Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
01:30info
CGY
WSH
NHL live
03:00info
SEA
BUF
NHL live
18. 03.
kurzy
01:30info
CGY
WSH
NHL live
03:00info
SEA
BUF
NHL live
19. 03.
kurzy
00:00info
BOS
OTT
NHL live
00:00info
DET
CBJ
00:00info
NJD
PIT
00:00info
NYR
WPG
00:00info
PHI
TOR
00:30info
NYI
CAR
01:00info
NSH
SJS
01:00info
STL
COL
02:00info
EDM
MTL
03:00info
ANA
MIN
03:30info
LAK
CHI
03:00info
VAN
BUF
03:00info
VGK
TBL
NHL live
«

Správy z NHL

Preview: Favorit finále je jasnejší ako vlani. Poprú tentokrát očakávania hráči Blues?

Už sme veľmi blízko k tomu, aby vyvrcholila sezóna 2018/19 aj v kanadsko-americkej NHL. Už v pondelok odštartuje finálová séria v boji o Stanleyho pohár, v ktorej budú o majstrovský titul bojovať aj hráči spod Tatier.

Do finále postúpil po prvýkrát od roku 2013 tím Boston Bruins, ktorý bude mať výhodu domáceho prostredia, a tak privíta zápasy číslo jeden, dva, potenciálne aj päť a sedem. Pre „Medveďov“ pôjde o celkovo 20. finále v klubovej histórii – doteraz šesť ukončilo úspešne.

Zo západu doň postúpilo St. Louis Blues, ktoré si zahrá vo finále po štvrtýkrát, pričom naposledy v ňom hralo práve proti tohtoročnému súperovi v roku 1970. Na rozdiel od neho doteraz tím z Missouri ešte Stanleyho pohár nezískal. Doma bude hostiť zápasy číslo tri, štyri a možno aj šesť.

Tímy sa v histórii stretli v play-off dvakrát a v oboch sériách dominovali Bruins. Blues však vyhrali posledný vzájomný zápas, hoci to bolo pomerom 2:1 po nájazdoch. Prvý vzájomný duel v tejto sezóne vyhrali „Chárovci“.

Článok pokračuje pod reklamou


Rozpis finálovej série:
27. 05. Boston Bruins – St. Louis Blues
29. 05. Boston Bruins – St. Louis Blues
01. 06. St. Louis Blues – Boston Bruins
03. 06. St. Louis Blues – Boston Bruins
06. 06. Boston Bruins – St. Louis Blues *
09. 06. St. Louis Blues – Boston Bruins *
12. 06. Boston Bruins – St. Louis Blues *
* - ak by bolo nutné

Ako sa tam dostali?

Boston zažíval vydarené obdobia už v základne časti, v ktorej síce zažil medziročný bodový pokles, ale obsadil druhé miesto v Atlantickej divízii za dominantnou Tampou. V prvom kole narazil opäť po roku na Toronto, ktoré opäť vyradil v siedmich dueloch. Každá ďalšia séria trvala kratšie. V druhom kole potrebovali Bruins na vyradenie Columbusu šesť zápasov a vo finále Východnej konferencie si poradili s Carolinou najrýchlejším možným spôsobom v štyroch stretnutiach.

Slovenský brankár Jaroslav Halák neodchytal v play-off ani minútu, ale obranca Zdeno Chára odohral prvých 16 zápasov. V nich si pripísal jeden gól, dve asistencie a 11 plusových bodov, pričom hrával v priemere 22 a pol minúty na zápas. Posledný duel vynechal pre nešpecifikované zranenie, ale na finále by mal byť pripravený.

St. Louis v úvode sezóny nenapĺňalo očakávania a trápilo sa. Po zmene trénera a príchode Binningtona sa však oklepalo a z poslednej pozície ligovej tabuľky sa prepracovalo na tretie miesto Centrálnej divízie, aby sa po roku vrátilo do play-off. V ňom odohralo o dva zápasy viac ako druhý finalista, keď v prvom kole vyradilo Winnipeg po šiestich dueloch, v druhom Dallas po siedmich a v treťom San Jose po šiestich.

Blues majú výhodu v defenzíve a tvrdosti, Bruins v ostatných oblastiach

V minulej sezóne ukončil Washington 43 rokov trvajúce čakanie na prvý Stanleyho pohár a v tomto roku by chcelo ešte dlhšie, 52-ročné čakanie, ukončiť St. Louis. Problémom je, že proti nemu bude vyzývateľ veľkého kalibru – Boston, ktorý má v mnohých ohľadoch navrch.

Pre oba tímy sú dôležití brankári. Nebyť Jordana Binningtona, Blues by sa do play-off nemuseli ani dostať. Tuukka Rask sa v základnej časti striedal s Jaroslavom Halákom, ale v play-off v bránkovisku vládne nie len tímu, ale aj celej NHL. Je v ňom istejší ako Binnington, takže v tomto smere majú navrch Bruins. Navyše, tí majú aj lepšiu zálohu. Halák ani Jake Allen dlho nechytali, ale Allen v tejto sezóne podával podstatne horšie výkony ako slovenský gólman.

V obrane je to už vyrovnanejšie. Oba tímy sa môžu spoľahnúť na veľmi dobrú hĺbku v defenzíve. Tú bostonskú vedie vpred Charlie McAvoy, s ktorým hráva v prvom páre legendárny Zdeno Chára. Tím podržali aj druhý s tretím párom, pričom spoľahlivé výkony podávali v prípade potreby aj hráči zo zálohy. V St. Louis vytvorili výborný pár Alex Pietrangelo s Joelom Edmundsonom, druhý tvoria zohraní Colton Parayko a veterán Jay Bouwmeester. Blues majú aj efektívny tretí pár, ale je tu otáznik, či bude schopný nastupovať Vince Dunn, ktorému sa pred zranením darilo. Ak nie, dobre ho nahradil aj Robert Bortuzzo. Obrana St. Louis je väčšia, tvrdšia a vie byť produktívna. V obrane by tak jemne navrch mohli mať „Bluesmani“.

Výhodou pre Boston sa zdá byť aj ofenzíva. Až štyria jeho hráči figurujú v prvej dvanástke bodovania play-off, hoci Bruins odohrali menej zápasov ako Blues. Hráči ako Brad Marchand, Patrice Bergeron či David Pastrňák vzbudzujú rešpekt, no netreba zabúdať ani na druhú vlnu, ktorú posilnili v strede sezóny Marcus Johansson či Charlie Coyle. Darí sa aj Davidovi Krejčímu. Blues budovali útok okolo tvrdosti a neúnavného napádania. Vo vyraďovacích bojoch je veľkou hrozbou Jaden Schwartz, medzi ťahúňov patria aj Vladimir Tarasenko či Ryan O’Reilly. Veľmi dobre to vyzerá s hĺbkou útokov. Ak však nezaberú aj ďalší hráči, ktorých k tomu tréner už v play-off vyzýval, bude to mať tím z Missouri proti Raskovi a obrane Bruins veľmi ťažké.

Dôležité pre hráčov Blues bude aj to, aby sa udržali disciplinovaní. V oslabeniach majú 78% úspešnosť, a hoci v konferenčnom finále sa zlepšili, Boston má veľmi dominantnú presilovku, ktorá nemá s 34% úspešnosťou v play-off konkurenciu. St. Louis má svoje presilovky podstatne slabšie, k čomu treba pripočítať lepšie oslabenia Bruins, aby sme mali jasnú predstavu o tom, kto má v špeciálnych situáciách navrch.

Dôležité bude aj to, koľko energie a bojovnosti v sebe budú mať ešte hráči oboch tímov. Dlhé voľno by im však v tomto smere malo pomôcť. Pokiaľ ide o zranenia, Blues chýbal v posledných troch zápasoch spomínaný Dunn. Boston sa zase v poslednom musel zaobísť bez Cháru, ktorý by však mal byť pripravený opäť hrať. Finále nestihne obranca Kevan Miller, ktorý v play-off nehral pre zranenie dolnej časti tela. V sérii proti Caroline si poranil ruku útočník Chris Wagner, ktorý na úvod finálovej série nebude tiež pripravený.

St. Louis si svoje šance zvýši, ak sa bude vyhýbať vylúčeniam, obmedzí nebezpečnú presilovku i prvý útok Bruins. Blues budú tiež potrebovať, aby svoju hru pozdvihli ďalší útočníci a v spoľahlivých výkonoch pokračoval Binnington. Ak si na opačnej strane zase udrží výkonnosť Rask a produktivita bude naďalej prichádzať aj z nižších formácií, tak by sa mohli naplniť očakávania, ktoré sú pred štartom finále. To by malo byť bez ohľadu na víťaza zaujímavým predstavením.

Favorit je väčší ako vlani, kedy však bookmakerom tip nevyšiel

V sérii sa stretnú dvaja brankári, na ktorých stoja úspechy ich tímov. Tuukka Rask v play-off podáva jedny zo svojich najlepších výkonov kariéry a je považovaný za top favorita na Conn Smythe Trophy. Ak by titul vyhrali Blues, najväčším adeptom na trofej pre najužitočnejšieho hráča by mohol byť Jordan Binnington.


Úplne jednoznačného favorita séria nemá, ale rozdiel je väčší ako vlani. V strede sezóny by ľudia viac favorizovali Boston, po konci základnej časti možno už St. Louis. Oba tímy však v play-off ukázali svoju silu a vo finále sú zaslúžene. O niečo viac však odborníci veria predsa len Bruins.

Pokiaľ ide o stávkové kancelárie, tie zámorské aj naše veria tiež viac bostonským „Medveďom“. Napríklad, Tipsport.sk vypísal na Boston kurz 1.60, kým na Blues 2.35, čo je väčší rozdiel ako vlani medzi Vegas a Washingtonom. Vtedy však titul získal menej favorizovaný tím. Bude tomu aj tentokrát? Tipovať svojho favorita môžete aj TU.

Napriek tomu, že St. Louis by po troch náročných sériách mohlo byť trochu podceňované, nikto si v januári ani len nevedel predstaviť, že bude vo finále a je v ňom. Bojovnosť a húževnatosť tomuto tímu odobrať nemožno, čo však platí aj o Bostone. Aj preto by tohtoročné finále mohlo byť opäť zaujímavým bojom o Stanleyho pohár.

Bruins vs. Blues
12-5
Bilancia v play-off
12-7
3,35
Priemer strelených gólov na zápas
3,00
1,94
Priemer inkasovaných gólov na zápas
2,53
34,0%
Úspešnosť presiloviek
19,4%
86,3%
Úspešnosť oslabení
78,0%
T. Rask
94,2% úsp.zákr.
GAA 1,84
Brankári
J. Binnington
91,4% úsp.zákr.
GAA 2,36
B. Marchand
18 bodov
Najproduktívnejší hráč
J. Schwartz
16 bodov
P. Bergeron
8 gólov
Najlepší strelec
J. Schwartz
12 gólov
T. Krug
11 asistencií
Najlepší nahrávač
A. Pietrangelo
11 asistencií



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Anaheim priniesol nemilú správu o RegendoviLepší ako velikáni slovenského hokeja: Šimon Nemec má na dosah rekord! Bedard medzi hráčmi týždňa. Na čele je ruská hviezda Život v prvom útoku: Nový parťák je skvelý, no musíte byť neustále v strehu, tvrdí Pospíšil Slafkovský by s týmto tempom dokázal, čo naposledy zvládli Hossa a Gáborík!Dvorského gólová séria je mimoriadna. Len jeden hráč v lige zažil dlhšiu! Gretzky odmietol podiel v kanadskom tíme! Aký som len hlúpy, ľutuje s odstupom časuBoj o Celebriniho: Aké šance majú aktuálne tímy na zisk draftovej jednotky? Petrovský zatienil Dvorského a bol terčom veľkej špinavosti! Slovák vychytal výhru nad Mešárom + videoKelemen a Kňažko potvrdili formu pri víťazných góloch. Koch prišiel o sériu Latkóczy to dokázal, zahrá si finálový turnaj! Výhru vychytal aj ďalší Slovák Zhodenie rukavíc sa mu vypomstilo: Obranca Oilers utrpel zlomeninuPôjde na koberec: Ruského obrancu čaká konfrontácia s disciplinárkou NHL Nemec viedol svoj tím, prvý tím so Slovákom je vyradený z hry o play-off!Mešár: Mužský hokej by mi pomohol. MS alebo AHL? Rastie nám hviezda: Dvorský má lepší gólový priemer aj ako najlepší strelec ligy!Nemec atakoval Top 10, na rekord stratil 5 minút. Nedrží ho Zdeno Chára Na ľade si nič nedarujú: Pospíšil hovoril o účasti na MS i incidente so SlafkovskýmSlafkovský klubový rekord neohrozí. Už je v top 40 všetkých čias, prekoná aj Tomáša Jurča? Nemec: K novému trénerovi máme bližšie, otočilo sa to v môj prospech Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies