Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
po 2. tr.
VGK
1
ANA
1
po 2. tr.
LAK
3
CHI
1
20. 04.
kurzy
CAR
NYI
BOS
TOR
21. 04.
kurzy
Žiadne zápasy
«

Slováci v NHL

Frustrovaný talent? Čajkovič sa v preddraftových rebríčkoch prepadol

Maxim Čajkovič je bez pochýb talentovaným útočníkom, ktorý však vzbudzuje pred vstupným draftom aj menšiu kontroverziu. Môže za to jeho prvá sezóna v zámorí a dramaticky prepad preddraftovými rebríčkami.

Čajkovič má v sebe zručnosti a veľký potenciál, ale skauti sa od neho začali odkláňať pre jeho skromnejšie pôsobenie v juniorskej QMJHL a špekulácie o jeho problémovom správaní mimo ľadu.

Jeho Saint John sa síce v tejto sezóne veľmi trápil, ale osemnásťročný Bratislavčan zaznamenal len 22 gólov a 24 asistencií v 60 zápasoch. To je aj v tejto situácii málo vzhľadom na predpovede, ktoré sa o ňom robili pred štartom sezóny.

Skauti ho nemohli vidieť ani na svetovom šampionáte, a tak Slovensko reprezentoval len na majstrovstvách sveta do 18 rokov. V nich zaznamenal tri góly a štyri asistencie v siedmich dueloch a nazbieral aj 31 trestných minút, s ktorými bol najvylučovanejším hráčom turnaja.

Článok pokračuje pod reklamou

Aj na tom turnaji boli skauti, ale príliš oslnení neboli. Kým v strede sezóny Čajkovič figuroval na 59. mieste oficiálneho rebríčka korčuliarov hrajúcich v Severnej Amerike, v konečnom klesol až na 91. miesto a nezúčastnil sa ani preddraftového testovania. A to sa s jednotkou minuloročného CHL Import draftu spájalo vlani ešte aj prvé kolo draftu v NHL.

Jenna Verricová na SB Nation konštatuje, že hoci v iných rebríčkoch je slovenský mladík na tom o niečo lepšie, väčšina sa zhoduje vo vyhliadkach, že nebude draftovaný skôr ako koncom druhého alebo v treťom kole. To je vzhľadom na očakávania sklamaním. Pre príklad uviedla tieto rebríčky: Larry Fisher – 51. miesto, Steve Kournianos – 67. miesto, Andrew Forbes – 49. miesto, Ryan Pike – 63. miesto, Future Considerations – 67. miesto, Elite Prospects – 47. miesto.

Na adresu Čajkoviča smerujú zmiešané posudky, ale všeobecnou zhodou je, že v hre s pukom vie byť nebezpečný. Komplimenty si vyslúžila jeho strela, jeho ruky, jeho kreativita, jeho zrýchlenie. Mínusom je, že dokáže byť fyzicky v súbojoch zdolaný a potrebuje zosilnieť. Taktiež sa mu vyčíta nedostatočná snaha smerom dozadu a časté straty puku.

„Najväčším dôvodom na obavu sú však Čajkovičove problémy s prístupom. Napriek tomu, že bol zďaleka najproduktívnejším hráčom tímu, pár zápasov v novembri a decembri strávil na lavičke, pričom sa hovorilo, že to bolo pre jeho biedny prístup,“ skonštatovala Verricová.

Skauti tiež hovoria, že potrebuje dospieť, či už je to pri prístupe k tímu alebo k tréningu mimo ľadu. Pred draftom sa tímy budú pýtať, či z neho bude môcť byť vplyvný hráč v NHL. Či sa pod jeho výkony aj prístup nepodpísalo trápenie Sea Dogs. Či nešlo len o frustráciu a nie obavu do budúcna.

„Plusy a mínusy robia z Čajkoviča jednu z najkontroverznejších volieb na tohtoročnom drafte – je to len talentovaný hráč, ktorý bol ťahaný dole neskúseným tímom a zatienený svojou frustráciou alebo je to len hráč s nadpriemernými zručnosťami a problémami s egom?“ pýta sa Verricová.

Toto je hlavná otázka, ktorú budú tímy NHL v súvislosti s potenciálnou slovenskou jednotkou draftu riešiť. Bez ohľadu na jej odpoveď je však už vysoko nepravdepodobné, že by mohol byť draftovaný v prvom kole alebo v jeho blízkosti.

Na jeho obranu treba povedať, že by nebolo ľahké pre nikoho prísť po vydarených sezónach do úplne cudzieho prostredia, v ktorom by váš tím pravidelne dostával nakladačky a vaši spoluhráči by obmedzovali váš potenciál. A navyše, dokázať sa s tým vyrovnávať v 17 a 18 rokoch.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies