Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
Žiadne zápasy
20. 04.
kurzy
23:00info
CAR
NYI
NHL live
02:00info
BOS
TOR
NHL live
21. 04.
kurzy
18:30info
FLA
TBL
NHL live
21:00info
NYR
WSH
NHL live
01:00info
WPG
COL
NHL live
04:00info
VAN
NSH
«

Magazín

Kvalita stúpa: Najlepší Slováci vybraní v 4. kole draftu NHL

Do NHL bolo za tie roky draftovaných množstvo slovenských nádejí, z ktorých len časť to dotiahla až do samotnej súťaže. My sa v tejto sérii zameriame na tých najlepších z každého kola. Dnes sa pozrieme na 4. kolo.

V 4. kolách minulých draftov bolo vybraných 9 Slovákov, ktorí si nakoniec zahrali v NHL. Kvalita už stúpala a medzi troch najlepších sa nedostal ani taký hráč, ako bol Michal Handzuš – jeden z top defenzívnych útočníkov svojej éry a víťaz Stanleyho pohára. Za zmienku pritom stoja aj Juraj Kolník, ktorý v 240 zápasoch dosiahol takmer sto bodov, či Tomáš Surový s Radovanom Somíkom, ktorí odohrali tiež cez sto zápasov.

Najlepší traja z tohto kola sú však títo:

Anton Šťastný

Šťastný bol prvýkrát draftovaný v roku 1978, keď si ho Philadelphia vybrala v 12. kole zo 198. miesta. O rok neskôr bol na drafte znova a tentoraz padol do oka Quebecu, ktorý si ho vybral v štvrtom kole z 83. miesta. V kariére hral len zaň.

Článok pokračuje pod reklamou

S bratmi Petrom a Mariánom vytvoril jeden z top útokov histórie NHL. Len traja Slováci, ktorí odohrali v lige viac ako jeden zápas, mali lepší bodový priemer – brat Peter, Stan Mikita a Žigmund Pálffy. Anton je inak medzi krajanmi 9. najlepším strelcom a 11. najproduktívnejším hráčom.

V kariére odohral len 650 zápasov, ale dosiahol v nich 636 bodov (252+384). Jeho rekordmi boli 39 gólov, 60 asistencií a 92 bodov. V play-off pridal ďalších 66 duelov, v ktorých nazbieral 52 bodov a strelil 20 gólov.

Ľubomír Višňovský

Draftovaný bol dva roky predtým, ako sa stal majstrom sveta. Los Angeles si ho vybralo v roku 2000 zo 118. miesta. Hrával aj za Edmonton, Anaheim a NY Islanders.

Druhý najproduktívnejší slovenský obranca po Zdenovi Chárovi a 12. najproduktívnejší Slovák v NHL bol raz štvrtý v hlasovaní o Calderovu trofej a raz štvrtý v hlasovaní o Norrisovu trofej. Raz si dokonca zahral v zápase hviezd.

V základnej časti nazbieral 495 bodov (128+367) v 883 dueloch, pričom dvakrát sa mu podarilo v jednej sezóne streliť 18 gólov. Dvakrát dosiahol na 50 asistencií a jeho bodovým rekordom bolo 68 bodov. V play-off zbieral len asistencie – osem v 28 stretnutiach.

Róbert Švehla

Hoci si zaň nikdy nezahral, Švehlu v roku 1992 zo 78. miesta draftovalo Calgary. Po výmene strávil väčšinu kariéry na Floride, s ktorou zažil najväčší klubový úspech – účasť vo finále. Poslednú sezónu odohral v drese Toronta.

Olympijský medailista je tretí medzi slovenskými obrancami v počte gólov, asistencií a bodov, no má druhý najlepší bodový priemer po Višňovskom. Doteraz je bodovým rekordérom Panthers spomedzi obrancov.

V základnej časti odohral 655 zápasov, v ktorých zaznamenal 335 bodov za 68 gólov a 267 asistencií. Jeho najlepšie sezónne výkony sú: 13 gólov, 49 asistencií a 57 bodov. V play-off odohral 38 duelov so ziskom gólu a 14 asistencií.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
NHL naživo: Začína sa play-off!Tréner vychválil Pospíšila a označil ho za potkana. Slovák si reakciou získal expertaNHL je v Utahu veľkým hitom už teraz: Neuveriteľné množstvo záujemcov o permanentkyJe tu play-off: Kto patrí medzi favoritov na zisk Stanleyho pohára podľa bookmakerov? Preview: Aj Slováci sa pokúsia o prekvapenie v nevyspytateľnom 1. kole play-offSplní si sen: Tretí Slovák z NHL potvrdil účasť na majstrovstvách sveta! Honzek debutoval v drese Calgary. Dostal šancu v otváracej formáciiToto je 6 najväčších prekvapení základnej časti tejto sezóny NHLUrbanov víťazný štart do play-off, Kmec prispel k postupu! Repčík bodoval pri kolapse tímu + videoFrustrovaný Tortorella: Stále sme ďaleko, potrebujeme viac talentu Dubas otvorene: Crosby by mal ukončiť kariéru v Pittsburghu Tuhý boj o Hartovu trofej? Dve hviezdy delí v hlasovaní šesť bodov Niekdajší najužitočnejší hráč zápasu hviezd by si už v NHL nemusel zahrať Neuveriteľné: Ako nováčik žiaril a to hral dva mesiaca s bolestivou zlomeninou! Bojovník: Letanga trápilo významné zranenie a prvýkrát po dlhých rokoch odohral celý ročníkIslanders si upísali útočníka a brankára, Avalanche obrancu Slafkovský dosiahol hetrik aj po sezóne: Opäť získal ocenenie! Prvý útok Canadiens celý na MS neuvidíme. Slafkovský sa teší na zaujímavú konfrontáciu Známy český brankár z NHL je nútený ukončiť kariéruSlovenský útočník dostane šancu v záložnom tíme ColoradaZobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies