Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
28. 03.
kurzy
00:30info
CAR
DET
00:00info
FLA
NYI
NHL live
00:00info
MTL
PHI
00:00info
OTT
CHI
00:00info
PIT
CBJ
00:00info
TOR
WSH
01:00info
MIN
SJS
01:00info
STL
CGY
01:00info
WPG
VGK
02:00info
COL
NYR
02:00info
EDM
LAK
03:00info
ARI
NSH
03:00info
SEA
ANA
NHL live
03:00info
VAN
DAL
29. 03.
kurzy
00:00info
BUF
NJD
NHL live
«

Magazín

Najmladší hráči, ktorí kedy hrali v NHL alebo získali Stanleyho pohár

Kým rekordy v dlhovekosti sa v NHL ešte stále prekonávať dajú, pri súčasných pravidlách nie je možné, aby nasledujúci hráči prišli o svoje rekordy. Kým sa pravidlá nezmenia, budú s istotou najmladšími hráčmi ligovej histórie.

Najmladší korčuliar – Bep Guidolin (16 rokov, 337 dní)

Rodák z kanadského Thoroldu z provincie Ontário mal talianske korene. Juniorský hokej začal hrávať v OHA a v roku 1942 si zahral za Oshawu aj o Memorial Cup. Neskôr v tom istom roku sa stal vo veku 16 rokov a 11 mesiacov najmladším hráčom histórie, ktorí si zahral v zápase NHL – stalo sa tak 12. novembra.

K jeho skorému debutu pomohol odliv hráčov, ktorí sa zapojili do bojov v 2. svetovej vojne. Tím Boston Bruins nutne potreboval nejaké náhrady, vďaka čomu dostal šancu aj Guidolin. Ten napokon odohral vo svojej premiérovej sezóne 42 zápasov so ziskom siedmich gólov a 15 asistencií. Odohral aj deväť zápasov play-off, v ktorých si pripísal štyri asistencie.

Guidolin napokon odohral v NHL až 519 zápasov, v ktorých strelil 107 gólov a pridal 171 asistencií. V play-off pridal 24 duelov, v ktorých zaznamenal 12 bodov (5+7). Okrem Bruins si zahral aj za Detroit Red Wings a Chicago Black Hawks. Jeho kariéru v lige predčasne ukončila politika, keďže mu dvere do nej uzavreli jeho urputné snahy vytvoriť hráčske odbory. Do NHL sa neskôr vrátil ešte ako tréner Bostonu a Kansas City Scouts.

Článok pokračuje pod reklamou

Najmladší brankár – Harry Lumley (17 rokov, 42 dní)

V bránkovisku patrí rekord v mladosti Harrymi Lumleymu, ktorý to napokon dotiahol až do Hokejovej siene slávy. Narodil sa (a zomrel) v Owen Sound z kanadského Ontária, kde aj zažínal s hokejom. Po sezóne v juniorskom tíme Barrie Colts dostal šancu aj v NHL.

Jeho práva získal Detroit, ale ten ho vypožičal tímu New York Rangers, v drese ktorého sa 23. decembra 1943 stal najmladším brankárom, ktorý si zachytal v ligovom zápase. Mal 17 rokov a odchytal len 20 minút. Neskôr sa vrátil k Red Wings a v danej sezóne v ich drese odchytal dva celé zápasy.

Lumley zostal v Detroite až do konca sezóny 1949/50, v ktorej doviedol tím k Stanleyho poháru. Už ako brankár Chicaga a Toronta si zachytal aj v zápasoch hviezd. Na záver kariéry si v NHL zachytal aj za Boston. Celkovo v lige absolvoval 803 zápasov a 330 z nich doviedol do víťazného konca. V priemere inkasoval 2,72 gólu na zápas. V roku 1954 získal Vezinovu trofej.

Najmladší hráč, ktorý získal Stanleyho pohár?

Zo všetkých hráčov, ktorí sa ocitli na Stanleyho pohári, bol tým najmladším Larry Hillman, ktorý mal v 14. apríla 1955 18 rokov a 68 dní. Bol to jeho prvý Pohár zo šiestich v kariére. Získal ho ako obranca Detroitu, hoci vo finálovej sérii proti Canadiens nenastúpil. Neskôr pridal ďalšie štyri tituly v drese Toronta a posledný v drese Montrealu. Bol aj šampiónom AHL a WHA.

Najmladším hráčom, ktorý si však vo finále Stanleyho pohára aj zahral, bol útočník Gaye Stewart, ktorý mal 18 rokov a 288 dní. Stalo sa tak v roku 1942 a vo finálovej sérii proti Red Wings debutoval v drese Maple Leafs v NHL. V sedemzápasovej úspešnej sérii odohral len jeden bezbodový duel. V lige nakoniec odohral deväť sezón a v roku 1947 sa tešil opäť zo Stanleyho pohára, no už ako alternatívny kapitán tímu. Okrem Toronta, si neskôr zahral aj za Chicago, Detroit, New York a Montreal.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Slafkovského posledná šancu na vylepšenie rekordov. Dokáže toto len ako tretí Európan? Aj Gretzky mal pred Chárom rešpekt: Keď som ho prvýkrát uvidel, utekal som za trénerom Brodeur lamentuje nad dnešnými brankármi: Rozmaznávame ich Slafkovský hovoril o MS. Chce ísť do play-off a experti sa zhodujú: Je naň perfektne stavanýIde do tuhého: Boj o Prezidentskú trofej je mimoriadne vyrovnaný a otvorený Rokovania o sťahovaní tímu Slováka sa ukončili Chromiak prihrával na víťazný gól, Regenda sa pobil + videoCanucks zaradili Demka na listinu dlhodobo zranených. Ako je na tom Lindholm? Nepríjemný náraz sa mu stal osudný: Útočník Blues si už v sezóne nezahrá Mladý slovenský útočník už atakuje dvojcifernú sériu Černák s míľnikom, ktorý dosiahol ako štvrtý hráč Tampy a tretí Slovák v históriiĎalší hráč Washingtonu vstupuje do asistenčného programu! Seattle podpísal zmluvu s nedraftovaným útočníkomSlafkovský nasadil „beast mode“: Neviem, či tu od čias Jágra bol v tomto lepší mladík, tvrdí skaut Video: Trent Frederic vs. Tanner Jeannot (bitka) Slafkovský umlčal kritikov. Raz bude nebezpečný, hovorí víťaz Stanleyho pohára Guentzel otvorene: Chcel som zostať v PittsburghuNezmysel? Obvinení Hart, Dube a spol. sa spájajú s Ruskom Šialené: Shane Doan sledoval, ako jeho syn pri debute snov prepisuje históriu! + videoTortorella sa ospravedlnil svojmu brankárovi za nedeľnú reakciu Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies