Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
19. 03.
kurzy
00:00info
BOS
OTT
NHL live
00:00info
DET
CBJ
00:00info
NJD
PIT
00:00info
NYR
WPG
00:00info
PHI
TOR
00:30info
NYI
CAR
01:00info
NSH
SJS
01:00info
STL
COL
02:00info
EDM
MTL
03:00info
ANA
MIN
03:30info
LAK
CHI
03:00info
VAN
BUF
03:00info
VGK
TBL
NHL live
20. 03.
kurzy
00:30info
WSH
TOR
NHL live
01:00info
DAL
ARI
03:00info
LAK
MIN
«

Správy z NHL

Pokročilé štatistiky: Nevydarený vstup Devils do sezóny

Po tom, ako sa podarilo pred dvoma rokmi tímu postúpiť do bojov o Stanleyho pohár, zažili tu minulú sezónu Devils veľké sklamanie. So ziskom 72 bodov (43,9% možných bodov) boli 3. najhorším tímom v súťaži a na play-off strácali priepastných 26 bodov.

Počas leta však generálny manažér Ray Shero po výhre v draftovej lotérii (čo viedlo k zisku Jacka Hughesa) priviedol pár mien, čo dodávalo fanúšikom tímu z Newarku vlnu optimizmu.

Hneď po zisku Hughesa prišiel k tímu v rámci výmeny P.K. Subban z Predators (opačným smerom putovali Steven Santini, Jeremy Davies, 2.kolo draftu v roku 2019 a aj 2.kolo v roku 2020). Organizáciu potom opustil John Quenneville, za ktorého od Blackhawks získala Johna Haydena a hneď po otvorení trhu s voľnými hráčmi bol podpísaný Wayne Simmonds (1 rok , 5 miliónov dolárov). Neskôr ešte Devils získali od Golden Knights výmenou za 3. kolo draftu v roku 2020 a 2. kolo draftu v roku 2021 ruského krídelníka Nikitu Guseva. Pre mnohých vznikol jeden z najviac vylepšených tímov v lige a postup do bojov o pohár, ktorý sa pôvodne volal „Dominion Hockey Challenge Cup" by mohol byť len začiatok.

Máme tu úvod sezóny a po prvých 8 zápasoch sezóny má tím bilanciu 2-4-2, ale výhry prišli až v dvoch posledných zápasoch. Do 14. októbra nemali Devils jedinú čiarku v kolónke víťazstiev. Hlavné dôvody, ktoré sa najviac spomínali pri neúspešnom vstupe do sezóny boli špeciálne formácie, defenzíva a bránkovisko. Pozrieme sa teraz bližšie na tieto oblasti po spomínaných 6 zápasoch v sezóne (vychádzali sme z časti aj z analýzy, ktorú vypracoval Mike Kelly z thepointhockey).

Presilovka

Devils mali síce bilanciu 0-18, ale vôbec ich hra v početnej výhode nevyzerala zle. Nemali problém získať pásmo, keď tak urobili až vo 80 % svojich prípadoch, čo ich radilo na 1. miesto v lige. Zriedkavo sa uchýlili k nahodeniu puku do tretiny (len v 10 % prípadoch – 2. v lige), čo pri hráčoch ako Taylor Hall či Jack Hughes nie je prekvapením. Dokonca sa dostávali aj k strelám „zo slotu" (predbránkový priestor), čo je najvýhodnejšia pozícia pre strelca a ich očakávaný gólový pomer (xGF), založený na množstve a kvalite streleckých pokusov ich radil na 19. miesto. Ak sa tímu začne dariť v tejto hernej činnosti nebude to prekvapením.

Oslabenie

Tu nájdeme oveľa menej dôvodov na optimizmus. Tím bol posledný v lige. Dovolil svojim súperom príliš veľa streleckých pokusov a aj z tých najvýhodnejších pozícii.


(foto: thepointhockey)

V prepočte na 60 minút to bolo 61,79 striel (SA/60 – 24.), 55,81 príležitosti na skórovanie (SCA/60 – 24.) a z toho bolo z tých najnebezpečnejších pozícii 21,93 (HDCA/60 – 23.). To im dáva očakávaný gólový pomer 8,06 (xGA/60 – 28.). Celkovo špeciálne formácie vykazovali ST% (kombinácia PP%+PK%) hodnotu 57, čo bolo o vyše 10% horšie ako 2.najhorší tím v súťaži.

Defenzíva

Príliš veľa strát puku, ktoré viedli k zakončeniu súpera či bránenie modrej čiary, to sú len dva faktory, ktoré viedli k zlej obrannej činnosti tohto tímu. Ich „turnover rate" (ako často tím spraví „turnover" v porovnaní s držaním puku) je niečo cez 1 8%, čo ich radí medzi 5 najhorších tímov v lige. Obmedzenie schopnosti brániť modrú čiaru bolo ďalším problémom. Išlo hlavne o dvojicu Damon Severson a P.K. Subban. V prípade Subbana to bolo priam katastrofálne. S úspešnosťou 24, 2% sa zaradil na 166. zo 168. kvalifikovaných obrancov. Mnoho fanúšikov Devils má „v zuboch" hlavného trénera Johna Hynesa, ale práve on je tým mužom, ktorý dokáže (práve v defenzíve) tento tím urobiť lepším, akým v skutočnosti je.


(foto: the athletic)

Bránkovisko

Očakávaný gólový pomer tímu v hre 5 na 5 v prepočte na 60 minút (xGA/60) bol 2,2, kým skutočný (GA/60) 3,7. To ukazuje, že bránkovisko bolo katastrofálne. S úspešnosťou zákrokov (v hre 5 na 5) 87,76 % to bol 2.najhorší tím v lige a vo všetkých herných situáciách dokonca 85,6 4%. V hre 5 na 5 vykazoval Cory Scneider po 172:22 minútach v bránke GSAA (Goals Saved Above Average) -2,30 a Mackenzie Blackwood po 119:07 minútach ešte horších -2,91. V posledných dvoch zápasoch si však Blackwood trochu napravil dojem.

Tento tím nezačal najlepšie, ale rozhodne má vyšší potenciál než doteraz ukázal. Pravdepodobne však nie až taký, ako si mysleli (alebo stále myslia) fanúšikovia po letnom doplnení tímu. Možno analýza viacerých odborníkov nebude ďaleko od pravdy a New Jersey Devils získajú v sezóne 89 bodov a skončia 18. v lige.


(foto: tableau / sean tierney)

Fanúšikovská základňa začala priskoro obviňovať jedného muža a to spomínaného Johna Hynesa. Treba však dodať, že vinu môžeme pripísať aj jeho asistentom (Rich Kowalsky a Alain Nasredinne sú zodpovední za špeciálne formácie), bránkovisku či samotným hráčom. Možno by však stačilo, keby fanúšikovia zostali stáť pevne na zemi a tešili sa z toho, že ich obľúbený tím je lepší, ako bol ten z minulej sezóny. Aj to nemusí byť málo.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Rebríček experta: Uvidíme na drafte 2025 návrat Slováka do prvého kola? Zomrel bývalý hráč Penguins. Mal len 42 rokov Blíži sa play-off. Dvorský má fantastickú formu, no darilo sa viacerým SlovákomVšetci Slováci bodovali, štyria zahviezdili. Najproduktívnejší boli Kelemen a Koch Ovečkin chytil druhý dych: Napodobnil dve veľké legendy, toto dokázal ako prvý v histórii! + video Opäť sa stretávajú generálni manažéri tímov NHL. Čo je kľúčovým bodom programu? Rangers prišli na niekoľko týždňov o obrancu. Naplnili sa obavy? Kariéru končí hráč s 1000+ duelmi v NHL. Bol aj najužitočnejším hráčom zápasu hviezdRuský obranca bol suspendovaný za svoj čin z floridského derby Montreal preradil svoju jednotku draftu z Európy do AHL. Ako zareagoval Slafkovský?Flames, Oilers a Wild podpisovali zmluvy s mladíkmi Pospíšil otvorene o škandále: Veľká škoda, čo sa udialo. Bola to hlúposť Dvom Slovákom sa play-off vzdialilo, jeden je už na postupovej priečke! Kňažko nebodoval ani sa netešil z výhry Zlá správa: Anaheim priniesol nemilú novinku o Regendovi Vytvorí Nemec rekord? Ak by skončil ročník teraz, bol by jeho! Bedard medzi hráčmi týždňa. Na čele je ruská hviezda Život v prvom útoku: Nový parťák je skvelý, no musíte byť neustále v strehu, tvrdí Pospíšil Slafkovský by s týmto tempom dokázal, čo naposledy zvládli Hossa a Gáborík!Dvorského gólová séria je mimoriadna. Len jeden hráč v lige zažil dlhšiu! Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies