Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
Žiadne zápasy
20. 04.
kurzy
23:00info
CAR
NYI
NHL live
02:00info
BOS
TOR
NHL live
21. 04.
kurzy
18:30info
FLA
TBL
NHL live
21:00info
NYR
WSH
NHL live
01:00info
WPG
COL
NHL live
04:00info
VAN
NSH
«

Magazín

Obhliadnutie za draftom 2002: Strmý pád Slovákov, najlepším bol majster sveta

Po úspešných rokoch prišiel rok 2002, v ktorom draft v NHL nedopadol pre Slovensko dobre. Z hŕstky draftovaných Slovákov to do NHL dotiahol len člen majstrovského tímu z Göteborgu, ktorý však tiež veľa vody v profilige nenamútil.

2002

Bol to solídny draft, z ktorého už sedem hráčov prekročilo tisícku odohraných zápasov. Draftovou jednotkou bol Rick Nash a v prvom kole prišli aj výbery, ako Kari Lehtonen, Jay Bouwmeester, Scotie Upshall, Cam Ward či Alexander Steen. Z prvej 30-ky sa prakticky nepresadilo len osem hráčov, čo značí, že skauting tímov NHL sa už značne vypracoval. V druhom kole si tímy našli hráčov ako Jaret Stoll, Trevor Daley, Duncan Keith, Matt Stajan či Jíři Hudler, v treťom prišli na rad stálice NHL ako Gregory Campbell, Frans Nielsen a Valtteri Filppula.

Najlepší výber: Draftová jednotka nebola zlá, Rick Nash je so 437 gólmi a 805 bodmi najlepším strelcom a najproduktívnejším hráčom draftu 2002. Najlepšia voľba však prišla až v druhom kole z celkového 54. miesta, keď si Chicago vybralo člena svojej modernej dynastie, Duncana Keitha. 1138 zápasov je druhý najlepší výkon tohoročného draftu a dve Norrisove trofeje a tri Stanleyho poháre, z toho jeden aj so ziskom Conny Smythe Trophy, z neho robia bez pochýb najlepšieho a najúspešnejšieho hráča draftovaného v roku 2002. Už teraz sa zaradil k legendám klubu s takou bohatou históriou, akým sú Blackhawks.

Najhorší výber: Až do deviateho miesta si kluby postupne vyberali dobrých hráčov, ktorí v NHL strávili minimálne 9 sezón. Potom však prišla voľba Floridy a český útočník Petr Tatíček. Tri zápasy bez bodového zápisu, potácanie sa na farmách v AHL bez výrazného úspechu a následne návrat do Európy. To, že po ňom prišla na rad pätica hráčov s minimálne 10 odohranými sezónami, môže Panthers mrzieť ešte viac.

Prekvapenie draftu: Stále lepší prehľad tímov o junioroch dokazuje aj to, že po voľbe číslo 100 odohralo viac ako päť stoviek zápasov iba 6 hráčov a to menovite Ian White, Dennis Wideman, James Wisniewski, Tom GIlbert, Maxime Talbot a Jonathan Ericsson. Posledný menovaný obranca bol aj vôbec posledným draftovaným hráčom roka z celkovo 291. miesta Detroitom. 680 zápasov a 125 bodov je slušná vizitka pre posledného muža. Aj keď 234. voľba Pittsburghu, Maxime Talbot, odohral v NHL 704 zápasov so ziskom 204 bodov a Stanleyho pohára, Dennis Wideman draftovaný z 241. miesta Buffalom odohral v NHL 815 zápasov a získal 387 bodov a práve on je tak najväčším prekvapením roka.

Najlepší Slovák: Bohaté roky na slovenských hokejistov zažili v roku 2002 katastrofálny prepad. Kým pred rokom sme sa rovnali Švédsku, o rok neskôr si tímy vybrali viac Švajčiarov ako Slovákov a rovnaký počet Lotyšov. Draftovní boli len traja.

Útočník Tomáš Troliga draftovaný v treťom kole z 89. miesta tímom St. Louis to podobne ako brankár Peter Hamerlík, ktorého draftoval zo 153. miesta Boston, do NHL nedotiahli.

Radoslav Hecl, ktorého si z 208. miesta vybralo Buffalo odohral v jeho drese len 14 zápasov bez bodového zisku, no aj to stačí na označenie najlepšieho Slováka v NHL draftovaného v roku 2002.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies