Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
24. 04.
kurzy
01:00info
TOR
BOS
NHL live
03:30info
DAL
VGK
NHL live
04:00info
EDM
LAK
25. 04.
kurzy
01:00info
TBL
FLA
NHL live
01:30info
NYI
CAR
NHL live
«

Správy z NHL

V NHL rastie počet otrasov mozgu u brankárov. Alarmujúcim tempom

Hráč narazí do brankára, ten odíde z ľadu a je z toho otras mozgu. Tento scenár sa v NHL vyskytuje čoraz častejšie. V ostatných pár sezónach bol dokonca ich vzostup až alarmujúci.

Kým v sezóne 2016/17 utrpeli otras mozgu len dvaja brankári, ktorí vynechali spolu 15 zápasov, v posledných dvoch ročníkoch ho utrpelo 14 rôznych brankárov, ktorí spoločne vynechali 276 zápasov.

„Myslím si, že je to brutálne, ale čo s tým môžete urobiť?“ poznamenal pre AP Tuukka Rask z Bostonu. „Hra je dnes taká rýchla a priestor obmedzený. Ak hráč robí výpad naširoko a obranca je pol kroku za ním, potom dôjde ku kolízii.“

Tento vzostup je zrejmý, no NHL neurobila žiadne kroky, aby chránila mužov v maskách. Viac sa zamerala na to, aby im zmenšila chrániče a zvýšila tak počet gólov.

Článok pokračuje pod reklamou

„Koncentrujete sa na puk tak, že často nevidíte prichádzať hráčov zo strany. Ako hráč môžete vždy situácii prispôsobiť svoje telo, ale my svoju pozíciu prispôsobiť nemôžeme, inak by sme odkryli bránu. Musíte byť tam, kde ste, a veľakrát dúfať v to najlepšie, keď sa na vás ostatní rútia,“ poznamenal Henrik Lundqvist z New Yorku Rangers.

Asi nie je najlepšou stratégiou dúfať v to najlepšie, ale brankári toho viac urobiť nemôžu. Musia sa spoľahnúť len na spoluhráčov, súperov a rozhodcov.

„Musíte dôverovať svojim obrancom, že tam budú a pomôžu vás ochrániť. A tiež, že sa aj rozhodcovia pokúsia vylúčeniami a nedovoleným bránením v hre brankárovi ochrániť vás,“ povedal John Gibson z Anaheimu.

Brankári majú rôzne teórie, prečo u nich dochádza k zvýšeniu otrasov mozgu. Ben Bishop z Dallasu verí, že je to poklesom bitiek a tým, že si útočiaci hráči viac dovoľujú. Braden Holtby z Washingtonu si myslí, že je to preto, lebo sa to takto teraz učí už mládež a do NHL to prinášajú nebojácni mladíci.

Nájdu sa aj názory, že za to môže nekonzistentné posudzovanie nedovoleného bránenie v hre brankárovi. Andrej Vasilevskij z Tampy si myslí, že by sa pravidlo malo zmeniť a že dvojminútový trest nie je adekvátny k riziku. „Možno suspendácia na pár zápasov,“ znel návrh ruského gólmana.

NHL v ostatných rokoch urobila opatrenia, aby znížila údery do hláv, ale tie u brankárov sa podľa Holtbyho z nejakého dôvodu neberú rovnocenne. Veľa nakoniec záleží na útočníkoch súperov. Napríklad Jonathanovi Marchessaultovi pomohli zmeniť prístup otrasy mozgov, ktoré zažíval jeho spoluhráč z Vegas, Marc-Andre Fleury. Aj preto sa v blízkosti bránkoviska snaží dávať väčší pozor.

„Brankári na to nemajú žiadnu ochranu. Sú tam v ich bráne a myslím si, že každý by mal ich priestor viac rešpektovať. A myslím si, že tresty za nedovolené bránenie v hre brankárovi by mali byť tvrdšie,“ poznamenal Marchessault.

NHL v roku 2016 zaviedla pozorovateľov, ktorí majú právo stiahnuť z hry hráča, u ktorého je podozrenie na otras mozgu. Týka sa aj brankárov a existujú kritické hlasy, že do brány v kľúčových okamihoch chodia náhradníci, ktorí sú nezahriati. Rask si však myslí, že pozorovatelia robia dobrú prácu a sú pre zdravie prínosom. Súhlasí s ním aj Gibson, ktorý však apeluje aj na väčšiu zodpovednosť u samotných brankárov.

„Musíte byť zodpovední a uvedomiť si, či nie je v neporiadku niečo, čo by ste si mali dať aspoň vyšetriť. Možno vás pozorovateľ prehliadne a necítite sa celkom dobre. Zvyčajne sa vás opýta zdravotník, či ste v poriadku alebo či niečo necítite, a potom sú tu malé testy, ktoré môžete podstúpiť vzadu. Ak to však v danej situácii nefunguje, tak musíte zobrať zodpovednosť na seba a povedať, že sa necítite celkom dobre,“ poznamenal Gibson.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Nemec sa z vlaňajška poučil. Teší sa na MS i vyvrcholenie prípravy: Takýto turnaj tu nebol dlho V boji o juniorský Stanley Cup zostávajú stále dvaja talentovaní SlováciMarchand uznáva: Maple Leafs sú stavaní inak ako v minulých rokoch Canadiens, Capitals i Devils sú medzi klubmi s rekordnými trestami v platovom rozpočte Slafkovský na dne: Skauti porovnali Celebriniho s poslednými 9 draftovými jednotkami Anaheim by sa v lete mohol posilniť o zvučné mená. Priority sú dveSlovenský brankár žiaril v súboji s Gajanom, z postupového mečbalu sa teší aj Pekarčík Pohroma pre Canucks: V druhom zápase boli bez opory, zvyšok série je v ohrození! Obranca Bruins utrpel zranenie. Uvidíme ho ešte v play-off? Švajčiarska hviezda Devils podstúpi operáciu. Stihne kemp? Colorado umiestnilo na waiver listinu útočníka Strelil viac gólov ako Dvorský, teraz podpísal zmluvu v NHLSlováci sú po drámach bližšie k MS: Jeden spálil tutovku, druhý bol svedkom zákroku play-off!Ďalšie dve veľké posily Slovenska sú o krok bližšie k MS. V hre je späť aj útočník, ktorý si zahral NHLV AHL začalo prvým zápasom play-offFlyers podpísali novú zmluvu s ruským brankáromFanúšikovia Canadiens nechápu: Aj po takejto sezóne je Slafkovský tak podceňovaný?Anketa: Ako oznámkujete Slovákov v NHL za ich výkony?Francis nevylučuje pred letom zmeny v zostave i na lavičke Kraken Ramsay: Pospíšilovi by náš štýl mal sadnúť. Mešár a Dvorský? Niekedy sa musíte rozhodnúť inak Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies