Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
25. 04.
kurzy
01:00info
TBL
FLA
NHL live
01:30info
NYI
CAR
NHL live
26. 04.
kurzy
01:00info
WSH
NYR
01:30info
NSH
VAN
04:00info
COL
WPG
04:30info
LAK
EDM
«

Magazín

Turk Broda – hrdina veľkých zápasov a milovník palaciniek

Život profesionálneho športovca so sebou prináša aj mnoho obmedzení, medzi ktoré patrí aj prísna životospráva, ktorá nedovoľuje veľké výkyvy hmotnosti počas sezóny. V histórii NHL sa však našlo niekoľko výborných hokejistov, ktorí si ale radi hojne dopriali svoje obľúbené pochúťky aj počas sezóny. Typickým príkladom je Walter „Turk“ Broda, legenda klubu Toronto Maple Leafs.

Malý Walter Broda bol od malička veselej povahy a len tak ho niečo nerozhodilo. V rannom veku dostal prezývku „Turkey Egg“ alebo morčacie vajce. Ľudia mu ju dali preto, lebo jeho výrazne pehavá tvár im pripomínala škrupinu morčacieho vajca. Ako čas plynul, vyformovala sa z toho pomenovania prezývka „Turk“, ktorá ho už sprevádzala celý zvyšok života a v mnohých oficiálnych prameňoch už figuroval ako Turk Broda, hoci jeho pravé krstné meno bolo Walter.

Walter „Turk“ Broda bol skvelým brankárom, ktorý vynikal najmä v dôležitých zápasoch. Bolo o ňom známe, že v základnej časti inkasoval mnoho lacných gólov a to najmä v zápasoch so slabšími protivníkmi. Ako náhle sa však sezóna prehupla do vyraďovacej časti, „nebolo v NHL iného brankára, ktorého by bolo tak ťažké prekonať.“ Tak sa o Brodovi v roku 1967 vyjadril známy žurnalista z Toronta Jim Hunt.

Broda sa stal prvým gólmanom v histórii NHL, ktorý dokázal zvíťaziť v 300 dueloch v základnej časti. Za svoju kariéru získal 5 Pohárov Lorda Stanleyho a jeho gólový priemer na zápas počas zápasov v play-off bol 1,98. To je vynikajúce číslo aj v dnešných časoch. Pričom si treba uvedomiť, že Broda chytával NHL v časoch, keď padalo kvantum gólov na zápas.

Ako každý človek, aj Turk mal svoju slabšiu stránku a ňou bola jeho maškrtnosť, ktorá sa odrážala aj na jeho postave. Vedeniu Maple Leafs došla s jeho hmotnosťou trpezlivosť v novembri 1949, kedy ho na týždeň vyradili z kádra a poslali na odtučňovaciu kúru. Odporučili mu, že sa nemá vracať do bránky pokým nezhodí aspoň päť kilogramov. Turk si ani z tohto faktu nič nerobil, kúre sa podrobil a do bránky sa vrátil vo veľkom štýle, keď vo svojom prvom zápase po nútenej diéte vychytal čisté konto.

Aby dal najavo čo si myslí o postoji vedenia k jeho postave, svoje čisté konto oslávil po zápase plným tanierom palaciniek, ktoré si vychutnal sediac vo svojej bránke ešte stále oblečený do brankárskeho výstroja. Istý novinár ho raz kvôli tomu označil za „Kýblik bravčovej masti, ktorý však chytá ako zúrivá mačka. “

Turk sa zaradil do Hokejovej siene slávy NHL v roku 1967 a vedenie Maple Leafs nikdy neoľutovalo, že ho kedysi vykúpilo z farmy Detroitu Red Wings za 8 000 dolárov.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Johnny Bower prepísal dejiny a stal sa legendou, hoci to mal nesmierne ťažkéJedna hviezda za druhou: Súper Slovenska v skupinovej fáze zverejnil prvých 15 nominovaných hráčovMladíci na tribúne. Ako začali play-off AHL potenciálne posily Slovenska?Podpíše Crosby novú zmluvu krátko na to, ako bude oficiálne môcť? Nebolo to k Slafkovskému fér, tvrdí expert. Porovnal preto draftové jednotky inak! Tréner Toronta: Je neuveriteľné, ako to Marchandovi prechádza! Gajan žiaril v zápase o prežitie, dvaja Slováci idú ďalej!Islanders urobia pred ďalším zápasom série zmenu v bráneDôležitý obranca Hurricanes by mal vynechať minimálne zvyšok prvého kolaHviezda Floridy utrpela nešťastné zranenie. Vynechá minimálne týždeň Ďalší vyhodený tréner, tentoraz v KaliforniiČeský velikán sa rozhodol: Definitívne zavesil korčule na klinecSeattle si upísal len osemnásťročného obrancu Marchand prepisoval históriu, Vegas je pred návratom domov na koni, dráma v Edmontone! Nemec sa z vlaňajška poučil. Teší sa na MS i vyvrcholenie prípravy: Takýto turnaj tu nebol dlho V boji o juniorský Stanley Cup zostávajú stále dvaja talentovaní SlováciMarchand uznáva: Maple Leafs sú stavaní inak ako v minulých rokoch Canadiens, Capitals i Devils sú medzi klubmi s rekordnými trestami v platovom rozpočte Slafkovský na dne: Skauti porovnali Celebriniho s poslednými 9 draftovými jednotkami Anaheim by sa v lete mohol posilniť o zvučné mená. Priority sú dveZobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies