Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
20. 04.
kurzy
23:00info
CAR
NYI
NHL live
02:00info
BOS
TOR
NHL live
21. 04.
kurzy
18:30info
FLA
TBL
NHL live
21:00info
NYR
WSH
NHL live
01:00info
WPG
COL
NHL live
04:00info
VAN
NSH
«

Slováci v NHL

Slováci v NHL: 5 vecí, ktoré nás v roku 2018 potešili + video

Jozef Struhár  
01.01.2019

Máme tu nový kalendárny rok, v ktorom budeme veriť, že niektorí slovenskí hokejisti nadviažu na svoje vydarené výkony. U ďalších budeme dúfať v zlepšenie. A práve na tie pozitíva sa ešte spätne naposledy pozrieme.

Čo nás v roku 2018 potešilo v súvislosti so Slovákmi a NHL najviac?

Tatarova výmena do Montrealu

Prvá polovica Tatarovho roku bola nevydarená. Už v Detroite zaostával po podpise lukratívnej zmluvy za očakávaniami a po príchode do Vegas sa jeho pozícia natoľko zhoršila, že býval zdravým náhradníkom. V lete na sebe pracoval, ale či by sa to pretavilo do silnejšej pozície v drese Golden Kngihts, sa už nedozvieme. Tím ho totiž v septembri vymenil do Montrealu.

A bola to výmena, ktorá nás potešila, pretože po trápení vo Vegas zažil v novom pôsobisku herný vzostup a už po prvých piatich zápasoch mal na konte viac bodov ako počas celého pôsobenia v „meste hriechu“. Tatar v podstate doteraz dokazuje, že 20 zápasov základnej časti a osem zápasov play-off, ktoré odohral v drese Golden Knights, bolo len anomáliou v jeho slušnej kariére v NHL. Dostáva veľa priestoru a za dôveru sa odmeňuje gólmi aj bodmi. V oboch smeroch má nábeh na najlepší ročník v kariére.

Článok pokračuje pod reklamou

Halákova forma v bráne Bruins

Zmena dresu prospela aj brankárovi Jaroslavovi Halákovi. Po odchode z Islanders, kde to nemal ľahké nie len pre obrannú hru pred ním, ale aj pre nedôveru v manažmente, prišiel do Bostonu, kde už mali etablovanú brankársku jednotku. Halák však doteraz odchytal viac zápasov ako Tuukka Rask a ukázal, že keď má pred sebou dobrú obranu, patrí medzi elitných brankárov. Koho by netešilo to, že je s 92,8% úspešnosťou zákrokov ligovým lídrom? Vychytal aj tri čisté kontá, vrátane 45. v kariére, ktorým sa v historickom poradí NHL posunul pred fínskeho velikána Miikku Kiprusoffa na 33. miesto.

Chárova dlhovekosť

Zdeno Chára oslávil v marci 41. narodeniny, no i napriek tomu nemal Boston najmenší problém mu dať ďalšiu zmluvu a on sa stal 36. najvyťažovanejším hráčom ročníka 2017/18. Stále podával veľmi dobré výkony a dosiahol aj niekoľko míľnikov. Ako prvý Slovák napríklad odohral vo februári 1 400. zápas v NHL, čo sa pred ním podarilo len 38 hráčom celkovo. Trenčiansky rodák sa tiež stal tretím obrancom starším ako 41 rokov, ktorý v histórii strelil viac gólov v jednom zápase, po Timovi Hortonovi a Nicklasovi Lidströmovi. Chára takisto preskočil Marka Howea v historickom poradí v počte gólov strelených obrancom. So 198 gólmi mu teraz patrí 21. miesto. Nevyzerá to pritom tak, že by už myslel na koniec.

Dvaja bratranci z Košíc

Čo nás vždy nesmierne poteší – a určite aj vás – sú nové slovenské mená v NHL. V minulom roku nás tešili najmä bratranci Christián Jaroš a Erik Černák. Prvý menovaný sa usadil v prvom tíme Ottawy a strelil aj svoj prvý gól v lige. Druhý menovaný mal famózny tréningový kemp, ale pre pretlak v prvom tíme začal sezónu v AHL. Chopil sa však prvej šance a od povolania pri zranení Antona Stralmana sa už udržal v zostave Tampy, jasného lídra sezóny. Inak, potešil aj iný obranca z Košíc – Martin Marinčin to dokázal v nižšej AHL, kde sa stal v play-off lídrom Marlies na ceste za Calderovým pohárom. Škoda, že na rozdiel od jeho mladších krajanov nezaznamenal viac štartov v NHL.

Väčší záujem o Slovákov

Minulý rok bol trošku netypický v tom, že sa medzi tímami NHL zvýšil záujem o Slovákov. V porovnaní s inými krajinami nešlo o nič svetoborné, ale v našej biednej situácii aj to poteší. Martin Bakoš, Michal Čajkovský a Patrik Rybár podpísali dvojcestné zmluvy. A hoci si za prvý tím nezahrali, bola to pozitívna správa. Rybár hráva v nižšej AHL doteraz.

Viac Slovákov je aj v juniorskej CHL, kde bol dokonca Maxim Čajkovič jednotkou Import draftu. A viac bolo aj draftovaných Slovákov klubmi NHL – päť. Bolo to najviac od roku 2015 a len druhý raz od roku 2010. Obranca Martin Fehérváry bol slovenskou jednotkou, keď si ho už zo 46. miesta vybral Washington. Už len treba dúfať, že z týchto mladíkov vyrastú jedného dňa aj kvalitní hráči pre NHL.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies