Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
Žiadne zápasy
20. 04.
kurzy
23:00info
CAR
NYI
NHL live
02:00info
BOS
TOR
NHL live
21. 04.
kurzy
18:30info
FLA
TBL
NHL live
21:00info
NYR
WSH
NHL live
01:00info
WPG
COL
NHL live
04:00info
VAN
NSH
«

Magazín

Obhliadnutie za draftom 1999: Česká katastrofa, 12 Slovákov, dvaja v prvom kole

Po slabom roku 1998 prišiel draft, v ktorom si tímy NHL vybrali dvakrát toľko Slovákov. Dvaja dokonca počuli svoje meno už v prvom kole. Ako vôbec prvý hráč bol pritom draftovaný český útočník, ktorý ani zďaleka nenaplnil očakávania.

1999

Draft v tomto roku priniesol jednu z najhorších draftových jednotiek v histórii a po nej nasledovali najlepšie hokejové dvojičky na svete, ktoré odohrali viac ako 1000 zápasov a nazbierali viac ako 1000 bodov. Suma sumárum, bol to draft slabý na hviezdnych hráčov. Tisíc zápasov odohrali iba štyria hráči vrátane švédskych dvojičiek, dokonca z prvého kola len 7 hráčov pretrvalo v NHL viac ako 500 zápasov. Z tých lepších hráčov draftu spomenieme Tima Connollyho, Martina Havláta, Taylora Pyatta z prvého kola, neskôr Jordana Leopolda, Nicklasa Hagmana, Craiga Andersona, Mikea Comrieho či Chrisa Kellyho.

Najlepší výber: Najlepším výberom je dvojitý výber. Daniel Sedin by bez Henrika nedokázal to, čo s nim a to isté platí aj naopak. Daniel 1306 zápasov a 1041 bodov, Henrik 1330 zápasov a 1070 bodov. Všetko za Vancouver Canucks, ktorý ich draftoval. Skauting a manažér tímu tak predviedli skutočné majstrovstvo. Spolu majú na konte 3 Ceny Kinga Clancyho, obaja získali Trofej Arta Rossa a rozdelili si aj Cenu Teda Lindsayho a Hartovu trofej

Najhorší výber: Česká katastrofa draftu 1999. Patrik Štefan draftovaný z prvého miesta a Pavel Brendl zo štvrtého. Draftová štvorka nazbierala v NHL 22 bodov v 78 zápasoch, jednotka 188 bodov v 455 zápasoch. Každopádne jednotka je jednotka a takáto zlá je naozaj málokedy vídaná.

Prekvapenie draftu: Detroit našiel doslova klenot v slabom drafte. Z neuveriteľného 210. miesta si vybral Henrika Zetterberga, ktorý s Red Wings získal Stanley Cup ako držiteľ Conn Smythe Trophy. Odohral 1082 zápasov so ziskom 960 bodov a možno ho považovať aj za najlepší výber draftu celkovo. Radim Vrbata vybratý Coloradom ešte o dve miesta neskôr so 623 bodmi v 1057 zápasoch tiež stojí za zmienku. Viac bodov ako on, nazbierali len traja spomínaní Švédi. Dokázal aspoň ako tak zachrániť tú českú smolu z prvého kola.

Najlepší Slovák: Slovenský hokejista bol už v tom čase v NHL pojem, a tak skauti siahli až po tucte Slovákov. Už z desiateho miesta si Islanders vybrali Branislava Mezeia, ktorý nastúpil v NHL na 240 zápasov a v dresoch Islanders a Panthers nazbieral 24 bodov. Prvé kolo uzatváral na 28. mieste ďalší slovenský obranca, Kristián Kudroč, ktorý nastúpil iba na 26 zápasov NHL. Nazbieral v nich 4 body, keď obliekal dresy oboch floridských tímov.

Najlepším slovenským výberom bol ale až ten z 93. miesta, kedy si Colorado vybralo Branka Radivojeviča. Ten hral postupne za Phoenix, Philadelphiu aj Minnesotu. Pôsobenie v NHL ukončil po 399 zápasoch so 120 bodmi na konte. Nazbieral najviac bodov a zápasov spomedzi všetkých Slovákov draftovaných v tomto roku.

V druhom kole prišli na rad dvaja Slováci. Z 35. miesta si Buffalo vybralo Milana Bartoviča. V NHL odohral ale iba 50 zápasov so ziskom 17 bodov. Okrem Sabres obliekal aj dres Blackhawks. Zo 65. miesta si Predatos vybrali brankára Jána Lašáka, ktorý sa stal historicky prvým Slovákom, ktorý chytal v NHL. Veľkú stopu ale nezanechal, keď chytal len v 6 zápasoch, v štyroch štartoval a nikdy zápas nevyhral.

V treťom kole boli draftovaní traja Slováci. Obranca René Vydarený vybratý Vancouverom zo 69. miesta sa do NHL nedostal, obranca Peter Smrek už áno. 85. voľba St. Louis nastúpila na 28 zápasov so ziskom 6 bodov. Okrem dresu Blues obliekal aj dres Rangers. Okrem nich bol v tomto kole vybraný aj spomínaný Radivojevič. Neuveriteľné je aj to, že len 22 hráčov z draftu 1999 nazbieralo viac ako jeho 120 bodov.

Štvrté kolo a ďalší dvaja Slováci. Zo 101. miesta si Islanders vyhrali Juraja Kolníka, ktorý odohral v NHL 250 zápasov a získal 95 bodov. Okrem newyorského dresu obliekal aj dres Floridy Panthers. Zo 122. miesta si Colorado vybralo Kristiána Kováča, ktorý v NHL nikdy nehral.

V piatom kole si tímy NHL vybrali ďalších dvoch Slovákov. Kým Roman Tvrdoň vybratý Washingtonom zo 132. miesta odohral v NHL 9 zápasov so ziskom jednej asistencie, Tomáš Škvaridlo, ktorého si vybral Pittsburgh zo 144. miesta, v najvyššej hokejovej súťaži nenastúpil.

Posledným draftovaným Slovákom bol Miroslav Ďurák, ktorého si z 220. miesta vybral Nashville. Ani ten sa do NHL nedostal.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies