Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
Žiadne zápasy
20. 04.
kurzy
23:00info
CAR
NYI
NHL live
02:00info
BOS
TOR
NHL live
21. 04.
kurzy
18:30info
FLA
TBL
NHL live
21:00info
NYR
WSH
NHL live
01:00info
WPG
COL
NHL live
04:00info
VAN
NSH
«

Magazín

Organizácie NHL, ktoré sa dočkali Stanleyho poháru až po presťahovaní

Doteraz sa v histórii NHL tešilo zo Stanleyho pohára 18 tímov. Niektorým z nich prospela zmena scenérie. Niektoré organizácie sa totiž vo svojej histórii do finále ani len nedostali, no po presťahovaní do iného mesta dokázali siahnuť na slávnu hokejovú trofej.

Doteraz päť tímov získalo titul až po presťahovaní. Najúspešnejším z nich je New Jersey, ktoré získalo Stanleyho pohár trikrát. Zo zvyšných štyroch tímov sa len jeden stal šampiónom viac ako raz. Poďme však na prehľad pekne postupne:

Calgary Flames – 1989

Prvým tímom, ktorého úspech sledovali aj niekdajší fanúšikovia z pôvodného pôsobiska, bolo Calgary Flames v roku 1989. Predchodca, tím Atlanta Flames, bol pomerne konkurencieschopný a z ôsmich sezón sa do play-off prebojoval šesťkrát, ale veľký úspech nikdy neprišiel. Po presťahovaní trvalo deväť rokov, kým sa organizácia dočkala titulu a stalo sa tak na druhý pokus (vo finále si zahrali aj v roku 1986). Flames zdolali Montreal Canadiens 4:2 na zápasy v doteraz poslednom finále, v ktorom sa stretli dva kanadské kluby. Predtým vyradili Vancouver, Los Angeles a Chicago. Najužitočnejším hráčom play-off sa stal Al MacInnis.

New Jersey Devils – 1995, 2000, 2003

New Jersey dosiahlo z tímov, ktoré zažili sťahovanie, najväčšie úspechy. Kansas City Scouts boli fackovacím panákom, Colorado Rockies nebolo na tom oveľa lepšie, ale Devils sa rýchlo na dlhší čas zaradili medzi popredné tímy súťaže. Titul získali trikrát, prvýkrát v skrátenej sezóne v roku 1995 hneď pri svojej prvej účasti vo finále. V ňom v štyroch zápasoch prekvapujúco zdolali favorizovaný Detroit, ktorý bol držiteľom Prezidentovej trofeje. Conn Smythe Trophy získal Claude Lemieux. Tú o päť rokov neskôr získal Scott Stevens po šesťzápasovej sérii s Dallasom. O rok neskôr tím vo finále neuspel proti Coloradu, no v roku 2003 sa doň vrátil a Martin Brodeur doviedol tím k tretiemu Stanleyho poháru. Devils vtedy zdolali Anaheim 4:3 na zápasy. Najužitočnejším hráčom play-off sa vtedy stal brankár kalifornského tímu, Jean-Sebastien Giguere. Tím z Newarku si účasť vo finále zaistil aj v roku 2012, no svoj štvrtý titul zatiaľ nezískal.

Článok pokračuje pod reklamou

Colorado Avalanche – 1996, 2001

Colorado získalo svoje dva Stanleyho poháre zakaždým v ročníkoch, v ktorých obhajovali titul práve spomínaní Devils. Ten prvý titul pritom spôsobil rozporuplné pocity v kanadskom Quebec City, z ktorého sa Nordiques presťahovali do Denveru. Niektorí fanúšikovia mali z úspechu radosť, iní nie. Prečo? Prišiel totiž hneď v prvej sezóne po sťahovaní. Finále to bolo trochu zvláštne, pretože aj druhý finalista bol pomerne novým tímom na mape NHL – Florida, za ktorú hral Róbert Švehla, existovala len tri sezóny. Colorado ju zdolalo hladko 4:0 na zápasy. Conn Smythe Trophy získal Joe Sakic. O päť rokov neskôr získali Avalanche svoj druhý pohár, keď vo finále zdolali obhajcu titulu po napínavej sedemzápasovej sérii. Najužitočnejším hráčom sa tentokrát stal Patrick Roy, ale pozornosť sa venovala Rayovi Bourqueovi, ktorý opustil zbožňovaný Boston len preto, aby mal šancu ukončiť kariéru s titulom.

Dallas Stars – 1999

Dallas Stars je tímom, ktorému predchádzali Oakland Seals, California Golden Seals, Cleveland Barons a Minnesota North Stars. „Tulene“ sa do play-off pozreli dvakrát, North Stars si dokonca zahrali dvakrát vo finále. Titulu sa však organizácia dočkala až po roku 1993, keď bola presťahovaná do nehokejového Texasu. Púť za pohárom trvala šesť rokov. V play-off Stars vyradili Edmonton, St. Louis a Colorado a predtým, ako narazili na Buffalo, za ktoré hrávali aj Miroslav Šatan a Dominik Hašek. A práve Hašek bol veľkou prekážkou v ceste za Stanleyho pohárom, ktorý napokon Dallas získal po spornom góle Bretta Hulla v treťom predĺžení šiesteho zápasu. Najužitočnejším hráčom play-off sa stal Joe Nieuwendyk. Stars mali šancu v roku 2000 titul obhájiť, ale ako už sme spomenuli, vo finále nestačili na New Jersey.

Carolina Hurricanes – 2006

Posledným tímom, ktorý ovládol NHL po sťahovaní, je Carolina, ktorá to dokázala na druhý pokus. V roku 2002 neuspela, ale o štyri roky neskôr vo finále zdolala aj vďaka nováčikovi v bránkovisku Camovi Wardovi Edmonton po sedemzápasovej sérii. Ward sa stal najužitočnejším hráčom play-off, v ktorom pomohol vyradiť aj Montreal, New Jersey a Buffalo. Obaja finalisti v predošlej i nasledujúcej sezóne v play-off chýbali, čo sa ešte nikdy nestalo. Hurricanes pôsobia v Severnej Karolíne od roku 1997 a dovtedy boli známi ako Hartford Whalers. Ten však v 18 sezónach svojho pôsobenia v lige nepretavil ani jednu z ôsmich účastí v play-off na väčší úspech.

V súčasnosti pôsobia v NHL dva tímy, ktoré zažili sťahovanie, ale titulu sa nedočkali ani v pôvodnom, ani v novom pôsobisku. Ide o Winnipeg Jets, ktorý bol v minulosti známy ako Atlanta Thrashers a Arizonu Coyotes, ktorá v minulosti pôsobila zhodou okolností vo Winnipegu. Tieto dve organizácie nikdy nezažili ani účasť vo finále.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies