Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
18. 04.
kurzy
01:00info
MIN
SEA
NHL live
02:00info
WPG
VAN
03:00info
CGY
SJS
03:30info
COL
EDM
NHL live
04:00info
VGK
ANA
NHL live
04:30info
LAK
CHI
19. 04.
kurzy
Žiadne zápasy
«

Magazín

Slávne a neznáme v NHL VI. – 5 zabudnutých hviezd

V NHL pôsobilo mnoho skvelých hráčov a vo svojej ére boli slávnymi velikánmi. V súčasnosti si však na nich spomenie len málokto a keď ich meno predložíme generácii mladších fanúšikov, nemajú často ani potuchy, o koho ide. Sú pre nich neznámi.

Legendy ako Wayne Gretzky, Gordie Howe, Maurice Richards, Bobby Orr či Patrick Roy budú navždy patriť medzi nezabudnuteľných hráčov. My sa však v tomto článku pozrieme na pár zabudnutých hviezd, ktoré vo svojej dobe patrili medzi najlepších z najlepších.

Howie Morenz

Morenz bol prvou veľkou hviezdou NHL, ktorá lákala ľudí do arén. Fanúšikovia chodili na zápasy, aby boli svedkami umenia tohto hráča, ktorý vo svojej kariére strelil 271 gólov a nazbieral 472 bodov v 550 zápasoch. Možno sa to zdá málo, no bolo to v dobe, keď góly nepadali často – v 20. a 30. rokoch minulého storočia. S Montrealom získal tri Stanleyho poháre a sám sa stal trikrát držiteľom Hartovej trofeje. Kariéru mu ukončilo vážne zranenie nohy, ktoré nakoniec viedlo aj k jeho smrti. Dožil sa 34 rokov.

Butch Goring

Ďalší hráč z kategórie „to meno mi nič nehovorí“. Goring bol hráčom, ktorého Islanders potrebovali na to, aby sa z nich stalo majstrovské mužstvo. Jeho čas prichádzal v play-off, ale nebolo to všetko len o bodoch. Do newyorského tímu priniesol tvrdosť a vodcovské schopnosti. V prvých štyroch sezónach strelil dvojciferný počet gólov a pomohol tímu k Stanleyho poháru. V NHL získal 888 bodov v základnej časti a 88 v play-off. Stál aj za tradíciou neholiť sa počas vyraďovacích bojov. A hoci nebol nikdy skutočnou ofenzívnou hviezdou, dokázal počas play-off žiariť.

Článok pokračuje pod reklamou

Larry Murphy

Murphy je jediným hráčom, ktorý získal dva Stanleyho poháre po sebe s dvoma tímami v rovnakej dekáde. Podarilo sa mu to s Pittsburghom v rokoch 1991 a 1992, ako aj s Detroitom v rokoch 1997 a 1998. Práve Murphy bol posledným chýbajúcim článkom Red Wings v ceste za prvým titulom za 42 rokov. Tento obranca v 16 sezónach strelil dvojciferný počet gólov a dokopy nazbieral 1216 bodov. V roku 2004 sa mu dostalo uznania a stal sa členom Siene slávy. U fanúšikov je však v tieni iných skvelých obrancov a jeho meno sa dostáva do zabudnutia. Nemalo by sa.

Dale Hawerchuk

Meno Dale Hawerchucka sa dostalo do pozornosti v minulej sezóne, keď Shane Doan prekonal jeho klubový rekord. Inak je to však už mimo Phoenixu, kde vyradili jeho desiatku, zabudnutá hviezda. Nikdy nezískal Stanleyho pohár a nikdy nemal šťastie na dobré tímy. Napriek tomu však dokázal streliť 518 gólov a nazbierať 1409 bodov. Šesťkrát prekonal v jednej sezóne 40-gólovú hranicu a šesťkrát prekonal aj stobodovú hranicu. Jeho maximom bolo 53 gólov a 130 bodov z ročníka 1983/84. Hrával za Winnipeg, Buffalo, St. Louis a Philadelphiu.

Jean Ratelle

Ani Ratalle nikdy vo svojej kariére nezapísal svoje meno na Stanleyho pohár a nikdy nemal spoluhráčov, ktorí by dokázali jeho potenciál ešte zvýšiť. Napriek tomu však osemkrát prekonal hranicu 30 gólov a kariéru ukončil s 491 presnými zásahmi na konte. Nazbieral aj 1267 bodov. Bol jedným z najlepších hráčov 70. a 80. rokov, pričom bol lídrom dvoch tradičných tímov Rangers a Bruins.

Za zmienku stoja aj Billy Smith, Mike Gartner, Pierre Turgeon, Luc Robitaille a Ron Francis, ktorých mená sa stále sem-tam objavujú, ale na ich skvelé kariéry sa už pozabúda. To platí aj o hráčoch ako Glenn Anderson, Dino Ciccarelli, Johnny Bucyk či Pat Verbeek, ktorých význam sa podceňuje.

To však k lige, ktorá ma za sebou storočnú existenciu, zrejme patrí. Existuje totiž ešte podstatne viac neznámych hráčov, ktorých mená vo svojej dobe niečo znamenali.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Slafkovský je v spoločnosti veľkých mien. Vie, že sa môže zlepšiť. Čo plánuje po MS?Nemec mal svoje chyby, ale svojou defenzívou prekvapil. Akú známku si vyslúžil? Slováci v USHL postupovali ďalej, v CHL nie. Čaká nás séria slovenských brankárov Chromiak hrdinom zápasu, presadil sa aj Regenda + videoRok zmenil vo vnímaní Slafkovského veľa. Hovoril o tom viceprezident Canadiens Erik Karlsson otvorene o sezóne v Pittsburghu: Obrovské sklamanie V NHL debutoval bývalý dorastenec Trnavy. A hneď aj bodoval! NHL zverejnila termíny prvých duelov play-off. Kedy začnú Slováci? Majiteľ Jazz sa vyjadril k informáciám o predaji Coyotes Matthews robil, čo mohol, ale nebolo mu to súdené. Chýbali milimetre a štipka šťastia + video Kučerov napodobnil McDavida: Exkluzívny klub rozšíril na päť hráčov a dočkal sa ovácií v stoji! Dvojnásobný víťaz Stanleyho pohára s Pittsburghom úspech nezažil. Končí kariéru Canadiens urobili zásadné rozhodnutie ohľadom svojho trénera NHL zverejnila nominácie na King Clancy TrophyDetroit a Philadelphia podpísali vstupné zmluvy s vysokoškolákmi Na waiver listine je útočník Red WingsČernák viedol zápas a videl historický moment. Matthews ten svoj nezažil, Coyotes sa lúčili víťazne Hlavaj sa stretne v kempe aj s legendou: Fleury pokračuje v kariéreMS sa blížia: Optimizmus ohľadom Regendu, Mešár a Dvorský otázni, Nemec príde! Capitals vytvorili postupom negatívny rekord. Potopila Detroit neskorá informácia v rukách Tortorellu?Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies