Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
28. 03.
kurzy
00:30info
CAR
DET
00:00info
FLA
NYI
NHL live
00:00info
MTL
PHI
00:00info
OTT
CHI
00:00info
PIT
CBJ
00:00info
TOR
WSH
01:00info
MIN
SJS
01:00info
STL
CGY
01:00info
WPG
VGK
02:00info
COL
NYR
02:00info
EDM
LAK
03:00info
ARI
NSH
03:00info
SEA
ANA
NHL live
03:00info
VAN
DAL
29. 03.
kurzy
00:00info
BUF
NJD
NHL live
«

Magazín

Neuveriteľné príhody, ktoré odhaľujú, aký svojrázny bol legendárny Eddie Shore

Už sme vám predstavili Eddieho Shorea ako jedného z najlepších hráčov, ktorí kedy hrali v Národnej hokejovej lige. Tentokrát vám ho predstavíme ako svojrázneho človeka, ktorého mnohí nenávideli aj napriek tomu, že jeho úmysly boli väčšinou dobré.

Shore v drese Bostonu získal dva Stanleyho poháre a štyrikrát sa stal držiteľom Hartovej trofeje, čo sa nepodarilo žiadnemu inému obrancovi. Bol tvrdý a nekompromisný, o čom svedči aj niekoľko nasledujúcich príhod.

Príhody z hráčskych rokov

Ešte v časoch, keď hrával za Edmonton Eskimos, utrpel Shore hlbokú reznú ranu, ktorá si vyžiadala 14 stehov. Doktor mu zakázal na nohu vyvíjať tlak. Čo urobil Shore? V ďalšom zápase hral naplno, stehy sa mu pretrhali a noha krvácala. On však duel dohral.

Ani disciplína mu nebola cudzia. Ešte v drese Melville Millionaires dostal od trénera príkaz, aby sa v dôležitom zápase za každú cenu vyhol vylúčeniu. No a on tak aj urobil. A to aj napriek tomu, že bol neustále cieľom protihráčov. Tí mu vybili šesť zubov, zlomili nos i čeľusť. Odohral 50 minút a ľad opustil v bezvedomí po treťom tvrdom zákroku hráčov Winnipegu. Vyprovokovať sa však nenechal.

Článok pokračuje pod reklamou

Raz už ako hráč Bostonu Bruins zmeškal vlak do Montrealu. Najal si preto taxík, aby ho tam doviezol. Keďže sa mu nepozdávalo to, že šofér ide pomaly, tak si sadol za volant on sám a dupol na plyn. S taxíkom narazil, a tak musel ísť pešo na neďalekú farmu, kde presvedčil farmára, aby ho na saniach prepravil k najbližšej železničnej stanici. Po 22 hodinách cestovania dorazil do Montrealu a strelil jediný gól zápasu.

Shore sa nestránil ani bitiek. Hneď na úvod svojej kariéry v NHL sa pobil so spoluhráčom Billym Coutuom, ktorý mu hokejkou doslova odsekol ucho. S ním potom išiel za doktorom, aby mu ho prišil naspäť. Tiež drží neoficiálny rekord v počte bitiek v jednom zápase. V novembri 1929 sa v zápase proti Montreal Maroons pobil päťkrát. Spolu s dvoma súpermi nakoniec skončil v nemocnici. Mal zlomený nos, stratil štyri zuby, tvár mu ozdobili dva monokle i rezné rany pod očami a utrpel aj otras mozgu

Príhody z rokov, keď bol trénerom a majiteľom

Shore po hráčskej kariére vlastnil tím Springfield Indians z AHL. A hrať pod ním nebola žiadna balada. Na hráčov bol tvrdý a veľa od nich vyžadoval. Takisto, keďže ich platil, ich často nútil starať sa o údržbu štadióna. Keď niekto povedal smerom na neho alebo klub niečo zlé, neváhal a suspendoval ho.

Verili by ste, že svojim hráčom na tréningoch zalepoval páskou ruky o hokejky, nútil ich tancovať v korčuliach na ľade i mimo neho, dohováral ich manželkám, aby sa pre dobro tímu stránili romantike? To nie je všetko. Hráči, ktorí nehrali, museli robiť pukance, nafukovať balóny a predávať tímový bulletin. Dovolil si aj na rozhodcov, ktorých dokonca dokázal aj vymknúť v kabíne, ak rozhodovali zle.

Obranca Don Johns raz odhalil ďalšiu vec, ktorej by človek neveril. Raz mu Shore povedal, že si má vlasy vyčesávať na opačnú stranu, ak chce byť lepším hráčom. Tiež prezradil, ako počas jedného tréningového kempu chcel Shore naučiť nováčika lepšie korčuľovať. Aký bol jeho recept? Obviazať hráčovi nohy lanom tak, aby ich mal bližšie k sebe.

A čo Johnsa najviac udivilo? Keď ležal nemobilný v nemocnici s ranou na nohe, ktorú doktori zašili 40 stehmi. Shore mu zavolal, že by mal byť pripravený hrať. Keď mu odvetil, že nemôže ani pohnúť nohou, tak Shore bez slova položil. Na konci týždňa bol Johns z nemocnice prepustený a Shore mu povedal: „Pán Johns, dnes večer hráte.“ Johns nastúpil na tri minúty a keď Shore videl, že mu to nejde, tak ho na týždeň suspendoval. Povedal mu: „Raz som mal na nove 100 stehov a vynechal som len dva a pol dňa.“ Johns by mal aj viac spomienok, ak by nebol vymenený po roku do Baltimoreu.

Pokiaľ ide o výmeny, na nich sa Shore snažil získať čo najviac. Dokonca raz trval na tom, že nevymení hráča, ak druhý tím nepriloží k výmene aj čisto novú bránku. Shore sa snažil ušetriť na všetkom, čo sa dalo. Hráči nemohli nikdy minúť na taxík viac ako 15 centov. Po chvíli ich nemal kto prevážať, pretože sa to roznieslo po celom meste.

Ak mal jeho zverenec v zmluve klauzulu, že dostane bonus, ak strelí 20 gólov, Shore ho dokázal ku koncu sezóny nechať mimo hry, ak bol k tej hranici na dosah. Len preto, aby nemusel bonus vyplácať.

Ako vlastník tímu a haly nebol prísny len na svoje mužstvo. Ak si niekto objednal štadión v čase od šiestej do siedmej, neotvoril dvere skôr ako o šiestej. Svoje hodinky pozorne sledoval aj potom. Keď bolo presne sedem hodín, vypol vodu, zhasol svetlo a odišiel. Bez ohľadu na to, či bol ešte niekto na ľade alebo nie.

Shore však vedel aj prekvapiť. Raz nachytal hráčov, ako popíjajú alkohol. Každého potrestal pokutou 200 dolárov. Po sezóne ich potešil bonusom. Vo výške 200 dolárov. Shore počas jedného tréningu kritizoval za chybu Kena Schinkela. Ten sa väčšinou nenechal vykoľajiť, ale tentokrát ho to naštvalo, lebo len krátko predtým jeho manželka prišla o dieťa. Vykričal sa na neho a poslal ho do čerta. Za to dostal pokutu 100 dolárov. Po sezóne sa Schinkel prišiel rozlúčiť a Shore siahol do vrecka a dal mu sto dolárov. „Neviem, prečo som na teba taký dobrý,“ zamrmlal si. Schinkel na to spomína s úsmevom: „Vtipné na ňom bolo, že ma potrestal v každej sezóne, ale na jej konci mi vždy peniaze vrátil.“

Shore sa označoval za psychológa a doktora. Trval na tom, že sa dvakrát vyliečil z rakoviny, ale nikdy neprezradil ako. Bol tvrdý a svojrázny, ale všetko sa snažil robiť s dobrými úmyslami. Hokej miloval a chcel, aby sa zo Springfieldu stalo úspešného hokejové mesto. Často sa dostal na zlú stranu mince aj vtedy, ak to tak nemyslel. Svoj nepriaznivý imidž si mohol vylepšiť, ale neurobil tak. Dobrými skutkami sa nikdy nechválil.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Slafkovského posledná šancu na vylepšenie rekordov. Dokáže toto len ako tretí Európan? Aj Gretzky mal pred Chárom rešpekt: Keď som ho prvýkrát uvidel, utekal som za trénerom Brodeur lamentuje nad dnešnými brankármi: Rozmaznávame ich Slafkovský hovoril o MS. Chce ísť do play-off a experti sa zhodujú: Je naň perfektne stavanýIde do tuhého: Boj o Prezidentskú trofej je mimoriadne vyrovnaný a otvorený Rokovania o sťahovaní tímu Slováka sa ukončili Chromiak prihrával na víťazný gól, Regenda sa pobil + videoCanucks zaradili Demka na listinu dlhodobo zranených. Ako je na tom Lindholm? Nepríjemný náraz sa mu stal osudný: Útočník Blues si už v sezóne nezahrá Mladý slovenský útočník už atakuje dvojcifernú sériu Černák s míľnikom, ktorý dosiahol ako štvrtý hráč Tampy a tretí Slovák v históriiĎalší hráč Washingtonu vstupuje do asistenčného programu! Seattle podpísal zmluvu s nedraftovaným útočníkomSlafkovský nasadil „beast mode“: Neviem, či tu od čias Jágra bol v tomto lepší mladík, tvrdí skaut Video: Trent Frederic vs. Tanner Jeannot (bitka) Slafkovský umlčal kritikov. Raz bude nebezpečný, hovorí víťaz Stanleyho pohára Guentzel otvorene: Chcel som zostať v PittsburghuNezmysel? Obvinení Hart, Dube a spol. sa spájajú s Ruskom Šialené: Shane Doan sledoval, ako jeho syn pri debute snov prepisuje históriu! + videoTortorella sa ospravedlnil svojmu brankárovi za nedeľnú reakciu Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies