Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
16. 04.
kurzy
01:00info
BOS
OTT
01:00info
CBJ
CAR
01:30info
FLA
TOR
NHL live
01:00info
MTL
DET
01:00info
PHI
WSH
02:00info
WPG
SEA
04:00info
VGK
CHI
04:00info
VAN
CGY
NHL live
17. 04.
kurzy
01:00info
NYI
PIT
01:00info
TBL
TOR
NHL live
03:30info
DAL
STL
04:00info
ARI
EDM
NHL live
«

Magazín

5 najlepších podpisov zmlúv histórie: Veľmi vysoko je aj Slovák

Trh s voľnými hráčmi sa typicky otvára 1. júl a typicky v takomto čase začínajú zákulisím poletovať rôzne šumy o budúcnosti hráčov so zvučnými menami a končiacimi zmluvami. Tento rok nás o to ochudobnil koronavírus.

Momentálne niekto nevie, kedy sa tento rok otvorí trh s voľnými hráčmi a ako bude vyzerať. Stále nie je jasno ani v tom, kedy a či sa dohrá ročník 2019/20. Pandémia však priniesla aspoň rozšírenú možnosť pozrieť sa do minulosti. Napríklad na päť najlepších podpisov zmlúv všetkých čias. Josh Bell do svojho rebríčka pritom zaradil aj jedného Slováka – Zdena Cháru na druhé miesto.

Písal sa rok 2006, keď sa Boston rozhodol podpísal zmluvu s obrovitým slovenským obrancom, ktorý mal za sebou vydarené trojročné obdobie v Ottawe zahŕňajúce 35 gólov a 103 bodov v 228 dueloch. Bruins sa s ním dohodli na päťročnej zmluve v hodnote 37,5 milióna amerických dolárov.

Toto rozhodnutie takmer okamžite posilnilo obranu defenzívne i ofenzívne (najproduktívnejším obrancom predošlej sezóny bol Paul Mara s 18 bodmi) a priviedlo do kabíny nového lídra, ktorý v roku 2011 získal za vodcovstvo Cenu Marka Messiera. Dva roky predtým sa pýšil Norrisovou trofejou.

Článok pokračuje pod reklamou

„Ako najvyšší hráč histórie poskytoval Chára unikátnu, zastrašujúcu prítomnosťou na modrej. Nie len, že dokáže prispievať aj ofenzívne, ale rok čo rok je považovaný za jedného z najlepších obrancov NHL,“ pripomína Bell.

„Jeho najväčším prínosom k dnešnému dňu bolo dovedenie Bruins k Stanleyho poháru v roku 2011. Tiež pomohol tímu dostať sa do finále v rokoch 2013 a 2019, v ktorých nestačili na Blackhawks a St. Louis Blues. Toto všetko robí z Cháru jednu z najlepších akvizícii na trhu s voľnými hráčmi v histórii.“

Takto vyzeral celý rebríček:

5. Ed Belfour, Dallas – v San Jose jeho priestor v bráne upadal, ale po príchode do Dallasu v roku 1997 urobil zo Stars popredný tím so stabilizovaným bránkoviskom, ktorý už v prvej sezóne doviedol k Prezidentovej trofeji. Druhá sezóna dopadla ešte lepšie. Mal elitné čísla a v play-off žiaril, aby doviedol Dallas k zisku prvého a doteraz jediného Stanleyho pohára v klubovej histórii. V roku 1999 získal aj Jenningsovu trofej.

4. Scott Niedermayer, Anaheim – v roku 2005 priniesol do Anaheimu svoju víťaznú tradíciu, keď po úspešnom pôsobení v New Jersey podpísal štvorročnú zmluvu za 6,7 milióna dolárov ročne. V novom pôsobisku pokračoval v dominantných výkonoch a v prvej sezóne ako 33-ročný zaznamenal 13 gólov a 63 bodov. O rok neskôr bol ešte produktívnejší a Ducks doviedol k prvému Stanleyho poháru v klubovej histórii. Pre neho bol štvrtý. Okrem toho získal aj Trofej Conna Smytha.

3. Adam Graves, Rangers – v roku 1991 bol relatívne neznámy a podpísal zmluvu len za 450 000 dolárov, ale nakoniec sa stal jedným z najproduktívnejších hráčov dlhej histórie Rangers. Už v prvej sezóne strelil 26 gólov a nazbieral 59 bodov. V ročníku 1993/94 strelil až 52 gólov a v 772 dueloch odohraných v drese newyorského tímu ich nazbieral 280. Dvakrát si zahral v zápase hviezdy, získa Trofej Kinga Clancyho, Trofej Billa Mastertona a doviedol tím k prvému Stanleyho pohár za 54 rokov. V 23 dueloch play-off 1994 zaznamenal 10 gólov a 17 bodov.

2. Zdeno Chára, Boston

1. Scott Stevens, New Jersey – ako kompenzáciu za podpísanie zmluvy s obmedzeným voľným hráčom Brendanom Shanahanom mali Devils právo na kompenzáciu zo strany St. Louis. Blues ponúkali Curtis Josepha, Roda Brind’Amoura a dve draftové voľby. New Jersey však chcelo Stevensa, ktorý u Blues strávil len jednu sezónu ako kapitán. O osude kompenzácie rozhodol arbiter a hoci Stevens najskôr do New Jersey ísť nechcel, nakoniec sa s tímom dohodol na zmluve a zvyšok je už minulosť. Hoci v sezóne 1993/94 strelil 18 gólov a nazbieral 78 bodov, viac sa začal zameriavať na defenzívu. Stal sa z neho elitný brániaci obranca, ktorý si svojou tvrdosťou získal rešpekt súperov. Devils doviedol ako kapitán k trom Stanleyho pohárom, päťkrát bol v prvej päťke hlasovania o Norrisovu trofej, 11-krát si zahral v zápase hviezd a raz získal aj Trofej Conna Smythea.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Nemec je najproduktívnejší slovenský obranca medzi nováčikmi od ročníka 2005/06 Bizarný víťazný gól, žiadne podanie rúk. Na toto finále by Montreal rád zabudolSuchoty končili: Štyria Slováci skórovali, len jeden nebodovalAž 14 expertov z 15 sa zhodlo na top favoritovi na Norrisovu trofej Ide do tuhého: Štyri tímy stále bojujú o jednu pozíciu! Bude v play-off druhý Slovák alebo pôjde na MS? NHL chce sťahovanie Coyotes zavŕšiť ešte pred play-off. Podarí sa to?Veľká nádej Canadiens sa pri debute presadila bleskovo. Dočká sa debutu ďalší mladík?Gajan vstúpil do play-off víťazne! Nemec viacbodový Obranca Nashvillu prekonal na poslednú chvíľu rekord NHL!McDavid sa vrátil a prepísal históriu NHL: Vyrovnal sa Gretzkému, Lemieuxovi a Orrovi! + videoO Prezidentskej trofeji je rozhodnuté. Rangers si vytvorili nové klubové rekordy!Canucks sa vráti opora ešte pred play-off!Generálny manažér Panthers sa dočkal povýšenia Černákova gólová bomba, Nemec končí, Slafkovský má už len jednu šancu. Ďalší tím je v play-offSlafkovský to poriadne dramatizuje. Už bude mať len jednu šancu! Až päť hráčov podpísalo v NHL nováčikovské zmluvySlovenský mladík zo zámoria ide zabojovať o MS v Česku i miesto na drafte Medzi hviezdami týždňa je aj Pospíšilov parťák z formácieV minulosti Slafkovského kritizoval, teraz tvrdí: Vyzerá ako oveľa iný hráč Top 5 pozitívnych príbehov Canadiens v sezóne: Na čele je Slafkovský!Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies