspešnejším je bezpochyby Grant Fuhr, ktorý je ako jediný hokejista tmavej pleti uvedený v Hokejovej sieni slávy a zároveň prvý z celkovo šiestich, ktorý vyhral Stanley Cup. Okrem neho sú to ešte Johnny Oduya, Dustin Byfuglien, Jamal Mayers, Ray Emery a Pokey Reddick.

53. Don Cherry

Dnes známy ako komentátor zo stanice CBC, hlavne z Coach Corner v relácii Hockey Night in Canada a taktiež svojimi výstrednými oblekmi má za sebou viac ako úspešnú kariéru na pozícii trénera NHL. V Bostone trénoval päť rokov a dvakrát po sebe sa dostal až do finále, kde však podľahol Montrealu. V ďalšej sezóne vyhrával jeho tím v siedmom zápase semifinále o gól, keď striedačka dostala trest za príliš veľa hráčov na ľadovej ploche. Súperovi sa podarilo vyrovnať a v predĺžení vyhrať. Cherry dostal padáka a v ďalšej sezóne trénoval Colorado Rockies. Tam však z 80 zápasov vyhral len 16 a potom ho už na trénerskej lavičke vidieť nebolo. Naopak, v Bostone odtrénoval 400 zápasov, vyhral z nich 231 a prehral len 105. V play-off má úspešnosť 56,4%.

54. Samostatné nájazdy

NHL zaviedla tento spôsob rozhodovania zápasov po výluke v ročníku 2004/2005. Vôbec prvé nájazdy sa udiali hneď v prvý večer, keď sa v nich stretli Toronto Maple Leafs a Ottawa Senators. Prvý nájazd mal na svedomí Daniel Alfredsson a hneď svoj prvý pokus proti Edovi Belfourovi premenil. Jeho hokejka je umiestená v Hokejovej sieni slávy.

55. Éra expanzie

Po veľkej kríze, ktorá spôsobila úpadok a zánik mnohých klubov, sa NHL od roku 1942 až do roku 1967 hrala len so šiestimi tímami. Najviac tímov, desať, hralo NHL v rokoch 1926 až 1931. Od roku 1967 tak v NHL nastala tzv. „Expansion" éra, ktorá postupne viedla až k dosiahnutiu 22 tímov v lige. Najväčší skok nastal práve v sezóne 1967/1968, keď do NHL pribudlo až šesť nových tímov, čím sa počet zdvojnásobil. Vôbec prvým tímom z éry expanzie, ktorý vyhral Stanley Cup, bola Philadelphia Flyers v roku 1974. Počas prvých šiestich rokov žiaden nový tím v play-off neporazil tím z Original Six. V sezóne 1974/1975 sa proti sebe postavili Buffalo a Philadelphia a bolo to prvýkrát od roku 1926, keď vo finále nebol tím z Original Six.

56. Prvé nové tímy

Prvých šesť tímov, ktoré pribudli k tradičným šiestim (Chicago Black Hawks, Montreal Canadiens, Toronto Maple Leafs, New York Rangers, Detroit Red Wings, Boston Bruins), boli St. Louis Blues, California Seals, Philadelphia Flyers, Minnesota North Stars, Pittsburgh Penguins a Los Angeles Kings.

57. Postupné rozširovanie ligy

Pred sezónou 1970/1971 do NHL prišli Buffalo Sabres a Vancouver Canucks, o dva roky neskôr Atlanta Flames a New York Islanders a o ďalšie dva sa liga rozšírila o Kansas City Scouts a Washington Capitals. V sezóne 1978/1979 zanikol tím Cleveland Barons (pôvodne California Seals) a liga mala o jedného člena menej. V nasledujúcej sezóne však prišli štyri tímy z WHA: Edmonton Oilers, Hartford Whalers, Quebec Nordiques a Winnipeg Jets. V sezóne 1991/1992 mala NHL už 22 tímov, keď prišiel tím San Jose Sharks, rok na to pribudli ďalšie dva tímy: Ottawa Senators a Tampa Bay Lightning. V ďalšom roku Mighty Ducks of Anaheim a Florida Panthers. Od roku 1998 do roku 2001 pribudli ešte štyri tímy, aby sa dosiahol dnešný počet 30 klubov. Boli to postupne Nashville Predators, Atlanta Thrashers a Columbus Blue Jackets s Minnesotou Wild.

58. Zaujímavý prípad okolo San Jose

Aj keď San Jose hrá oficiálne NHL až od roku 1991, už v 70. rokoch mali bratia Gundovci tím California Golden Seals, ktorý reprezentoval v NHL kalifornské pobrežie. V roku 1978 Gundovci kúpili tím Minnesota North Stars a „Expansion draftu" 1991, keď do ligy prišli Sharks, predchádzal „Dispersal draft". Nový tím San Jose bol totiž postavený na troskách North Stars. Dispersal draft umožnil vyberať hráčov alebo lepšie povedané prospekty z tímu North Stars a až potom došlo k výberu hráčov z iných tímov. Aj keď v roku 1991 hrali Nort Stars finále Stanley Cupu, o dve sezóny tím úplne krachol a sťahoval sa do Dallasu. Nový tím z Minnesoty hral NHL až o celých sedem rokov neskôr.

59. Prví hráči v NHL narodení v Európe.

Prvým hokejistom narodeným v Európe, ktorý hral v NHL, bol Joe Hall. Narodil sa síce ako Kanaďan, ale v meste Staffordshire v Anglicku. Ďalším takýmto hráčom je pôvodne Fín Albert Pudas, ktorý sa však s rodičmi presťahoval do Kanady, keď mal len 18 mesiacov. Na Ukrajine sa narodil Vic Hoffinger, ktorý však vyrastal v kanadskej provincii Saskatchewan. Joe Jerwa sa narodil v poľskej Varšave, no ako 6-ročný sa presťahoval do Kanady. Gus Forslund je Švéd, ktorý sa už v detstve presťahoval s rodičmi do Ontária.

60. Prvý skutočný Európan v NHL

Vôbec prvým hokejistom, ktorý začal svoju juniorskú hokejovú kariéru v Európe a neskôr prerazil do NHL, bol Ulf Sterner. Stalo sa tak v sezóne 1964/1965, keď hral za New York Rangers. V rodnej krajine pred príchodom do NHL hrával za tímy Forshaga IF a Västra Frölunda HC. Aj v keď v NHL odohral len štyri zápasy bez bodového zápisu, navždy sa zapísal do hokejovej histórie.

61. Prienik Európanov do NHL

Keď v roku 1973 Švédi Borje Salming a Inge Hammarström opustili rodnú krajinu a začali hrať za Toronto, spustili prílev hráčov trénovaných v Európe do severoamerickej NHL. V čase ich príchodu hralo v NHL 95% Kanaďanov a zopár bolo Američanov. Samozrejme, vtedy tam pôsobili hráči ako Stan Mikita alebo Walt Tkaczuk, no tí svoju kariéru nezačali v Európe a v zámorí žili od útleho detstva. V 80. rokoch potom Peter Šťastný načal príchod hráčov z komunistických krajín a po rozpade Sovietskeho zväzu NHL definitívne pokrýva všetkých najlepších hokejistov sveta.

62. Európan ako draftová jednotka

Veľká vec na pomery NHL sa udiala v roku 1989, keď si Quebec vyhral z celkovo prvého miesta draftu Švéda Matsa Sundina. Tento výber určite nebol nešťastným, keďže Sundin má za sebou v NHL mimoriadne úspešnú kariéru a je uvedený v Sieni slávy. Po ňom bolo vybratých ešte päť ďalších hráčov z Európy ako draftové jednotky. Boli to traja Rusi a dvaja Česi. Zatiaľ čo Roman Hamrlík vybraný Tampou Bay v roku 1992 nebol práve najhoršou voľbou, o Patrikovi Štefanovi vybraného Atlantou v roku 1999 sa to už povedať nedá. Atlanta o dva roky opäť siahla po Európanovi, no tentokrát si vybrala lepšie, keď siahla po Iľjovi Kovalčukovi. V roku 2004 si Washington vybral ostrostrelca Alexa Ovečkina a zataľ posledným draftovaným Európanom z prvého miesta je Nail Jakupov, ktorého si v roku 2012 vybral Edmonton.

Pozri aj: Európske draftové jednotky NHL

63. Prvý draft

Vôbec prvý vstupný draft NHL sa konal v roku 1963 v hoteli Queen Elizabeth v Montreale a draftovali sa vtedy aj 16-roční hráči, celkovo ich bolo vybraných 21. Historicky prvým draftovaným hráčom bol Garry Monahan, ktorého si vybral Montreal. V NHL odohral 748 zápasov so ziskom 285 bodov.

64. Prvý verejný draft

Až do roku 1980 sa draft konal medzi generálnymi manažérmi za zavretými dverami, keď sa prvýkrát udial na verejnom mieste v aréne Montrealu, vtedajšej Montreal Forum. Prvý televízny prenos draftu bol o štyri roky neskôr, v roku 1984. V roku 2005, keď bol draftovaný Sidney Crosby, sa draft konal výnimočne v ottawskom hoteli Westin, keď sa pre výluku nekonal v domovskom stánku miestnych Senators. Iba najlepších 20 prospektov bolo prítomných na udalosti.

65. Prvý draft mimo Montrealu

Až do roku 1985 sa vstupný draft konal výlučne v Montreale. Práve v tomto roku prvýkrát opustil hranice mesta a česť hostiť ho dostalo Toronto. V roku 1987 sa konal draft v detroitskej Joe Louis Aréne, čo bol vôbec prvý draft za hranicami Kanady. Prvý prenos draftu NHL v USA bol v roku 1989. Dnes sa draft koná každý rok v inej hale tímu NHL.

66. Formát All-Star Game

Zápas hviezd nebol vždy taký, ako ho poznáme dnes. Prvý sa odohral už v roku 1947 a postavili sa vtedy proti sebe obhajca Stanley Cupu a výber hráčov spomedzi ostatných tímov. Prvým tímom, ktorý sa zúčastnil tohto podujatia, bolo Toronto Maple Leafs a svoj zápas prehralo 3:4. Tento formát vydržal až do roku 1968. Od roku 1969 sa stretli výbery jednotlivých konferencií. Východ proti Západu, resp. Wales konferencie proti Campbell konferencii trvala až do roku 2009 s výnimkou rokov 1998 až 2002, keď sa proti sebe postavili výber Európy a výber Severnej Ameriky. Od roku 2010 má NHL formát draftu, keď o zložení prvej päťky rozhodujú fanúšikovia svojimi hlasmi.

67. Čas konania zápasu All-Star

Až do sezóny 1966/1967 sa konal Zápas hviezd na začiatku sezóny a až po 20 rokoch od jeho vzniku sa konal v polovici sezóny, čo vydržalo dodnes.

68. Sovietsky zväz vs. Výber NHL

All-Star Game sa nekonala v roku 1979 z dôvodu mini turnaja medzi výberom NHL a výberom hráčov Sovietskeho zväzu. Pod názvom Challenge Cup sa odohrali tri zápasy. Prvý vyhral výber NHL 4:2, druhý výber ZSSR 5:4 a o všetkom mal rozhodnúť tretí zápas, v ktorom výber ZSSR deklasoval výber NHL vysoko 6:0. Toto podujatie sa opakovalo zvonu v roku 1987 pod názvom Rendez-vous. Prvý zápas vyšiel lepšie výberu NHL, keď vyhral 4:3, no odvetu opäť vyhral výber ZSSR pomerom 5:3. Tretí zápas sa v tomto prípade nekonal. NHL organizuje Zápas hviezd každoročne s výnimkou lockoutu a Olympijských hier.

69. Výmena hráča za generálneho manažéra?

V roku 1999 vymenila Tampa Bay Lightning svojho hráča Roba Zamunera do Ottawy Sentors za Andresa Johansona a práva na generálneho manažéra Sens, Ricka Dudleyho. Ten súhlasil a stal sa generálnym manažérom Tampy Bay.

70. Je uzávierka prestupov skutočnou uzávierkou prestupov?

Mnohí to možno nevedia, no aj po uzávierke prestupov môžu tímy vymieňať hráčov a podpisovať voľných hráčov. V marci 2012 sa zranil Tuuka Rask a aby Boston Bruins nestratili šance na play-off, rýchlo podpísali Martyho Turca, ktorý za tím odchytal päť zápasov a do play-off už nezasiahol.

71. Dvojminútová presilovka

Až do sezóny 1956/1957 musel hráč sedieť na trestnej lavici plné dve minúty, a to aj po tom, čo jeho tím dostal gól. K zmene pravidiel došlo po tom, keď Montreal dokázal v jednej dvojminútovej presilovke skórovať až päťkrát.

72. Najväčšia výmena všetkých čias?

V roku 1980 sa medzi Edmontonom schyľovalo k výmene nevídaných rozmerov. Niekdajší majiteľ Edmontou, Peter Pocklington, prezradil, že majiteľ vtedajších Maple Leafs, Harrold Ballard, ktorého trápili veľké finančné problémy, prišiel s ponukou vymeniť celé kluby. Taktiež žiadal aj 50 miliónov v hotovosti. A keby príchod Waynea Gretzkyho nepobláznil fanúšikov tak veľmi, možno by k tomuto trejdu aj došlo.

73. Eric Lindros bol vymenený na drafte dvakrát

V roku 1992 Quebec draftoval Erica Lindrosa, no ten odmietol za klub hrať. Preto sa ho snažil klub vymeniť a podarilo sa mu dohodnúť hneď s dvoma tímami. Z Philadelphie mal do klubu prísť Steve Duschesne, Ron Hextall, Kerry Huffman, Mike Ricci, práva na Petra Forsberga, prvú voľbu draftu Flyers v rokoch 1992 a 1993 a 15 miliónov dolárov v hotovosti. Z New Yorku Rangers mali prísť Tony Amonte, Alexei Kovalev, John Vanbeisbrouck, Doug Weight, prvé voľby draftu Rangers v nasledujúcich troch rokoch a 12 miliónov dolárov v hotovosti. Lindros bol očividne veľmi žiadaný a kluby zaňho boli ochotné dať veľa. Zástupcovia Flyers považovali výmenu za hotovú vec, keď sa dopočuli o tom, že existuje ďalšia s Rangers a Nordiques postavili pred arbitrážny súd. Ten rozhodol, že platila výmena s Flyers.

74. Najtvrdšia strela príklepom

Rekord zručností All-Star drží Zdeno Chára, ktorý v roku 2012 vystrelil puk rýchlosťou 175,1 km/h. Alexander Riazantsev vytvoril rekord KHL s rýchlosťou 183,67 km/h, no NHL tento rekord neuznáva, keďže bol puk vystrelený z menšej vzdialenosti od brány. Najrýchlejšia strela bola však dosiahnutá Bobbym Hullom, ktorému v zápase namerali až 190,38 km/h. Ako prvý vraj v NHL začal pravidelne strieľať príklepom Bernie Geoffrion v roku 1951. Tento spôsob strely nazval „bum bum“ pre jej silu a rýchlosť.

75. Dobrodinec Jarome

Za každý gól, ktorý Iginla vsietil, daroval nadácii KidSport peniaze. Počas 14 rokov tak prispel sumou vyše 700 000 dolárov. Počas olympiády v roku 2002 začul cudzí rozhovor o tom, ako spávajú počas olympiády v aute. Pre všetkých štyroch zaplatil z vlastných nákladov hotel.

76. Brankár v ohni

Keď v 30. rokoch minulého storočia chytal Abie Goldberry, puk súpera zasiahol balíček zápaliek, ktorý mal vo vrecku a iskra spôsobila, že jeho oblečenie začalo horieť. Oheň uhasil až jeho spoluhráč, no brankár predtým utrpel značné popáleniny.

77. Stanley Cup v ohni

Počas osláv víťazstva Stanley Cupu hráčmi Toronta Maple Leafs v roku 1962 sa im podarilo nešťastne prevrhnúť Stanley Cup do vatry. Keď ho vybrali z ohňa, bol značne poškodený a hráči museli zložiť veľkú čiastku na jeho opravu.

78. Hokejový dátum

Piaty október 1965. Presne v tento rovnaký dátum sa narodili v 200-kilometrovej vzdialenosti od seba dve ikony svetového hokeja – Mario Lemieux a Patrick Roy.

79. Naštvaný na fanúšika

Mike Milbury sa v roku 1979 tak rozčúlil správaním sa fanúšika na hokejovom zápase, že preskočil striedačku a rozbehol sa za ním po hľadisku. Ten po zápase udrel jeho spoluhráča Stana Jonathana. Keď ho chytil, vyzul mu topánku a udrel ho ňou. Od ligy si za udretie platiaceho zákazníka vyslúžil 6-zápasovú suspendáciu.

80. Zápas ako spôsob chudnutia

Počas jedného zápasu dokáže hokejista zhodiť aj viac ako štyri kilá hmotnosti. Počas intenzívneho hokejového zápasu hrozí veľké riziko dehydratácie hokejistu na striedačke, preto je dôležité, aby pred zápasom zjedli dostatok proteínov a mali k dispozícii na striedačke dostatok tekutín.

81. Symbolické vhodenie puku

Niekoľko známych osobností sa zúčastnilo úvodného symbolického buly. V roku 2014 v zápase medzi Kings a Wild vhodili puk na ľad Gene Simmons a Paul Stanley z kapely KISS. Počas finále Stanley Cupu v roku 2007 hodil puk na ľad guvernér Kalifornie Arnold Schwarzenegger. V roku 2006 vhodila úvodné buly zápasu medzi tímami Vancouver Canucks a San Jose Sharks kráľovná Alžbeta II. A mimochodom, v jednom zápase NHL sa použije približne 40 až 45 pukov.

82. Hokejové Majstrovstvá sveta v hokeji 1930

Kanadský výber bol považovaný za tak veľkého favorita, že sa vôbec nezúčastnil žiadneho zápasu a bol nasadený priamo do finále, kde sa prebojoval tím Nemecka. Kanada vyhrala finálový zápas 6:1.

83. Bitka v tme

Počas Juniorských Majstrovstiev sveta v roku 1987 v zápase medzi Kanadou a Sovietskym zväzom sa strhla bitka, s ktorou si rozhodcovia nevedeli poradiť a tak prikázali zhasnúť v hale svetlá. No ani to v jej pokračovaní nezabránilo.

84. Hokej je pre Kanaďanov všetko

V kanadskej provincii Britská Kolumbia existuje zaujímavý zákon. Počas operácie majú lekári zakázané rozprávať sa o hokeji. Musia o ňom asi hovoriť veľmi často.

85. Katolíci

Existuje hokejový tím rímskokatolíkov s názvom Flying Fathers. Hrajú iba exhibičné zápasy, na ktorých zbierajú peniaze na charitu.

86. Brankárske pravidlo

V NHL existuje pravidlo, ktoré dovoľuje tímu, ktorému sa zrania obaja brankári, vybrať si do brány hocikoho prítomného na štadióne, napríklad aj fanúšika z hľadiska. Takáto situácia sa udiala v marci tohto roku, keď bol pripravený nastúpiť tréner brankárov Floridy Panthers Robb Tallas. Napokon sa však do brány nepostavil, keďže Roberto Luongo bol schopný dochytať zápas.

87. Tiger Williams

To, že je to najtrestanejší hráč NHL všetkých čias, je každému známe. Jeho 3966 trestných minút znamená, že na trestnej lavici strávil teoreticky takmer tri dni svojho života!

88. Koľko si treba vziať na hokejový zápas?

Priemerná cena lístka na zápas NHL je 62,18 dolárov a jedno pivo vyjde v priemere na 7,54, hot-dog stojí v priemere 4,84 a minerálka 4,46 dolárov. Samozrejme, cely stále rastú. Pre porovnanie, v sezóne 2006/2007 stál lístok na zápas v priemere 43,13 dolárov, pivo 6,71 dolárov, hot-dog 3,90 a minerálka 4,14.

89. Úvod ako hrom

Mike Knuble dokázal 14. februára 2003 v drese Bostonu naozaj unikátnu vec. Časomiera ukazovala ešte len 27. sekundu, no už stihol dvakrát skórovať. Dodnes sú to najrýchlejšie dva góly od začiatku zápasu v histórii NHL.

90. Keď sa činia obrancovia

Jedenásteho decembra 1997 Tom Bladen v drese Philadephie a 14. marca 1986 Paul Coffey v drese Edmontonu dokázali v jednom zápase nazbierať neuveriteľných osem bodov. Tom Bladen v tom zápase stanovil aj rekord obrancu v štatistike +/-. Zastavil sa na čísle +10. Rekordom v počte asistencií obrancu v zápase je šesť. Dokázalo to hneď niekoľko obrancov, menovite Babe Pratt, Pat Stapleton, Bobby Orr, Ron Stackhouse, Gary Suter a už v spomínanom zápase Paul Coffey.

91. Gretzky vs. Boston

Vo finále Stanley Cupu v roku 1988 si Wayne doslova zgustol na „medveďoch" z Bostonu. V piatich zápasoch série dokázal nazbierať neuveriteľných 13 bodov za tri góly a desať asistencií. Nikomu sa vo finále nepodaril podobný kúsok.

92. Súčasný rekordman na lavičke

Bruce Boudreau, ktorý trénoval postupne Washington a Anaheim, je trénerom, ktorý najrýchlejšie pokoril hranicu 300 výhier. Stačilo mu na to 496 zápasov.

93. Premiéra sa nie vždy začne podľa predstáv

Keď 20. decembra 1981 nastupoval Paul Skidmore na svoj prvý zápas NHL do brány St. Louis, ani len netušil, že inkasuje už po piatich sekundách hry. Podobné „šťastie“ mal nedávno, 20. februára 2015, MacKenzie Skapski v drese New Yorku Rangers. Ten si však dokázal zachovať čisté konto „až" 14 sekúnd.

94. Keď mladík rozhodne sériu

Séria v play-off v roku 1981 medzi Calgary a Philadelphiou viedla až do 7. zápasu, kde sa po víťazstve 4:1 tešili hráči Flames. Paul Reinhart si pripísal tri body za tri asistencie a vo veku 21 rokov a 108 dní je najmladším hráčom, ktorý nazbieral v rozhodujúcom zápase aspoň tri body.

95. Nekonečné čakanie na bod

Cam Jansen začal svoju kariéru v NHL 5. novembra 2005, no až 27. februára 2007 sa mu podarilo konečne dosiahnuť prvý bod v NHL, keď skóroval proti Washingtonu. Stalo sa tak až v jeho 82. zápase. Nikto nikdy v NHL nečakal na prvý bod tak dlho.

96. Nešťastný tím

Od roku 1988 až do roku 2011 čakala organizácia presťahovaného tímu Winnipeg Jets do Phoenixu, aby sa konečne dočkala výhry v sérii play-off. To predstavuje 23 rokov. Odvtedy vyhrala organizácia v rámci NHL len dve série a predtým taktiež len dve.

97. Zápas číslo 7

Nikomu netreba hovoriť, aký dôležitý je v rámci play-off siedmy zápas. Víťaz totiž berie všetko. Od zavedenia 7-zápasovej série sme zažili presne 636 takýchto duelov. Až 161 z nich vyústilo do siedmeho zápasu a domáci tím v nich triumfoval 98-krát. Počas play-off v rokoch 1994, 2011 a 2014 sme zažili až sedem sérii, v ktorých sa rozhodovalo v poslednom zápase, čo je najviac v histórii. Na druhej strane, v play-off v rokoch 1970, 1973 a 1977 nedošlo k žiadnemu siedmemu zápasu v celom play-off.

98. Úspešní a neúspešní v rozhodujúcom zápase

Detroit a Boston odohrali v histórii NHL najviac zápasov číslo 7, dokopy 28. Detroit ich vyhral 14 a spolu s Montrealom, ktorý ich taktiež vyhral 14, je v tomto meradle najúspešnejší. Carolina Hurricanes a Minnesota Wild nikdy neprehrali siedmy zápas v play-off a Ottawa, Hartford, Arizona, Winnipeg (1979 – 1996) a Oakland ho nikdy nevyhrali. Tri tímy NHL, Winnipeg (predtým Atlanta), Columbus a Nashville, nikdy nezažili atmosféru siedmeho rozhodujúceho zápasu série play-off.

99. Poslední budú prví a prví budú poslední.

Od zavedenia konferenčného formátu play-off v roku 1994 sa presne 84-krát streli v prvom kole prvý s ôsmym a druhý so siedmym. Na počudovanie, až v 30 prípadoch sa z víťazstva v sérii tešil nižšie nasadený tím. To je až takmer 36% úspešnosť. Za posledných 21 rokov len 11-krát dokázali v prvom kole zvíťaziť oba najvyššie nasadené tímy, nikdy sa však nestalo, že by do druhého kola nepostúpil aspoň jeden z nich. Len štyrikrát sa stalo, že by do druhého kola postúpili všetky prvé a druhé nasadené tímy (1996, 2007, 2008, 2011). Iba v roku 2001 sa stalo, aby sa vo finále stretli dva najvyššie nasadené tímy z oboch konferencií. Colorado vtedy zdolalo New Jersey.

100. Suverénna sezóna

Víťaz Prezidentskej trofeje, ktorá sa udeľuje od roku 1986 ako suverén v rámci základnej časti, dokázal vyhrať Stanley Cup 8-krát a dostal sa do neúspešného finále trikrát. Až päťkrát za posledných 21 rokov sa však stalo, že cez prvé kolo neprešiel víťaz Prezidentskej trofeje (St. Louis 2000, Detroit 2006, San Jose 2009, Washington 2010, Vancouver 2012).

+1 Drahá oslava

Historicky najdrahšiu oslavu Stanley Cupu mal v roku 2011 na svedomí Boston Bruins. Jeho hráči dokázali v bare v kasíne GM Grand Foxwoods spraviť účet neuveriteľných 156 679 dolárov a 74 centov. Aby bolo jasné, že sa toho nevypilo až toľko, k účtu významnou mierou prispela jedna fľaša šampanského za 100 000 dolárov.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
V hokeji, vo fitku i v živote: Kĺby sú základom, o ktorý sa musíme staraťJohnny Bower prepísal dejiny a stal sa legendou, hoci to mal nesmierne ťažkéJedna hviezda za druhou: Súper Slovenska v skupinovej fáze zverejnil prvých 15 nominovaných hráčovMladíci na tribúne. Ako začali play-off AHL potenciálne posily Slovenska?Podpíše Crosby novú zmluvu krátko na to, ako bude oficiálne môcť? Nebolo to k Slafkovskému fér, tvrdí expert. Porovnal preto draftové jednotky inak! Tréner Toronta: Je neuveriteľné, ako to Marchandovi prechádza! Gajan žiaril v zápase o prežitie, dvaja Slováci idú ďalej!Islanders urobia pred ďalším zápasom série zmenu v bráneDôležitý obranca Hurricanes by mal vynechať minimálne zvyšok prvého kolaHviezda Floridy utrpela nešťastné zranenie. Vynechá minimálne týždeň Ďalší vyhodený tréner, tentoraz v KaliforniiČeský velikán sa rozhodol: Definitívne zavesil korčule na klinecSeattle si upísal len osemnásťročného obrancu Marchand prepisoval históriu, Vegas je pred návratom domov na koni, dráma v Edmontone! Nemec sa z vlaňajška poučil. Teší sa na MS i vyvrcholenie prípravy: Takýto turnaj tu nebol dlho V boji o juniorský Stanley Cup zostávajú stále dvaja talentovaní SlováciMarchand uznáva: Maple Leafs sú stavaní inak ako v minulých rokoch Canadiens, Capitals i Devils sú medzi klubmi s rekordnými trestami v platovom rozpočte Slafkovský na dne: Skauti porovnali Celebriniho s poslednými 9 draftovými jednotkami Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies