Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
28. 03.
kurzy
00:30info
CAR
DET
00:00info
FLA
NYI
NHL live
00:00info
MTL
PHI
00:00info
OTT
CHI
00:00info
PIT
CBJ
00:00info
TOR
WSH
01:00info
MIN
SJS
01:00info
STL
CGY
01:00info
WPG
VGK
02:00info
COL
NYR
02:00info
EDM
LAK
03:00info
ARI
NSH
03:00info
SEA
ANA
NHL live
03:00info
VAN
DAL
29. 03.
kurzy
00:00info
BUF
NJD
NHL live
«

Správy z NHL

Príbeh Seattlu: Licenciu od NHL nemá v rukách prvýkrát

Rada guvernérov NHL 4. decembra 2018 oficiálne prijala Seattle do štruktúr NHL. Za vstupom stála spoločnosť Seattle Hockey Partners a na jej čele majoritný vlastník David Bonderman, filmový producent Jerry Bruckheimer a prezident či výkonný šéf Tod Leiweke. Poďme však poporiadku.

Dňa 4. decembra 2017 schválilo mestské zastupiteľstvo Seattlu pomerom 7-1 memorandum o porozumení medzi mestom Seattle a spoločnosťou Oak View Group na rekonštrukciu KeyArena v celkovej hodnote 600 miliónov dolárov. Hlavným zámerom renovácie bolo získanie licencie v NHL.

O tri dni neskôr Rada guvernérov NHL súhlasila, že zváži žiadosť o rozšírenie, pričom poplatok bol stanovený na 650 miliónov dolárov. Vlastnícku skupinu zastupovali David Bonderman a Jerry Bruckheimer, ktorí mali uskutočniť aj predbežný záujem v meste.

13. februára 2018 už Oak View Group oficiálne podala žiadosť o rozšírenie a zaplatila aplikačný poplatok vo výške 10 miliónov dolárov. 1. marca sa spustil predaj sezónnych záloh na lístky v cene 500 až 1000 dolárov. Pôvodný cieľ bol stanovený na 10 000 záloh a prekročený bol už po 12 minútach od spustenia predaja! Za 75 minút to už bolo 25 000.

Ďalší krok smerom k expanzii bol podniknutý 2. októbra, keď výkonný výbor NHL jednomyseľne súhlasil s odporúčaním hlasovania Rady guvernérov z decembra. No a do roka a do dňa bola opäť licencia pre tím NHL v Seattle realitou. Počkať, opäť?

Ak vám napadli Seattle Metropolitans, tak ste na omyle. Stali sa síce prvým americkým víťazom Stanleyho pohára v roku 1917, ale nikdy nepôsobili v NHL či u predchodcu tejto súťaže NHA (National Hockey Association).

Ako je teda možné, že sa stali víťazmi najslávnejšej hokejovej trofeje na svete? V roku 1915 profesionálne hokejové organizácie NHA a Pacific Coast Hockey Association (PCHA) dosiahli džentlmenskú dohodu, v ktorej sa ich šampióni každý rok stretnú v boji o Stanleyho pohár. Okrem spomínaného víťazstva si Metropolitans zahrali ešte aj dvakrát vo finále a to v rokoch 1919 (finále bolo zrušené z dôvodu pandémie španielskej chrípky po 5 zápasoch) a 1920 (prehrali s Ottawa Senators).


Majstrovský tím Metropolitans: Harry "Hap" Holmes, Bobby Rowe, Eddie Carpenter, Jack Walker (horný rad), Frank Foyston, Pete Muldoon (v strede), Bernie Morris, Cully Wilson, Roy Rickey, Jim Riley (spodný rad).

Náš príbeh sa začína začiatkom 70. rokov minulého storočia, keď v meste hrávali Totems vo Western Hockey League. Tri po sebe neúspešné sezóny spôsobili, že priemerná návštevnosť na zápas klesla pod 4000 fanúšikov a tím bol v zúfalej finančnej situácii. Vancouver Canucks kúpili väčšinový podiel v klube v roku 1972, aby ho zachránili pred bankrotom. Miestni majitelia Vince Abbey a Dr. Eldred Barnes si ponechali účasť v tíme a tiež mali právo odkúpiť späť väčšinový podiel od Canucks, ak by tímu bola v budúcnosti udelená licencia v NHL.

Našťastie, Abbey a Barnes nemuseli dlho čakať. 12. júna 1974 NHL oznámila, že Seattlu (a aj Denveru) bola udelená licencia pre expanziu so začiatkom v sezóne 1976/77. Do konca roka 1975 bol splatný vklad vo výške 180 000 dolárov a celkový poplatok napokon vo výške 6 miliónov. Okrem toho Abbey musel späť odkúpiť podiely na Totems vo vlastníctve Vancouver Canucks, ktorý ho využívali ako farmársky klub.

Po zmarení niekoľkých termínov pri snahe zabezpečiť financovanie, NHL pohrozila, že stiahne povolenie. Neskôr sa liga pokúsila sprostredkovať dohodu, aby nevznikol nový tím, ale aby sa tam presunul už existujúci. Do Denveru to mali byť California Golden Seals a Seattle mali získať Pittsburgh Penguins za 4,4 milióna dolárov v júni 1975. Napokon padla jedna aj druhá možnosť (do Denveru sa predsa len podarilo neskôr presunúť Kansas City Scouts, dnes už New Jersey Devils).

V prípade Seattle išlo hlavne o financie a NHL necítila, že by Abbey bol schopný financovať tím NHL. Napokon bola expanzia pre sezónu 1976/77 úplne zrušená. To však Abbey na jeseň 1975 napadol a súdne spory proti lige a Vancouver Canucks sa ťahali roky. Proces skončil až v roku 1986 a konečný verdikt bol v prospech NHL.


Logo Totems (sportslogos.net)

Záver súdneho sporu zdanlivo ukončil všetky nádeje pre umiestnenie tímu NHL v meste, ale všetko sa zmenilo v decembri 1989, keď NHL oznámila nové kolo expanzie pre sezónu 1992/93. Dve skupiny sa rýchlo etablovali ako uchádzači o licenciu pre Seattle. Prvá bola financovaná milionárom z Microsoftu Chrisom Larsonom a viedol ju bývalý hráč a tréner Totems Bill MacFarland. V druhej zase Barry Ackerley, v tom čase aj majiteľ Seattle SuperSonics a na jej čele jeho syn Bill. Neskôr sa pridal aj majiteľ Seattle Thunderbirds Bill Yuill. Barry Ackerley podal žiadosť (15. septembra 1990) a oba tábory sa rozhodli spojiť svoje zdroje. Tentokrát bol poplatok za expanziu 50 miliónov dolárov, ale skupina mala peniaze aj ďalšie prostriedky na pokrytie prevádzkových výdavkov.

V októbri 1990 sa Larson a MacFarland stretli s predstavenstvom NHL a poskytli vynikajúcu prezentáciu. Zasadnutie Rady guvernérov sa konalo 5. decembra a Seattle zastupovali Larson, MacFarland, Barry Ackerley a Bill Lear (Ackerleyho finančný poradca). Tesne pred stretnutím s predstavenstvom NHL podal Ackerley zvláštnu žiadosť. Spýtal sa, či on a Lear môžu najprv hovoriť s predstavenstvom súkromne, teda predtým ako ostatní urobia svoju časť prezentácie. Larson a MacFarland ostali zaskočení, ale napokon neochotne súhlasili. Koniec koncov, žiadosť podal Ackerley, takže mal aj posledné slovo.

O 10 minút vyšiel viceprezident a generálny poradca NHL Gil Stein a oznámil, že skupina Seattle stiahla svoju žiadosť. Bez udania jediného dôvodu. Ackerley a Lear opustili miestnosť iným východom. Larson a MacFarland zostali v šoku. Nepodať prihlášku v ich mene sa ukázala ako fatálna chyba. Pri rozhodovaní Ackerleyho sa považovali za dôležité požiadavky NHL na rozširujúci tím: poplatok 50 miliónov dolárov, ktorý bol v tom čase vyšší ako hodnota ktoréhokoľvek tímu v lige, záloha 5 miliónov dolárov, ktorá by prepadla, ak by sa nepredalo 10 000 sezónnych lístkov (Sonics nikdy nepredali viac ako 9 000), vysoké náklady na výrobu sezónnych lístkov by znamenali, že by ich cena bola druhá najvyššia v oblasti a plus zabezpečiť úverovú zábezpeku vo výške 5 miliónov v prípade, že by liga musela prevziať tím.

Ešte raz bol Seattle veľmi blízko k najlepšej hokejovej lige sveta a to 31. januára 2013, keď Greg Jamison nebol schopný dodržať termín nákupu tímu Phoenix Coyotes. 16. júna 2013 sa potvrdilo, že Coyotes sa presťahujú do Seattlu, ak sa nedosiahne dohoda medzi tímom a mestom Glendale. Ray Bartozek a Anthony Lanza kúpia organizáciu za 220 miliónov dolárov a okamžite začnú sťahovať tím do Seattlu. Dňa 3. júla však mestská rada v Glendale hlasovala pomerom 4 ku 3, aby Coyotes ostali v meste.

Vráťme sa ešte k tímu Seattle Totems. Takto by sa s veľmi veľkou pravdepodobnosťou volal nový tím na mape NHL, ak by skupina na čele ktorej stál Vince Abbey bola schopná nazhromaždiť potrebné financie. Totems boli prvým profesionálnym tímom z USA, proti ktorému nastúpil národný tím Sovietskeho zväzu. Stalo sa tak 25.decembra 1972 a Sovieti pred návštevou 12 367 divákov zvíťazili 9:4.


Lístok a puk z exhibícií (seattletotems.org)

Presne o rok (25. decembra 1973) sa im postavili hráči Dukly Jihlava pod hlavičkou armádneho tímu Československa. Dav 6 041 divákov videl výhru Totems 6:4 a o pár dní (5. januára 1974) opäť zápas proti Sovietskeho zväzu. Tentokrát k veľkej radosti 12 710 divákov prišlo k senzačnému víťazstvu 8:4. Útok „Big W" Dave Wesner, Dave Wisener a Don Westbrooke zaznamenal 5 z 8 gólov tímu a Westbrooke sa stal dokonca jediným hráčom zo Severnej Ameriky, ktorý dokázal streliť hetrik legendárnemu Vladislavovi Treťjakovi.

Seattle sa už teší a pripravuje na NHL. Všetci veria, že história sa už nebude opakovať. V máji 2019 sa spustil interaktívny „portál fanúšikov", v ktorom môžu zahlasovať za názov tímu, klubové farby, odpovedať na anketové otázky, získať informácie o cenách vstupeniek... Čo by sa však stalo, keby v júni 1975 naozaj došlo k presunu Penguins do Seattlu? To sa už nikdy nedozvieme.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aj Gretzky mal pred Chárom rešpekt: Keď som ho prvýkrát uvidel, utekal som za trénerom Brodeur lamentuje nad dnešnými brankármi: Rozmaznávame ich Slafkovský hovoril o MS. Chce ísť do play-off a experti sa zhodujú: Je naň perfektne stavanýIde do tuhého: Boj o Prezidentskú trofej je mimoriadne vyrovnaný a otvorený Rokovania o sťahovaní tímu Slováka sa ukončili Chromiak prihrával na víťazný gól, Regenda sa pobil + videoCanucks zaradili Demka na listinu dlhodobo zranených. Ako je na tom Lindholm? Nepríjemný náraz sa mu stal osudný: Útočník Blues si už v sezóne nezahrá Mladý slovenský útočník už atakuje dvojcifernú sériu Černák s míľnikom, ktorý dosiahol ako štvrtý hráč Tampy a tretí Slovák v históriiĎalší hráč Washingtonu vstupuje do asistenčného programu! Seattle podpísal zmluvu s nedraftovaným útočníkomSlafkovský nasadil „beast mode“: Neviem, či tu od čias Jágra bol v tomto lepší mladík, tvrdí skaut Video: Trent Frederic vs. Tanner Jeannot (bitka) Slafkovský umlčal kritikov. Raz bude nebezpečný, hovorí víťaz Stanleyho pohára Guentzel otvorene: Chcel som zostať v PittsburghuNezmysel? Obvinení Hart, Dube a spol. sa spájajú s Ruskom Šialené: Shane Doan sledoval, ako jeho syn pri debute snov prepisuje históriu! + videoTortorella sa ospravedlnil svojmu brankárovi za nedeľnú reakciu Prvý tím v NHL si zaistil play-off. Ako sa vyvíjajú šance Slovákov? Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies