Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
29. 03.
kurzy
00:00info
BUF
NJD
NHL live
30. 03.
kurzy
17:30info
FLA
DET
19:30info
MIN
VGK
NHL live
21:00info
EDM
ANA
23:00info
ARI
NYR
23:00info
COL
NSH
NHL live
00:00info
WPG
OTT
00:00info
BUF
TOR
00:00info
CBJ
PIT
00:00info
MTL
CAR
00:00info
PHI
CHI
00:00info
TBL
NYI
00:00info
WSH
BOS
01:00info
STL
SJS
04:00info
SEA
DAL
04:00info
CGY
LAK
«

Správy z NHL

Pokročilé štatistiky: Čo stojí za ďalším neúspechom Kings?

Medzi rokmi 2012 až 2014 sa hráči Los Angeles Kings vždy dostali až do konferenčného finále a z toho dvakrát sa na konci sezóny radovali zo zisku Stanleyho pohára. Tím sa mohol pochváliť ohromnou silou na poste centra, skvelou defenzívou na báze fyzickej hry či eliminovania streleckých pokusov, a kvalitným bránkoviskom. Zápasy proti ním boleli, ale nie je prekvapením, že si tento spôsob hry časom vyžiadal následky. Tempo hry v lige sa zrýchlilo a tím, až na pár zábleskov, prestal byť úspešný. Zdalo sa, že sa nastavenému trendu nedokážu až tak prispôsobiť.

V tejto sezóne to opäť, ak sa sezóna vôbec dohrá, bude bez účastí v play-off. Po 70 odohratých zápasoch boli so skóre 178:212 a ziskom 64 bodov (45,7% možných bodov) štvrtým najhorším tímom v súťaži. A to ťahali pred prerušením šnúru 7 víťazstiev.

Čo stojí sa ďalším tímovým neúspechom?

Hokej sa v posledných rokoch zmenil. Prevládajú držanie puku či strelecká prevaha. Úspešný tím je rýchlejší, jednoduchší, s častou streľbou a aktívnym forčekingom.

V hre 5 na 5 boli Kings 4. najúspešnejším tímom v držaní puku (Corsi For% 53,10, 3453:3050) či v streleckej prevahe (Shots For% 52,79, 1847:1652). Napriek tomu zo všetkých tímov v lige, ktorých podiel striel (SF%) bol minimálne 50,2% (15.tímov), len oni strelili menej gólov ako inkasovali. Hlavne 118 strelených gólov v tejto hernej situácii je veľmi málo. Menej zaznamenali už len dva tímy. V priemere na 60 minút hry zaznamenali 32,23 striel na bránku (4.) a ich očakávané strelené góly (xGF/60) sa zastavili na hodnote 2,45, čo ich zaradilo na 5. pozíciu medzi ofenzívami v lige. Skutočný stav 2,06 a spomínané 29. miesto.

Množstvo streleckých pokusov je v poriadku, ale kvalita už menej. Opäť v prepočte na 60 minút hry to bolo 26,05 šancí na skórovanie (SCF/60 - 17.) či striel na bránku z tých najnebezpečnejších pozícii 7,87 (HDSF/60 – 17.). Priložený graf nám zobrazuje kvalitu striel jednotlivých tímov NHL.


(via Sean Tierney, ChartingHockey)

Na vodorovnej lište je kvalita striel tímu na bránku súpera (quality per shots for/60), na zvislej proti tímu (quality per shots against/60) pri nezblokovaných strelách. Kvalita striel tímu je vyššia len ako 2 tímy (Predators a Ducks), ale ak pridáme aj v kombinácii proti tímu, Kings sa dostávajú (alebo zostávajú) v zóne „Bad". Toto však je len jeden z dôvodov nízkej produktivity tímu a už vôbec to nekorešponduje z vyššie spomenutými strelenými očakávanými gólmi (xGF/60). Tam sa tiež berie v úvahu kvalita streleckého pokusu, ale u Kings „podložená" aj množstvom.

Síce kvalita streleckých pokusov je podpriemerná, ale úspešnosť zakončenia je na tom ešte horšie. Tu nájdeme spomínanú hlavnú príčinu. V tejto hernej situácii dosiahli úspešnosť streľby len 6,39% (ligový priemer 8,11% ) a horšie na tom boli už len Red Wings. Medzi hráčmi, ktorí odohrali aspoň 500 minút, má vyššiu úspešnosť ako 10% JEDINE Anže Kopitar, čo je žalostné málo (Avalanche na čele tohto poradia majú 9 takýchto hráčov).

Pochváliť sa nemohlo ani bránkovisko. Úspešnosť zákrokov v hre 5 na 5 sa zastavil na 91,53 %, čo ich zaradili na 21. miesto. Jonathan Quick síce zažil lepšiu sezónu ako rok predtým, ale stále to nestačilo ani na ligový priemer.


(via crowdscoutsports)

Tu máme poradie tímov na základe zabránených gólov v porovnaní s hráčom na „náhradnej úrovní", teda s hráčom, ktorý je ľahko dostupný a hneď k dispozícii. Bránkovisko Kings je v spodnej polovici hodnotenia.

Po odchode Jacka Campbella počas sezóny ku Maple Leafs, dostal konečne šancu Calvin Petersen. Za dve sezóny odchytal v NHL iba 19 zápasov, ale v nich viac ako zaujal. V hre 5 na 5 má dFSv% (rozdiel medzi skutočnou a predpokladanou úspešnosťou zákrokov pri nezblokovaných streleckých pokusoch) +1,23, kumulatívny ukazovateľ počtu inkasovaných v porovnaní s priemerným ligovým brankárom (GSAA – Goals Saved Above Average) +8,38 (čo znamená, že inkasoval o vyše 8 gólov menej ako by za rovnakých podmienok priemerný ligový brankár) a hlavne kumulatívny ukazovateľ chytených gólov oproti očakávaným (GSAx – Goals Saved Above expected, na základe kvality streleckých pokusov) +8,23. Vzorka malá, ale výsledok vynikajúci.

Niekto môže namietať, že v AHL v tíme Ontario Reign sa mu až tak nedarilo. Tu za tri sezóny odchytal 116 zápasov s priemerom gólov na zápas 3,32 a úspešnosťou zákrokov 90,4%. Podpriemerné hodnoty, ale za jednou z najhorších defenzív v súťaži. V poslednej sezóne dovolili Reign v priemere 35,35 striel na bránku, čo bol 2. najvyšší počet v AHL.

Špeciálne tímy Kings tiež patrili medzi to najhoršie v súťaži. Presilovka s úspešnosťou 17,1% (26. v lige) doplácala aj tu na nízku úspešnosť streľby (predposledný za 10,48%). Boli aspoň najlepším tímom v počte inkasovaných gólov v tejto hernej situácii a to iba raz. Hra v oslabení zase s úspešnosťou 77,4% (24.) doplatila na menej úspešné bránkovisko s úspešnosťou zákrokov 83,96% (27.). Ako sme tu dávnejšie spomínali barometer úspechu špeciálnych formácii zahŕňa kombináciu percentuálnej úspešnosti využitých presiloviek a percentuálnej úspešností ubránených oslabení. Tie najlepšie tímy ohrozujú hranicu 105% a priemer ligy je presne 100. U Kings je to 94,5% za 17,1 + 77,4...

Pozrieme sa aj na individuálne výkony jednotlivých hráčov cez metriku GAR (Goals Above Replacement). V skratke je to „veličina", ktorá ukazuje ako hodnotný je hráč, v porovnaní s hráčom na „náhradnej úrovní", teda s hráčom, ktorý je ľahko dostupný a hneď k dispozícii na základe 6 dôležitých faktorov. Ide o ofenzívu pri hre 5 na 5, defenzívu pri hre 5 na 5, ofenzívu pri presilovke, trestné minúty, trestné minúty súpera a vhadzovania. Výpočet s takým záberom bude veľmi zložitý a nemá význam púšťať sa do detailov.


(via Evolving Hockey)

Kto je to na samom vrchole? Obranca Matt Roy patrí k veľkým prekvapeniam tejto sezóny a v tomto ukazovateli sa stal dokonca najužitočnejším hráčom tímu v tejto sezóne. Naopak, elitný útočník Jeff Carter (cap-hit 5 272 727 USD) patril k tomu najhoršiemu v tíme a z útočníkov bol za ním len Nikolaj Prochorkin.

Kings herne podrástli oproti minulej sezóne oveľa viac, ako to naznačujú výsledky. Tím patril k najlepším v lige v držaní puku a súperov veľmi často prestrieľal. Zradilo ho však bránkovisko, špeciálne formácie, ale hlavne mizerná strelecká efektivita (štatistika „šťastia" ako sa nazýva PDO 97,9).

K tomu podľa mnohých disponuje jedným z najlepších farmárskych systémov a aj zoznamov prospektov v súťaži (Gabe Vilardi, Samuel Fagemo, Mikey Anderson, Alex Turcotte, Tobias Bjornfot, Rasmus Kupari...). Zdá sa, že organizácia nabrala správny smer a tím z druhého najväčšieho mesta USA môže byť už čoskoro opäť úspešný. K tomu však vedie stále dlhá cesta.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Mešár znepokojuje, expert vyzýva fanúšikov: Urobíte najlepšie, ak na toto zabudneteCelebrini vytvoril nový rekord! Aké šance majú tímy NHL na jeho zisk? Príde ruský brankár, ktorý musel slúžiť v armáde, konečne do NHL? Slafkovský varuje: Len sa zahrievam! Aj ja chcem dosiahnuť túto métu V hre o post nového trénera Senators sú aj veľké mená Dvorský začal play-off zostra: Dva góly a víťazstvo! Bodoval aj ďalší Slovák + video Vzácnosť: Binnington bol produktívnejší ako autor víťazného gólu + videoJeden obranca sa Torontu zranil, ďalší sa vrátil. Ako je na tom hviezda?Obranca Buffala dostal maximálnu možnú pokutu + videoKraken podpísali zmluvu s nádejným obrancom Slafkovský len tretím Európanom histórie s takouto sériou, ďalšie tímy sú v play-offVideo: Bitky z 28. marca 2024 (4) Slafkovského posledná šancu na vylepšenie rekordov. Dokáže toto len ako tretí Európan? Aj Gretzky mal pred Chárom rešpekt: Keď som ho prvýkrát uvidel, utekal som za trénerom Brodeur lamentuje nad dnešnými brankármi: Rozmaznávame ich Slafkovský hovoril o MS. Chce ísť do play-off a experti sa zhodujú: Je naň perfektne stavanýIde do tuhého: Boj o Prezidentskú trofej je mimoriadne vyrovnaný a otvorený Rokovania o sťahovaní tímu Slováka sa ukončili Chromiak prihrával na víťazný gól, Regenda sa pobil + videoCanucks zaradili Demka na listinu dlhodobo zranených. Ako je na tom Lindholm? Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies