Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
23. 04.
kurzy
01:00info
NYR
WSH
01:30info
FLA
TBL
NHL live
03:30info
WPG
COL
04:00info
VAN
NSH
NHL live
24. 04.
kurzy
01:00info
TOR
BOS
NHL live
03:30info
DAL
VGK
NHL live
04:00info
EDM
LAK
«

Slováci v NHL

Pokročilé štatistiky: Herný pád Cháru je nespochybniteľný. Prečo je však stále dôležitý?

Vo veku 43 rokov je kapitán tímu Boston Bruins, Zdeno Chára, nielen najstarším obrancom v súťaži, ale aj najstarším aktívnym hráčom. Na vrchole svojej kariéry bol jedným z najlepších hokejistov na svete, ktorí dokázali výrazne ovplyvňovať dianie na ľade, pýšili sa obrovským dopadom na hru a v defenzíve vytvárali skoro nepreniknuteľný val. Toto je však príbeh minulosti...

Napriek svojmu veku je stále v lige, v ktorej nároky na hráčov rastú a zrýchľuje sa, veľmi rešpektovaným hráčom. To všetko vďaka svojej inteligencii, talentu a kondícií. Aký je však jeho vplyv a úloha v tíme? Hráva stále tie najdôležitejšie minúty alebo sa jeho pozícia zmenila?

V sezóne 2019/20 odohral 68 zápasov (1428:44 min) s bilanciou 4 gólov a 9 asistencií. S priemerným časom na ľade 21:01 bol druhým najvyťažovanejším hráčom v tíme (viac len Charlie McAvoy 23:10).

Pri vyrovnanom počte hráčov (even strength, 5v5, 4v4, 3v3) mali Bruins s Chárom na ľade horší pomer streleckých pokusov, striel na bránku a šancí, len pri dvojici Sean Kuraly a Chris Wagner (+500 min, 15 hodnotených hráčov). Často nastupoval s najlepšími hráčmi tímu, ale relatívna štatistika spoluhráčov (Teammate Relative Statistics, RelTM) už odbúrava tieto nedostatky a nepresnosti. Tieto štatistiky už pozerajú za hranicu relatívnych metrik tímu a namiesto porovnania vybraného hráča s celým tímom izolujú výkon hráča porovnaním jeho čísel so všetkými jeho individuálnymi spoluhráčmi. Kľúčom pri výpočte je zahrnutie výkonu hráča na ľade i priemer všetkých jeho spoluhráčov, keď daný hráč na ľade nebol.

V porovnaní s tímom mal Chára RelTM všetkých streleckých pokusov +/- -7,72 (14. v tíme, najhorší z obrancov), RelTM striel na bránku +/- -3,94 (13., najhorší z obrancov), RelTM očakávaných gólov +/- -0,2 (12., z obrancov horší Brandon Carlo). Ani jeden z 19 hráčov v tíme, ktorí s ním počas sezóny strávili v hre 5 na 5 aspoň 50 minút na ľade, nemal lepší pomer všetkých streleckých pokusov (CF%) s ním ako bez neho!

Chára dokonca strácal aj v potláčaní streleckých pokusov v tímovom porovnaní. Nezávislý tvorca vizualizácii údajov a štatistík, HB Analytics, porovnáva hráčov na základe metriky GAR (Goals Above Replacement). V skratke, je to "veličina", ktorá ukazuje ako hodnotný je hráč v porovnaní s hráčom "na náhradej úrovní", teda s hráčom, ktorý je ľahko dostupný a hneď k dispozícii. "Na náhradnej úrovni" je výraz, ktorý sa dáva hráčovi, ktorý pendluje medzi NHL a AHL, prípadne býva často zdravým náhradníkom.

Základný rámec pozostáva zo šiestich kategórií: ofenzíva pri vyrovnanom počte hráčov na ľade (EVO), defenzíva pri vyrovnanom počte hráčov na ľade (EVD), ofenzíva pri presilových hrách (PPO), defenzíva pri hrách v oslabení (SHD), uložené tresty (Take) a získané tresty (Drawn). Pri ofenzívnych a defenzívnych častiach sa zamerali na čisto strelecké pokusy (ofenzíva: výsledky, kvalita striel, množstvo striel, schopnosť zakončenia, defenzíva: kvalita striel proti tímu, množstvo striel proti tímu a nezblokované strely proti tímu) a pridali aj siedmu kategóriu A3Z (All Three Zones čiže prechodovú hru) a vznikol hbGAR.


(via HBAnalytics, Tableau)

Chára skončil s výsledkom -7,4 ako najhorší z hráčov Boston Bruins a ako 23. najhorší medzi všetkými obrancami (256 hodnotených obrancov). Okrem vyššie spomínaných streleckých pokusov (v presilových hrách si zahral iba 7:42 min), mal najhoršie penalizácie v tíme (penalizačný rozdiel hrozných -12) a rezultát za prechodovú hru -1,4 bol štvrtý najnižší v lige.

Z tohto nám vychádza, že jeho neprítomnosť na ľade robí tím lepším a herný pád bol v tejto sezóne nespochybniteľný. Prečo potom dostal toľko priestoru a minút na ľade v najlepšom tíme po základnej časti?

Skúsme to uviesť trochu do kontextu, rozobrať si nasadzovanie a dôležitosť pre tím. V početnej nevýhode boli Bruins s úspešnosťou 84,3% tretím najúspešnejším tímom v lige a Chára najčastejšie nasadzovaným hráčom tímu v tejto hernej situácii s priemerným časom na zápas 3:11 (12. v lige).


(via Micah McCurdy, HockeyViz)

Tepelná mapa nám ukazuje, z ktorých miest smeruje najviac nezblokovaných streleckých pokusov počas oslabení s Chárom na ľade. V tímovom kontexte zaostával, ale aj tak to bolo stále 1 % pod ligovým priemerom. V hre 5 na 5 dokonca 7 % pod ligovým priemerom. Zaujala hlavne vysoká efektivita tímu so slovenským kapitánom. S ním na ľade v tejto hernej situácii mal tím pomer gólov 57:35 (61,96%), čo bol najlepší výsledok medzi obrancami v tíme (8. medzi obrancami NHL) a celkovo sa pred neho dostala len štvorica Brad Marchand, David Pastrňák, Patrice Bergeron a David Krejčí.

Môžeme sa domnievať, že väčšinu času na ľade strávil s najlepšími hráčmi tímu a najčastejším partnerom v obrane mu bol Charlie McAvoy (807:13 min), ale... Práve McAvoy mal bez svojho kapitána na ľade pomer všetkých streleckých pokusov 58,31%, kým pomer strelených a inkasovaných gólov 24:20. S ním 47,80% a pomer 38:22 (63,33%). Ako sme však písali vyššie, ani jeden z hráčov Bruins s ním na ľade neriadil viac streleckých pokusov ako bez neho, napriek tomu len dvaja (Chris Wagner, Joakim Nordstrom) mali s ním na ľade gólový pomer pod 50 % !

Hľadať za tým môžeme úspešnosť streľby (10,09%), ale hlavne vysokú úspešnosť zásahov brankárov pri Chárovom pobyte na ľade (94,28%). Nadpriemerne PDO (sh% + sv%) je však dlhodobo neudržateľný jav a tu môžeme očakávať pokles ku tímovej hodnote 101,7. Toto však trvá už od posledných bojov o Stanleyho pohár, kde Bruins prehrali až vo finále proti St.Louis Blues.


(via Sportsnet)

Tu môžeme vidieť porovnanie tímu v poslednom play-off s Chárom na ľade (žltá farba) a bez neho (biela farba). Vplyv Cháru bol opäť menej výrazný (hlavne strely na bránku, všetky strelecké pokusy a prihrávky do slotu), ale tím s ním bol oveľa efektívnejší.

Hokejoví analytici síce tvrdia, že nasadzovanie do pásma nehrá až tak dôležitú úlohu, ale v prípade Zdena Cháru to treba spomenúť. V hre 5 na 5 štartoval v prepočte na 60 minút hry v útočnej zóne 4,38, čo je najmenej zo všetkých obrancov v súťaži. V percentuálnom vyjadrení (Off. Zone Start %) 32,3 je to tretia najnižšia hodnota (menej len Ian Cole z Avalanche a Mark Borowiecki zo Senators), ale pri percentuálnom vyjadrení štartov pri vhadzovaniach (Off. Zone Faceoff %) za 34,87 bol opäť na samom chvoste. K tomu si pridajte, že 46,4% hracieho času odohral proti elitným hráčom súpera (elite 46,4%, middle 29,8%, gritensity 23,8), čo je výrazne najviac spomedzi všetkých hráčov NHL! Zápas čo zápas hral proti najväčším hviezdam súperov skoro polovicu svojho pobytu na ľade.

Pri zohľadnení kvality spoluhráčov, s ktorými nastupoval, zistíme, že 43-ročný Zdeno Chára hral ôsme najťažšie minúty v celej NHL. K tomu si pozrieme ešte niekoľko dôležitých defenzivnych údajov v jeho podaní:


(via HBAnalytics, Tableau)

Výsledky sú v percentile, čo znamená percentuálne vyjadrenie voči ostatným ligovým hráčom. Teda, ak má Chára pri inkasovaných gólov z tých najnebezpečnejších miest na skórovanie v prepočte na 60 minút (High-danger goals against per 60) percentil "89", znamená to, že len 11 % hráčov vykazovalo v tomto prípade menší počet inkasovaných gólov z daných miest. Vo všetkých ukazovateľoch si viedol viac ako dobre, strácal len pri výstupoch z obrannej tretiny v držaní puku (PossExit % - 21 percentile). Úlohy na ľade sa zmenili, ale napriek tomu má stále veľkú dôveru. Niekde už stráca, ale jeho prínos pre defenzívu je stále na vysokej úrovni. Navyše, vedľa neho vyrástol jeden z najkomplexnejších obrancov v lige, Charlie McAvoy.

Zdeno Chára je stále dôležitým hráčom. Na ľade prináša určitú silu, zastrašujúci faktor, zodpovednosť a inteligenciu. Jeho úloha sa v tíme zmenila, ale jeho vplyv na ľade aj mimo neho zostal rovnaký. Zdeno Chára je jedinečný exemplár, ktorý nemožno nahradiť a nech sa už rozhodne akokoľvek ohľadom ďalšej kariéry, určite sa rozhodne správne. Tak ako mnohokrát počas svojej kariéry: zodpovedne, poctivo a inteligentne.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Fanúšikovia Canadiens nechápu: Aj po takejto sezóne je Slafkovský tak podceňovaný?Anketa: Ako oznámkujete Slovákov v NHL za ich výkony?Francis nevylučuje pred letom zmeny v zostave i na lavičke Kraken Ramsay: Pospíšilovi by náš štýl mal sadnúť. Mešár a Dvorský? Niekedy sa musíte rozhodnúť inak Zámorský novinár urobil rebríček Top 10 nádejí Blues: Sú v ňom obaja Slováci Top 5 nováčikov, ktorí by mohli mať v play-off najväčší vplyv Slovenský brankár prešiel najkratšiu cestu k postupu, pre útočníka sezóna končíAké plány majú Penguins v lete so svojím bránkoviskom?Veľký návrat: Lindy Ruff sa vracia do tímu, v ktorom tvoril rekordyĎalšia posila Slovenska z NHL je potvrdená. Švajčiari ich hlásia hneď niekoľko!Matthews zavelil k vyrovnaniu, žiarili aj McDavid či Hyman. Dalo Vegas facku fair-play?Video: Kyle MacLean vs. Stefan Noesen (bitka) „Šokujúca“ novinka: Obhajcovi titulu sa v prvom zápase play-off vráti hviezdaSlafkovského útok bol jeden z najlepších v NHL. Za sebou nechal aj útoky superhiezdMešár s Dvorským na MS nedávajú zmysel. Ich čas príde, hovoria majstri sveta V hre o Calderov pohár bude viacero Slovákov. V základnej časti im kraľovali Studenič s Regendom Mešára teraz čaká tvrdá konkurencia. Toto bude pre neho múdre, ak chce zlepšiť šance na úspech Slafkovského útok patrí medzi tri pozitíva budúcej sezóny. Spomína sa aj Mešár Slovensko má ďalšiu posilu zo zámoria! V tejto sezóne si zahrala aj v NHLMeno možno mať nový tím hneď nebude, ale pre tieto 4 dôvody môže skončiť úspechomZobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies