Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
01:30info
CGY
WSH
NHL live
03:00info
SEA
BUF
NHL live
18. 03.
kurzy
01:30info
CGY
WSH
NHL live
03:00info
SEA
BUF
NHL live
19. 03.
kurzy
00:00info
BOS
OTT
NHL live
00:00info
DET
CBJ
00:00info
NJD
PIT
00:00info
NYR
WPG
00:00info
PHI
TOR
00:30info
NYI
CAR
01:00info
NSH
SJS
01:00info
STL
COL
02:00info
EDM
MTL
03:00info
ANA
MIN
03:30info
LAK
CHI
03:00info
VAN
BUF
03:00info
VGK
TBL
NHL live
«

Správy z NHL

Pokročilé štatistiky: Zabudnite na staré metriky. Ako určiť kvalitu brankára?

V začiatkoch ľadového hokeja sa práca hokejového brankára neodlišovala od práce hráč v poli, či už ide o vybavenie alebo herný štýl. Prvé hokejové pravidlá, tzv. halifaxské, ešte dokonca ani nerozlišovali pozíciu brankára a táto úloha prechádzala na hráča v poli, ktorý bol najbližšie k bránke.

Pozíciu brankára začali určovať až pravidlá montrealské. Na začiatku mohli brankári ako jediní zastaviť pohyb puku rukou, ale nesmeli ho držať a ani hádzať. Nesmeli sadať, kľakať a ani padať na ľad. Počas zápasu sa na túto pozíciu mohol presunúť hociktorý z obrancov.

Prvá časť výstroja, ktorou sa začali odlišovať od iných hráčov, boli chrániče tela. Na začiatku sa používali hlavne chrániče z iných športov, a to napríklad z kriketu. Používať sa začali začiatkom 90. rokoch 19. storočia (azda prvý bol v roku 1891 Seen Clearly), ich popularitu však naštartovalo až víťazstvo Winnipeg Victorias nad Montreal Victorial v bojoch o Stanleyho pohár 14. februára 1896. George Merritt si udržal čisté konto, senzácia bola na svete a tiež popularita „betónov" medzi ostatnými brankármi.

V roku 1905 prišiel Percy LeSeuer s novým typom hokejky, ktorú ešte vylepšil v roku 1910 Riley Hern. Od roku 1907 začali používať špeciálnu rukavicu a prvým brankárom, ktorý sa medzi profesionálmi objavil s ochranou tváre bol 20. februára 1930 Clint Benedict. Či vtedy alebo dnes, hlavnou úlohou hokejového brankára ostáva zabrániť puku prekročiť bránkovú čiaru.

Ako na základe čísiel určíme kvalitu brankára?

Podľa akých kritérií určíme tých najlepších alebo zistíme výkonnosť daného brankára? Počet odchytaných víťazstiev, priemer gólov na zápas a percentuálna úspešnosť zákrokov. Tri základne ukazovatele podľa ktorých sme sa riadili celé desaťročia a boli hlavným faktorom pri rozhodovaní, kto sa na konci sezóny bude tešiť zo zisku Vezinovej trofeje. Priemer gólov na zápas má dokonca vlastnú William M. Jennings Trophy.

Všetky tri sú však ovplyvnené rôznymi faktormi a neukazujú nám reálnu kvalitu v bránkovisku. Je to skôr tímová štatistika. Nič viac, nič menej. Brankári nemajú žiadnu kontrolu nad tým, koľkým strelám čelia a minimálnu, koľkým hrám v oslabení sú vystavení počas zápasu, či odkiaľ prichádzajú strelecké pokusy alebo ako sa vyvíja zápas. To všetko má na dané štatistiky výrazný vplyv.

Percentuálna úspešnosť zákrokov je síce lepšia štatistika, ale aj tu nájdeme nedostatky. Mali by sme ich teda ignorovať? To nie, len si treba uvedomiť, že nám okrem konečného výsledku nedávajú nič. Žiadne informácie, ako sa brankár k danému číslu dostal a už vôbec by nemali byť smerodajné na hodnotenie kvality brankárov. Zavádzajú.

Pokročilé štatistiky sa však snažia odbúrať tieto nedostatky a prišli s oveľa presnenejšími metrikami. Drvivá väčšina z vás určite súhlasí s tým, že záleží na kvalite streleckého pokusu. „Kvalita" výstrelu sa riadi viacerými faktormi ako miesto na ľade, typ strely, uhol... Práve preto rozdeľuje percentuálnu úspešnosť zákrokov do troch kategórii:

Úspešnosť zákrokov pri strelách s nízkym nebezpečenstvom (LDSv%) - úspešnosť streľby 3 % a menej.

Úspešnosť streľby pri strelách so stredným nebezpečenstvom (MDSv%) – úspešnosť streľby vyššia ako 3 %, ale menej ako 9 %.

Úspešnosť streľby pri strelách s vysokým nebezpečenstvom (HDSv%) – úspešnosť streľby 9 % a viac.


Tu treba uviesť, že vo väčšine prípadov majú brankári kalibru NHL veľmi podobné čísla z oblasti nízkeho či stredného nebezpečenstva a najväčšia zručnosť schopnosti brankára je obsiahnutá pri zastavovaní striel s označením „High-Danger" (strely s vysokým nebezpečenstvom).

Tieto ďalšie štatistiky sa snažia zbaviť vplyvu, ktorú má defenzíva na percentuálnu úspešnosť zákrokov a presnejšie vykresľujú skutočný výkon brankára:

Očakávaná percentuálna úspešnosť zákrokov (xSv%) – úspešnosť zákrokov, ktorú by mal priemerný ligový brankár vzhľadom na rovnakú kvalitu streleckých pokusov, ktorým čelil daný brankár. Treba si však uvedomiť, že toto NIE JE skutočný stav brankára, ktorý vykonal a slúži len na porovnanie vzhľadom k ligovému priemeru na základe kvality pokusov, ktorým čelil. Ak má nejaký brankár lepšiu xSv% v porovnaní s iným, to neznamená, že mal lepšiu sezónu, ale skôr to, že obrana pred ním len lepšie fungovala.

Delta percentuálna úspešnosť zákrokov (dSv%) - rozdiel medzi skutočnou a očakávanou úspešnosťou zákrokov. Toto je veľmi cenená štatistika, ktorá nám ukazuje o koľko lepší (či horší) je brankár v porovnaní s tým, čo by vykonal priemerný ligový brankár. Hodnota 0 znamená, že si brankár viedol ako priemerný ligový brankár vzhľadom na kvalitu striel (Sv% - xSv% =dSv%).

Goals Saved Above Average (GSAA) – ide o kumulatívny stav, ktorý predstavuje počet inkasovaných gólov povolených brankárom v porovnaní s priemerným ligovým brankárom opäť na základe streleckých pokusov. Tu sa však môžete stretnúť na rôznych stránkach s inými hodnotami u toho istého brankára. Napríklad Andrej Vasilevskij, aktuálny držiteľ Vezina Trophy, má na jednej z nich vo všetkých herných situáciách +26,4 a na druhej +10,64. Rozdiel je v tom, že vo väčšine stránok, kde pracujú s GSAA, berú v úvahu len počet streleckých pokusov a nie aj kvalitu. Preto možno odporúčať sledovať túto štatistiku na stránke corsica.hockey.

Goals Saved Above Average per 30 Shots (GSAA30) – je to rýchlejšia verzia GSAA, ktorá hovorí, koľko inkasoval brankár gólov v porovnaní s priemerným ligovým brankárom na 30 streleckých pokusov, ktorým čelil. Táto štatistika nám pomáha vyrovnať podmienky a porovnať brankárov s odlišným pracovným zaťažením.

Domingue - horší brankár, ako sa zdá?

Argument, že kvalitný brankár bude mať dobré hodnoty v každom tíme a za každých podmienok je nepravdivý. Ako príklad nám poslúži Louis Domingue, v minulej sezóne brankárska dvojka tímu Tampa Bay Lightning.

Napriek tomu, že posledná sezóna v jeho podaní sa javí ako vydarená, Bolts počas leta priviedli najprv Curtisa McElhinneyho a neskôr pribudol aj Mike Condon. Pred pár dňami sa objavila informácia, že sa stal nadbytočným a ponúkajú ho iným tímom (špekuluje sa, že záujem prejavili Blue Jackets, Maple Leafs a Sharks).

Cez sezónu vládla s jeho výkonmi spokojnosť a počas zranenia Andrej Vasilevského držal tím na víťaznej vlne. Za všetko svedčí bilancia, že zo 26 odchytaných zápasov až 21 doviedol do víťazného konca (dokonca ťahal sériu 11 víťazných zápasov za sebou) s priemerom 2,88 inkasovaného gólu na zápas a úspešnosťou zákrokov 90,8 % (ligový priemer 2,81 a 91 %). K tomu berie ročne len 1,150 milióna amerických dolárov.

Plat, 21 víťazných zápasov z celkového počtu 26 odchytaných a priemer gólov na zápas nižší, ako mal Connor Hellebuyck, Corey Crawford či Jimmy Howard, z neho robia minimálne veľmi zaujímavého náhradného brankára. Aká však bola jeho sezóna naozaj?

Ako píšeme vyššie, aby sme odbúrali zvýhodnenie či naopak znevýhodnenie v jednotlivých situáciách, štatistiky budú v hre 5 na 5 (samozrejme aj hra v špeciálnych formáciách je dôležitá, ale vzorka je malá a nestála, preto má svoje vlastné údaje).

Domingue si v tejto hernej činnosti pripísal Sv% 91,23, pričom predpokladanú (xSv%) 92,46, čo mu dáva rozdiel (dSv%) -1,23 (53.miesto v lige, +1000 min, 56 hodnotených brankárov). Úspešnosť pri strelách z tých najnebezpečnejších miest (HDSv%) 75,73 (52.), GSAA -7,44 (47., čo znamená, že inkasoval o vyše 7 gólov viac ako by za rovnakých podmienok priemerný ligový brankár) alebo GSAA30 (pre odbúranie zápasovej vyťaženosti) -0,37 (53.). V prepočte na 60 minút na neho smerovalo 29,26 striel (44.) a z toho bolo len 17,05% z tých najvýhodnejších pozícii pre strelcov, čo bolo 4. najnižšie číslo v lige (menej už iba Malcolm Subban z Golden Knights, Andrej Vasilevskij z Lightning a Devan Dubnyk z Wild).

Počet zabránených gólov nad očakávania (GSAx) - náhradní brankári (<2000 min.):

Domingue mal v minulej sezóne jednu z najľahších úloh v lige a napriek tomu si viedol hrozne, patril medzi úplne to najhoršie. To, že Bolts boli tak úspešným tímom, však z neho podľa základných štatistík urobilo solídnu zálohu s priemernými ligovými číslami a s vysokým podielom víťazných zápasov.

Každá štatistika sa bude trochu spoliehať na tímovú hru, ale ako bolo spomenuté, brankári majú minimálnu možnosť ovplyvniť to, čo sa deje pred nimi. Preto v ich prípade treba pracovať s takými, kde najviac odbúrame tento vplyv. Ak chcete spoľahlivé a informatívne štatistiky, tak zabudnite na tie pôvodne. Môžu klamať.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Anaheim priniesol nemilú správu o RegendoviLepší ako velikáni slovenského hokeja: Šimon Nemec má na dosah rekord! Bedard medzi hráčmi týždňa. Na čele je ruská hviezda Život v prvom útoku: Nový parťák je skvelý, no musíte byť neustále v strehu, tvrdí Pospíšil Slafkovský by s týmto tempom dokázal, čo naposledy zvládli Hossa a Gáborík!Dvorského gólová séria je mimoriadna. Len jeden hráč v lige zažil dlhšiu! Gretzky odmietol podiel v kanadskom tíme! Aký som len hlúpy, ľutuje s odstupom časuBoj o Celebriniho: Aké šance majú aktuálne tímy na zisk draftovej jednotky? Petrovský zatienil Dvorského a bol terčom veľkej špinavosti! Slovák vychytal výhru nad Mešárom + videoKelemen a Kňažko potvrdili formu pri víťazných góloch. Koch prišiel o sériu Latkóczy to dokázal, zahrá si finálový turnaj! Výhru vychytal aj ďalší Slovák Zhodenie rukavíc sa mu vypomstilo: Obranca Oilers utrpel zlomeninuPôjde na koberec: Ruského obrancu čaká konfrontácia s disciplinárkou NHL Nemec viedol svoj tím, prvý tím so Slovákom je vyradený z hry o play-off!Mešár: Mužský hokej by mi pomohol. MS alebo AHL? Rastie nám hviezda: Dvorský má lepší gólový priemer aj ako najlepší strelec ligy!Nemec atakoval Top 10, na rekord stratil 5 minút. Nedrží ho Zdeno Chára Na ľade si nič nedarujú: Pospíšil hovoril o účasti na MS i incidente so SlafkovskýmSlafkovský klubový rekord neohrozí. Už je v top 40 všetkých čias, prekoná aj Tomáša Jurča? Nemec: K novému trénerovi máme bližšie, otočilo sa to v môj prospech Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies