Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
28. 03.
kurzy
00:30info
CAR
DET
00:00info
FLA
NYI
NHL live
00:00info
MTL
PHI
00:00info
OTT
CHI
00:00info
PIT
CBJ
00:00info
TOR
WSH
01:00info
MIN
SJS
01:00info
STL
CGY
01:00info
WPG
VGK
02:00info
COL
NYR
02:00info
EDM
LAK
03:00info
ARI
NSH
03:00info
SEA
ANA
NHL live
03:00info
VAN
DAL
29. 03.
kurzy
00:00info
BUF
NJD
NHL live
«

Magazín

Kto si zaslúži viac titul Mr. Rangers, Leetch alebo Gilbert?

Dnes si odskočíme na Manhattan. Organizácia Rangers nedávno oslávila 90 rokov a tým pádom sa v jej drese predstavilo mnoho výborných hráčov. Pozrieme sa na dva názory na to, ktorý hráč si viac zaslúži nosiť titul „Mr. Ranger“. Bude to Brian Leetch alebo Rod Gilbert?

Brian Leetch

Nebuďme sentimentálni. Rod Gilbert bol prvotriednym strelcom, ktorý vynikal vo svojej dobe. Klasik, čo ostal ambasádorom New Yorku Rangers. Zaslúži si rešpekt ako klubová ikona.

Ale za 90 rokov pôsobenia tímu na Broadwayi bol obranca Brian Leetch najviditeľnejším „umelcom“. Za 17 rokov na Manhattane Leetch úplne zmenil úlohu obrancu skórovaním 240 gólov, získaním dokopy 981 bodov a ocenením trofejou Conna Smytha počas cesty Rangers za pohárom na jar 1994. Jedine Gilbert je pred ním v počte bodov v histórii. On bol ale útočník. Leetchovi sa darilo všetko, najviac však exceloval v špeciálnych formáciách. Je na prvom mieste v tímovej histórii v počte asistencií. Na prelome 60. a 70. rokov, kedy hral Gilbert, bola iná doba. Veď len si pozrite staré videokazety. V Leetchovej dobe boli hráči väčší a rýchlejší a brankári pohotovejší a atletickejší. Počas jeho nováčikovskej sezóny, v ktorej získal Calderovu trofej a jeho najbližším súperom bol spoluhráč Tony Granato, bol Leetch zjavením. Počas kariéry získal aj dve Norrisove trofeje a po ukončení kariéry sa ocitol na druhom mieste histórie v počte bodov získaných americkým obrancom za Philom Housleym.

Rangers si cenili aj iných výborných hráčov: Andy Bathgate, Jean Ratelle, Adam Graves, Jaromír Jágr, Mark Messier, Wayne Gretzky. Ale predtým, než si Leetch obliekol ich dres, nikoho takého v tíme nemali a do dnešného dňa nezaplnili dieru na modrej čiare, ktorá ostala po jeho odchode.

Autor: Steve Zipay

Rod Gilbert

Ak ste príliš mladí na to, aby ste si uvedomili aký vplyv Rod Gilbert mal na Rangers, vezmite do úvahy čo o ňom raz povedal bývalý GM Emile Francis: „Rod bol náš Rocket Richard. Keď prišiel do Rangers, priemerne do haly chodilo 8 až 9 tisíc ľudí. Hneď ako prišiel, sme mohli našich hráčov predávať v uliciach New Yorku a prilákať ľudí prísť sa pozrieť na Rangers.“

A to je ten dôvod, prečo je práve Gilbert tým „Mr. Rangerom“. Predtým, než sa Rod stal členom Rangers v sezóne 1962-63, sa tím z Manhattanu nedostal cez prvé kolo play-off 12 rokov po sebe. V deviatich sezónach zo spomenutých 12 sa dokonca nedostali ani do play-off, a to bolo v lige iba šesť tímov. S Gilbertom ako top ofenzívnym hráčom sa do playoff dostali deväť sezón v rade. Bola to jeho doba, keď žiaril ako pravé krídlo v G-A-G lajne („goal a game“ – gól na zápas) spolu s centrom Jeanom Ratelleom a Vicom Hadfieldom na ľavej strane. Elegantný Gilbert sa tiež chopil šance byť Rangerom aj mimo ľadu a adaptoval sa na život vo „Veľkom Jablku“ s neobvyklým sebavedomím, ak vezmeme do úvahy, že vyrastal na vidieku v Quebecu. Gilbert spravil populárnym byť hráčom Rangers, čo v tej dobe nebola práve najlákavejšia destinácia. Ukázal svoju bojovnosť, keď sa vrátil po druhej operácii stavcov v kariére, za čo v sezóne 1975-76 vyhral aj Mastertonovu trofej.

Jeho číslo 7 bolo prvým vyradeným v histórii Rangers a Rod je jediným členom siene slávy, ktorý v drese Jazdcov strávil celú svoju kariéru. Ak ste až takýto skúsení, už vás volajú majster. Presnejšie Mr. Ranger.

Autor: Ken Campbell

Originálne články pochádzajú z magazínu The Hockey News a pre vás ich preložili členovia komunity, Matej Antálek (coffey) a Martin Hadbavný (Maple).




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aj Gretzky mal pred Chárom rešpekt: Keď som ho prvýkrát uvidel, utekal som za trénerom Brodeur lamentuje nad dnešnými brankármi: Rozmaznávame ich Slafkovský hovoril o MS. Chce ísť do play-off a experti sa zhodujú: Je naň perfektne stavanýIde do tuhého: Boj o Prezidentskú trofej je mimoriadne vyrovnaný a otvorený Rokovania o sťahovaní tímu Slováka sa ukončili Chromiak prihrával na víťazný gól, Regenda sa pobil + videoCanucks zaradili Demka na listinu dlhodobo zranených. Ako je na tom Lindholm? Nepríjemný náraz sa mu stal osudný: Útočník Blues si už v sezóne nezahrá Mladý slovenský útočník už atakuje dvojcifernú sériu Černák s míľnikom, ktorý dosiahol ako štvrtý hráč Tampy a tretí Slovák v históriiĎalší hráč Washingtonu vstupuje do asistenčného programu! Seattle podpísal zmluvu s nedraftovaným útočníkomSlafkovský nasadil „beast mode“: Neviem, či tu od čias Jágra bol v tomto lepší mladík, tvrdí skaut Video: Trent Frederic vs. Tanner Jeannot (bitka) Slafkovský umlčal kritikov. Raz bude nebezpečný, hovorí víťaz Stanleyho pohára Guentzel otvorene: Chcel som zostať v PittsburghuNezmysel? Obvinení Hart, Dube a spol. sa spájajú s Ruskom Šialené: Shane Doan sledoval, ako jeho syn pri debute snov prepisuje históriu! + videoTortorella sa ospravedlnil svojmu brankárovi za nedeľnú reakciu Prvý tím v NHL si zaistil play-off. Ako sa vyvíjajú šance Slovákov? Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies