Účet používateľaVyhľadávanie
Menu  .
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
20. 04.
kurzy
23:00info
CAR
NYI
02:00info
BOS
TOR
21. 04.
kurzy
18:30info
FLA
TBL
21:00info
NYR
WSH
01:00info
WPG
COL
04:00info
VAN
NSH
«

Magazín

V NHL sme mohli zažiť aj číslo vyššie ako Gretzkyho

Jozef Struhár  
01.01.2021

Je zložité sa rozhodnúť, čo je v tomto prípade bizarnejšie. Je to maska na spôsob Hannibala Lectera, ktorú nosil fínsky brankár Jorma Valtonen počas tréningového kempu v tíme Toronto Maple Leafs v roku 1972, alebo číslo, ktoré mal na tréningovom drese?

Túto otázku si položil Bob Duff, ktorý poukázal na zaujímavú skutočnosť. V Národnej hokejovej lige sme mohli mať číslo dresu, ktoré v súčasnosti pôsobí veľmi nezvyklo.

Valtonen chytal za fínsku reprezentáciu na Zimných olympijských hrách 1972 a v rovnakom roku sa stal najlepším brankárom svetového šampionátu. Tiež bol obhajcom pozície Najlepší hokejista roka vo Fínsku. To mu vyslúžilo pozvánku do kempu Maple Leafs.

Valtonen odchytal za „Suomi“ 232 zápasov na deviatich majstrovstvách sveta, troch Olympiádach a Kanadskom pohári 1976. Bežne nosil na drese číslo 19, ktoré v Toronto patrilo Paulovi Hendersoovi. V kempe tak nosil číslo 100.

Nanešťastie, v zápase NHL nakoniec nikdy nenastúpil, a tak prišiel o šancu byť aspoň v niečom „lepší“, ako ikonický Wayne Gretzky, ktorého číslo 99 je najvyššie, ako sa kedy v NHL využilo. V súčasnosti sú povolené len čísla od 1 do 98.

Len pre zaujímavosť, okrem Gretzkyho mali na drese číslo 99 aj Rick Dudley a Wilf Paiement. Zaujímavé číslo môže byť aj nula, ktorá sa na rozdiel od stovky využila – Neilom Sheehym. Dokonca dve nuly mali na drese brankári Martin Biron a John Davidson.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies