Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
19. 03.
kurzy
00:00info
BOS
OTT
NHL live
00:00info
DET
CBJ
00:00info
NJD
PIT
00:00info
NYR
WPG
00:00info
PHI
TOR
00:30info
NYI
CAR
01:00info
NSH
SJS
01:00info
STL
COL
02:00info
EDM
MTL
03:00info
ANA
MIN
03:30info
LAK
CHI
03:00info
VAN
BUF
03:00info
VGK
TBL
NHL live
20. 03.
kurzy
00:30info
WSH
TOR
NHL live
01:00info
DAL
ARI
03:00info
LAK
MIN
«

Slováci v NHL

Pokročilé štatistiky: Krivdia v Edmontone Tomášovi Jurčovi?

Máme za sebou len mesiac základnej časti sezóny 2019/20 a Tomáš Jurčo už nie je členom prvého tímu Oilers. Po umiestnení na waiver listinu nechránených hráčov (zostal bez povšimnutia ostatných tímov) zamieril k tímu Bakersfield Condors (AHL).

„Mal dobrý kemp, len sa to neprenieslo aj do základnej časti. Pošleme ho do Bakersfieldu s nádejou, že tam získa sebadôveru. Nabudúce, keď dostane šancu, si ho prinesie naspäť," povedal hlavný tréner Oilers Dave Tippett. Veľa fanúšikov na Slovensku zostalo sklamaných, verili, že práve po tak úspešnom tréningovom kempe sa mu konečne otvorili dvere do najlepšej hokejovej ligy sveta natrvalo.

V príprave sa Jurčo stal najproduktívnejším hráčom tímu, keď v 4 zápasoch získal 5 bodov za 3 góly a 2 asistencie. Na hranicu 5 bodov sa dostali v tíme aj obrancovia Ethan Bear (2+3) a Oscar Klefbom (0+5). V individuálnom tímovom hodnotení si pripísal aj 1,2 ixG (najlepší v tíme), 19 iCF (2.), 13 iSCF (3.) či 5 iHDCF (3.). Jurčo však „hýbal" aj ligovými hodnoteniami. V prepočte na 60 minút hry vo všetkých herných situáciách (v priemere odohral 15:58 min) zaznamenal 4,69 bodu (9. v lige) či 2,82 gólu (10.).

„Bol to dobrý kemp, no je to len začiatok. Len musím naďalej robiť všetko to, čo robím doteraz. Snažím sa na seba netlačiť a nemyslieť na veci, ktoré neovplyvním. Snažím sa tvrdo pracovať a uistiť sa, že urobím všetko správne," vyhlásil pre profil Oilers na Twitteri.

Pred začiatkom sezóny sa dokonca objavovali informácie, že by košický rodák mohol začať sezónu v elitnom útoku po boku Connora McDavida. Pred samotným otváracím zápasom proti Canucks však prišla nešťastná správa – slovenský útočník podstúpi nešpecifikovanú procedúru a nebude tímu k dispozícii. Debutoval až o dva dni neskôr v zápase proti L.A. Kings. Ovtedy odohral 12 zápasov (v priemere na zápas 9:58 min) a v nich získal 2 asistencie. Nastupoval v nižších formáciách.

Individuálne nevýrazný, nedodával ani ofenzívnu kvalitu

Teraz sa pozrieme na to, ako sa darilo tímu s ním na ľade. Medzi hráčmi, ktorí odohrali aspoň 100 minút v hre 5 na 5 vykazoval CF% 50,99 (4. v tíme, 17 hodnotených hráčov), FF% 52,78 (1.), SF% 51,61 (5.), xGF% 52,24 (4.) či SCF% 51,28 (2.). Dokonca aj spoluhráčov robil lepšími a ani jeden, ktorý s ním na ľade odohral minimálne 40 minút, nemal horšie CF% s ním ako bez neho (James Neal s ním 54,32, bez 53,41; Kris Russell s 58,90, bez 41,18; Markus Granlund s 47,14, bez 40,58; Oscar Klefbom s 60,98, bez 44,88; Ryan Nugent-Hopkins s 55,29, bez 53,30).

Ako sme už spomenuli, jeho podiel príležitosti na skórovanie (SCF%) bol druhý najvyšší v tíme (51,28), no ak sa pozrieme na podiel tých vysoko nebezpečných (HDCF%), dostaneme hodnotu 43,75, s ktorou je až štrnásty. Alebo jeho individuálne očakávané góly v prepočte na 60 minút hry (ixG/60) sú len na úrovni 0,43, čo je druhý najhorší výsledok v tíme medzi útočníkmi. Priložený graf to potvrdzuje:

Individuálne bol nevýrazný a nedodával ani ofenzívnu kvalitu, ktorá sa od neho očakávala a ktorú je rozhodne schopný dodať. Môžeme argumentovať, že ani nedostal poriadnu šancu vo vyšších formáciách a za ten čas strávený na ľade sa toho veľa nedá ukázať. Možno to viacerých prekvapí, ale práve on má na konte najviac štartov v útočnej tretine súpera zo všetkých hráčov Oilers v prepočte na 60 minút hry a to 15,04 (za ním James Neal 12,09, Alex Chiasson 11,88...). Jeho celkový Offenzive Zone Start% je 65,91 (4., napríklad Connor McDavid ho má 60%, Leon Draisaitl 59,76%).

Práve vyššie spomínaný Alex Chiasson sa najčastejšie objavuje v komentároch slovenských fanúšikov v súvislosti s uvoľnením miesta v elitných formáciách pre ich krajana. Porovnajme si však túto dvojicu cez „transition game" za roky 2016 až 2019.

Tu je zrejmé, kto môže byť tímu prospešnejší, ale nič to nemení na fakte, že túto sezónu má navrch Alex Chiasson.

Tomáš Jurčo je ten hráč, ktorý musí po letnom podpise zmluvy dokázať, že si miesto v tíme zaslúži. On je ten muž, ktorý musí dokázať, že prípravný kemp nebol len náhoda. Aj v minulej sezóne mali v Edmontone hráča, ktorý bol po vydarenej príprave počas tej riadnej sezóny len jeho tieňom (Ty Rattie). Dúfajme, že Tomáš Jurčo nepôjde v jeho šľapajach.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Rebríček experta: Uvidíme na drafte 2025 návrat Slováka do prvého kola? Zomrel bývalý hráč Penguins. Mal len 42 rokov Blíži sa play-off. Dvorský má fantastickú formu, no darilo sa viacerým SlovákomVšetci Slováci bodovali, štyria zahviezdili. Najproduktívnejší boli Kelemen a Koch Ovečkin chytil druhý dych: Napodobnil dve veľké legendy, toto dokázal ako prvý v histórii! + video Opäť sa stretávajú generálni manažéri tímov NHL. Čo je kľúčovým bodom programu? Rangers prišli na niekoľko týždňov o obrancu. Naplnili sa obavy? Kariéru končí hráč s 1000+ duelmi v NHL. Bol aj najužitočnejším hráčom zápasu hviezdRuský obranca bol suspendovaný za svoj čin z floridského derby Montreal preradil svoju jednotku draftu z Európy do AHL. Ako zareagoval Slafkovský?Flames, Oilers a Wild podpisovali zmluvy s mladíkmi Pospíšil otvorene o škandále: Veľká škoda, čo sa udialo. Bola to hlúposť Dvom Slovákom sa play-off vzdialilo, jeden je už na postupovej priečke! Kňažko nebodoval ani sa netešil z výhry Zlá správa: Anaheim priniesol nemilú novinku o Regendovi Vytvorí Nemec rekord? Ak by skončil ročník teraz, bol by jeho! Bedard medzi hráčmi týždňa. Na čele je ruská hviezda Život v prvom útoku: Nový parťák je skvelý, no musíte byť neustále v strehu, tvrdí Pospíšil Slafkovský by s týmto tempom dokázal, čo naposledy zvládli Hossa a Gáborík!Dvorského gólová séria je mimoriadna. Len jeden hráč v lige zažil dlhšiu! Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies