Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
29. 03.
kurzy
00:00info
BUF
NJD
NHL live
30. 03.
kurzy
17:30info
FLA
DET
19:30info
MIN
VGK
NHL live
21:00info
EDM
ANA
23:00info
ARI
NYR
23:00info
COL
NSH
NHL live
00:00info
WPG
OTT
00:00info
BUF
TOR
00:00info
CBJ
PIT
00:00info
MTL
CAR
00:00info
PHI
CHI
00:00info
TBL
NYI
00:00info
WSH
BOS
01:00info
STL
SJS
04:00info
SEA
DAL
04:00info
CGY
LAK
«

Magazín

Zmrazenie zostáv vzniklo, aby si hráči mohli vychutnať Vianoce v pokoji

NHL pred rokmi zaviedla do platnosti tzv. „sviatočné zmrazenie zostáv“. Ide o obdobie, ktoré neumožňuje tímom transakcie so zostavami, vďaka čomu si môžu na chvíľku vydýchnuť generálni manažéri i hráči. Ako toto pravidlo vzniklo?

Zmrazenie zostáv cez Vianoce je zakotvené v podmienkach kolektívnej dohody a svoje korene má ešte v štrajku v roku 1992, ktorý sa preslávil najmä pre boj o bonusy za play-off a podmienky trhu s voľnými hráčmi.

V roku 1993 bolo podpísané memorandum porozumenia, že medzi 19. a 27. decembrom sa nebudú robiť žiadne výmeny ani transakcie s waiver listinou. O dva roky neskôr sa to písomne zakotvilo do kolektívnej dohody a počas výluky 2004/05 sa platnosť rozšírila aj na transakcie so záložnými tímami – samozrejme, s výnimkou pohotovosti pri zraneniach.

Hráči tak už viac nemuseli zažívať niečo, čo im dokázalo pokaziť sviatky a čo negatívne vplývalo aj na ich rodiny. Stávalo sa totiž, že aj blízko k Štedrému dňu dochádzalo k výmenám.

Článok pokračuje pod reklamou

„Bolo to niečo, čo vniklo, aby chlapci mohli odísť na sviatky a nič by im ich nenarušilo. Ak by sme žili špekuláciami o výmene a natiahlo by sa to až k Vianociam, takto ich môžeme prežiť v pokoji, môžeme sa cez sviatky uvoľniť a pokúsiť sa užiť si ich,“ povedal pre The Star Scott Young, ktorý bol sám súčasťou takej výmeny.

Tri dni pred Štedrým dňom v roku 1990 sa tím Pittsburgh Penguins rozhodol vymeniť Roba Browna do Harfordu práve za Younga. Ešte horšie to však mali Corey Millen z Los Angeles a Randy Gilhen z Rangers, ktorí sa o rok neskôr museli sťahovať na opačné pobrežia Spojených štátov amerických 23. decembra.

Niektorým výmenám predchádzali špekulácie a zákulisné šumy, čo na jednu stranu hráčov na výmenu pripravovalo, ale na druhú im tá neistota znepríjemňovala sviatky. Stávalo sa však, že boli vymenení aj hráči, ktorí to vôbec nečakali.

Greg Millen očakával, že vo vedení St. Louis Blues sú s nim spokojní a že v klube ešte nejaký čas vydrží. Na Vianoce 1989 ho však prekvapil pracovník tímu Quebec Nordiques, ktorý vyrušil jeho čas s manželkou a troma dcérami, aby ho informoval o výmene a doniesol darčeky s motívom kanadského klubu.

„Bolo to veľmi blízko k Vianociam, keď sa to stalo. Myslím si, že som sa okamžite sám pripojil k novému tímu, čo bolo veľmi náročné. Bolo to všetko počas sviatkov. Bolo to ťažké,“ zaspomínal si Millen.

V posledných rokoch bola najbližšie k Vianociam zrealizovaná výmena v roku 2015, keď tím Montreal Canadiens vymenil 28. decembra brankára Bena Scrivensa do Edmontonu za útočníka Zacka Kassiana. V roku 2017 zase len hodiny pred zmrazením zostáv vymenil Dallas obrancu Jamieho Oleksiaka do Pittsburghu.

Zaujímavé je, že v súčasnosti je NHL jediná liga z hlavných profesionálnych líg v Severnej Amerike, v ktorej majú hráči takúto istotu s výnimkou MLB, ktorá sa cez zimu nehrá. V NBA môžete byť vymenení i umiestnení na waiver listinu, v NFL vás môžu na Vianoce z tímu aj vyhodiť. Napríklad v roku 2015 sa to na Štedrý deň stalo v oboch ligách dokonca naraz.

V týchto ligách je dokonca možné cez Vianoce aj hrať. V NHL majú hráči v tomto smere ďalšiu výhodu – NHL im umožňuje na tri dni si vydýchnuť od hokeja a venovať sa len súkromným a rodinným záležitostiam. Vďaka zmrazeniu zostáv s pokojom na duši.

„Umožňuje to ľuďom mať aspoň trochu normálny život. Posledná vec, ktorú chcete robiť na Vianoce, je baliť si veci a mieriť do iného tímu. Nie je to morálne správne. Som rád, že máme zmrazené zostavy. Je to správna vec,“ poznamenal Barry Trotz ešte v čase, keď viedol Washington.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies