Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
28. 03.
kurzy
00:30info
CAR
DET
00:00info
FLA
NYI
NHL live
00:00info
MTL
PHI
00:00info
OTT
CHI
00:00info
PIT
CBJ
00:00info
TOR
WSH
01:00info
MIN
SJS
01:00info
STL
CGY
01:00info
WPG
VGK
02:00info
COL
NYR
02:00info
EDM
LAK
03:00info
ARI
NSH
03:00info
SEA
ANA
NHL live
03:00info
VAN
DAL
29. 03.
kurzy
00:00info
BUF
NJD
NHL live
«

Magazín

Hetrik Gordieho Howea: Príbeh, zaujímavosti a historickí lídri. Aktívnym je Chára

Podľa hokejistu, najmä velikána, sa môže nazvať veľa vecí – trofej, ulica či dokonca pravidlo. Gordie Howe patril medzi najlepších hráčov všetkých čias a jeho meno sa často skloňuje aj s určitou hernou situáciou, v ktorej paradoxne nepatril medzi najlepších.

Hetrik Gordieho Howea je situácia pri ktorej hráč v jednom zápase dosiahne tri veci – strelí gól, zaznamená asistenciu a pobije sa so súperom. Prvý takýto prípad liga zaznamenala ešte v čase, keď Howe nebol ani na svete – 22. decembra 1920, keď sa to podarilo Harrymu Cameronovi z tímu Toronto St. Pats.

Samotný Howe dosiahol tento hetrik vo svojej bohatej kariére, ktorá zahŕňala v NHL až 1767 zápasov, len dvakrát. Prečo sa teda táto situácia nazvala po ňom? Približuje to Andrew Forbes.

„Táto kolekcia je nazvaná po Howeovi pre všestrannú hru niekdajšieho velikána. Počas svojej kariére bol veľkou silou ofenzívne, keď zaznamenal 801 gólov a 1049 asistencií v 1767 zápasoch, ale nebol hráčom, ktorý by sa bál fyzickej hry. V skutočnosti strávil v priemere jednu minútu na zápas na trestnej lavici, keď nazbieral 1685 trestných minút,“ poznamenal zámorský novinár.

Článok pokračuje pod reklamou

Howe prvý takýto hetrik prišiel 11. októbra 1953, keď Detroit hral doma proti Torontu, ktoré nakoniec zdolal 4:0. Najskôr prihrával na otvárací gól Reda Kellyho, krátko na to skóroval sám a nakoniec sa pobil s Fernom Flamanom.

Druhý a posledný takýto hetrik prišiel len o päť mesiacov neskôr a opäť proti Maple Leafs, opäť doma a opäť pri jasnej výhre (6:1). Jeho súperom v bitke bol vtedy Ted Kennedy.

„Hetrik Gordieho Howea? Ha. Gordie vytĺkol dušu z tvrdých chlapov a potom sa už bíjavať nemusel,“ povedal legendárny Glenn Hall.

Kto patrí medzi lídrov v hetrikoch Gordieho Howea?

Hoci tieto hetriky nie sú také bežné, ako tie gólové, ani dva hetriky v podaní Howea nemajú ani nárok približovať sa k lídrom. Sú medzi nimi iné známe mená. Absolútnym rekordérom je Rick Tocchet, ktorý skóroval, asistoval a zhodil rukavice v 18 zápasoch.

Druhé miesto v historickom poradí zdieľajú Brendan Shanahan a Brian Sutter so 17 hetrikmi Gordieho Howea. O jeden menej zažil Wilf Paiement. Cam Neely ich mal 12, Jarome Iginla 11, po 10 pridali Keith Tkachuk, Gerard Gallant a Al Secord. Prvú desiatku uzatvára s deviatimi Paul Coffey.

Aktívnym lídrom je v súčasnosti slovenský obranca Zdeno Chára. Kapitán Bostonu túto pozíciu zdieľa s Joeom Thorntonom. Obaja v kariére zaznamenali hetrik Gordieho Howea päťkrát. O jeden menej majú na konte Corey Perry a Brandon Dubinsky, o dva Chris Stewart a Milan Lucic.

Toto bol posledný v prípade Cháru:

A zažil ho napríklad aj Pavel Daciuk:

Videli sme dva či dokonca aj tri v jednom zápase

Je vzácne vidieť jeden hetrik Gordieho Howea v jednom zápase, no už sa párkrát stalo, že sme ich videli aj viac. Dva sme videli 9. marca 2010, keď to dokázali Fedor Ťjutin z Columbusu a Ryan Getzlaf z Anaheimu. O takmer dva roky neskôr, 10. januára, 2012, ich napodobnili Adam Henrique z New Jersey a Jarome Iginla z Calgary. V oboch prípadoch sa obaja hráči pobili vzájomne.

Dva hetriky Gordieho Howea zažili v jednom zápase aj spoluhráči, naposledy 30. marca 2017 Dale Weise a Wayne Simmonds v zápase Philadelphie proti Islanders. O päť rokov skôr, 5. apríla 2012, to zase boli Joe Thornton a Ryane Clowe zo San Jose.

Raritou boli tri hetriky Gordieho Howea v jednom zápase. Došlo k tomu 14. novembra 1992, keď sa Buffalo Sabres stretlo s New Yorkom Islanders. Po záverečnom hvizde ho mali na konte Tom Fitzgerald, Wesley Presley a Benoit Hogue. Presley zaznamenal dve asistencie, Hogue dva góly.

V play-off 1981, v zápase medzi Minnesotou a Bostonom, ho dosiahli tiež traja hráči, pričom štvorbodový Brad Park (1+3) a Bobby Smith ich spečatili vzájomnou bitkou. Tretím do partie bol Bryan Maxwell.

Jedna zaujímavosť sa týka Stevea Pinozzotta, ktorého si ešte pamätajú fanúšikovia Edmontonu. V novembri 2014 bol povolaný do prvého tímu a hetrik Gordieho Howea dosiahol proti bývalému tímu, Vancouveru. Skutočnou výnimočnosťou však bolo, že strelený gól bol jeho prvý v NHL. Neskôr už pridal len jeden.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Slafkovského posledná šancu na vylepšenie rekordov. Dokáže toto len ako tretí Európan? Aj Gretzky mal pred Chárom rešpekt: Keď som ho prvýkrát uvidel, utekal som za trénerom Brodeur lamentuje nad dnešnými brankármi: Rozmaznávame ich Slafkovský hovoril o MS. Chce ísť do play-off a experti sa zhodujú: Je naň perfektne stavanýIde do tuhého: Boj o Prezidentskú trofej je mimoriadne vyrovnaný a otvorený Rokovania o sťahovaní tímu Slováka sa ukončili Chromiak prihrával na víťazný gól, Regenda sa pobil + videoCanucks zaradili Demka na listinu dlhodobo zranených. Ako je na tom Lindholm? Nepríjemný náraz sa mu stal osudný: Útočník Blues si už v sezóne nezahrá Mladý slovenský útočník už atakuje dvojcifernú sériu Černák s míľnikom, ktorý dosiahol ako štvrtý hráč Tampy a tretí Slovák v históriiĎalší hráč Washingtonu vstupuje do asistenčného programu! Seattle podpísal zmluvu s nedraftovaným útočníkomSlafkovský nasadil „beast mode“: Neviem, či tu od čias Jágra bol v tomto lepší mladík, tvrdí skaut Video: Trent Frederic vs. Tanner Jeannot (bitka) Slafkovský umlčal kritikov. Raz bude nebezpečný, hovorí víťaz Stanleyho pohára Guentzel otvorene: Chcel som zostať v PittsburghuNezmysel? Obvinení Hart, Dube a spol. sa spájajú s Ruskom Šialené: Shane Doan sledoval, ako jeho syn pri debute snov prepisuje históriu! + videoTortorella sa ospravedlnil svojmu brankárovi za nedeľnú reakciu Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies