Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
28. 03.
kurzy
00:30info
CAR
DET
00:00info
FLA
NYI
NHL live
00:00info
MTL
PHI
00:00info
OTT
CHI
00:00info
PIT
CBJ
00:00info
TOR
WSH
01:00info
MIN
SJS
01:00info
STL
CGY
01:00info
WPG
VGK
02:00info
COL
NYR
02:00info
EDM
LAK
03:00info
ARI
NSH
03:00info
SEA
ANA
NHL live
03:00info
VAN
DAL
29. 03.
kurzy
00:00info
BUF
NJD
NHL live
«

Magazín

Obhliadnutie za draftom 2000: Rekordný počet Slovákov i rekordná pozícia Gáboríka

Rok 2000 bol pre Slovensko na drafte NHL úspešný kvantitatívne i kvalitatívne. Zo 16 draftovaných hráčov sa totiž dvaja zaradili do skupiny slovenských legiend a ďalší získal dva Stanleyho poháre.

2000

Druhý rok po seba priniesol jednu z najhorších draftových volieb v histórii a len sedem hráčov s viac ako 1000 zápasmi na konte. Mená ako Heatley, Hartnell, Gáborík, Hainsey, Orpik, Volčenkov, Justin Williams ci Kronwall vybraté v prvom kole si budeme pamätať všetci, neskôr prišli na rad Nick Schulz, Iľja Bryzgalov, Jared Stoll, Antoine Vermette či Paul Martin v druhom kole.

Najlepší výber: Aj keď mal za najlepšou kariérou dlho namierené kanadský útočník Dany Heatley, mimochodom dvakrát po sebe 50-gólový strelec, nakoniec si môžeme vybrať z kategórie najlepší Slovák alebo najväčšie prekvapenie draftu. Slovenský útočník Marián Gáborík bol draftovaný z tretieho miesta ako najvyššie draftovaný Slovák v histórii a Minnesota túto voľbu určite neľutuje. Jeho 815 bodov a 407 gólov sú najlepšie čísla tohto roka. A nebyť zranení, mohli byť tieto čísla ešte lepšie. Ešte s platným kontraktom v Ottawe odohral Gáborík okrem tímu, ktorý ho draftoval, aj zápasy za Rangers, Blue Jackets a Kings, kde získal aj svoj jediný Stanley Cup. Bol vtedy aj najlepším strelcom play-off. A práve tento úspech ho pasuje na prvé miesto.

Najhorší výber: Rick DiPietro bol draftovaný New Yorkom Islanders z prvého miesta. Po štyroch sezónach solídnych výkonov podpísal v roku 2006 15-ročnú zmluvu, ktorá mu mala vyniesť 4,5 milióna dolárov ročne. Dopadlo to tak, že bol v roku 2013 vyplatený zo zmluvy a krátko na to ukončil kariéru. Do sezóny 2028/29 mu pritom budú Islanders stále vyplácať 1,5 milióna dolárov. Celkovo pri tom odohral len 318 zápasov. Kariéra draftovej jednotky ako hrom...

Prekvapenie draftu: V siedmom kole z 205. miesta si New Rangers vybrali brankára Henrika Lundqvista a v ich drese chytá dodnes. Len piati brankári v histórii zaznamenali viac výhier, len sedmi odchytali viac zápasov. Jeden z najlepších brankárov histórie prišiel do NHL ako veľké prekvapenie.

Najlepší Slovák: Najlepším Slovákom je už ten spomínaný najlepší výber draftu v roku 2000. Marián Gáborík je klenotom medzi slovenskými hokejistami a vo svojich najlepších rokoch patril k najlepším útočníkom celej ligy. V roku 2000 pokračoval trend draftovania Slovákov a v tomto roku prišlo na rad okrem Gáboríka pätnásť ďalších.

Andrej Nedorost, draftovaný takmer z konca draftu, z 286. miesta Columbusom, odohral v NHL 28 zápasov so ziskom 5 bodov za dva góly a 3 asistencie. Po troch rokoch pendlovania medzi prvým tímom zo zámoria odišiel.

Peter Fabuš, ktorého si vybral Phoenix z 281. miesta, do NHL nenazrel, podobne ako Ľuboš Velebný draftovaný z 223. miesta Torontom, Marek Priechodský, ktorého si vybrala Tampa z 222. miesta, Michal Macho draftovaný zo 183. miesta San Jose Sharks, Tomáš Harant vybratý zo 173. miesta Nashvilleom. Rovnaký osud mali Matúš Kostúr draftovaný zo 164. miesta Devils, Peter Podhradský, ktorého si vybral Anaheim zo 134. miesta, a brankár Peter Hamerlík vybratý z 84. miesta Pittsburghom.

Minnesota Wild si v tomto roku vybrala okrem Gáboríka ďalších dvoch Slovákov. Ľubomír Sekeráš, ktorého prišiel na rad z 232. miesta, odohral počas troch sezón za Minnesotu 209 zápasov so ziskom 69 bodov. Neskôr pridal ešte štyri štarty za Dallas so ziskom ďalších dvoch bodov. Celkovo strelil v NHL 18 gólov. Peter Bartoš bol vybraný z 214. miesta a odohral len 13 zápasov so ziskom solídnych 6 bodov, z ktorých 4 boli za góly.

Ľubomír Višňovský vybratý až zo 118. miesta Los Angeles má za sebou v zámorí veľmi úspešnú kariéru. 495 bodov v 883 zápasoch z neho robí najproduktívnejšieho obrancu draftového roku a celkovo siedmeho najproduktívnejšieho hráča. Po drese Kings obliekal aj dresy Edmontonu, Anaheimu a New Yorku Islanders.

Už zo 78. miesta v treťom kole si Montreal Canadiens vybral Jozefa Baleja. Ten v NHL odohral v drese Canadiens, Rangers a Canucks dokopy 18 zápasov so ziskom šiestich bodov. V drese New Yorku strelil svoj jediný gól najlepšej hokejovej ligy.

V druhom kole z celkovo 38. miesta si vybral Detroit Red Wings Tomáša Kopeckého. 578 zápasov, 68 gólov, 174 bodov a 2 Stanley Cupy v dresoch Detroitu a Chicaga sú skvelé úspechy. Kariéru v zámorí ukončil v drese Floridy.

Druhým najvyššie draftovaným Slovákom v roku 2000 bol mladší brat Mariána Hossu, Marcel. Zo 16. miesta si ho vybral Montreal Canadiens. V dresoch kanadského tímu a neskôr New Yorku Rangers a Phoenixu odohral 237 zápasov so ziskom 61 bodov. Strelil 31 gólov.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aj Gretzky mal pred Chárom rešpekt: Keď som ho prvýkrát uvidel, utekal som za trénerom Brodeur lamentuje nad dnešnými brankármi: Rozmaznávame ich Slafkovský hovoril o MS. Chce ísť do play-off a experti sa zhodujú: Je naň perfektne stavanýIde do tuhého: Boj o Prezidentskú trofej je mimoriadne vyrovnaný a otvorený Rokovania o sťahovaní tímu Slováka sa ukončili Chromiak prihrával na víťazný gól, Regenda sa pobil + videoCanucks zaradili Demka na listinu dlhodobo zranených. Ako je na tom Lindholm? Nepríjemný náraz sa mu stal osudný: Útočník Blues si už v sezóne nezahrá Mladý slovenský útočník už atakuje dvojcifernú sériu Černák s míľnikom, ktorý dosiahol ako štvrtý hráč Tampy a tretí Slovák v históriiĎalší hráč Washingtonu vstupuje do asistenčného programu! Seattle podpísal zmluvu s nedraftovaným útočníkomSlafkovský nasadil „beast mode“: Neviem, či tu od čias Jágra bol v tomto lepší mladík, tvrdí skaut Video: Trent Frederic vs. Tanner Jeannot (bitka) Slafkovský umlčal kritikov. Raz bude nebezpečný, hovorí víťaz Stanleyho pohára Guentzel otvorene: Chcel som zostať v PittsburghuNezmysel? Obvinení Hart, Dube a spol. sa spájajú s Ruskom Šialené: Shane Doan sledoval, ako jeho syn pri debute snov prepisuje históriu! + videoTortorella sa ospravedlnil svojmu brankárovi za nedeľnú reakciu Prvý tím v NHL si zaistil play-off. Ako sa vyvíjajú šance Slovákov? Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies