Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
19. 03.
kurzy
00:00info
BOS
OTT
NHL live
00:00info
DET
CBJ
00:00info
NJD
PIT
00:00info
NYR
WPG
00:00info
PHI
TOR
00:30info
NYI
CAR
01:00info
NSH
SJS
01:00info
STL
COL
02:00info
EDM
MTL
03:00info
ANA
MIN
03:30info
LAK
CHI
03:00info
VAN
BUF
03:00info
VGK
TBL
NHL live
20. 03.
kurzy
00:30info
WSH
TOR
NHL live
01:00info
DAL
ARI
03:00info
LAK
MIN
«

Magazín

Najšialenejší a najdivnejší brankári v histórii NHL

V hokeji je známe tvrdenie, že brankári zvyknú byť trochu „iní“. Muži, ktorí každý deň dobrovoľne čelia tvrdej, rýchlo letiacej gume, majú na to zrejme svoj dôvod. Niektorí však vyčnievali aj nad tieto brankárske pomery. Bill Schoeninger priniesol prehľad desiatich brankárov NHL, ktorí boli možno tými najdivnejšími v histórii.

10. Tuukka Rask

Rask nemá rád samostatné nájazdy, a keď v nich prehrá, je veľmi nahnevaný. Pár jeho výbuchov je aj zvečnených. Ich svedkami sme boli v AHL:

...aj v NHL:

Článok pokračuje pod reklamou

V roku 2013 dokonca vznikla štúdia, ktorá tvrdila, že pri Raskovi je 33% šanca, že začne blázniť po tom, čo prehrá v nájazdoch.

9. Roman Čechmánek

Normálne sa brankári snažia vyhnúť kontaktu hlavy s pukom. Čechmánek bol však známy tým, že robil zákroky aj hlavou. V zápase play-off 2002, v sérii proti Ottawe, zase vykorčuľoval do stredu ľadu k spoluhráčom a zreteľne ich nabádal k zlepšeniu mysliac si, že tím prehrával o tri góly najmä pre ich slabý výkon. Na najbližšom tréningu mu to spoluhráči vraj vrátili tým, že ho cielene triafali do masky. Čechmánek následne vydržal vo Philadelhii už len rok.

8. Tim Thomas

Ak Thomas nebol s vami spokojný, dal vám to jasne najavo a pocítili ste to. Ak ste ako súper išli do jeho priestoru, oľutovali ste to. Takto sekol Carla Soderberga do hlavy:

Zastal si aj svojich spoluhráčov a spravodlivosť brával do svojich rúk. Mimo ľadu mal tiež pár incidentov. Ako víťaz Stanleyho pohár odmietol navštíviť prezidenta USA Barracka Obamu. Rok na to skončil s hokejom, aby sa viac venoval rodine, priateľom a viere. Krátko na to posielal na sociálnej sieti statusy, v ktorých varoval pred pádom globálnej ekonomiky.

7. Turk Broda

Broda bol známy tým, že sa mu darilo najmä v play-off. Prečo tomu tak bolo? Toto je jeho vysvetlenie: „Bonusy za výhry neboli veľké, ale vždy som tie peniaze potreboval. Alebo to možno bolo tým, že som bol príliš hlúpy na to, aby som vedel, aká bola situácia vážna.“ Tiež sa dostával do konfliktu s majiteľom Maple Leafs pre jeho vyššiu váhu. Pred sezónou 1949/50 mu bolo pohrozené, že ak neschudne pod 86 kg, tak príde o miesto. Do kempu prišiel s váhou 85,7 kg.

6. Ed Belfour

„Šialený Eddie“ bol svojím výstrojom taký posadnutý, že sa ho nikto nemohol dotknúť. Raz aj povedal: „Dotknete sa mojich vecí a ja vás zabijem.“ Bol neskutočne súťaživý a mal od seba i spoluhráčov mimoriadne náročné očakávania. Často mával preto v Chicagu aj konflikty s trénerom Mikeom Keenanom. Mimo ľadu sa zviditeľnil tým, že bol dvakrát zatknutý za jazdu pod vplyvom.

5. Glenn Hall

Hall vytvoril rekord s 502 odchytanými zápasmi bez prestávky, ktorý už nikto neprekoná. Známy bol však aj pre to, že sa musel pred každým zápasom vyvracať. Následne si dal pohár pomarančového džúsu a bol pripravený na zápas. „Cítil som, že som vždy chytal lepšie, keď mi bolo pred zápasom fyzicky zle. Ak mi nebolo, cítil som, že som neurobil všetko, čo som mohol, pre víťazstvo,“ povedal o svojom zvláštnom rituáli.

4. Patrick Roy

Známe bolo to, že sa rozprával so svojimi tyčkami. Dôvod? „Sú to moje kamarátky,“ odvetil raz. Okrem toho bol veľmi súťaživý, čo sa prejavilo v jeho hráčskej i trénerskej kariére. Mimo ľadu sa napríklad v prvom zápase na lavičke Avalanche dostal do výmeny názorov s Bruceom Boudreauom, predtým svojho syna Jonathana popohnal k bitke s brankárom súpera v juniorskej QMJHL.

3. Iľja Bryzgalov

Väčšinu kariéry to bol normálny brankár. Keď však prišiel do Philadelphie, spoznali sme iného „Bryza“. Nechytal dobre a stal sa z neho stroj na zvláštne výroky. Populárne sa stali jeho slová o vesmíre, o treste smrti za zabitie tigra v Číne či názor na krásu sibírskych psov Huskie.

2. Ron Hextall

Hextall sa ako generálny manažér prejavoval pokojne, no ako brankár to bol poriadny divoch. Jeho temperament ho preslávil. V NHL sme videli len tri sezóny, v ktorých brankár prekonal métu 100 trestných minút a vo všetkých troch prípadoch to bol Hextall. Na ľade sa zapájal do potýčok, ale najslávnejšie bolo, keď v play-off 1989 skočil do Chrisa Cheliosa, ktorý predtým v sérii spôsobil otras mozgu Brianovi Proppovi. Nebol to však jediný prípad, keď sa zastal spoluhráča.

1. Gilles Gratton

V NHL odchytal len 47 zápasov v 70. rokoch minulého storočia, ale zviditeľnil sa maskou so vzorom mačacej hlavy, ktorá by v súčasnosti nevynikala, ale vtedy ešte nebolo bežné, že si brankári masky vyzdobovali. Mimochodom, chytával za Rangers a Blues. To však u neho nie je to najdivnejšie. Raz odmietol chytať, lebo bol mesiac na nesprávnej polohe na oblohe. Bolesť brušného svalstva zase vysvetľoval tým, že bol v minulom živote vojakom španielskej inkvizície. Jeho vtedajší spoluhráč John Davidson spomínal aj na to, ako si sadol za klavír a hral pekne, hoci predtým tvrdil, že na klavíri nikdy nehral. Rod Gilbert zase tvrdil, že Gratton bol najtalentovanejším brankárom, s ktorým hrával. Jedného dňa však bol zhypnotizovaný a veril, že bol popravcom, ktorý zvykol ukameňovávať ľudí na smrť. Keď na neho smerovali puky, veril, že sú to kamene, a tak sa im radšej vyhýbal...



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Všetci Slováci bodovali, štyria zahviezdili. Najproduktívnejší boli Kelemen a Koch Ovečkin chytil druhý dych: Napodobnil dve veľké legendy, toto dokázal ako prvý v histórii! + video Opäť sa stretávajú generálni manažéri tímov NHL. Čo je kľúčovým bodom programu? Rangers prišli na niekoľko týždňov o obrancu. Naplnili sa obavy? Kariéru končí hráč s 1000+ duelmi v NHL. Bol aj najužitočnejším hráčom zápasu hviezdRuský obranca bol suspendovaný za svoj čin z floridského derby Montreal poslal svoju jednotku draftu z Európy do AHL. Ako zareagoval Slafkovský?Flames, Oilers a Wild podpisovali zmluvy s mladíkmi Pospíšil otvorene o škandále: Veľká škoda, čo sa udialo. Bola to hlúposť Dvom Slovákom sa play-off vzdialilo, jeden je už na postupovej priečke! Kňažko nebodoval ani sa netešil z výhry Zlá správa: Anaheim priniesol nemilú novinku o Regendovi Vytvorí Nemec rekord? Ak by skončil ročník teraz, bol by jeho! Bedard medzi hráčmi týždňa. Na čele je ruská hviezda Život v prvom útoku: Nový parťák je skvelý, no musíte byť neustále v strehu, tvrdí Pospíšil Slafkovský by s týmto tempom dokázal, čo naposledy zvládli Hossa a Gáborík!Dvorského gólová séria je mimoriadna. Len jeden hráč v lige zažil dlhšiu! Gretzky odmietol podiel v kanadskom tíme! Aký som len hlúpy, ľutuje s odstupom časuBoj o Celebriniho: Aké šance majú aktuálne tímy na zisk draftovej jednotky? Petrovský zatienil Dvorského a bol terčom veľkej špinavosti! Slovák vychytal výhru nad Mešárom + videoZobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies