Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
Žiadne zápasy
20. 04.
kurzy
23:00info
CAR
NYI
NHL live
02:00info
BOS
TOR
NHL live
21. 04.
kurzy
18:30info
FLA
TBL
NHL live
21:00info
NYR
WSH
NHL live
01:00info
WPG
COL
NHL live
04:00info
VAN
NSH
«

Magazín

Kto je najlepším obrancom v histórii Blackhawks?

Počas viac než 90-ročnej histórie Čiernych Jastrabov z „veterného mesta“ si oblieklo tento dres mnoho vynikajúcich obrancov. Ktorého z nich však môžeme považovať za najlepšieho? Ponúkame vám dnes pohľad na Duncana Keitha a Chrisa Cheliosa. Vybrať si už musíte sami.

DUNCAN KEITH

Chris Chelios bol bojovník, ale Duncan Keith je víťaz a koniec kariéry tohto 34-ročného hráča, ktorý má dvakrát vygravírované meno na Norris Trophy a trikrát na Stanley Cupe, je ešte v nedohľadne.

Keď prišiel Keith do Chicaga v roku 2005 a jeho priemerný „ice-time“ dosahoval hodnotu 23:26, pýtali sa reportéri vtedajšieho trénera Trenta Yawneyho, či toto vyťaženie Keitha úplne nevyčerpá. Yawney s pokojom odpovedal, že sa niet čoho báť, pretože Keith je „mašina“. Táto „mašina“ vyžaduje len malú údržbu a Keith na ľade prezentuje využívanie rýchlosti, svižnosti a hru až na hranu ako jeho najúspešnejšie zbrane. Jeho vytrvalosť je zázrakom genetiky. Duncan vynikajúco korčuľuje na oboch stranách klziska a dokázal to posunúť na vyššiu úroveň počas play-off, v ktorom sa podarilo Blackhawks uspieť trikrát za sedem sezón.

Čo sa týka defenzívy, Keith zatvára všetky medzierky v obrane a vytvára priestor pre svojich spoluhráčov smerom dopredu. Ak je puk na jeho hokejke, tak máte pocit, že možnosti, čo s ním môže urobiť, sú neobmedzené. Často žiari ako na najväčšom pódiu, presne tak, ako keď rozhodol zápas číslo 6 vo finále proti Tampe Bay v roku 2015. Necelé tri minúty pred koncom druhej tretiny prelomil bezgólový stav zápasu úchvatnou akciou, ktorá takmer odpálila strechu United Center. Keith, ktorý v danom play-off trávil na ľade priemerne 31:07, sa v plnej rýchlosti prehnal cez modrú čiaru, zatiaľ čo preberal prihrávku od Patricka Kanea. Ben Bishop najprv vyrazil Duncanov prvý strelecký pokus, ale prišiel si pre dorážku až pred bránu a z druhého pokusu sa už nemýlil. Chicago vyhralo zápas 2:0 a len pár minút od tohto gólu si Keith poťažkával Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play-off. A práve toto bol moment, ktorý žiaden obranca v histórii Blackhawks nezažil.

autor : Matt Carlson

CHRIS CHELIOS

Chris Chelios aj Duncan Keith majú pred začiatkom tejto sezóny na svojom konte zhodne po dve trofeje pre najlepšieho obrancu ligy ako hráči Chicaga Blackhawks. To je len o jednu menej ako ich vyhral legendárny Pierre Pilote ako člen tejto organizácie. Duncan Keith má, navyše, aj Conn Smythe Trophy zo sezóny 2014/15.

Avšak to, že Chelios nedoviedol svoje rodné mesto do zasľúbenej zeme, neznamená, že nemôže pochvalne obstáť voči Keithovi. Je celkom vhodné považovať súčasné mužstvo Chicaga za to najúžasnejšie v histórii organizácie, ale Chelios dokázal nesmierne veľa s kvalitatívne oveľa horším tímom ako ten, s ktorým má možnosť pracovať Duncan Keith. Počas jeho ôsmich sezón v Chicagu Chris nikdy neskončil nižšie než na piatom mieste tímového bodovania. Keith sa umiestnil na piatom alebo lepšom umiestnení len päťkrát za jedenásť sezón. Práve podpora tímu odlišuje Cheliosa od Keitha. Obrana Čiernych Jastrabov za čias Cheliosa často pripomínala deň otvorených dverí a len Steve Smith a Cam Russell sa mohli považovať za stabilné piliere obrany. Na druhú stranu, Keith mal možnosť hrať v jednom páre s podceňovaným Brentom Seabrookom a Niklasom Hjalmarssonom, ktorý bol stálicou v druhom obrannom páre. Ak sa ešte pozrieme na počet nazbieraných trestných minút, tak zistíme, že rozdiel nie je ani zďaleka tak tesný. Chelios pôsobil na ľade ako smetiskové psisko, ktoré trhalo všetko, čo sa mu dostalo do zubov, keďže nazbieral 1 495 trestných minút v drese Blackhawks. Oproti tomu, Keith si odsedel na trestnej lavici len 491 minút. Jednoducho a v skratke povedané, Chelios dokázal všetko. Hrával presilové hry, robil zo svojich spoluhráčov lepších hráčov, nevyhol sa ani čiernej robote, bol správne zákerný a k tomu všetkému zbieral veľa bodov.

autor : Ken Campbell

Originálne články pochádzajú z magazínu The Hockey News a pre vás ich preložili členovia komunity, Matej Antálek (coffey) a Martin Hadbavný (Maple).




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies