Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
28. 03.
kurzy
00:30info
CAR
DET
00:00info
FLA
NYI
NHL live
00:00info
MTL
PHI
00:00info
OTT
CHI
00:00info
PIT
CBJ
00:00info
TOR
WSH
01:00info
MIN
SJS
01:00info
STL
CGY
01:00info
WPG
VGK
02:00info
COL
NYR
02:00info
EDM
LAK
03:00info
ARI
NSH
03:00info
SEA
ANA
NHL live
03:00info
VAN
DAL
29. 03.
kurzy
00:00info
BUF
NJD
NHL live
«

Rozhovory

Exkluzívny rozhovor s Petrom Šťastným

Slovenský hokej potrebuje zmenu! SlovakNHL.sk vám exkluzívne prináša rozhovor s hokejovou legendou Petrom Šťastným, s ktorým sme sa rozprávali aj o tejto téme.

Ako by ste zhodnotili vystúpenie slovenského tímu na majstrovstvách sveta?
Ťažko je hodnotiť... Ja som hovoril a stále hovorím, že výsledky ma moc nezaujímajú. Ide o to, aká je výkonnosť a herný prejav. Američania raz vypadli, raz sa zachraňovali a mali jedno z najlepších mužstiev na svete. Stane sa. Zlý výsledok môže prísť. Ide tu o ten herný prejav a ten v posledných rokoch klesá a to je trošku smutnejšie.

Herný prejav v zápase proti Fínsku bol úplne iný ako napríklad ten proti Nemecku...
Človek môže odohrať aj zlý zápas. Keď sú tri zápasy, nech je jeden zlý. Ale nehovorím, že nemôžu byť zlé dva. Neviem, mohlo sa stať všetko, ale zhodou okolnosti sa situácia vyvinula tak ako sa vyvinula. Je to nepríjemné, ale človek má niekedy šťastie, niekedy nemá... Hráčov ťažko viniť. Mne ide o celkovú atmosféru, ktorá je v slovenskom hokeji. V čele slovenského hokeja je človek, ktorý má takmer nulovú kredibilitu a dôveru. Profesionálny šport je o dôvere, o schopných ľuďoch, o kompetentných ľuďoch. A tento človek, s jeho minulosťou, s jeho prístupom a s jeho spôsobmi... Kde bol, pýtam sa. Kde bol? Keď ho človek potrebuje, nikde nie je. Teraz náhodou vznikla situácia, kde bolo veľmi potrebné, aby tam bol. Doma povedal ľuďom, že ide na šampionát a na šampionáte povedal, že vybavuje záležitosti okolo majstrovstiev sveta. A nebol tam. Aké má priority? Nie je dôležitejšia priorita ako keď je olympiáda alebo majstrovstvá sveta. Jedine čo je väčšou prioritou je, keď máte nejakú veľkú udalosť v rodine. To jediné je ospravedlniteľné. Dnes som stretol novinára, ktorý pred majstrovstvami hľadal Širokého. On povedal, že nemôže, lebo ide na majstrovstvá sveta. To je ale veľmi divné. Ten človek klamal verejnosti a médiám už predtým a myslím si, že klame aj teraz.

Čo si myslíte o tom, že on, ako prezident SZĽH, nevidel ani jedno stretnutie Slovenska v skupinovej fáze?
Nevidel. A nevidel ani duel so Slovinskom. Videl až ten druhý. Dal som si tu námahu a sám osobne som si overoval, či tam bol, či som to dobre rozumel z toho článku, ktorý som čítal, že Široký tam nie je. To je zarážajúce, ale nie prekvapujúce, lebo ako hovorím - človek s jeho minulosťou má rôzne iné priority, len nie slovenský hokej.

Po šampionáte povedal, že nemá chuť pokračovať na čele hokejového zväzu. Očakávate, že odstúpi alebo to povedal len takticky?
Ale to je dymová clona... Bola otázka, či nie je unavený a on odpovedal, že je. Ja mu to verím. Ale už v minulosti povedal, že je unavený a nechce pokračovať, ale vždy o pár dní prišiel a povedal: „Ale veď ma demokraticky zvolili. Nemôžem sklamať ich dôveru. Zvolili ma a máme tu šampionát...“ A zase prídu také isté reči. Ten človek urobí, ak sa ho spoločnosť nezbaví, ešte ďalšie a väčšie škody. A jedná z nich je tá, o ktorej som Vám dnes rozprával, že som získal informácie a môžem Vám ich aj dať, keď ich budete potrebovať... Štadión o ktorom hovoria, kapacita 12 000 divákov, tak veľmi podobný postavili v Rige. Oni majú prevedenia na 11 000 divákov, ale väčšie priestory, luxusné lóže a podobne. Ten štadión vyšiel na 34 miliónov EUR! To je dnes 1 miliarda. Široký hovoril o 3, neskôr o 3,5 a o pár dní neskôr vyšlo potvrdenie, že ministerstvo školstva vyčlenilo 4 miliardy na arénu a na šampionát. No nehnevajte sa, ale takto šafáriť s peniazmi, ktoré nie sú ich... K tomu sa nedá povedať nič iné, ako príprava jednej masovej zlodejiny.

Áno, sú to v podstate peniaze nás ľudí...
Tie peniaze sú moje, Vaše a všetkých slovenských občanov, ktorí tu platia dane. Jednoducho, je to - ako hovorieva náš pán premiér, pán Fico – zlodejina. A teraz tam má jedného so svojich chránencov, ktorý tam pripravuje niečo masívne a slovenský hokej ho nikdy nezaujímal a ani nebude zaujímať. On má úplne iné záujmy. A ako taký človek, ktorý pôsobil v minulosti ako vysoký dôstojník zločineckej komunistickej Štb, môže pracovať vo verejnej funkcii? Je to neprijateľné a ja budem robiť všetko preto, aby sa na Slovensku presadili také zákony, ktoré by boli jediným spôsobom ako takého človeka dostať z funkcie, kde spôsobuje obrovské škody nielen slovenskému hokeju, ale aj dobrému menu Slovenska.

Keď už padla reč na štadión, tak médiami prešla informácia, že spoločnosť Wellfree ponúkla zväzu štúdiu haly, ktorej výstavbu a činnosť by financovali oni.
Nevidel som ju, ale ja som bol v jednaniach, keď boli dva alternatívy, kde mohla byť postavená 14-15 tisícová hala bez jediného haliera daňových poplatníkov s tým, že by ju dostali do dlhodobého prenájmu a že by tam postavili niečo naviac, nejakú administratívnu budovu, či menšie nákupne centrum. Oni nemali záujem, lebo potrebujú pripraviť taký projekt, kde budú oni dodávateľmi a kde budú oni určovať, koľko čo bude stáť a namiesto toho, aby niečo bolo funkčné, spoľahlivé, kvalitné a lacné, tak postavia niečo nespoľahlivé a predražené. Čo som počul, Široký minie do haliera celý rozpočet zväzu. Obávam sa, že keď hovoria o 4 miliardách, tak tie 4 miliardy aj minú. Už nestačí kradnúť desiatky a stovky miliónov, už treba kradnúť miliardy. A to už dosahuje hranicu 3 miliárd korún!

Fanúšikovia na internete začali petíciu za výmenu celého vedenia SZĽH. Postrehli ste ju? Čo vravíte na tento ťah hokejových fanúšikov?
Ja osobne by som takúto akciu rozhodne podporil, pretože som presvedčený, že toto vedenie... Toto nie je vedenie, toto je Juraj Široký, ktorý sa obkľúčil ľuďmi, ktorí sú mu absolútne lojálni. Ale absolútne všetci sú neschopní, nekompetentní, a proste úplatní. Keď sa vymení Široký, tak príde človek, ktorý vymení celé vedenie. Podľa mňa by bolo ešte lepšie zmeniť trošku systém organizácie a organizáciu samotnú, pretože štát to financuje a štát má právo určovať pravidlá hry tak, aby hokej nebol opäť unesený ľuďmi ako je Juraj Široký a jeho kumpáni.

Ako vidíte budúcnosť slovenského hokeja? Pomôže samotná zmena vedenia?
Zmena by určite pomohla, lebo by sa aspoň ten pád zastavil. Ono to je všetko o dobrej atmosfére, o dobrom vzťahu a na to potrebujete dôveryhodnosť, kredibilitu. Človeka, ktorý je ostrieľaný, je autoritou, ktorý je vážený, má za sebou skúsenosti a je aj morálnou autoritou. A to všetko dnešný prezident nemá.

Na vašej stránke som videl anketu a to je najdôležitejšie, lebo to je vzorka, ktorá miluje hokej, keď chodí na vašu stránku. A keď tam vidím 5 tisíc ľudí a on má dôveru 1% ľudí, a možno ani to nie, a 99% ho viní. Aká je to dôveryhodnosť? Ako takýto človek môže viesť zväz a aké meno môže robiť slovenskému hokeju a aj Slovensku ako takému?

Dajme tomu, že by pán Široký odstúpil. Vedeli by ste si predstaviť niekoho konkrétneho na jeho pozícii?
Momentálne nie. Pre nás skončili majstrovstvá sveta a máme celé leto, máme v podstate more času. Treba porozmýšľať, možno dať kompetentným spraviť nejaký výbor, nejaký širokospektrálny „koalično-opozičný“. Aby tam boli ľudia rešpektovaní, či už hokejoví novinári, uznávaní ľudia, ktorí majú úprimne radi tento šport a ktorí preň niečo spravili, majú za sebou výsledky. Tí by mali rozmýšľať nad novou štruktúrou, lebo táto je veľmi nebezpečná a nahráva takým ľuďom ako je pán Široký, ktorí keď sa tam dostanú, tak ich nikdy nedostaneme preč.

Nám fanúšikom a ľuďom, ktorí majú radi hokej, ostáva veriť, že sa situácia zmení k lepšiemu. SlovakNHL.sk je web prevažne o NHL a tak ďalšie dve otázky budú smerovať k tejto téme. Vrcholí play-off. Koho favorizujete na zisk Stanley Cupu?
Ja som veril aj Coloradu, ale nanešťastie veľmi rýchlo skončili. Favoriti aj podľa základnej časti boli práve Detroit a Pittsburgh, ktorému mladí hráči veľmi pomáhajú. Pittsburgh bol aj bez Crosbyho stále silnejší a lepší. S Crosbym a posilou Mariánom Hossom je to mužstvo, ktoré bude pravdepodobne vo finále proti Detroitu. Tam si už nedovolím predpovedať víťaza, ale bude to dobrý hokej. Obe mužstva hrajú útočnejší, tvorivý hokej a myslím, že sa bude dať na čo pozerať. Sám som zvedavý, kto bude lepší...

Keď už ste spomínali to Colorado... Váš syn mal za sebou veľmi dobrú sezónu. Určite ste s ním o tom debatovali. Bol s ňou spokojný? Ako ste s jeho výkonmi bol spokojný vy?
Myslím, že on je spokojný. Ja mám vysoké požiadavky, no som veľmi spokojný. Na to, že vynechal 16 zápasov, bol podstatne lepší ako vlani. Keby v tejto sezóne nevymeškal tieto zápasy, tak by mohol skončiť v prvej 15-ke, či 12-ke produktivity a to je obrovský pokrok. Vlani bol v prvej 30-ke, mal priemer takmer bod na zápas. Teraz mal priemer vysoko nad bod na zápas a to v dnešnej NHL dokáže len zopár hráčov. A to do NHL prišiel z univerzitnej ligy, v ktorej sa hrá 36 zápasov ďaleko nižšej úrovne. Má ešte pred sebou 4-5 rokov výrazného rastu a na to všetko dosahovať takéto výsledky je obdivuhodné.

SlovakNHL.sk ďakuje pánovi Šťastnému za rozhovor.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aj Gretzky mal pred Chárom rešpekt: Keď som ho prvýkrát uvidel, utekal som za trénerom Brodeur lamentuje nad dnešnými brankármi: Rozmaznávame ich Slafkovský hovoril o MS. Chce ísť do play-off a experti sa zhodujú: Je naň perfektne stavanýIde do tuhého: Boj o Prezidentskú trofej je mimoriadne vyrovnaný a otvorený Rokovania o sťahovaní tímu Slováka sa ukončili Chromiak prihrával na víťazný gól, Regenda sa pobil + videoCanucks zaradili Demka na listinu dlhodobo zranených. Ako je na tom Lindholm? Nepríjemný náraz sa mu stal osudný: Útočník Blues si už v sezóne nezahrá Mladý slovenský útočník už atakuje dvojcifernú sériu Černák s míľnikom, ktorý dosiahol ako štvrtý hráč Tampy a tretí Slovák v históriiĎalší hráč Washingtonu vstupuje do asistenčného programu! Seattle podpísal zmluvu s nedraftovaným útočníkomSlafkovský nasadil „beast mode“: Neviem, či tu od čias Jágra bol v tomto lepší mladík, tvrdí skaut Video: Trent Frederic vs. Tanner Jeannot (bitka) Slafkovský umlčal kritikov. Raz bude nebezpečný, hovorí víťaz Stanleyho pohára Guentzel otvorene: Chcel som zostať v PittsburghuNezmysel? Obvinení Hart, Dube a spol. sa spájajú s Ruskom Šialené: Shane Doan sledoval, ako jeho syn pri debute snov prepisuje históriu! + videoTortorella sa ospravedlnil svojmu brankárovi za nedeľnú reakciu Prvý tím v NHL si zaistil play-off. Ako sa vyvíjajú šance Slovákov? Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies