Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
po 2. tr.
CGY
5
SJS
0
po 1. tr.
COL
4
EDM
1
po 1. tr.
VGK
0
ANA
0
04:30info
LAK
CHI
18. 04.
kurzy
po 2. tr.
CGY
5
SJS
0
po 1. tr.
COL
4
EDM
1
po 1. tr.
VGK
0
ANA
0
04:30info
LAK
CHI
19. 04.
kurzy
Žiadne zápasy
«

Magazín

Nie je ľahké draftovať v NHL brankárov. Dokumentuje to aj spätný pohľad

Vstupný draft v NHL je zväčša nepredvídateľnou záležitosťou. Dvojnásobne to platí, keď dôjde na brankárov. Sam McCaig z The Hockey News poukázal na to, aké ťažké je vybrať si na drafte brankára, z ktorého nakoniec aj niečo vyrastie.

Je dobre známe, že brankári dozrievajú pre NHL najneskôr. Len vzácne je vidno brankára, ktorému to trvá 4-5 rokov, niekedy aj dlhšie. Preto je takmer nemožné predpovedať, na čom bude po výkonnostnej stránke 18-ročný gólman vo veku 25 rokov. Preto tímy s voľbou brankárov typicky čakajú a vysoké voľby na nich nemíňajú.

V minulom roku bol prvým draftovaným brankárom Spencer Knight, ktorého si Florida vybrala z 13. miesta. Bol najvyššie draftovaným gólmanom od roku 2010, keď Dallas urobil 11-ku draftu z Jacka Campbella. Posledným brankárom z prvej desiatky je Carey Price, ktorý bol piaty v roku 2005.

A práve draftom 2005 začal McCaig spätný pohľad na 10 draftov, v ktorých porovnáva najvyššie draftovaných brankárov s tými, ktorí nakoniec zažili úspech aj na úrovni NHL.

Článok pokračuje pod reklamou

2005

Prví traja draftovaní brankári: Carey Price (5. miesto, Montreal), Tuukka Rask (21., Toronto), Tyler Plante (32., Florida)
Najlepší brankári z triedy: Price, Rask, Jonathan Quick (72., Los Angeles), Ben Bishop (85., St. Louis), Ondřej Pavelec (41., Atlanta)

Tento draft je výnimkou, ktorá potvrdzuje pravidlo – jeden brankár bol vybraný z piateho miesta a ešte jeden v prvom kole, pričom z oboch sa stali hviezdy. K tomu ešte treba pridať Quicka a Bishopa z tretieho kola a máte tu najúspešnejší draft zo spomínaných.

2006

Prví traja draftovaní brankári: Jonathan Bernier (11., Los Angeles), Riku Helenius (15., Tampa Bay), Semion Varlamov (23., Washington)
Najlepší brankári z triedy: Varlamov, Bernier, Steve Mason (69., Columbus), James Reimer (99., Toronto), Michal Neuvirth (34., Washington)

V tomto roku bolo najviac draftovaných brankárov spomedzi uvedených v prvom kole – štyria. Bernier a Varlamov sú v lige etablovaní, no Helenius a Leland Irving v nej nakombinovali len 14 zápasov.

2007

Prví traja draftovaní brankári: Joe Gistedt (36., Phoenix), Antoine Lafleur (48., NY Rangers), Trevor Cann (49., Colorado)
Najlepší brankári z triedy: Scott Darling (153., Phoenix)

Toto je najhorší draft z uvedených, pokiaľ ide o draftovanie brankárov. Jediný brankár v NHL odchytal viac ako 11 zápasov – Darling. A vieme, ako to s ním dopadlo.

2008

Prví traja draftovaní brankári: Chet Pickard (18., Nashville), Tom McCollum (30., Detroit), Jacob Markstrom (31., Florida)
Najlepší brankári z triedy: Braden Holtby (93., Washington), Markstrom, Jake Allen (34., St. Louis)

Prví dvaja draftovaní brankári z prvého kola odchytali v NHL spolu len tri zápasy. Nad zvyškom konkurencie dominuje Holtby, pred ktorým bolo vybraných deväť iných gólmanov.

2009

Prví traja draftovaní brankári: Mikko Koskinen (31., NY Islanders), Robin Lehner (46., Ottawa), Anders Nilsson (62., NY Islanders)
Najlepší brankári z triedy: Lehner, Darcy Kuemper (161., Minnesota), Koskinen, Nilsson

Vizitku tohto draftu zlepšujú posledné sezóny, v ktorých prerazil Lehner, v Edmontone dostal dôveru Koskinen, v Ottawe Nilsson a Kuemper zažíva ročník, v ktorom sa zaradil medzi adeptov na Vezinovu trofej.

2010

Prví traja draftovaní brankári: Jack Campbell (11., Dallas), Mark Visentin (27., Phoenix), Calvin Pickard (49., Colorado)
Najlepší brankári z triedy: Frederik Andersen (187., Carolina), Petr Mrázek (141., Detroit), Philipp Grubauer (112., Washington)

Campbell nenaplnil vysoké očakávania, Andersen išiel na draft znovu, keď si ho neupísala Carolina a nakoniec sa v NHL uchytil. Do nej mal dobrý štart aj Mrázek.

2011

Prví traja draftovaní brankári: Magnus Hellberg (38., Nashville), John Gibson (39., Anaheim), Christopher Gibson (49., Los Angeles)
Najlepší brankári z triedy: Gibson, Jordan Binnington (88., St. Louis)

Nejaký čas trvalo, kým sa Binnington prepracoval do NHL, ale keď to dokázal, doviedol Blues k prvému titulu. Medzi elitných brankárov sa zaradil John Gibson v Anaheime. Prvý draftovaný brankár odchytal v lige len štyri zápasy.

2012

Prví traja draftovaní brankári: Andrej Vasilevskij (19., Tampa Bay), Malcolm Subban (24., Boston), Oscar Dansk (31., Columbus)
Najlepší brankári z triedy: Vasilevskij, Matt Murray (83., Pittsburgh), Connor Hellebuyck (130., Winnipeg), Frederik Andersen (87., Anaheim), Joonas Korpisalo (62., Columbus), Linus Ullmark (163., Buffalo)

Táto trieda bola najlepšie od roku 2005. Prvý draftovaný brankár je aj tým najlepším. Medzi popredných brankárov ligy sa zaradili Hellebuyck, Andersen i desiaty vybraný gólman Murray, ktorý už získal aj dva Stanleyho poháre.

2013

Prví traja draftovaní brankári: Zachary Fucale (36., Montreal), Tristan Jarry (44., Pittsburgh), Philippe Desrosiers (54., Dallas)
Najlepší brankári z triedy: Jarry, Juuse Saros (99., Nashville)

Okrem Jarryho a Sarosa, ktorí sa zviditeľňovali najmä v poslednom ročníku, do tohto bodu nikto väčšiu stopu v NHL nezanechal.

2014

Prví traja draftovaní brankári: Mason McDonald (34., Calgary), Thatcher Demko (36., Vancouver), Alex Nedeljkovic (37., Carolina)
Najlepší brankári z triedy: Elvis Merzlikins (76., Columbus), Demko, Igor Šesťorkin (118., NY Rangers)

Tu sa ukazuje, ako dlho môže trvať pripraviť brankára pre NHL. Ani šesť rokov po tomto drafte nie je z nikoho jasná jednotka tímu. O rok alebo dva by to mohli byť Merzlikins, Demko, Šesťorkin a možno aj Iľja Sorokin či Kaap Kahkonen.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Tatar opäť v akcii, toto nezažil od 24. marca. Mladý Rus rozhodol debutový zápas + videoSlafkovský je v spoločnosti veľkých mien. Vie, že sa môže zlepšiť. Čo plánuje po MS?Nemec mal svoje chyby, ale svojou defenzívou prekvapil. Akú známku si vyslúžil? Slováci v USHL postupovali ďalej, v CHL nie. Čaká nás séria slovenských brankárov Chromiak hrdinom zápasu, presadil sa aj Regenda + videoRok zmenil vo vnímaní Slafkovského veľa. Hovoril o tom viceprezident Canadiens Erik Karlsson otvorene o sezóne v Pittsburghu: Obrovské sklamanie V NHL debutoval bývalý dorastenec Trnavy. A hneď aj bodoval! NHL zverejnila termíny prvých duelov play-off. Kedy začnú Slováci? Majiteľ Jazz sa vyjadril k informáciám o predaji Coyotes Matthews robil, čo mohol, ale nebolo mu to súdené. Chýbali milimetre a štipka šťastia + video Kučerov napodobnil McDavida: Exkluzívny klub rozšíril na päť hráčov a dočkal sa ovácií v stoji! Dvojnásobný víťaz Stanleyho pohára s Pittsburghom úspech nezažil. Končí kariéru Canadiens urobili zásadné rozhodnutie ohľadom svojho trénera NHL zverejnila nominácie na King Clancy TrophyDetroit a Philadelphia podpísali vstupné zmluvy s vysokoškolákmi Na waiver listine je útočník Red WingsČernák viedol zápas a videl historický moment. Matthews ten svoj nezažil, Coyotes sa lúčili víťazne Hlavaj sa stretne v kempe aj s legendou: Fleury pokračuje v kariéreMS sa blížia: Optimizmus ohľadom Regendu, Mešár a Dvorský otázni, Nemec príde! Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies