Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
01:00info
NYR
WSH
01:30info
FLA
TBL
NHL live
03:30info
WPG
COL
04:00info
VAN
NSH
NHL live
23. 04.
kurzy
01:00info
NYR
WSH
01:30info
FLA
TBL
NHL live
03:30info
WPG
COL
04:00info
VAN
NSH
NHL live
24. 04.
kurzy
01:00info
TOR
BOS
NHL live
03:30info
DAL
VGK
NHL live
04:00info
EDM
LAK
«

Slováci v NHL

Aký dopad na Columbus mali výmeny Mariána Gáboríka?

Slovenský útočník Marián Gáborík zmenil v NHL dres trikrát po tom, čo prvé roky kariéry strávil v Minnesote. Po podpise zmluvy s Rangers sa ho dotkli aj dve výmeny, v ktorých bol zaangažovaný Columbus. A práve na ich vplyv na Blue Jackets sa zameral Cameron Thompson.

Gáborík v prvých troch sezónach v New Yorku dvakrát dosiahol na métu 40 gólov a 70 bodov, pričom si vytvoril aj osobné maximum s 86 bodmi. Vo štvrtom roku svojej zmluvy bol vymenený do Columbusu, čo odštartovalo komplikovaný „výmenný strom“, ktorý ovplyvnil Rangers, Blue Jackets i Kings.

Do Columbusu prišiel 3. apríla 2013 spolu s Blakeom Parlettom a Stevenom Delislem za Dericka Brassarda, Dereka Dorsetta, Johna Moorea a podmienečnú voľbu v šiestom kole draftu 2014. Táto výmena vzbudila veľkú odozvu a bola prvou veľkou v kariére fínskeho generálneho manažéra Blue Jackets Jarma Kekäläinena.

Kým New York z neho vyťažil hodnotný balík, ktorý vplyv cítiť dodnes – Brassard bol neskôr vymenený za Miku Zibanejada, ktorý patrí s Artemijom Panarinom k hlavným ofenzívnym zbraniam súčasného mužstva; pre Columbus táto výmena nebola takou výhrou. Gáboríkov čas v Ohiu bol krátky a naplnený zraneniami. Odohral len 34 zápasov, v ktorých zaznamenal 22 bodov. A tím samotný sa vytúženého play-off dočkal až po jeho odchode.

Článok pokračuje pod reklamou

K tomu došlo 5. marca 2014, keď trenčiansky rodák putoval do Los Angeles za Matta Frattina, voľbu v druhom kole draftu 2015 a voľbu v treťom kole draftu 2014. Protihodnota tak bola značne nižšia, ako to, čo Blue Jackets za rýchlonohého ostrostrelca predtým obetovali.

Gáborík zažil v Los Angeles vydarené play-off, keď strelil úctyhodných 14 gólov a takmer vyrovnal klubový rekord Waynea Gretzkyho. Ešte cennejšie pre neho bolo, že sa tešil zo Stanleyho pohára a následne podpísal sedemročnú zmluvu za 4,875 milióna dolárov ročne. Vtedy začal jeho rapídny zostup spôsobený najmä zraneniami.

Columbus medzitým získal hráča prinajlepšom úrovne tretieho alebo štvrtého útoku, ktorý nakoniec v jeho drese odohral len štyri zápasy. A dve draftové voľby, ktoré nič negarantujú.

„Ak sa pozrieme na obe výmeny z perspektívy Blue Jackets, môžeme ľahko dôjsť k záveru, že obe výmeny jasne prehrali a to by mohlo byť korektné tvrdenie. Avšak, je to aj o tom, čo ako generálny manažér urobíte s hodnotou, ktorú získate naspäť, s hodnotou, ktorú máte, a ako ste ochotní byť kreatívni,“ poznamenal Thompson.

„Columbus nemal ten luxus, aby získal naspäť dobrú hodnotu z tých výmen, pretože hodnota Gáboríka sa prepadla tak rýchlo a musel sa spoliehať na získané draftové voľby a využívať aktíva z iných transakcií, aby získali ďalšie iné aktíva.“

Aký vplyv mala výmena Gáboríka na budúcu zostavu Blue Jackets?

Tím za neho získal dve draftové voľby, ktoré boli využité na získanie hráča na drafte alebo v určite výmene. Voľba v 3. kole v roku 2014 bola vymenená do Detroitu za voľbu v rovnakom kole rovnakého draftu, ktorá tímu umožnila získať brankára Elvisa Merzlikinsa, a voľbu v 3. kole budúcoročného draftu. Aký brankár z Merzlikinsa vyrástol, sme sa presvedčovali v tejto sezóne, keď dal zabudnúť na dvojnásobného držiteľa Vezinovej trofeje.

Neskôr tím vymenil získanú voľbu od Detroitu spolu s Jamesom Wisniewskim do Anaheimu za Reneho Bourqua, Williama Karlssona a voľbu v druhom kole draftu 2015, z ktorej vzišiel Kevin Stenlund. Nádejný Švéd odohral v tejto sezóne 32 zápasov, v ktorých zaznamenal šesť gólov a štyri asistencie.

Columbus potom využil ako súčasť balíka aj druhú voľbu získanú za Gáboríka, aby od Toronta získal voľbu v prvom kole draftu 2015, v ktorom si z 29. miesta vybral Gabriela Carlssona. Ten v roku 2017 prišiel na konci sezóny zo Švédska a odohral kľúčové minúty v sérii play-off proti Pittsburghu, neskoršiemu šampiónovi. V posledných rokoch ho v hierarchii predbehli hráči, ako Andrew Peeke či Dean Kukan, ale stále má len 23 rokov.

„Je zvláštne, že rozhodnutie hráča na trhu s voľnými hráčmi môže odštartovať taký motýlí efekt, ktorý vytvaruje rozličné zostavy v rozličných časoch budúcnosti, ale to je prirodzenosť draftových volieb a hráčov v profesionálnych ligách. Či to je Glen Sather, Dean Lombardi alebo Kekäläinen, vždy je to o spätnom získavaní hodnoty. Len preto, že sa vám nevydarila predošlá výmena, neznamená to, že z nej nemôžete využiť získané aktíva, ktorými potom odpálite homerun,“ poznamenal Thompson.

„Kekäläinenova sila pri draftovaní je dobre známa, ale získal za Gáboríka útočníka a dve draftové voľby, ktoré dokázal využiť na získanie potenciálnej dlhodobej brankárskej jednotky, rozumného a zodpovedného centra, ako aj obrancu, ktorý má v sebe potenciál stať sa obrancom pre prvé dva páry.“



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Flyers podpísali novú zmluvu s ruským brankáromFanúšikovia Canadiens nechápu: Aj po takejto sezóne je Slafkovský tak podceňovaný?Anketa: Ako oznámkujete Slovákov v NHL za ich výkony?Francis nevylučuje pred letom zmeny v zostave i na lavičke Kraken Ramsay: Pospíšilovi by náš štýl mal sadnúť. Mešár a Dvorský? Niekedy sa musíte rozhodnúť inak Zámorský novinár urobil rebríček Top 10 nádejí Blues: Sú v ňom obaja Slováci Top 5 nováčikov, ktorí by mohli mať v play-off najväčší vplyv Slovenský brankár prešiel najkratšiu cestu k postupu, pre útočníka sezóna končíAké plány majú Penguins v lete so svojím bránkoviskom?Veľký návrat: Lindy Ruff sa vracia do tímu, v ktorom tvoril rekordyĎalšia posila Slovenska z NHL je potvrdená. Švajčiari ich hlásia hneď niekoľko!Matthews zavelil k vyrovnaniu, žiarili aj McDavid či Hyman. Dalo Vegas facku fair-play?Video: Kyle MacLean vs. Stefan Noesen (bitka) „Šokujúca“ novinka: Obhajcovi titulu sa v prvom zápase play-off vráti hviezdaSlafkovského útok bol jeden z najlepších v NHL. Za sebou nechal aj útoky superhiezdMešár s Dvorským na MS nedávajú zmysel. Ich čas príde, hovoria majstri sveta V hre o Calderov pohár bude viacero Slovákov. V základnej časti im kraľovali Studenič s Regendom Mešára teraz čaká tvrdá konkurencia. Toto bude pre neho múdre, ak chce zlepšiť šance na úspech Slafkovského útok patrí medzi tri pozitíva budúcej sezóny. Spomína sa aj Mešár Slovensko má ďalšiu posilu zo zámoria! V tejto sezóne si zahrala aj v NHLZobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies