Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
01:00info
MIN
SEA
NHL live
02:00info
WPG
VAN
03:00info
CGY
SJS
03:30info
COL
EDM
NHL live
04:00info
VGK
ANA
NHL live
04:30info
LAK
CHI
18. 04.
kurzy
01:00info
MIN
SEA
NHL live
02:00info
WPG
VAN
03:00info
CGY
SJS
03:30info
COL
EDM
NHL live
04:00info
VGK
ANA
NHL live
04:30info
LAK
CHI
19. 04.
kurzy
Žiadne zápasy
«

Magazín

Obhliadnutie za draftom 2004: Ovládli ho Rusi, v 1. kole až dvaja Slováci

Draft v roku 2004 patril ruským útočníkom, ktorí dodnes žiaria v NHL. Slovákov bolo draftovaných desať a dvaja hneď v prvom kole. Najlepší Slovák však prišiel na rad až v treťom.

2004

Tento draft ovládli dvaja Rusi. Tých si vybrali Washington a Pittsburgh z prvých dvoch miest. Aj na základe tohto draftu sa tieto tímy pomaly dostali medzi elitu NHL. Celkovo však môžeme tento „výlukový draft“ považovať za veľmi rozpačitý. Len 11 hráčov z prvej tridsiatky pretrvalo v NHL viac ako 500 duelov, čo je naozaj nie veľmi lichotivé číslo. V prvom kole prišli na rad hráči ako Andrew Ladd, Blake Wheeler, Drew Stafford, Devan Dubnyk, Travis Zajac, Mike Green, Cory Schneider či Alex Radulov, ktorého ale nadlho zlákala rodná krajina. V druhom kole nasledovali Blake Comeau, Brandon Dubinsky, Dávid Krejčí či Alex Goligovski, neskôr Johan Franzen a Alexander Edler.

Najlepší výber: Alex Ovečkin a Jevgenij Malkin patria aj po 17 rokoch stále medzi tých najlepších hráčov v lige. Obaja majú na konte Stanley Cup, obaja majú v kariére priemer viac ako bod na zápas. Malkin dvíhal nad hlavu Stanley Cup trikrát, z toho raz ako držiteľ Conn Smythe Trophy,. Získal aj Calder Trophy, Ted Lindsay Award, Hart Trophy, dvakrát Art Ross Trophy a v NHL nazbieral 1076 bodov v 907 zápasov. Tieto čísla mohli byť lepšie – len dvakrát sa mu podarilo odohrať plnú porciu zápasov v sezóne.

Najlepším hráčom z draftu 2003 je ale draftová jednotka Alexander Ovečkin. Síce získal len jeden Stanley Cup ako držiteľ Conn Smythe Trophy, jeho osobné úspechy a rekordy však prekonávajú Malkinove. Takisto aj on získal Calder Trophy pre najlepšieho nováčika, až trikrát Ted Lindsay Award, trikrát Hart Trophy, raz Art Ross Trophy a rekordných deväť Trofejí Mauricea Richarda.

Najhorší výber: Po dvoch Rusoch malo pred sebou Chicago tretiu voľbu, ktorú nezvládlo. Cam Barker síce nebol najhorším obrancom, no v NHL od neho určite čakali viac ako 310 zápasov – momentálne hrá dokonca vo Francúzsku. Aj keď Al Montoya draftovaný zo šiesteho miesta New Yorkom Rangers ako potenciálna brankárska jednotka bol veľkým omylom, tretie miesto je tretie miesto, a tak za najhorší výber môžeme považovať práve Barkera.

Prekvapenie draftu: Po prvej stovke prišlo na rad niekoľko nečakane skutočne veľmi dobrých hráčov. Troy Brouwer, Roman Polák, Michail Grabovskij, Kris Versteeg, Ryan Callahan, Torrey Mitchel. Všetci títo hráči prišli na rad až od štvrtého kola, Jannik Hansen, Daniel Winnik a Mark Streit boli dokonca draftovaní až v poslednom kole.

Najväčším prekvapením draftu je ale 258. voľba Nashvillu, brankár, ktorého môžeme pokojne zaradiť do najlepšej päťky tohto roka. Pekka Rinne je skvelým príkladom fínskej brankárskej školy. 659 zápasov 359 výhier, 58 čistých kont, 91,7% úspešnosť zákrokov a dlhoročná brankárska jednotka Predators. Nie nadarmo sa pýši Vezinovou trofejou.

Najlepší Slovák: Desať Slovákov si vybrali tímy NHL v roku 2004 a všetkých pomerne vysoko. Posledným draftovaným bol už na 170. mieste Ladislav Ščurko, po ktorom siahli Flyers. Bohužiaľ, podobne ako Michal Valent draftovaný Buffalom zo 145. miesta, Juraj Gráčik draftovaný zo 142. miesta Atlantou, Michal Sersen draftovaný zo 132. miesta Pittsburghom, sa do NHL nedostal. Rovnaký osud postihol aj Romana Kukumberga, ktorého si vybralo Toronto zo 113. miesta, a Romana Tománeka, ktorého si vybral Phoenix zo 103. miesta.

Peter Ölvecký, draftovaný Minesotou zo 78. miesta, nastúpil v lige do 32 zápasov so ziskom 7 bodov za 2 góly a 5 asistencií. Okrem dresu Wild obliekal v jednom zápase aj dres Predators, väčšinu zámorskej kariéry strávil v AHL.

V prvom kole si tímy NHL vybrali až dvoch hráčov. Andrej Meszároš, ktorého si z 23. miesta vybrala Ottawa, má za sebou veľmi peknú kariéru v NHL. Počas 10 sezón odohral 645 zápasov so ziskom 238 bodov. Svoje najlepšie sezóny zažil práve v drese Senators, po troch rokoch ale putoval do Tampy Bay. Po dvoch rokoch na Floride pôsobil vo Philadelphii, kedy bol na konci štvrtej sezóny v jej drese vymenený do Bostonu. Po sezóne podpísal ročnú zmluvu s Buffalom a po jej skončení odišiel do KHL.

Boris Valábik, ktorého si vybrala Atlanta už z 10. miesta, také šťastie na dobrú kariéru v NHL nemal. Za Trashers odohral len 80 zápasov so ziskom len siedmich kanadských bodov výhradne za asistencie. Veľkú časť svojej zámorskej kariéry strávil na „farme“. Tam odohral 211 zápasov, no zbieral skôr trestné minúty ako body. Tých získal len 37, zatiaľ čo na trestnej lavici strávil 732 minút.

Andrej Sekera bol draftovaný zo 71. miesta Buffalom Sabres a v NHL hrá už svoju štrnástu sezónu. Doteraz odohral už 764 zápasov a nazbieral v nich 244 bodov. Po siedmich sezónach v drese klubu, ktorý ho draftoval, putoval do Caroliny. Tá ho v priebehu druhej sezóny v ich drese poslala o L.A., kde dohral sezónu. Nasledujúce štyri roky hral v Edmontone a momentálne pôsobí v Dallase. Slovenský obranca má za sebou kariéru hodnú prvého kola, a aj preto je najlepším Slovákom draftovaným v roku 2004.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Slafkovský je v spoločnosti veľkých mien. Vie, že sa môže zlepšiť. Čo plánuje po MS?Nemec mal svoje chyby, ale svojou defenzívou prekvapil. Akú známku si vyslúžil? Slováci v USHL postupovali ďalej, v CHL nie. Čaká nás séria slovenských brankárov Chromiak hrdinom zápasu, presadil sa aj Regenda + videoRok zmenil vo vnímaní Slafkovského veľa. Hovoril o tom viceprezident Canadiens Erik Karlsson otvorene o sezóne v Pittsburghu: Obrovské sklamanie V NHL debutoval bývalý dorastenec Trnavy. A hneď aj bodoval! NHL zverejnila termíny prvých duelov play-off. Kedy začnú Slováci? Majiteľ Jazz sa vyjadril k informáciám o predaji Coyotes Matthews robil, čo mohol, ale nebolo mu to súdené. Chýbali milimetre a štipka šťastia + video Kučerov napodobnil McDavida: Exkluzívny klub rozšíril na päť hráčov a dočkal sa ovácií v stoji! Dvojnásobný víťaz Stanleyho pohára s Pittsburghom úspech nezažil. Končí kariéru Canadiens urobili zásadné rozhodnutie ohľadom svojho trénera NHL zverejnila nominácie na King Clancy TrophyDetroit a Philadelphia podpísali vstupné zmluvy s vysokoškolákmi Na waiver listine je útočník Red WingsČernák viedol zápas a videl historický moment. Matthews ten svoj nezažil, Coyotes sa lúčili víťazne Hlavaj sa stretne v kempe aj s legendou: Fleury pokračuje v kariéreMS sa blížia: Optimizmus ohľadom Regendu, Mešár a Dvorský otázni, Nemec príde! Capitals vytvorili postupom negatívny rekord. Potopila Detroit neskorá informácia v rukách Tortorellu?Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies