Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
Žiadne zápasy
20. 04.
kurzy
23:00info
CAR
NYI
NHL live
02:00info
BOS
TOR
NHL live
21. 04.
kurzy
18:30info
FLA
TBL
NHL live
21:00info
NYR
WSH
NHL live
01:00info
WPG
COL
NHL live
04:00info
VAN
NSH
«

Slováci v NHL

Jurčo sa dlho v NHL neohrial. V tomto je však stále medzi elitou

Slovenský útočník Tomáš Jurčo sa momentálne zotavuje z operácie, a tak zostáva bokom nepovšimnutý. Jeho stopa v NHL v tomto ročníku nebola veľká, no i tak sa nájde ohľad, v ktorom je v celej lige stále medzi úplne tými najlepšími hráčmi.

Vzorka je v jeho prípade síce malá, ale za povšimnutie určite stojí, že dvadsaťsedemročný košický rodák je tretí najlepší v znovuzískaní voľného puku na 60 minút hry piatich proti piatim po „Ostrovanovi“ Jordanovi Eberlem a „Zlatom rytierovi“ Reillym Smithovi.

Jurčo odohral v tejto sezóne len 12 zápasov za tím Edmonton Oilers, v ktorých svojou produktivitou neoslnil, keď zaznamenal len dve asistencie. Za 60 minút hry v plnom počte hráčov však mal až 8,004 znovuzískaní voľného puku, čo je vysoko nad ligový priemer 1,579.

Článok pokračuje pod reklamou

Tieto znovuzískania puku, alebo v hokejovej angličtine „recoveries“, si možno predstaviť ako situáciu, pri ktorej hráč získa kontrolu nad pukom, ktorý nebol v danom čase pod kontrolou iného hráča. K tomu môže dôjsť následkom narušenia akcie, blokovania strely alebo prihrávky, nahodenia alebo vyhodenia puku, prípadne dorážky.

Zaujímavé je, že vo väčšine prípadov hráči v zápasoch získavajú puk práve takýmto spôsobom a nie priamou prihrávkou od spoluhráča. Vo všetkých troch pásmach sa v NHL tento pomer pohybuje na úrovni zhruba 60:40.

Späť k Jurčovi. Vstupov do útočného pásma mal 15,19 za 60 minút hry piatich proti piatim, čo je jemne nad ligový priemer 14,42. Pri odstránení obrancov, ktorí svojím konzervatívnejším prístupom k hre dopredu priemer znižujú, sa pritom ligový priemer zvyšuje na 18,50.

Eberle mal vstupov 16,29 a Smith dokonca až 24,29. Prvý menovaný získal 8,572 voľných pukov na 60 minút hry v plnom počte hráčov, druhý 8,448. Prvý hráč za Jurčom, Jason Zucker z Minnesoty, má túto štatistiku na hodnote 7,976 (vstupov: 15,34) – je teda na podobnej úrovni. Ďalší v poradí, Noel Acciari z Floridy, má už väčší odstup s hodnotou 6,243 (vstupov: 17,95).

Jurčo zažil vydarený tréningový kemp a dostal slušnú šancu v prvom tíme Edmontonu, ale ani napriek jeho forčekingu nebol jeho individuálny prínos dostatočný na to, aby si svoje miesto uhájil a začiatkom novembra putoval do Bakersfieldu.

V nižšej AHL stihol odohrať osem zápasov, v ktorých zaznamenal štyri góly a tri asistencie. Nebyť problémov s bedrovým kĺbom, možno by si vyslúžil ďalšiu šancu v Edmontone, no teraz musí venovať čas rehabilitáciám a je otázne, či si v tejto sezóne ešte zahrá. Koncom januára hovoril, že by mohol byť reálny návrat v strede marca. Jeho cieľom stále zostáva NHL.

„Snažím sa nepremýšľať nad tým, čo bude. Plánujem sa vrátiť ešte v tomto ročníku a zabojovať. Viem, že na to mám, ale okolnosti mi viackrát nepriali. Určite urobím všetko pre to, aby som ešte niečo na ľade dokázal. Snažím sa ostať pozitívny. Po každej operácii som sa dokázal vrátiť a dúfam, že to teraz nebude inak,“ povedal vtedy pre denník Šport.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Je tu play-off: Kto patrí medzi favoritov na zisk Stanleyho pohára podľa bookmakerov? Preview: Aj Slováci sa pokúsia o prekvapenie v nevyspytateľnom 1. kole play-offSplní si sen: Tretí Slovák z NHL potvrdil účasť na majstrovstvách sveta! Honzek debutoval v drese Calgary. Dostal šancu v otváracej formáciiToto je 6 najväčších prekvapení základnej časti tejto sezóny NHLUrbanov víťazný štart do play-off, Kmec prispel k postupu! Repčík bodoval pri kolapse tímu + videoFrustrovaný Tortorella: Stále sme ďaleko, potrebujeme viac talentu Dubas otvorene: Crosby by mal ukončiť kariéru v Pittsburghu Tuhý boj o Hartovu trofej? Dve hviezdy delí v hlasovaní šesť bodov Niekdajší najužitočnejší hráč zápasu hviezd by si už v NHL nemusel zahrať Neuveriteľné: Ako nováčik žiaril a to hral dva mesiaca s bolestivou zlomeninou! Bojovník: Letanga trápilo významné zranenie a prvýkrát po dlhých rokoch odohral celý ročníkIslanders si upísali útočníka a brankára, Avalanche obrancu Slafkovský dosiahol hetrik aj po sezóne: Opäť získal ocenenie! Prvý útok Canadiens celý na MS neuvidíme. Slafkovský sa teší na zaujímavú konfrontáciu Známy český brankár z NHL je nútený ukončiť kariéruSlovenský útočník dostane šancu v záložnom tíme ColoradaAnketa: Ako oznámkujete Slovákov v NHL za ich výkony?Fanúšikovia Canadiens si Slafkovského zamilovali. Aj on ich. Pozýva na Slovensko Vybavte sa na play-off: Čiapky tímov NHL so zľavou až 50 % Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies