Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
25. 04.
kurzy
01:00info
TBL
FLA
NHL live
01:30info
NYI
CAR
NHL live
26. 04.
kurzy
01:00info
WSH
NYR
NHL live
01:30info
NSH
VAN
04:00info
COL
WPG
04:30info
LAK
EDM
NHL live
«

Magazín

Dynastie NHL I. – prvá skutočná dynastia sa zrodila v Ottawe

Súčasný tím Ottawy zažil pár vydarených sezón, ale nezískal Stanleyho pohár a svojimi úspechmi sa ani len nepriblížil k úspechom pôvodného tímu Senators. Ten sa dokonca postaral o prvú skutočnú dynastiu v ligovej histórii.

Prvá aj posledná dynastia tímu Ottawa Senators v rámci NHL sa zrodila v ročníku 1919/20 a trvala až do ročníka 1926/27. Počas tohto obdobia získal tím štyri Stanleyho poháre a sedemkrát ovládol základnú časť. Až 14 hráčov tímu sa dostalo do Siene slávy a traja boli pri všetkých majstrovských tituloch – George Boucher, Cy Denneny a Frank Nighbor.


Dynastia odštartovala v lige štyroch tímov. V sezóne 1919/20 sa nehralo žiadne play-off a o šampiónovi rozhodla tabuľka. Najlepšie si počínali Senators, ktorí sa tešili z O’Brienovho pohára. Následne si zahrali o Stanleyho pohár s víťazom PCHA, tímom Seattle Metropolitans.

Článok pokračuje pod reklamou

Prvé tri zápasy sa odohrali v Ottawe, kde panovalo teplé počasie a ľad sa topil. Preto sa séria presunula za stavu 2:1 pre Senators do Toronta, ktoré malo jedinú umelú ľadovú plochu vo východnej časti Kanady. Domácich priaznivcov potešila výhra Seatllu, ktorý vyrovnal stav série na 2:2. Rozhodujúci duel však vyhrala Ottawa aj vďaka hetriku Jacka Darragha pomerom 6:1 a po prvýkrát od vstupu do NHL sa tešila zo Stanleyho pohára.

Po dominantnej sezóne sa NHL rozhodla poslať dvoch hráčov tímu iným súperom, aby bola súťaž vyrovnanejšia. Punch Broadbent putoval do Hamiltonu a Sprague Cleghom do Toronta. Aj bez nich však „Senátori“ vyhrali prvú polovicu sezóny a postúpili do play-off. V dvojzápasovej sérii porazili Toronto St. Pats jasným skóre 7:0 a opäť postúpili do boja o Stanleyho pohár.

V ňom tentokrát narazili na tím Vancouver Millionaires, ktorý mal výhodu domáceho prostredia. Rekordný počet 11 tisíc ľudí videlo, ako sa domáci ujali vedenia v sérii. Nasledujúce dva zápasy vyhrala Ottawa, ktorá však, tak ako pred rokom, nakoniec musela hrať rozhodujúci piaty zápas. A v ňom zakončila obhajobu úspechom. Opäť bol hrdinom Darragh, ktorý strelil oba góly pri víťazstve 2:1.

Darragh i Cleghom, ktorý sa do tímu v predošlej sezóne stihol ešte vrátiť, po sezóne ukončili kariéru, čo otvorilo dvere do tímu obrancom Frankovi Boucherovi a Frankovi „Kingovi“ Clancymu. Senators vyhrali základnú časť a opäť sa vo finále stretli so St. Pats. Tentokrát však neuspeli. Prvý zápas prehrali 4:5, v druhom sa zrodila bezgólová remíza.

Po sklamaní ďalší Stanleyho pohár

V tíme vládlo sklamanie a v novom ročníku bol odhodlaný vrátiť sa na pomyselný trón. Tím sa opäť opieral o defenzívnu hru a dobre načasované góly. Základnú časť vyhral bod pred Canadiens a porazil ich v dvojzápasovom finále, keď síce druhý zápas prehral 1:2, no v prvom si vytvoril základy titulu triumfom 2:0.

Návrat do boja o Stanleyho pohár Senators vyšiel. Najskôr tím vyradil 3:1 na zápasy Vancouver Marrons a následne odohral finále proti Edmontonu Eskimos, v ktorom sa hralo na dva víťazné zápasy. Senators vyhrali prvý 2:1, druhý 1:0 a tešili sa z tretieho pohára za ostatné štyri roky.

Dlhodobú časť sezóny 1923/24 ovládla Ottawa presvedčivejšie ako rok predtým, no tentokrát v ligovom finále uspeli Canadiens s celkovým skóre 5:2. Takáto vysoká prehra bola prekvapujúca a kritika vedenia sa zniesla najmä na hviezdneho brankára Clinta Benedicta, ktorý tím nepodržal. Jeho problémy s alkoholom nakoniec viedli až k jeho výmene do Montrealu Maroons.

Od krízy cez titul až k sťahovaniu

Liga sa v lete rozšírila na šesť tímov a Senators sa aj napriek ďalšej skvelej sezóne Dennenyho nedarilo. Skončili štvrtí a nezahrali si po šiestich rokoch v play-off. K postupu im chýbal len bod.

V ďalšej sezóne hralo v NHL už sedem tímov a Ottawa sa vrátila na vrchol. Ale len v základnej časti, ktorú vyhrala suverénne. V play-off však prekvapujúco podľahla Maroons, za ktorých hrali aj jej bývalí hráči Benedict a Broadbent.

Ročník 1926/27 bol prvý, v ktorom sa hralo divíznym spôsobom. Senators sa pomerne jasne stali šampiónom Kanadskej divízie a mali aj najviac bodov v celej lige. Úspech zo základnej časti tentokrát preniesli aj do play-off, kde v dvojzápase porazili Canadiens s celkovým skóre 5:1.

Boj o Stanleyho pohár bol prvýkrát v histórii len záležitosťou NHL a po prvýkrát sa hralo na domácich ľadoch oboch tímov. Ottawa v ňom narazila na Boston, ktorý porazila pomerom 2:0 na zápasy. Celkovo sa však odohrali štyri a v dvoch sa zrodili remízy – posledné v histórii finále Stanleyho pohára.

Hráči Ottawy sa tešili zo štvrtého pohára, ktorý však znamenal aj koniec ich dynastie. Ďalšie roky priniesli zostup, nie len herný, ale aj ekonomický.

Senators pôsobili na malom trhu – Ottawa mala vtedy len o čosi viac ako sto tisíc obyvateľov. Návštevnosť bola nízka a po sezóne 1934/35 sa organizácia presťahovala do amerického štátu Missouri, kde vznikol tím St. Louis Eagles. Do hlavného mesta Kanady sa NHL vrátila až v roku 1992.

Sezóna Základná časť Play-off Najproduktívnejší hráč
1919/20 1. miesto O'Brien Cup, Stanley Cup Frank Nighbor (33)
1920/21 1. miesto O'Brien Cup, Stanley Cup Cy Denneny (39)
1921/22 1. miesto prehra so St. Pats (4:5) Punch Broadbent (46)*
1922/23 1. miesto O'Brien Cup, Stanley Cup Cy Denneny (31)
1923/24 1. miesto prehra s Canadiens (2:5) Cy Denneny (23)*
1924/25 4. miesto - Cy Denneny (42)
1925/26 1. miesto prehra s Maroons (1:2) Cy Denneny (36)
1926/27 1. miesto O'Brien Cup, Stanley Cup Cy Denneny (23)
* - víťaz kanadského bodovania NHL

Do Siene slávy sa dostali: Jack Adams, Clint Benedict, Frank Boucher, George Boucher, Punch Broadbent, King Clancy, Sprague Cleghorn, Alex Connell, Jack Darragh, Cy Denneny, Eddie Gerard, Tommy Gorman, Frank Nighbor, Hooley Smith.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Johnny Bower prepísal dejiny a stal sa legendou, hoci to mal nesmierne ťažkéJedna hviezda za druhou: Súper Slovenska v skupinovej fáze zverejnil prvých 15 nominovaných hráčovMladíci na tribúne. Ako začali play-off AHL potenciálne posily Slovenska?Podpíše Crosby novú zmluvu krátko na to, ako bude oficiálne môcť? Nebolo to k Slafkovskému fér, tvrdí expert. Porovnal preto draftové jednotky inak! Tréner Toronta: Je neuveriteľné, ako to Marchandovi prechádza! Gajan žiaril v zápase o prežitie, dvaja Slováci idú ďalej!Islanders urobia pred ďalším zápasom série zmenu v bráneDôležitý obranca Hurricanes by mal vynechať minimálne zvyšok prvého kolaHviezda Floridy utrpela nešťastné zranenie. Vynechá minimálne týždeň Ďalší vyhodený tréner, tentoraz v KaliforniiČeský velikán sa rozhodol: Definitívne zavesil korčule na klinecSeattle si upísal len osemnásťročného obrancu Marchand prepisoval históriu, Vegas je pred návratom domov na koni, dráma v Edmontone! Nemec sa z vlaňajška poučil. Teší sa na MS i vyvrcholenie prípravy: Takýto turnaj tu nebol dlho V boji o juniorský Stanley Cup zostávajú stále dvaja talentovaní SlováciMarchand uznáva: Maple Leafs sú stavaní inak ako v minulých rokoch Canadiens, Capitals i Devils sú medzi klubmi s rekordnými trestami v platovom rozpočte Slafkovský na dne: Skauti porovnali Celebriniho s poslednými 9 draftovými jednotkami Anaheim by sa v lete mohol posilniť o zvučné mená. Priority sú dveZobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies