Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
01:00info
MIN
SEA
NHL live
02:00info
WPG
VAN
03:00info
CGY
SJS
03:30info
COL
EDM
NHL live
04:00info
VGK
ANA
NHL live
04:30info
LAK
CHI
18. 04.
kurzy
01:00info
MIN
SEA
NHL live
02:00info
WPG
VAN
03:00info
CGY
SJS
03:30info
COL
EDM
NHL live
04:00info
VGK
ANA
NHL live
04:30info
LAK
CHI
19. 04.
kurzy
Žiadne zápasy
«

Magazín

Päť pravidiel NHL, ktorých detaily by ste mali poznať

Pravidlá v NHL sú fascinujúce. Sú ako živá vec – neustále sa menia, vznikajú, zanikajú. Niektoré sú jasné, niektoré nezrozumiteľné. Niektoré každý dobre pozná, iné vzbudia rozpaky aj u samotných hráčov.

Ak chcú mať fanúšikovia čo najlepší prehľad v hre, mali by si pravidlá pozrieť. Určite tam nájdu aj veci, o ktorých netušili, že by boli možné. A práve teraz vám prinášame podrobnosti piatich bežných pravidiel, o ktorých ste pravdepodobne netušili.

1. Tím, ktorý prehrá po predĺžení, získava jeden bod.
Nebudeme sa baviť o tom, či je správne odovzdávať bod tímu za prehru, ale poukážeme na to, že tento získaný bod nie je vôbec automatický. Tím, ktorý prehrá po predĺžení, ho nezíska vtedy, ak víťazný gól inkasuje do prázdnej brány po tom, čo odvolá svojho brankára (neplatí v prípade avizovaného vylúčenia). Toto pravidlo by sa mohlo dotknúť tímu, ktorý potrebuje pre postup viac víťazstiev bez nájazdov a takýmto spôsobom by sa snažil vyhrať duel už pred skončením predĺženia. Takáto situácia sa ešte nestala.

2. Po zápase základnej časti, ktorý sa skončí nerozhodne po predĺžení, nasledujú samostatné nájazdy.
Keď sa skončí zápas po 60 minútach nerozhodne, nasleduje predĺženie. Ak neprinesie rozuzlenie ani to, na rad prídu samostatné nájazdy. V pravidlách však existuje aj bod, ktorý rieši to, ak by niektorý z tímov odmietol nájazdy absolvovať. Prakticky je to možné pravdepodobne len z určitého protestu. Riešenie je očakávané – tím automaticky zápas prehrá a druhý bod získa jeho súper.

Článok pokračuje pod reklamou

3. Hráč nemôže pokračovať v hre so zlomenou hokejkou.
Ak hráč zlomí hokejku, musí ju okamžite odhodiť. Ak by s ňou pokračoval v hre, dostal by menší trest. Existuje však výnimka – brankár sa zlomenej hokejky vzdať nemusí. Toto pravidlo obsahuje pár ďalších zaujímavých bodov. Hráč síce môže spoluhráčovi dať svoju hokejku, ale nemôže ju hádzať ani posielať po ľade. Korčuliar môže dať svoju hokejku brankárovi, ale naopak to neplatí. Brankár má dokonca zakázané prikorčuľovať si po novú hokejku k striedačke. Musí mu ju priniesť spoluhráč.

4. Brankár nemôže rozohrať puk mimo lichobežníka za bránou.
Po výluke v ročníku 2004/05 sa v NHL zaviedlo viacero noviniek a jednou z nich bolo aj pravidlo, ktoré neumožňovalo brankárom rozohrávať puk za bránou mimo lichobežníkovej oblasti na to určenej. Ak to brankár urobí, dostane dvojminútový trest. Existuje však výnimka, keď môže s pukom pracovať aj mimo „trapezoidu“. Je to vtedy, ak udržuje fyzický kontakt so svojou bránkou.

5. Ak hráč nemôže absolvovať päťminútový trest, na trestnej lavici ho nahradí niekto zo spoluhráčov.
Hráč si nemôže fyzicky odsedieť svoj trest z viacerých dôvodov – je to brankár, zranil sa alebo bol vylúčený do konca zápasu. Ak sa to stane, všetci vieme, čo sa deje ďalej – na trestnú lavicu si sadne niekto zo spoluhráčov. Nie je však povinnosťou, aby tam daný hráč sedel od začiatku vylúčenia. Tím by neporušil žiadne pravidlo, ak by tam žiadneho hráča neposlal alebo ak by ho tam poslal na záver oslabenia, pokiaľ by bola hra prerušená. Prečo to tak tímy nevyužívajú? Existuje totiž riziko, že by sa hra počas oslabenia neprerušila. V tom prípade by musel tím hrať až do najbližšieho prerušenia so štyrmi hráčmi a prišiel by dočasne po vypršaní trestu o právo vyhodiť puk cez všetky čiary.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Slafkovský je v spoločnosti veľkých mien. Vie, že sa môže zlepšiť. Čo plánuje po MS?Nemec mal svoje chyby, ale svojou defenzívou prekvapil. Akú známku si vyslúžil? Slováci v USHL postupovali ďalej, v CHL nie. Čaká nás séria slovenských brankárov Chromiak hrdinom zápasu, presadil sa aj Regenda + videoRok zmenil vo vnímaní Slafkovského veľa. Hovoril o tom viceprezident Canadiens Erik Karlsson otvorene o sezóne v Pittsburghu: Obrovské sklamanie V NHL debutoval bývalý dorastenec Trnavy. A hneď aj bodoval! NHL zverejnila termíny prvých duelov play-off. Kedy začnú Slováci? Majiteľ Jazz sa vyjadril k informáciám o predaji Coyotes Matthews robil, čo mohol, ale nebolo mu to súdené. Chýbali milimetre a štipka šťastia + video Kučerov napodobnil McDavida: Exkluzívny klub rozšíril na päť hráčov a dočkal sa ovácií v stoji! Dvojnásobný víťaz Stanleyho pohára s Pittsburghom úspech nezažil. Končí kariéru Canadiens urobili zásadné rozhodnutie ohľadom svojho trénera NHL zverejnila nominácie na King Clancy TrophyDetroit a Philadelphia podpísali vstupné zmluvy s vysokoškolákmi Na waiver listine je útočník Red WingsČernák viedol zápas a videl historický moment. Matthews ten svoj nezažil, Coyotes sa lúčili víťazne Hlavaj sa stretne v kempe aj s legendou: Fleury pokračuje v kariéreMS sa blížia: Optimizmus ohľadom Regendu, Mešár a Dvorský otázni, Nemec príde! Capitals vytvorili postupom negatívny rekord. Potopila Detroit neskorá informácia v rukách Tortorellu?Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies