Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
19. 03.
kurzy
00:00info
BOS
OTT
NHL live
00:00info
DET
CBJ
00:00info
NJD
PIT
00:00info
NYR
WPG
00:00info
PHI
TOR
00:30info
NYI
CAR
01:00info
NSH
SJS
01:00info
STL
COL
02:00info
EDM
MTL
03:00info
ANA
MIN
03:30info
LAK
CHI
03:00info
VAN
BUF
03:00info
VGK
TBL
NHL live
20. 03.
kurzy
00:30info
WSH
TOR
NHL live
01:00info
DAL
ARI
03:00info
LAK
MIN
«

Magazín

Tri „zabudnuté“ tváre rozširovacích draftov + nechránení Slováci

Ako sa bude volať nový tím na mape NHL zo Seattlu? Možno Totems, možno Sockeyes, možno Rainiers. Nie je vylúčené, že to bude nakoniec úplne inak. Dôležitejšie je však to, kto bude tvoriť väčšinu hráčskeho kádra v inauguračnej sezóne 2021/22.

O tom by mal rozhodnúť rozširovací draft, naplánovaný na jún 2021 s nádejou zopakovať úspech Vegas Golden Knights z roku 2017. Pravidlá budú rovnaké.

Seattle si vyberie 30 hráčov (po jednom z každého tímu s výnimkou Vegas) a minimálne to musí byť 14 útočníkov, deväť obrancov a troch brankárov. Pod zmluvou na sezónu 2021/22 musí byť aspoň 20 hráčov, takže v zozname môže byť maximálne 10 hráčov, ktorí by sa mohli stať od 1. júla (v prípade zachovania nastavených pravidiel) voľnými hráčmi. Celková hodnota platov vybraných hráčov sa musí pohybovať v rozmedzí 60 až 100 % limitu platového stropu v sezóne 2020/21. Týchto hráčov nemôže Seattle vykúpiť zo zmluvy skôr ako v lete 2022.

Tým, že sa Golden Knights nezúčastnia rozširovacieho draftu, nemajú nárok na zisk z expanzného poplatku vo výške 650 miliónov amerických dolárov.

Ostatné tímy si môžu chrániť jedného brankára a vybrať si k tomu z dvoch možností. Buď si budú chrániť troch obrancov a sedem útočníkov alebo ľubovoľnú kombináciu ôsmich korčuliarov. Automaticky musia byť chránení hráči s platnou „no-movement“ klauzulou (hráči s „no-trade“ klauzulou však už nie), hráči s jednou alebo dvoma profesionálnymi sezónami a nepodpísaní draftovaní hráči. Takisto nemôžu byť ponúkaní hráči so zranením ohrozujúcim ich kariéru, ktorí vymeškali minimálne 60 posledných zápasov (môžu byť však udelené výnimky).

Zoznam nechránených hráčov musí spĺňať určité požiadavky. Aspoň dvaja útočníci a jeden obranca musia byť pod zmluvou v sezóne 2021/22 a mať na konte aspoň 40 zápasov v poslednej sezóne alebo 70 zápasov v predchádzajúcich dvoch sezónach. Brankár by mal byť pod zmluvou v nadchádzajúcej sezóne prípadne, ak mu končí po sezóne 2020/21, musí patriť do kategórie obmedzených voľných hráčov (RFA).

Traja nepovšimnutí s nečakane skvelou kariérou

Za posledných 30 rokov pôjde už o ôsmy rozširovací draft (1991,1992,1993,1998,1999, 2000, 2017 a 2021). Za ten čas sa na zoznamoch objavilo veľmi veľa hráčov, od tých menej známych až po skúsených veteránov na sklonku svojej kariéry. Traja hráči však napriek nepovšimnutiu a nezáujmu urobili tak skvelú kariéru, že si zaslúžia bližšiu pozornosť.

V roku 1998 pri výbere Nashville Predators zostal bez povšimnutia na zozname Colorado Avalanche Milan Hejduk. V tom čase sa však od neho veľké veci neočakávali. Po podpise zmluvy s „Avs“ v tomto roku sa predpokladalo skôr, že sezónu strávi u Hershey Bears (AHL) s možnosťou povolania k prvému tímu. V prípravných zápasoch pred sezónou však zaznamenal 5 gólov a 2 asistencie a skvelými výkonmi si vybojoval miesto v tíme. Hral natoľko dobre, že sezónu začal vo formácii s Joeom Sakicom. V nováčikovskej sezóne získal 48 bodov, v druhej sezóne 36 gólov a 72 bodov, v tretej sezóne 41 gólov a 79 bodov... toto všetko bolo neočakávané. Napokon odohral počas svojej kariéry v NHL (celú strávil u tímu Colorado Avalanche) počas základnej časti 1020 zápasov, strelil 375 gólov a číslo dresu 23 si už v jeho tíme nikto neoblečie.

V roku 2000 pribudli tímy Columbus Blue Jackets a Minnesota Wild. Na zozname nechránených hráčov Calgary Flames sa objavilo meno, ktoré o štyri roky neskôr počas jednej sezóny 2003/04 dokázalo toto: hral v zápase hviezd, bol najlepší v lige v hodnotení plus/mínus (+35), stal sa členom all-star tímu NHL, nazbieral najviac asistencií (56), bol najproduktívnejším hráčom (94) a držiteľom Art Ross Trophy, ako aj najužitočnejším hráčom súťaže (získal Hart Trophy aj Ted Lindsay Award). V play-off mal najviac asistencií (15) a stal sa víťazom Stanley Cupu aj Svetového pohára. Určite si ešte spomínate na 173 cm vysokého Martina St. Louisa. Nebol dosť dobrý pre Columbus ani Minnesotu a Flames sa ho rozhodli vykúpiť z poslednej tretiny jeho zmluvy. Predtým musel ešte prejsť cez „waivers“, aby bolo vykúpenie zo zmluvy oficiálne. St. Louis bol blízko k ukončeniu svojho sna o NHL a k podpisu zmluvy vo Švajčiarsku, než 31. júla 2000 predsa len podpísal zmluvu s tímom Tampa Bay Lightning. Člen Siene slávy, do ktorej ho slávnostne uviedli v roku 2018, odohral napokon v NHL v dresoch Flames, Lightning a Rangers v základnej časti 1134 zápasov so ziskom 1033 bodov (391+642) a v play-off 107 zápasov so ziskom 90 bodov (42+48).

24. júna 1993 sa v Quebec City konal rozširovací draft pre novicov Florida Panthers a Mighty Ducks of Anaheim. Po zverejnení zoznamu nechránených hráčov sa spomínali hlavne dve mená – John Vanbiesbrouck a Dmitrij Kvartaľnov. NY Rangers v tom čase disponovali dvojicou kvalitných brankárov a chrániť mohli iba jedného (na rozdiel od predchádzajúcich v rokoch 1991 a 1992). Prednosť dostal Mike Richter a „the Beezer“ musel ísť preč. Rangers ho vymenili do tímu Vancouver Canucks, odkiaľ si ho vybrali ako úplne prvú voľbu Panthers. Kvartaľnov zaznamenal v sezóne 1992/93 skvelých 30 gólov a hlavne jeho vstup do NHL vyžaroval údiv. V prvých 14 zápasoch si pripísal 22 bodov (12+10) alebo v úvodných 9 zápasoch strelil 10 gólov. Mal za sebou len jednu sezónu v NHL (v tomto prípade by bol chránený zo zoznamu), ale sezónu 1991/92 odohral v drese San Diego Gulls v IHL, čo bola v tom čase nižšia profesionálna liga v zámorí. Zoznam sa uzatvoril v nedeľu 20. júna a neskoro v stredu večer či prípadne v štvrtok ráno, teda v deň samotného výberu bolo oznámené, že Kvartaľnov dostal výnimku (plus ďalších 8 hráčov). Na zozname však bol aj jeden z najlepších hráčov v histórii ligy, ktorého hviezdnu kariéru odštartoval hneď nasledujúci ročník – Dominik Hašek (rod. Kaštánek). Pritom rok predtým u Indianapolis Ice (IHL) to chcel zabaliť a vrátiť sa do Európy. V roku 2012 ho The Hockey News vyhlásil za najlepšieho Európana v histórii NHL. Po rokoch vtedajší generálny manažér Mighty Ducks, Jack Ferreira, priznal, že Dominik Hašek vôbec nebol v záujmovej skupine organizácie.

Ako by vyzerali kariéry Hejduka, St. Louisa či Hašeka, keby ich meno padlo počas výberov v expanzných draftoch? Ako by to zmenilo samotné organizácie? Ako by vyzeral Dominik Hašek v drese Mighty Ducks? Aj keď vieme, že odpovede nedostaneme, nebolo k tomu tak ďaleko, aby sme sa nemohli pýtať...

Zoznam nechránených Slovákov v rozširovacích draftoch od roku 1991

Na záver prinášame aj zoznam slovenských hokejistov, ktorých sa týkali rozširovacie drafty, pretože sa ich vtedajší zamestnávatelia rozhodli nechrániť:

1991 - nikto
1992 - Peter Šťastný (New Jersey Devils)
1993 - Peter Šťastný (New Jersey Devils)
1998 - Zdeno Cíger, Jozef Čierny (Edmonton Oilers), Martin Štrbák (Los Angeles Kings), Radoslav Kropáč, Rudolf Verčík (NY Rangers), Ján Lipianský (Philadelphia Flyers) a Róbert Petrovický (St.Louis Blues)
1999 - Jozef Čierny (Edmonton Oilers), Martin Štrbák (Los Angeles Kings), Radoslav Kropáč, Rudolf Verčík (NY Rangers) a Radovan Somík (Philadelphia Flyers)
2000 - Jozef Čierny (Edmonton Oilers), Martin Štrbák (Los Angeles Kings), Jiŕí Bicek (New Jersey Devils), Radoslav Kropáč, Rudolf Verčík (NY Rangers), Ivan Čiernik (Ottawa Senators), Martin Červeň, Radovan Somík (Philadelphia Flyers), Róbert Petrovický (Tampa Bay Lightning) a Ľubomír Vaic (Vancouver Canucks)
2017 - Marián Gáborík (Los Angeles Kings), Jaroslav Halák (NY Islanders), Marek Hrivík (NY Rangers), Peter Budaj, Jaroslav Janus (Tampa Bay Lightning), Martin Marinčin (Toronto Maple Leafs) a Marko Daňo (Winnipeg Jets)




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Rebríček experta: Uvidíme na drafte 2025 návrat Slováka do prvého kola? Zomrel bývalý hráč Penguins. Mal len 42 rokov Blíži sa play-off. Dvorský má fantastickú formu, no darilo sa viacerým SlovákomVšetci Slováci bodovali, štyria zahviezdili. Najproduktívnejší boli Kelemen a Koch Ovečkin chytil druhý dych: Napodobnil dve veľké legendy, toto dokázal ako prvý v histórii! + video Opäť sa stretávajú generálni manažéri tímov NHL. Čo je kľúčovým bodom programu? Rangers prišli na niekoľko týždňov o obrancu. Naplnili sa obavy? Kariéru končí hráč s 1000+ duelmi v NHL. Bol aj najužitočnejším hráčom zápasu hviezdRuský obranca bol suspendovaný za svoj čin z floridského derby Montreal preradil svoju jednotku draftu z Európy do AHL. Ako zareagoval Slafkovský?Flames, Oilers a Wild podpisovali zmluvy s mladíkmi Pospíšil otvorene o škandále: Veľká škoda, čo sa udialo. Bola to hlúposť Dvom Slovákom sa play-off vzdialilo, jeden je už na postupovej priečke! Kňažko nebodoval ani sa netešil z výhry Zlá správa: Anaheim priniesol nemilú novinku o Regendovi Vytvorí Nemec rekord? Ak by skončil ročník teraz, bol by jeho! Bedard medzi hráčmi týždňa. Na čele je ruská hviezda Život v prvom útoku: Nový parťák je skvelý, no musíte byť neustále v strehu, tvrdí Pospíšil Slafkovský by s týmto tempom dokázal, čo naposledy zvládli Hossa a Gáborík!Dvorského gólová séria je mimoriadna. Len jeden hráč v lige zažil dlhšiu! Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies