Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
24. 04.
kurzy
01:00info
TOR
BOS
NHL live
03:30info
DAL
VGK
NHL live
04:00info
EDM
LAK
25. 04.
kurzy
01:00info
TBL
FLA
NHL live
01:30info
NYI
CAR
NHL live
«

Správy z NHL

Fakty a zaujímavosti pred štartom finále Stanleyho pohára

Bez ohľadu na to, či vyhrá Stanleyho pohár Vegas alebo Washington, skupina šampiónov sa s určitosťou rozšíri na 19 tímov. Aké štatistické a historické zaujímavosti nám ešte prináša tohtoročné finále?

Nevada, kde sa v pondelok finále odštartuje, sa stane 16. štátom Spojených štátov amerických, v ktorom sa uskutoční finále Stanleyho pohára. Predtým ho hostili: Kalifornia, Colorado, Florida, Illinois, Massachusetts, Michigan, Minnesota, Missouri, New Jersey, New York, Severná Karolína, Pennsylvánia, Tennessee, Texas a Washington.

Po šiestykrát v histórii sa vo finále stretávajú tímy, ktoré ešte nikdy predtým nezískali Stanleyho pohár. Naposledy sa to stalo v roku 2007, v ktorom Anaheim zdolal vo finále Ottawu. Predošlé prípady: 1999 Dallas vs. Buffalo, 1996 Colorado vs. Florida, 1991 Pittsburgh vs. Minnesota (North Stars), 1934 Chicago vs. Detroit.

Po prvýkrát v histórii si vo finále zahrajú dve mužstvá, ktoré v každej z predošlých troch sérií spečatili svoj postup na ľade súpera. Len dvakrát sa stalo, že šampión uzavrel všetky štyri série vonku – Detroit to dokázal v roku 2008 a Pittsburgh o rok neskôr.

Článok pokračuje pod reklamou

Vegas je šiestym tímom histórie, ktorý sa dostal do finále pri svojej prvej účasti v play-off a len tretí, ktorý to dokázal v inauguračnej sezóne. Len jeden tím pritom dokázal vyhrať Pohár vo svojej prvej sezóne v lige – Toronto Arenas pred 100 rokmi.

V tretej sezóne po sebe bude jeden tím vo finále debutovať. Na San Jose a Nashville nadväzuje Vegas, ktoré bude chcieť dopadnúť úspešnejšie. V minulosti svoju prvú účasť vo finále pretavilo na titul 11 tímov z 28, naposledy Tampa Bay v roku 2004.

Brankár Golden Knights Marc-Andre Fleury je 19. brankárom histórie, ktorý si zachytá vo veľkom finále v dresoch dvoch odlišných tímov a môže sa stať 11. brankárom histórie s minimálne 4 Stanleyho pohármi. Rekordných šesť získali Jaques Plante a Ken Dryden, päť Turk Broda.

Ako len siedmy hráč histórie a prvý od roku 2006 by ho Fleury získal dvakrát po sebe s inými klubmi. Celkovo trikrát po sebe ho naposledy získali 16 hráči Islanders počas ich dynastie v úvode 80. rokov minulého storočia.

Generálny manažér Vegas George McPhee sa dostal do druhého finále Stanleyho pohára. Aj s Washingtonom v roku 1998 to pritom dotiahol do finále vo svojej prvej sezóne vo funkcii generálneho manažéra. Napokon Capitals slúžil 17 rokov.

Ak by Stanleyho pohár získal Washington, Alexander Ovečkin by sa stal tretím európskym kapitánom, ktorý si prevezme Stanleyho pohár. Prvým bol Švéd Nicklas Lidström z Detroitu (2008), druhý Slovák Zdeno Chára z Bostonu (2011).

Tridsaťdvaročný ruský útočník sa tiež môže stať tretím hráčom histórie, ktorý v NHL strelil 600 gólov predtým, ako získal svoj prvý majstrovský titul. Prvýkrát sa to v roku 2002 podarilo Lucovi Robitailleovi s Detroitom, o dva roky neskôr Daveovi Andreychukovi s Tampou.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Nemec sa z vlaňajška poučil. Teší sa na MS i vyvrcholenie prípravy: Takýto turnaj tu nebol dlho V boji o juniorský Stanley Cup zostávajú stále dvaja talentovaní SlováciMarchand uznáva: Maple Leafs sú stavaní inak ako v minulých rokoch Canadiens, Capitals i Devils sú medzi klubmi s rekordnými trestami v platovom rozpočte Slafkovský na dne: Skauti porovnali Celebriniho s poslednými 9 draftovými jednotkami Anaheim by sa v lete mohol posilniť o zvučné mená. Priority sú dveSlovenský brankár žiaril v súboji s Gajanom, z postupového mečbalu sa teší aj Pekarčík Pohroma pre Canucks: V druhom zápase boli bez opory, zvyšok série je v ohrození! Obranca Bruins utrpel zranenie. Uvidíme ho ešte v play-off? Švajčiarska hviezda Devils podstúpi operáciu. Stihne kemp? Colorado umiestnilo na waiver listinu útočníka Strelil viac gólov ako Dvorský, teraz podpísal zmluvu v NHLSlováci sú po drámach bližšie k MS: Jeden spálil tutovku, druhý bol svedkom zákroku play-off!Ďalšie dve veľké posily Slovenska sú o krok bližšie k MS. V hre je späť aj útočník, ktorý si zahral NHLV AHL začalo prvým zápasom play-offFlyers podpísali novú zmluvu s ruským brankáromFanúšikovia Canadiens nechápu: Aj po takejto sezóne je Slafkovský tak podceňovaný?Anketa: Ako oznámkujete Slovákov v NHL za ich výkony?Francis nevylučuje pred letom zmeny v zostave i na lavičke Kraken Ramsay: Pospíšilovi by náš štýl mal sadnúť. Mešár a Dvorský? Niekedy sa musíte rozhodnúť inak Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies