Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
Žiadne zápasy
20. 04.
kurzy
23:00info
CAR
NYI
NHL live
02:00info
BOS
TOR
NHL live
21. 04.
kurzy
18:30info
FLA
TBL
NHL live
21:00info
NYR
WSH
NHL live
01:00info
WPG
COL
NHL live
04:00info
VAN
NSH
«

Slováci v NHL

Pokročilé štatistiky: Erik Černák zmenil verdikt na víťaza výmeny

Dňa 26.februára 2017 sa uskutočnila výmena, ktorá výrazne zarezonovala aj na Slovensku. Kings vymenili dvojicu Peter Budaj, Erik Černák (k tomu ešte 7. kolo draftu v roku 2017 a podmienený výber tiež v roku 2017) ku Lightning a získali Bena Bishopa a 5. kolo draftu 2017 (Drake Rymsha).

Medzi 7 107 hlasujúcimi na #NHL17 až 69 % respondentov pokladalo za víťaza výmeny práve L.A. Kings. Odvtedy prešli už skoro dva roky. Ben Bishop odchytal v drese Kings len 7 zápasov, Drake Rymsha hráva túto sezónu prevažne za Manchester Monarchs (ECHL), Peter Budaj sa vrátil späť do organizácie „Kráľov" a Erik Černák...

Sezónu 2017/18 odohral za Syracuse Crunch (AHL). Zaujímavé bolo, že sa mu v tom období nevenovala, najmä v našich ostatných médiách, skoro žiadna pozornosť napriek tomu, že zo zámoria išla na neho sama chvála.

Vo dvojici s Dominikom Mašinom nastupoval proti najlepším hráčom súpera (tzv. shutdown pairing) a napriek tomu už 23 zápasov neskončil so záporným hodnotením +/-. Napokon zažil výbornú nováčikovskú sezónu a prechod k seniorom zvládol na výbornú.

Takto sa o ňom vyjadril asistent trénera Crunch, Ken Klee: „Myslím si, že je fenomenálny. Je to chlapec, od ktorého sme potrebovali, aby hrával veľa minút a učil sa za pochodu. Robí v tom skvelú prácu. Je veľmi súťaživý. Je to skvelý študent. Chce byť lepší. Ľahko sa trénuje. Ja skutočne rád sledujem, ako rastie a zlepšuje sa, ako každý deň zisťuje, aký typ hry potrebuje hrať, aby bol úspešný."

„Celé leto som tvrdo drel, preto sa teraz cítim omnoho silnejšie a omnoho lepšie. Moje korčuľovanie sa zlepšilo, pretože som na ňom v lete zapracoval. Zameral som sa na korčuľovanie a nabratie sily a myslím si, že som v lete odviedol dobrú prácu a teraz to tu všetko môžem ukázať," skonštatoval Černák počas predsezónneho kempu. Ten mal skvelý. Zostal medzi poslednými ôsmimi obrancami tímu, ale napokon posledným sitom neprešiel a do kádra prvého tímu sa nezmestil.

Novinár Eugene Helfrick z The Hockey Writers tesne pred začiatkom ročníka napísal: „Ak sa v Tampe rozhodnú dať Černákovi šancu už v tejto sezóne, nie je dôvod myslieť si, že nebude úspešný. Má potrebnú veľkosť, zručnosti aj hokejové IQ, aby mal okamžitý vplyv na hru tímu aj vtedy, keď nefiguruje medzi bodujúcimi hráčmi. Napriek tomu, že bodovanie je často spájané s úspechom v NHL, Lightning budú šťastní, že majú jeho silnú defenzívnu prezentáciu, ktorá umožní ostatným ofenzívne prehovoriť na ľade."

Napokon to prišlo skôr ako mnohí čakali. Ani nie v polovici novembra bol povolaný do prvého tímu a svoj debut absolvoval 13. novembra v zápase proti Sabres. Odohral v ňom 17:06 minúty v druhej obrannej dvojici s Ryanom McDonaghom a na svoje konto si pripísal 2 strely, 5 bodyčekov, dve trestné minúty a jeden plusový bod. Prvý bod získal 19. novembra za sekundárnu asistenciu na gól Hedmana v zápase proti Predators (počas 1. tretiny v čase 5:10 min.) a premiérovo skóroval 2. februára v zápase proti Rangers do siete Henrika Lundqvista (počas 2. tretiny v čase 4:41 min.).

Celkovo má zatiaľ na svojom konte 38 zápasov, 2 góly, 7 asistencií, 16 plusových bodov, 23 trestných minút, 52 zblokovaných striel, 138 bodyčekov, a to všetko pri priemernom čase na ľade 18:36 min.

V hre 5 na 5 v prepočte na 60 minút hry v tejto hernej situácii má gólov 0,2 (19. v tíme z 20 hodnotených hráčov, +400 min), celkovo asistencií 0,17 (16.), primárnych asistencií 0,3 (15.), celkovo bodov 0,9 (19.), striel 6,22 (12.), hitov 11,64 (3.), zblokovaných striel 3,31 (6.), stratených pukov 1,61 (11.) a získaných pukov 0,4 (19.).

V početnej nevýhode hráva v priemere presne 2 minúty na zápas, čo je 5. najvyšší počet v tíme. Počas jeho pobytu na ľade majú Lightning CA/60 74,44 (1. v tíme), FA/60 56,42 (2.), SA/60 43,1 (2.), SCA/60 36,83 (1.) a HDCA/60 11,75 (1. - dokonca tu je 6. medzi všetkými obrancami v lige, +50 min). V prepočte na 60 minút inkasujú s ním na ľade v tejto hernej činnosti 2,35 gólov, čo je jednoznačne najmenej v tíme (pre porovnanie Victor Hedman 4,45, Ryan McDonagh 5,97 či Anton Stralman 6,12). Zároveň je to 5. najnižší počet v lige a z obrancov je lepší len Troy Stecher z Canucks za 1,98 (ten však hráva v početnej nevýhode v priemere len 1:02 min na zápas). Vplyv na hru v oslabení rozhodne má a kým v minulej sezóne boli Lightning s úspešnosťou 76,1% až na 28. mieste v lige, tak túto im patrí za 85,4% druhá pozícia v súťaži.

Pohľad na jeho bodovú produkciu neohúri, ale to nie je oblasť, ktorá mu „robí" meno v NHL. Smerom dozadu má Corsi Against/60 51,2, čo je 3. najlepší výsledok v tíme, ale najlepší z obrancov a rovnako to je aj vo Fenwick Against/60 za 37,95. Striel proti v prepočte na 60 minút (SA/60) má 5. najnižší v tíme za 28,21, ale opäť je to najmenej medzi obrancami Bolts. Súperom dovolí príležitosti na skórovanie opäť v prepočte na 60 minút hry v tejto hernej činnosti (SCA/60) 22,19 a z toho z tých najvýhodnejších pozícii pre strelca (HDCA/60) 7,33 a v oboch je najlepší v tíme, ktorý je lídrom celej NHL . Dominuje v tíme aj v rámci podielu príležitosti na skórovanie (SCF%) za 56,58 a aj z tých z najväčším nebezpečenstvom (HDCF%) 59,89. V útočnej tretine začína (opäť v prepočte na 60 minút – OZS/60) 6,42 vhadzovaní, čo je najmenej v tíme, kým v tej obrannej (DZS/60) je to 9,34, čo je po Girardim 2. najväčší počet medzi obrancami. To mu dáva OZS% 40,76 a menej v tíme má len Cedric Paquette.

Zaujímavé je, že keď je Černák na ľade, tím má najvyššiu úspešnosť streľby za 11,96 % (za ním Nikita Kučerov za 11,48 %).

Ako to je však v rámci ligy? CA/60 je na 38 .pozícii medzi 493 hráčmi v lige, ktorí odohrali aspoň 500 minút a 15. medzi obrancami (184 hráčov, +500 min) a FA/60 zase 41. respektíve 16-ty. Pri príležitostiach na skórovanie (SCA/60) zase 30. a 10. medzi obrancami, ale z tých najvýhodnejších pozícii pre strelca (HDCA/60) je druhý v celej súťaži! Podiel príležitosti na skórovanie (SCF%) má 5. najlepší medzi obrancami a s najväčším nebezpečenstvom (HDCF%) je dokonca najlepší (celkovo 13.).

Erik Černák dokáže skvele „zavrieť" svoju stranu klziska a tým uvoľní priestor pre spoluhráčov. Hrá inteligentne a konzistentne. Puk drží ďaleko od svojej brány a ako sa často píše, je kombináciou sebadôvery a inteligencie, vďaka čomu nevybočí zo svojho miesta a perfektne drží systém. Samozrejme, toto je len začiatok jeho kariéry v najlepšej lige sveta, ale začal ju výborne. Treba však pokračovať a dokázať, že to miesto si zaslúži právom a nadlho. Dva roky od výmeny by hlasovanie o víťazovi dopadlo inak. Inak, lebo... Erik Černák.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Niekdajší najužitočnejší hráč zápasu hviezd by si už v NHL nemusel zahrať Úžasné: Ako nováčik žiaril a to hral dva mesiaca s bolestivou zlomeninou! Bojovník: Letanga trápilo významné zranenie a prvýkrát po dlhých rokoch odohral celý ročníkIslanders si upísali útočníka a brankára, Avalanche obrancu Slafkovský dosiahol hetrik aj po sezóne: Opäť získal ocenenie! Prvý útok Canadiens celý na MS neuvidíme. Slafkovský sa teší na zaujímavú konfrontáciu Známy český brankár z NHL je nútený ukončiť kariéruSlovenský útočník dostane šancu v záložnom tíme ColoradaAnketa: Ako oznámkujete Slovákov v NHL za ich výkony?Fanúšikovia Canadiens si Slafkovského zamilovali. Aj on ich. Pozýva na Slovensko Vybavte sa na play-off: Čiapky tímov NHL so zľavou až 50 % Pospíšil sa vyrovnal Tatarovi i Nemcovi. V dvoch ohľadoch viedol tím, v jednom aj celú NHL! Patrick Kane čelil otázke, ktorá zaujíma mnohých: Zostane v Detroite? Crosby bude hovoriť s Penguins o predĺžení zmluvyTatar má za sebou rozpačitú sezónu a pred sebou zaujímavé leto Poznáme už kompletný rozpis prvého kola play-off Toto sú konečné šance tímov na zisk draftovej jednotky Očakávané je potvrdené: Víťazi Trofeje Mauricea Richarda a Arta Rossa sú už oficiálni NHL 24: Slafkovský sa zaradil medzi hráčov so zlepšeným celkovým hodnotením Mešár opäť bodoval. On aj Dvorský sú k dispozícii reprezentácii! Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies