Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
29. 03.
kurzy
00:00info
BUF
NJD
NHL live
30. 03.
kurzy
17:30info
FLA
DET
19:30info
MIN
VGK
NHL live
21:00info
EDM
ANA
23:00info
ARI
NYR
23:00info
COL
NSH
NHL live
00:00info
WPG
OTT
00:00info
BUF
TOR
00:00info
CBJ
PIT
00:00info
MTL
CAR
00:00info
PHI
CHI
00:00info
TBL
NYI
00:00info
WSH
BOS
01:00info
STL
SJS
04:00info
SEA
DAL
04:00info
CGY
LAK
«

Magazín

Obhliadnutie za draftom 1998: Slovenský víťaz Stanley Cupu i priekopník v maske

Historickými potulkami po draftoch NHL sa blížime k prelomu milénií. Pre Slovensko to bývalo plodné obdobie, no rok 1998 nepriniesol žiadneho hráča spod Tatier, ktorý by sa v NHL natrvalo etabloval. Napriek tomu sa však dvaja zapísali do dejín.

1998

Opäť žiadna tisícka na konte bodov u žiadneho hráča draftovaného v roku 1998. No množstvo hráčov prekročilo magickú hranicu 1000 zápas a mnoho ďalších patrilo k tým najlepším hokejistom, akých si táto generácia pamätá. Lecavalier, Legwand, Stuart, Malhotra, Tanguay, Regehr, Gagné, Gomez, to sú všetko mená z prvého kola, ktoré pozná snáď každý. Fisher, Ribeiro v druhom, Richards, Cole, Beauchemin a Gionta v treťom kole boli taktiež skvelými hokejistami.

Najlepší výber: 1212 zápasov a 949 bodov draftovej jednotky, Vincenta Lecavaliera, sú najlepšie čísla čo sa týka bodov a zápasov zo všetkých hokejistov draftovaných v tomto roku. No najlepší výber draftu pripadá na hráča draftovaného veľmi veľmi neskoro a to Pavla Daciuka, ktorého si zo 171. miesta vybral Detroit. Na jeho konte je 953 zápasov, 918 bodov, 2 Stanleyho poháre, 4 Trofeje Lady Byng, 3 Trofeje Franka J. Selkeho a k tomu je aj členom Triple Gold Clubu. Kariéra Lecavaliera so Stanley Cupom nie je po obhliadnutí vôbec zlá, no na Daciukovu nemala ani zďaleka. A aj kvalitatívne bol Daciuk lepším hráčom.

Najhorší výber: Celková 6. voľba, voľba Calgary. Rico Fata odohral v NHL len 230 zápasov a 63 bodov je na útočníka veľmi veľmi málo. A ako bolo spomenuté už vyššie, po ňom nasledovala plejáda hráčov, ktorých si budeme pamätať všetci.

Prekvapenie draftu: Kto iný ako Daciuk, no keďže už bol spomenutý vyššie, pozrieme sa tu iné mená. Andrej Markov draftovaný zo 162. miesta Montrealom nazbieral ako obranca 572 bodov v 990 zápasoch. Dokopy len 10 hráčov z celého draftu nazbieralo viac bodov ako on. Prekvapením draftu je pre nás iný hokejista. Chris Neil, bitkár draftovaný zo 161. miesta, odohral 1026 zápasov, nazbieral 2522 trestných minút a strelil až 112 gólov. 18 hráčov v poli draftovaných v prvom kole nestrelilo toľko gólov a 21 z nich neodohralo toľko zápasov. Veľmi málo bitkárov malo v NHL takú dlhú životnosť ako Neil a žiaden z nich nebol vybratý na drafte takto neskoro.

Najlepší Slovák: V roku 1998 prišlo na rad ďalších šesť Slovákov, no kvalitou sa žiaden z nich nezaradil medzi slovenskú hokejovú elitu. Z 246. miesta si Ottawa Senators vybrala Rastislava Pavlikovského, ktorý do NHL nikdy nenazrel. Podobný osud mali aj Ľubomír Pištek vybratý Philadelphiou z 222. miesta a Martin Bartek draftovaný z 202. miesta Nashvilleom Predators.

Zo 193. miesta si Washington Capitals vybral slovenského Rastislava Staňu, ktorý sa stal historicky prvým slovenským brankárom draftovaným do NHL. Na NHL si musel počkať až do sezóny 2003-2004, v ktorej zasiahol do 6 zápasov a v jednom zo svojich troch štartov si ako prvý slovenský brankár v lige pripísal aj víťazstvo.

Zo 104. miesta dalo San Jose šancu Miroslavovi Zalešákovi, ktorý za svoj tím odohral 12 zápasov so ziskom 3 bodov za gól a dve asistencie. Bol najvyššie draftovaným Slovákom tohto roka.

Takmer na konci draftu a zároveň posledným draftovaným Slovákom bol výber Tampy Bay z 252. miesta, útočník Martin Cibák. Jeho 149 zápasov a 23 bodov počas troch sezón stačilo na to, aby sa tešil zo Stanleyho pohára. A zároveň je aj najlepším Slovákom draftovaným v roku 1998.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Mešár znepokojuje, expert vyzýva fanúšikov: Urobíte najlepšie, ak na toto zabudneteCelebrini vytvoril nový rekord! Aké šance majú tímy NHL na jeho zisk? Príde ruský brankár, ktorý musel slúžiť v armáde, konečne do NHL? Slafkovský varuje: Len sa zahrievam! Aj ja chcem dosiahnuť túto métu V hre o post nového trénera Senators sú aj veľké mená Dvorský začal play-off zostra: Dva góly a víťazstvo! Bodoval aj ďalší Slovák + video Vzácnosť: Binnington bol produktívnejší ako autor víťazného gólu + videoJeden obranca sa Torontu zranil, ďalší sa vrátil. Ako je na tom hviezda?Obranca Buffala dostal maximálnu možnú pokutu + videoKraken podpísali zmluvu s nádejným obrancom Slafkovský len tretím Európanom histórie s takouto sériou, ďalšie tímy sú v play-offVideo: Bitky z 28. marca 2024 (4) Slafkovského posledná šancu na vylepšenie rekordov. Dokáže toto len ako tretí Európan? Aj Gretzky mal pred Chárom rešpekt: Keď som ho prvýkrát uvidel, utekal som za trénerom Brodeur lamentuje nad dnešnými brankármi: Rozmaznávame ich Slafkovský hovoril o MS. Chce ísť do play-off a experti sa zhodujú: Je naň perfektne stavanýIde do tuhého: Boj o Prezidentskú trofej je mimoriadne vyrovnaný a otvorený Rokovania o sťahovaní tímu Slováka sa ukončili Chromiak prihrával na víťazný gól, Regenda sa pobil + videoCanucks zaradili Demka na listinu dlhodobo zranených. Ako je na tom Lindholm? Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies