Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
18. 04.
kurzy
01:00info
MIN
SEA
NHL live
02:00info
WPG
VAN
03:00info
CGY
SJS
03:30info
COL
EDM
NHL live
04:00info
VGK
ANA
NHL live
04:30info
LAK
CHI
19. 04.
kurzy
Žiadne zápasy
«

Slováci v NHL

Jaroš: Ďalší rok vo Švédsku mi neuškodí (rozhovor)

Nádejný obranca Christián Jaroš, ktorého v minulom roku draftovala Ottawa, sa pre SlovakNHL.sk rozhovoril o reprezentácii, Švédsku, svojej budúcnosti a priniesol aj zaujímavý postreh k práci s mladíkmi na Slovensku a vo Švédsku.

Slovensku veľmi Majstrovstvá sveta v hokeji v Rusku nevyšli, no Vy ste dokázali zaznamenať svoje prvé dva góly v seniorskom drese Slovenska. Ktorý si ceníte viac? Ten premiérový proti Francúzsku alebo ten proti Spojeným štátom americkým?
Ten proti Amerike, keďže sme hrali proti silnejšiemu tímu a je to lepší pocit dať gól silnému súperovi ako slabšiemu. Bol to taktiež dôležitejší zápas, ktorý sme museli vyhrať.

Očakávali ste tento rok nomináciu do národného tímu? Minulý rok ste vypadli zo zostavy tesne pred šampionátom.
Myslím, že aj áno, očakával som to, pretože som hral švédsku ligu, ktorá sa pokladá za jednu z najkvalitnejších v Európe. Pozvánkou som si bol istý, v to, či sa dostanem aj na turnaj, som dúfal.

Okrem seniorských MS ste sa zúčastnili aj juniorských, čo je celkom perný reprezentačný program. Ktorý turnaj pre Vás znamenal viac a aké sú Vaše pocity, ak by ste ich mali obe porovnať?
Určite pre mňa znamenal viac šampionát za mužov, pretože to boli moje premiérové majstrovstvá. U mužov hrali kvalitnejší hráči s lepšou palicovou technikou, strelou, mali iné myslenie. To bol rozdiel. Čo sa týka rýchlosti hry, bolo to to isté.

Poďme na klubový hokej. Vo švédskej Lulei ste si už vybojovali miesto v zostave, aj keď počas sezóny ste hosťovali v inom tíme. Minulý rok ste vyhrali titul v Hokejovej lige majstrov. Ako vnímate švédsky hokej, aj keď ste spomínali, že ide o jednu z najkvalitnejších európskych súťaží?
Je to veľmi rýchly hokej, kde sa veľa korčuľuje, veľa sa tam zráža a takisto sa hrá aj veľmi technický hokej. Platí tam systém. Hráčom, ktorí hrali napríklad v KHL a potom prišli do Švédska, sa zdala švédska liga náročnejšia. Človek má v nej ešte menej času s pukom.

Minulý rok Vás draftovala Ottawa Senators. V jej krátkej novodobej histórii napriek všetkému pôsobilo viacero hviezd. Ktoré mená Vám napadnú ako prvé?
Jednoznačne Erik Karlsson, ten tam je hviezda, potom Daniel Alfredsson, Majo Hossa.

Keď ste spomenuli Hossu, za Ottawu doteraz hralo už osem Slovákov, vrátane neho. Ktoré mená Vám ešte napadnú?
Viem, že tam bol ešte Andrej Meszároš, Peťo Bondra a Zdeno Chára...

Senators prechádzajú momentálne zvláštnym obdobím. V zámorí sa teraz rozpráva o tom, že Ottawa bude potrebovať pomoc od svojich prospektov skôr ako by sa mohlo čakať. Ako vidíte svoje ďalšie kroky? Budete hrať naďalej vo Švédsku alebo si začnete pomaly zvykať na zámorský hokej v AHL?
To je teraz ťažké povedať, pretože vo Švédsku mám ešte zmluvu na jeden rok. Začiatkom júla idem do Ottawy na rozvojový kemp, a tam sa budeme rozprávať s manažérom a vedením. Takže sa o nejaký mesiac rozhodne, kde budem pôsobiť v ďalšej sezóne, ale pravdepodobne ešte vo Švédsku, kvôli zmluve. Ak by som hral v AHL a vyšli by mi nejaké zápasy, tak by som mohol byť povolaný do prvého tímu a odohrať za Ottawu 5-6 zápasov. Na druhej strane si myslím, že švédska liga je kvalitnejšia ako AHL a ostať vo Švédsku ešte rok mi určite neuškodí.

Hockey’s Future je známy portál, ktorý sleduje mladé talenty. Vás opísal ako spoľahlivého beka, označovaného skôr ako defenzívny typ, no s dobrou strelou a možnosťou vyniknúť aj v ofenzívne. Nedávno vkladali Sens veľké nádeje do Jareda Cowena, ktorý mal byť tento typ hráča, no sami asi viete, ako to dopadlo. Ako vnímate seba ako obrancu, kde sa vidíte v zámorí, predsa len sa tam často úlohy hráčov menia oproti tomu, načo boli zvyknutí v juniorke resp. v Európe?
V mládežníckom hokeji alebo juniorke som bol skôr vždy taký obojsmerný obranca, dopredu aj dozadu. Je, samozrejme jasné, že keď príde do tímu mladý obranca, tak si nemôže hneď dovoľovať chodiť dopredu a od trénera počuje skôr to, aby hral dobre vzadu, stabilne. Čas ukáže, no myslím si, že dokážem byť univerzálnym obojsmerným obrancom.

Predpokladám, že situáciu v Ottawe sledujete. Do svojich radov priviedla nedávno obrancu Phaneufa, po sezóne zmenila trénera, generálneho manažéra. Ako vnímate tieto zmeny Vy ako hráč, ktorého budúcnosť je dosť možno spätá s týmto klubom?
Popravde, momentálne to veľmi neberiem tak, že sa ma to nejako týka, keďže za ten klub ešte nehrám a nemal som ešte nejaký vážnejší kontakt s manažérom. Ťažko mi hodnotiť tieto zmeny, výmeny sa dejú, taký je hokejový život.

Jeden kemp ste už v Ottawe zažili, tento rok Vás čaká ďalší. Na koho v kempe sa tešíte a s kým ste si najviac sadli?
Asi najviac som sa bavil s Filipom Ahlom. On je Švéd, tam sme sa stretli prvýkrát a s ním som si naozaj rozumel.

Komunikujete skôr v angličtine, alebo ste pochytili aj niečo zo švédčiny za tie roky na severe Európy?
Po anglicky. Mali sme v tíme jedenásť zahraničných hráčov, takže v kabíne sa rozprávalo len po anglicky. Samozrejme, pochytil som aj veľa vecí zo švédčiny vzhľadom na to, že to počujete každý deň všade dokola.

Páči sa Vám Ottawa ako mesto? Aké boli Vaše pocity po minuloročnom kempe, v čom je rozdiel v porovnaní s Luleou?
Myslím si, že je to pekné mesto pri vode, podobne ako Lulea. Nie je to veľké mesto, nie sú tam veľké budovy a má svoje čaro.

Spomenuli ste Karlssona ako pre Vás najväčšiu ottawskú hviezdu, ktorý je taktiež obranca začínajúci vo Švédsku. Mladý hráč má už momentálne dve „Norrisky“ s nábehom na tretiu. Vnímate ho ako Váš vzor?
Určite by som sa chcel dostať tam kde on, ale to, či ho beriem ako vzor, neviem povedať. Hlavne je to úplne odlišný typ obrancu ako ja.

Koho teda pokladáte za vzor z hráčov NHL, resp. ktorých hráčov máte najradšej, s ktorými by ste si radi zahrali?
Od každého by som si chcel zobrať tie pozitíva, nemám nejaký vyslovene idol. Ovečkin má dobrú strelu, Crosby dobré myslenie, Karlsson má skvelú nahrávku, najlepšie je mať z každého niečo.

Na druhej strane je v NHL nejaký hráč, ktorý Vám je vyslovene nesympatický, ktorého by ste najradšej zložili niekde pri mantineli?
Asi nie, keďže som proti žiadnemu zatiaľ nehral. Radšej nevravím žiadne mená, lebo si to náhodou prečítajú a potom pôjdu po mne. (smiech)

Ešte otázka na záver. Celé roky sa rieši situácia juniorského hokeja na Slovensku. Vy sám ste si tým určite celým prešli, potom ste sa presunuli do Švédska. Aké sú podľa Vás skutočné pomery v slovenskej juniorke?
Do Švédska som išiel preto, pretože som si myslel, že mi to dá po hokejovej stránke viac. Hlavne sa tam inak starajú o mladých hokejistov. Tréneri Vám tam chcú hlavne pomôcť a nie Vám uškodiť. Prídete do Švédska, spravíte tie isté chyby ako doma a tréner Vám dá ešte viac času na ľade a povie v pohode, ideme ďalej. Ak sa mi toto stalo na Slovensku, tréner začal hulákať. Väčšina mladých hráčov má v 15 rokoch ešte slabú psychiku a často nezvládnu takýto krik od trénera a dostávajú strach urobiť na ľade niečo naviac. Vo Švédsku hráte v juniorke svoj hokej a až potom Vás učia systému. Hovorí sa, že mladí na Slovensku hokej hrať nechcú, ale kto 15-ročný Vám pôjde na tréning s tým, že vie, že tam po ňom budú vrieskať? Keď máte trénera, s ktorým je sranda, kde sa berie hokej v takom veku ešte ako zábava, hrá sa úplne inak a aj sa mladí viac snažia. Ja som určite rád, že som šiel do Švédska, dalo mi to veľmi veľa.

Veľmi pekne ďakujeme za rozhovor a želáme veľa šťastia v ďalšom priebehu kariéry.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Slafkovský je v spoločnosti veľkých mien. Vie, že sa môže zlepšiť. Čo plánuje po MS?Nemec mal svoje chyby, ale svojou defenzívou prekvapil. Akú známku si vyslúžil? Slováci v USHL postupovali ďalej, v CHL nie. Čaká nás séria slovenských brankárov Chromiak hrdinom zápasu, presadil sa aj Regenda + videoRok zmenil vo vnímaní Slafkovského veľa. Hovoril o tom viceprezident Canadiens Erik Karlsson otvorene o sezóne v Pittsburghu: Obrovské sklamanie V NHL debutoval bývalý dorastenec Trnavy. A hneď aj bodoval! NHL zverejnila termíny prvých duelov play-off. Kedy začnú Slováci? Majiteľ Jazz sa vyjadril k informáciám o predaji Coyotes Matthews robil, čo mohol, ale nebolo mu to súdené. Chýbali milimetre a štipka šťastia + video Kučerov napodobnil McDavida: Exkluzívny klub rozšíril na päť hráčov a dočkal sa ovácií v stoji! Dvojnásobný víťaz Stanleyho pohára s Pittsburghom úspech nezažil. Končí kariéru Canadiens urobili zásadné rozhodnutie ohľadom svojho trénera NHL zverejnila nominácie na King Clancy TrophyDetroit a Philadelphia podpísali vstupné zmluvy s vysokoškolákmi Na waiver listine je útočník Red WingsČernák viedol zápas a videl historický moment. Matthews ten svoj nezažil, Coyotes sa lúčili víťazne Hlavaj sa stretne v kempe aj s legendou: Fleury pokračuje v kariéreMS sa blížia: Optimizmus ohľadom Regendu, Mešár a Dvorský otázni, Nemec príde! Capitals vytvorili postupom negatívny rekord. Potopila Detroit neskorá informácia v rukách Tortorellu?Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies