Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
20. 04.
kurzy
23:00info
CAR
NYI
NHL live
02:00info
BOS
TOR
NHL live
21. 04.
kurzy
18:30info
FLA
TBL
NHL live
21:00info
NYR
WSH
NHL live
01:00info
WPG
COL
NHL live
04:00info
VAN
NSH
«

Slováci v NHL

Chára pracuje tvrdo, ale rozumne. Radili mu aj Tešovič či Sagan

Nie je tajomstvom, že pokiaľ ide o tréningy, Zdeno Chára sa nešetrí. Skúsený slovenský kapitán Bostonu Bruins je vďaka tomu aj vo veku 41 rokov stále plnohodnotným obrancom prvého páru.

Pre Cháru však nie je posilňovňa len spôsobom, ako sa udržať v kondícii pre svoj obľúbený šport. Je to pre neho vášeň. Veľká vášeň. Dokumentoval ju aj jeho niekdajší spoluhráč Andrew Ference, ktorý sa podelil so svojou skúsenosťou pre Sports Illustrated.

„On nepotrebuje trénera alebo niekoho, kto na neho kričí, aby sa dostal späť do kondície. Je pravým opakom. Potrebuje okolo seba ľudí, ktorí ho budú tlmiť: ‘Zee, hráš 28 minút na zápas, sme v play-off, nepotrebuješ chodiť do posilňovne a absolvovať po zápase kompletný tréning´.“

Chárovi sa však posadnutosť cvičením vyplatila. Už neudivuje len počtom zhybov v predsezónnom testovaní, ale aj dlhovekosťou. Nestojí za tým len drina, ale aj dlhoročný zvyk zapisovať si každý jeden tréning do zápisníka. Alexovi Prewittovi ukázal jeho aktuálny.

Článok pokračuje pod reklamou

„Tak, tu máme roky2017, 2016, 15, 14... každý deň, všetko, čo som robil,“ opisoval Chára. „A doma na Slovensku ich mám ešte kopu.“

Za pracovitosť i svedomitosť vďačí otcovi Zdeňkovi, ktorý mu nezdôrazňoval len dôležitosť tvrdej roboty, ale aj tej rozumnej. A rozumní pracovníci využívajú zápisníky.

„Ja som človek, ktorý často premýšľa. Rád sa venujem príprave. Keď si to začnem zapisovať, tak už mám pre seba nájdený zmysel,“ povedal s tým, že si zapisuje všetko – cviky, série, opakovania, váhy, pocity, bolesti, prívaly energie a podobne. Zápisník si organizuje chronologicky, deň po dni.

Chára si tiež rád nechá poradiť od iných športovcov. Pre zámorský magazín prezradil, že mu tipy k silovému tréningu dal vzpierač Martin Tešovič. S vytrvalostným tréningom mu zase pomohli cyklisti, vrátane Petra Sagana. Nedávno popracoval na korčuľovaní s krasokorčuliarmi Alexom a Maiaou Shibutaniovými.

Inak však trenčiansky rodák trénuje najradšej sám. Za to množstvo rokov sa už naučil, ako počúvať svoje telo s cieľom neustále sa zlepšovať.

„Nemyslím si, že mal niekedy osobného trénera, ktorý by s ním v lete pracoval. Veľa toho robí sám na základe pocitov,“ prezradil agent Matt Keator.

Nám nezostáva nič iné ako dúfať, že Chárovi táto tvrdá a rozumná práca na zlepšovaní nakoniec umožní odohrať nie len jednu, dve, ale možno aj viac sezón v kanadsko-americkej NHL. Potom sa totiž budeme musieť lúčiť s ďalším velikánom slovenského hokeja. Skutočným velikánom.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies