Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
29. 03.
kurzy
00:00info
BUF
NJD
NHL live
30. 03.
kurzy
17:30info
FLA
DET
19:30info
MIN
VGK
NHL live
21:00info
EDM
ANA
23:00info
ARI
NYR
23:00info
COL
NSH
NHL live
00:00info
WPG
OTT
00:00info
BUF
TOR
00:00info
CBJ
PIT
00:00info
MTL
CAR
00:00info
PHI
CHI
00:00info
TBL
NYI
00:00info
WSH
BOS
01:00info
STL
SJS
04:00info
SEA
DAL
04:00info
CGY
LAK
«

Magazín

Najhoršia Milburyho výmena? Chára do Ottawy, myslí si Willhoft

Byť generálnym manažérom tímu NHL nie je jednoduché. S touto pozíciou súvisia jednotlivé podpisy hráčov či ich výmeny. Dvomi veľmi zaujímavými a pre svoj klub nie príliš úspešnými sa prezentoval Mike Milbury. Pozrime sa teda na to, ktorá z nich je najhoršou v histórii klubu New York Islanders.

Zdeno CHÁRA do Ottawy

Bez akýchkoľvek pochýb môžeme deň draftu 2001, počas ktorého generálny manažér New Yorku Islanders Mike Milbury poslal slovenského obra do hlavného mesta Kanady, označiť za najhorší deň Milburyho vládnutia.

Chára mal v tom čase 24 rokov a bol výhradne defenzívnym obrancom, ktorý stále rástol až do svojich 205 centimetrov. Islanders nielenže vymenili obrancu, ktorý následne hrával neuveriteľné množstvo minút, bol postrachom súperových útočníkov, zaznamenal po výmene 575 bodov v 1 119 zápasoch, šesťkrát si zahral v zápase hviezd, získal Norrisovu trofej a doviedol ako kapitán svoj tím k zisku Stanley Cupu. Oni sa v rámci tejto výmeny vzdali aj voľby číslo dva na spomínanom drafte. Táto voľba nakoniec bola použitá na istého Jasona Spezzu, ktorý má momentálne na svojom konte 862 kanadských bodov.

Čo je ale ešte horšie, strata Cháru a povedzme, že aj Spezzu, znamenala pre Islanders zisk Alexeja Jašina. Spočiatku sa to však nezdalo ako zlá výmena. Jašin mal za sebou dve veľmi produktívne sezóny za Ottawu – 94 a 88 bodov, ale Ostrovania už niekoľkokrát oľutovali deň, keď Milbury priviedol tohto ruského centra. „Mad Mike“ to ešte celé vyšperkoval novou zmluvou pre Jašina v hodnote 87,5 milióna dolárov na 10 rokov. To je neskutočne veľa peňazí pre hráča, ktorý zaznamenal v priemere menej ako 60 bodov za sezónu v drese Isles. Klub ho následne vykúpil zo zmluvy po sezóne 2006/07.

Zdeno Chára je s istotou na ceste do Siene Slávy, zatiaľ čo Alexej Jašin zmizol z hokejovej mapy v júni 2015. Viete si teda predstaviť, akým strašiakom musí byť pre fanúšikov Isles táto výmena.

Autor: Michael Willhoft

Roberto Luongo na Floridu

Vybrať najhorší „trejd", ktorý sa podaril Milburymu, je ako vybrať si najkrajšiu z malieb na strope v Sixtínskej Kaplnke. Toľko je možností na výber. Jedna výmena však stojí nad všetkými a to tá, ktorá sa uskutočnila v deň draftu v roku 2000, keď Milbury poslal Roberta Luonga a Olliho Jokinena na Floridu za Marka Parrisha a Olega Kvašu.

Nebol to len obyčajný omyl. Následky tejto výmeny boli devastujúce. V paralelnom vesmíre si Islanders namiesto draftovania Ricka DiPietra ponechali Luonga ako ich brankársku jednotku. Milbury si totiž z prvej pozície vybral práve DiPietra namiesto budúceho 50-gólového strelca Danyho Heatleyho či 40-gólového strelca Mariána Gáboríka. DiPietrovi, ktorý bol síce priateľský, ale veľmi náchylný na zranenia, ponúkol dokonca zmluvu na neuveriteľných 15 rokov. Zatiaľ čo Luongo sa stal brankárom číslo jeden na Floride, podarilo sa mu vyhrať olympijské zlato s Kanadou a dotiahol aj Vancouver do finále Stanley Cupu, vyhrali Islanders od jeho výmeny jednu jedinú sériu v play-off, zhodou náhod práve proti Luongovi a jeho Floride. To však nie je všetko. Milbury sa vzdal aj ďalšieho pokladu. Jokinen sa síce nikdy nestal superhviezdou, ale slúžil na Floride ako kapitán počas štyroch sezón a viedol tímové bodovanie počas piatich. Jeho maximom bolo 91 bodov zo sezóny 2006/2007.

Parrish a Kvaša boli solídnymi hráčmi, ale svoj tím nedoviedli k žiadnemu úspechu počas ich pobytu v tíme Ostrovanov. Následky tejto výmeny spôsobili to, že ju smelo môžeme označiť za Milburyho „majstrovské dielo“.

Autor: Ryan Kennedy

Originálne články pochádzajú z magazínu The Hockey News a pre vás ich preložili členovia komunity, Matej Antálek (coffey) a Martin Hadbavný (Maple).




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies