Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
29. 03.
kurzy
00:00info
BUF
NJD
NHL live
30. 03.
kurzy
17:30info
FLA
DET
19:30info
MIN
VGK
NHL live
21:00info
EDM
ANA
23:00info
ARI
NYR
23:00info
COL
NSH
NHL live
00:00info
WPG
OTT
00:00info
BUF
TOR
00:00info
CBJ
PIT
00:00info
MTL
CAR
00:00info
PHI
CHI
00:00info
TBL
NYI
00:00info
WSH
BOS
01:00info
STL
SJS
04:00info
SEA
DAL
04:00info
CGY
LAK
«

Magazín

Štrajky a výluky, ktoré postihli NHL celoplošne

Mnohí z nás majú ešte stále v pamäti sezónu 2004/05, ktorá sa v NHL úplne vynechala pre nezhody pri kolektívnych rokovaniach. Skrátenú sezónu sme zažili aj v roku 2013. Nejde však len o dva prípady, ktorých sa kanadsko-americká liga vo svojej histórii dočkala.

Štrajky a výluky sú následkom toho, že sa predstavy ligy nevedia zladiť s predstavami hráčov. Prvý náznak bolo možné pozorovať už v ranných fázach súťaže. V roku 1925 ako prví štrajkovali hráči tímu Hamilton Bulldogs, ktorý vďaka tomu napokon prišiel aj o ligový titul. Stále to však nemalo celoplošný vplyv na fungovanie súťaže.

O takmer sedem dekád neskôr však už došlo aj k tomu. Mohla za to tiež existencia Hráčskej asociácie, ktorá od roku 1967 zjednocovala hráčov všetkých tímov. Rok 1992 priniesol prvý celoplošný štrajk hráčov NHL, ktorý narušil kalendár sezóny.

Rok 1992 – štrajk v už rozbehnutej sezóne

Spomínaný štrajk dal po prvýkrát majiteľom pocítiť, že hráči nie sú len bábky v ich rukách a vďaka nemu k nim začali pristupovať serióznejšie. Hráči za to mohli ďakovať agentovi Bobovi Goodenowi, ktorý sa 1. januára 1992 stal výkonným riaditeľom NHLPA.

Článok pokračuje pod reklamou

Sezóna 1991/92 odštartovala bez toho, aby sa liga s hráčmi dohodla na podmienkach novej kolektívnej zmluvy. Nezhôd bolo niekoľko, vrátane systému trhu s voľnými hráčmi, arbitráže, bonusov za play-off či dôchodkov. Takisto išlo aj o podiel z predaja hokejových kartičiek.

Hráči v sezóne nastúpili a divákom poskytovali zábavu až do 1. apríla, keď oficiálne vyhlásili štrajk po tom, čo Hráčska asociácia odmietla poslednú ponuku majiteľov. Štrajk na konci základnej časti dával hráčom strategickú pozíciu a aj vďaka tomu sa vyriešil pomerne rýchlo. Už 10. apríla sa skončil po tom, čo sa aj vďaka pomoci federálneho mediátora dospelo k dohode platnej dva roky.

Rok 1994 – prvá výluka Garyho Bettmana

A práve po konci danej kolektívnej dohody došlo k ďalším problémom. Teraz ho iniciovali majitelia, ktorí vkladali dôveru do nového komisára, Garyho Bettmana. Ten sa po prvýkrát snažil presadiť platový strop, tentokrát však formou špeciálnej dane, ktorá by sa platila so zmlúv bohatších ako bol priemerný plat. Hráči tým opovrhovali a 1. októbra bola na svete prvá výluka.

Tá nakoniec trvala tri mesiace, jeden týždeň a tri dni. Nakoniec to nevydržali veľké kluby ako Toronto, Detroit, Rangers či Philadelphia, ktoré sa obávali negatívneho vplyvu dlhotrvajúcej výluky. Majitelia nechceli byť prvou ligou, ktorá by zrušila pre výluku celú sezónu len pre blaho menších organizácií.

Nakoniec sa výluka ukončila 11. januára 1995 a sezóna sa dohrala v skrátenej dĺžke – tímy odohrali 48 zápasov. Po prvýkrát a jediný raz v histórii sa stalo, že by sa základná časť hrala ešte v máji. Výsledkom bola kolektívna dohoda, ktorá sa napokon s dodatočnými rokovaniami v roku 1998 natiahla až do septembra 2014.

Rok 2004 – prvá úplná výluka viedla k platovému stropu

A práve vtedy prišlo opäť k narušeniu mieru medzi hráčmi a ligou. Takisto bol kameňom úrazu platový strop, ale s rapídne rastúcimi platmi hráčov boli tentokrát majitelia nekompromisní. Bettman vyhlásil výluku 15. septembra a nakoniec trvala 310 dní, čo dovtedy nezažil žiaden šport. NHL vôbec ako prvá liga vynechala pre nezhody celý ročník. Majitelia však dostali to, čo chceli, a na svete bol platový strop.

Kým v roku 1994 si krátili čas rôznymi turnajmi hviezd, v sezóne 2004/05 sa hráči NHL rozhodli hrávať v európskych ligách, čo zvýšilo atraktivitu hokeja na „starom kontinente“. Prosperovali z toho aj majstrovstvá sveta, ktoré boli mimoriadne atraktívne, keďže na nich hralo veľa hviezd.

V zámorí zase prevládali zmiešané pocity a mnohí ľudia sa pýtali, či si NHL výlukou neuškodila. Fanúšikov však nestratila a ročník 2005/06 zažil rekordnú návštevnosť 16 955 divákov na zápas. Pomalšie sa však rozbiehala televízna sledovanosť, keďže ESPN sa rozhodla NHL už nevysielať.

Rok 2012 – sezóna sa zachránila, ale skrátila

Od sezóny 2005/06 si tímy i agenti zvykali na nové obmedzenia vďaka platovému stropu a mnohí už pozerali na rok 2012, keď mala ťažko vybojovaná kolektívna zmluva vypršať. Obavy o ďalšej výluke sa napokon naplnili, ale našťastie len čiastočne.

Ani jedna zo strán nechcela zažiť situáciu ako v sezóne 2004/05, ale i napriek tomu sa pred začiatkom sezóny k dohode nepriblížili. Ďalšia výluka tak nastala 16. septembra 2012 a hlavným problémom bola snaha znížiť podiel hráčov na zdieľaných príjmoch ligy, ako aj zavedenie limitov na hráčske kontrakty či zníženie platového stropu.

Nakoniec aj vďaka mediátorovi obe strany urobili kompromisy a 6. januára, po 112 dňoch, sa dohodla nová desaťročná dohoda. Najdlhšia v histórii. Sezóna sa dohrala podobne ako v roku 1995, ale tentokrát sa 48 zápasov stihlo odohrať ešte pred májom. Tretej výluke pod hlavičkou Bettmana bol koniec. Najbližšie lige hrozí až v roku 2022.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies