Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
po 3. tr.
COL
2
NYR
2
po 2. tr.
ARI
6
NSH
3
po 2. tr.
SEA
1
ANA
0
po 2. tr.
VAN
1
DAL
1
29. 03.
kurzy
00:00info
BUF
NJD
NHL live
30. 03.
kurzy
17:30info
FLA
DET
19:30info
MIN
VGK
NHL live
21:00info
EDM
ANA
23:00info
ARI
NYR
23:00info
COL
NSH
NHL live
00:00info
WPG
OTT
00:00info
BUF
TOR
00:00info
CBJ
PIT
00:00info
MTL
CAR
00:00info
PHI
CHI
00:00info
TBL
NYI
00:00info
WSH
BOS
01:00info
STL
SJS
04:00info
SEA
DAL
04:00info
CGY
LAK
«

Správy z NHL

Preview: Finále garantuje nového šampióna. Ako skončí rozprávka Vegas?

Už čoskoro čaká hokejových fanúšikov vyvrcholenie mimoriadnej sezóny kanadsko-americkej NHL. V pondelok odštartuje priamy boj o Stanleyho pohár medzi tímami, ktoré ho ešte nikdy nezískali. Čaká nás finále, ktoré bude skutočne mimoriadne.

Postúpil doň totiž ligový nováčik Vegas Golden Knights, ktorého T-Mobile Aréna bude hostiť aj otvárací zápas. Jeho súperom bude Washington, ktorý na Pohár zbrojil najmä v predošlých dvoch sezónach. Pre tím, od ktorého sa pred sezónou čakal jemný úpadok, pôjde o druhú finálovú účasť v histórii a prvú od roku 1998.

Pondelkový zápas bude pre oba tímy tretí vzájomný v tejto sezóne, prvý od 4. februára, keď Golden Knights vyhrali vo Washingtone 4:3. Nováčik vyhral tiež jeden domáci zápas, dokonca pomerom 3:0. Toto víťazstvo sa zrodilo ešte 23. decembra.

Rozpis finálovej série:
Zápas č. 1: 28. 05. Vegas - Washington
Zápas č. 2: 30. 05. Vegas - Washington
Zápas č. 3: 02. 06. Washington - Vegas
Zápas č. 4: 04. 06. Washington - Vegas
Zápas č. 5: 07. 06. Vegas - Washington*
Zápas č. 6: 10. 06. Washington - Vegas*
Zápas č. 7: 13. 06. Vegas - Washington*
* - ak by bolo nutné

Článok pokračuje pod reklamou

Ako sa tam dostali?

Vegas malo za cieľ postúpiť do play-off do troch rokov, ale podarilo sa mu to ako nováčikovi a zároveň šampiónovi Pacifickej divízie. V úvode play-off potvrdilo, že základná časť nebola náhoda, štvorzápasovou sériou proti Los Angeles. V druhom kole potrebovalo šesť zápasov na vyradenie San Jose a vo finále Západnej konferencie si poradilo s Winnipegom 4:1 na zápasy. V play-off odohralo o štyri zápasy menej ako druhý finalista.

Slovenský útočník Tomáš Tatar odohral len šesť duelov a strelil gól.

Washington nezískal tretiu Prezidentovu trofej po sebe, ale na tom mu ani nezáležalo. Ako víťaz Metropolitnej divízie vstúpil do play-off dvoma prehrami, ale následne vyhral štyri zápasy po sebe a vyradil Columbus. Veľká úľava prišla po druhom kole, v ktorom konečne vyradil znepriatelený Pittsburgh v šiestich dueloch. Sedem zápasov potreboval na zdolanie Tampy Bay vo finále Východnej konferencie.

Skvelý brankár a veľké odhodlanie vs. väčší talent a veľké odhodlanie

Washington, ktorý čaká na titul 43 dlhých sezón, sa postaví proti tímu, ktorý vyskladal jeho bývalý generálny manažér George McPhee. Šancu na úspech si dramaticky zvýši, ak vyhrá súboj v špeciálnych formáciách a ak bude hrať fyzicky tak dobre ako v posledných dvoch zápasoch konferenčného finále.

Vegas vo svojej prvej sezóne postúpilo do play-off, v ktorom bolo dominantné a nepriazni ešte nečelilo. Mnohí veria, že by sa to mohlo zmeniť práve proti Washingtonu. Pre úspech Golden Knights bude dôležité, aby hrali disciplinovane a aby prvé dva útoky ešte viac podporili aj tretí a štvrtý.

Oba tímy sa v doterajšom priebehu play-off mohli oprieť o svoje brankárske jednotky. Marc-Andre Fleury je jasne najlepším brankárom jarnej časti sezóny a zlikvidoval 94,7 % striel. V tomto smere by to mala byť výhoda pre Vegas. Ani Braden Holtby sa však nenechal zahanbiť , mal 92,4% úspešnosť zákrokov a vo veľkých momentoch dokázal zatiahnuť roletu.

Oba tímy hrajú dobre v obrane. Golden Knights nemajú hviezdneho obrancu, ale viacerých bekov, ktorí sú dostatočne schopní ubrániť svoje pásmo. Súperovi bude dobre známy najmä Nate Schmidt, ktorého sa vzdal pred expanzným draftom. Capitals majú pár zadákov so zvučnými menami. V play-off sa darí najmä Johnovi Carlsonovi, ktorý hráva 26 minút na zápas a tiež zbiera jeden bod za druhým. V posledných dvoch kolách sa však Caps darilo v obrane obmedzovať súperov najmä vďaka kolektívnej snahe.

Oba tímy majú údernú prvú formáciu. Vegas by však mohlo doplatiť na menšiu hĺbku, keďže spodné dva útoky doteraz hrali nevyrovnane a tím skutočne ťahal najmä prvý útok zložený z Marchessaulta, Smitha a Karlssona. Prvý útok Washingtonu tvoria Kuznecov, Ovečkin a Wilson, a tak okrem talentu disponuje aj fyzickou silou. Výhodou tímu z hlavného mesta je však hĺbka. Nebezpečný je aj druhý Bäckstromov útok a ak si udrží formu Burakovsky, tak aj Ellerova tretia formácia. Sem-tam zažije veľký moment aj štvrtá formácia.

Golden Knights hrajú rýchly, skutočne rýchly hokej, ktorému doterajší súperi nestíhali. Washington má však za sebou dve série proti tímom, ktoré sú tiež rýchle – Pittsburghu a Tampe. Silnou hrou v strednom pásme ich Capitals dokázali spomaliť a rany rozdávali z rýchlych protiútokov. „Caps“ majú jasnú výhodu v presilovkách, no na druhú stranu, „Golden Misfits“ skvelé oslabenia. Nečelili však až takej konkurencii ako súper a najmä takej akou je súper.

Pokiaľ ide o zranenia, tímy sú na tom vcelku dobre. William Carrier a Malcolm Subban by mali byť Golden Knights v otváracom zápase série k dispozícii. Zatiaľ je otázne, ako sú na tom Brooks Orpik a Devante Smith-Pelly z Washingtonu, ktorí sa zranili v siedmom zápase série proti Tampe. Očakáva sa, že tiež budú k dispozícii.

Favorit nie je jednoznačný, stane sa faktorom únava?

V sérii sa proti sebe stretnú generačný strelec Washingtonu Alex Ovečkin a brankár, ktorý ho pozná veľmi dobre, Marc-Andre Fleury z Vegas. Obaja si užívajú vydarené play-off a vo svojich tímoch sú najväčšími adeptmi na Trofej Conna Smythea.


Papierovým favoritom spomedzi tímov by pred sezónou bol jednoznačne Washington, ale po skvelej sezóne Vegas je situácia pred štartom finále iná. Odborníci sa nezhodujú na jasnom favoritovi, ale mnohí si o myslia, že by ním mohol byť nováčik, ktorý bude mať viac síl. Mohol by to byť však zradný predpoklad.

Stávkové kancelárie sú tiež na strane tímu z Las Vegas, či už ide o zámorské alebo tie naše. Napríklad, Tipsport.sk vypísal na Vegas kurz 1,77 a na Washington 2,11. Tipovať svojho favorita môžete aj TU.

Ovečkin a spol. sú po troch náročných sériách trochu podceňovaní, ale po rokoch útrap tejto generácie budú mimoriadne motivovaní a odhodlaní priniesť do Washingtonu Stanleyho pohár. To by malo byť minimálne predpokladom skvelej finálovej série.

Golden Knights vs. Capitals
12-3
Bilancia v play-off
12-7
2,87
Priemer strelených gólov na zápas
3,47
1,80
Priemer inkasovaných gólov na zápas
2,47
17,6%
Úspešnosť presiloviek
28,8%
82,5%
Úspešnosť oslabení
75,4%
M.-A. Fleury
94,7% úsp.zákr.
GAA 1,68
Brankári
B. Holtby
92,3% úsp.zákr.
GAA 2,04
J. Marchessault
18 bodov
Najproduktívnejší hráč
J. Kuznecov
24 bodov
J. Marchessault
8 gólov
Najlepší strelec
A. Ovečkin
12 gólov
R. Smith
14 asistencií
Najlepší nahrávač
J. Carlson
13 asistencií



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Slafkovského posledná šancu na vylepšenie rekordov. Dokáže toto len ako tretí Európan? Aj Gretzky mal pred Chárom rešpekt: Keď som ho prvýkrát uvidel, utekal som za trénerom Brodeur lamentuje nad dnešnými brankármi: Rozmaznávame ich Slafkovský hovoril o MS. Chce ísť do play-off a experti sa zhodujú: Je naň perfektne stavanýIde do tuhého: Boj o Prezidentskú trofej je mimoriadne vyrovnaný a otvorený Rokovania o sťahovaní tímu Slováka sa ukončili Chromiak prihrával na víťazný gól, Regenda sa pobil + videoCanucks zaradili Demka na listinu dlhodobo zranených. Ako je na tom Lindholm? Nepríjemný náraz sa mu stal osudný: Útočník Blues si už v sezóne nezahrá Mladý slovenský útočník už atakuje dvojcifernú sériu Černák s míľnikom, ktorý dosiahol ako štvrtý hráč Tampy a tretí Slovák v históriiĎalší hráč Washingtonu vstupuje do asistenčného programu! Seattle podpísal zmluvu s nedraftovaným útočníkomSlafkovský nasadil „beast mode“: Neviem, či tu od čias Jágra bol v tomto lepší mladík, tvrdí skaut Video: Trent Frederic vs. Tanner Jeannot (bitka) Slafkovský umlčal kritikov. Raz bude nebezpečný, hovorí víťaz Stanleyho pohára Guentzel otvorene: Chcel som zostať v PittsburghuNezmysel? Obvinení Hart, Dube a spol. sa spájajú s Ruskom Šialené: Shane Doan sledoval, ako jeho syn pri debute snov prepisuje históriu! + videoTortorella sa ospravedlnil svojmu brankárovi za nedeľnú reakciu Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies