Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
20. 04.
kurzy
23:00info
CAR
NYI
02:00info
BOS
TOR
21. 04.
kurzy
18:30info
FLA
TBL
21:00info
NYR
WSH
01:00info
WPG
COL
04:00info
VAN
NSH
«

Magazín

Úspechy a pády skautov NHL III. (2010-2015)

LukasPN
04.02.2021

V predošlých dvoch častiach seriálu sme sa venovali pamätným výberom draftov v rokoch 2000-2004 a 2005-2009. Nastal čas posunúť sa po týždni opäť ešte raz o pol dekády ďalej a rozlúsknuť úspechy a pády skautov medzi rokmi 2010 a 2015.

Zásadný hlas pri výbere hráča majú generálni manažéri tímov. No kam by to dotiahli bez prepracovaného systému a tímu svojich profesionálnych hľadačov talentov? V tímoch NHL všetko úzko súvisí, a preto sa poďme spoločne pozrieť na to, čo sa tímom skautov v sledovanom období podarilo a čo nie.

Draft 2010 (Los Angeles)

Pri drafte roku 2010 spravíme výnimku a za najlepší pick označíme hneď dva výbery. Dôvod je jednoduchý. Až do 7. kola čakala medzi dostupnými voľbami vtedy ešte len mladá budúca dánska hviezda, brankár Frederik Andersen, ktorého si vybrala Carolina Hurricanes a len o 9 miest skôr bola vybraná ďalšia budúca superstar, Mark Stone. Ten bol vybraný už v 6. kole zo 178. pozície Ottawou Senators. Najhorší výber sa opäť zmestil do Top prvých 10 výberov draftu. Tentoraz je to ten desiaty a teda obranca Dylan McIlrath, ktorý v NHL odohral dokopy len 66 zápasov.

Najlepší zabudnutý pick:
Tím skautov Carolina Hurricanes
7.kolo - (187.) - Frederik Andersen (brankár) 
Tím skautov Ottawa Senators
6.kolo - (178.) - Mark Stone (útočník)

Najhorší pick:
Tím skautov New York Rangers
1.kolo - (10.) - Dylan McIlrath (obranca)

Zaujímavosť:
Ani jeden z hráčov v Top 10 draftu 2010 už nie je súčasťou svojho „materského klubu NHL“. Jednotkou draftu sa stal Taylor Hall (Edmonton) – v súčasnosti hrá za Buffalo. Dvojkou Tyler Seguin (Boston), ktorý hrá za Dallas. Trojkou bol Erik Gudbranson (Florida) – teraz Ottawa. Štvorkou Ryan Johansen (Columbus), ktorý hrá za Nashville. Päťkou Nino Niederreiter (NY Islanders), ktorý pôsobí v Caroline. Šestkou Brett Connolly (Tampa). Ten je už súčasťou Floridy. Sedmičkou bol Jeff Skinner (Carolina), ktorý teraz patrí Buffalu, Osmičkou Alexander Burmistrov (Atlanta), ktorý naposledy v NHL hral za Vancouver. Deviatkou Mikael Granlund (Minnesota), ktorý aktuálne pôsobí v Nashville.

Draft 2011 (Minnesota)

Bol draftom, v ktorom Johnny „Hockey“ vydržal medzi nedraftovanými hráčmi až do 4. kola, kde si ho zo 104. pozície vybrali vďaka svojmu skautingu Calgary Flames. Veľmi dobrým výberom bol aj český útočník Tampy Bay Ondřej Palát, ktorý musel čakať až do posledného kola a 208. miesta. Tím opačným protipólom a negatívnym výberom v tomto drafte bol Duncan Siemens, na ktorého získali práva Colorado Avalanche. Zaplatili zaňho ale priveľa -  11.miesto celkovo. Duncan v NHL zvládol iba 20 zápasov a v roku 2019 ukončil svoju kariéru.

Najlepší zabudnutý pick:
Tím skautov Calgary Flames
4.kolo - (104.) - Johnny Gaudreau (útočník) 

Najhorší pick:
Tím skautov Colorado Avalanche
1.kolo - (11.) - Duncan Siemens (obranca)

Zaujímavosť:
Ako prvý prešiel draftom Ryan Nugent-Hopkins vďaka Edmontonu a tretí v poradí Jonathan Huberdeau, ktorý oslovil Floridu Panthers.
V top 10 draftu boli okrem 6 Kanaďanov draftovaní aj 4 Švédi. Gabriel Landeskog (2.) bol vybraný Coloradom, Adama Larssona (4.) získalo New Jersey, Miku Zibanejada (6.) potiahla Ottawa a Jonasa Brodina (10.) si vzala Minnesota. Čo by sme za taký kvalitný draft v podaní „troch koruniek“ dali na Slovensku, alebo aj v susedných Čechách?

Draft 2012 (Pittsburgh)

350 zápasov v NHL je niečo, čo Edmonton od hráča, ktorého si vybral z celkového prvého miesta na drafte, určite nečakal. Tým hráčom, ktorý nenaplnil očakávania bol Nail Jakupov. Hráč, ktorý po 6 sezónach napokon odišiel do Ruska a ani tam sa mu mimochodom nedarí podľa očakávaní, ktoré sa vkladali do bývalej draftovej jednotky NHL. Naopak, skvelý výber sa vďaka skautingu podaril Winnipegu Jets. Tí si vytiahli až z 5. kola a zároveň 130. miesta draftu budúceho držiteľa Vezinovej trofeje. Zaujímavosťou je, že bol až 13. brankárom v poradí, ktorý prešiel draftom. Pred ním boli vybraný napríklad aj takí brankári ako Daniel Altshuller (69.) Carolinou, Jake Paterson (80.) Detroitom, či Sean Maguire (113.) Pittsburghom a mnohí ďalší.

Najlepší zabudnutý pick:
Tím skautov Winnipeg Jets
5.kolo - (130.) - Connor Hellebuyck (brankár) 

Najhorší pick:
Tím skautov Edmonton Oilers
1.kolo - (1.) - Nail Jakupov (útočník)

Zaujímavosť:
Ak by ste na čele draftu 2012 čakali budúce elitné superhviezdy, boli by ste iste sklamaní. Po 12 rokoch od čias výberu Ricka DiPietra (2000) sa draft z prvého miesta naozaj nevydaril. Prvý išiel spomínaný Jakupov, na druhej priečke si vybral Columbus Ryana Murraya a z tretieho miesta vzal Montreal Alexa Galchenyuka. 
Po druhýkrát v tomto storočí sa na drafte neobjavilo žiadne slovenské meno. Prvý krát to bolo v roku 2008, druhý krát v spomínanom drafte 2012 a stalo sa to ešte raz. Opäť po 4 rokoch v roku 2016. Draft 2020 už ale túto nelichotivú štvorročnicu zo slovenského pohľadu preťal a na prvý výber Slovensko čakalo len do tretieho kola, v ktorom bol vybraný Samuel Kňažko (78.) Columbusom, ale to je už celkom iný príbeh...

Draft  2013 (New Jersey)

V 7. kole draftu sa podaril veľmi dobrý úlovok tímu skautov Los Angeles, ktorí si vybrali zo 191. pozície Dominika Kubalíka. Tí mu ale vo svojom tíme šancu nedali a túto chybu napravil v sezóne 2019/20 tím Chicaga. V drese Blackhawks sa Dominik stal najlepším strelcom a tretím najproduktívnejším hráčom spomedzi nováčikov. Veľmi dobrým výberom bol aj Jake Guentzel, ktorého získal Pittsburgh v 3. kole zo 77. miesta. Sklamaním draftu bol naopak hráč, ktorého si vybrali Philadelphia Flyers z 11. miesta celkovo. Obranca Samuel Morin doposiaľ odohral len 9 zápasov NHL.

Najlepší zabudnutý pick:
Tím skautov Los Angeles Kings
7.kolo - (191.) - Dominik Kubalík (útočník) 

Najhorší pick:
Tím skautov Philadelphia Flyers
1.kolo - (11.) - Samuel Morin (obranca)

Zaujímavosť:
Po predošlom drafte sa vyberať z prvého miesta opäť vyplatilo. Nathan MacKinnon bol jednoznačne úspešným výberom jeho budúceho pôsobiska Colorada Avalanche. Dvojkou draftu bol Alexander Barkov, ktorého si vybrala Florida a trojkou draftu sa stal Jonathan Drouin vďaka Tampe Bay.
Z prvých 18 pickov draftu boli hneď z ôsmich vybraní obrancovia. Prvý šiel na rad 4. Seth Jones (Nashville), 7. Darnell Nurse (Edmonton), 8. Rasmus Ristolainen (Buffalo), 11. spomínaný Samuel Morin (Philadelphia), 13. Josh Morissey (Winnipeg), 15. Ryan Pulock (Islanders), 16. Nikita Zadorov (Buffalo) a 18. Mirco Mueller (San Jose).

Draft 2014 (Philadelphia)

Až do 3. kola a 79. miesta bol skautmi prehliadaný útočník Brayden Point. Napokon si ho vybrala Tampa Bay a neoľutovala. Brayden je už v mladom veku (24) držiteľom Stanley Cupu a má za sebou aj sezónu so 41 gólmi či 92 kanadskými bodmi. Vynikajúci ťah Tampy.
Ako pravý opak skvelého výberu sa doposiaľ javí draft Michaela Dal Colleho, ktorého si vybrala ako celkovú päťku draftu skupina skautov tímu New York Islanders. Ten doposiaľ odohral iba 85 zápasov v NHL, no vo veku 24 rokov je možno ešte stále predčasné hodnotiť jeho budúcnosť.

Najlepší zabudnutý pick:
Tím skautov Tampa Bay Lightning
3.kolo - (79.) - Brayden Point (útočník) 

Najhorší pick:
Tím skautov New York Islanders
1.kolo - (5.) - Michael Dal Colle (obranca)

Zaujímavosť:
Po ôsmich rokoch sa stal jednotkou draftu opäť obranca, menovite Aaron Ekblad, ktorý vystužil obranné rady Floridy Panthers (tým predošlým 1. draftovaným obrancom bol v roku 2006 Erik Johnson, ktorého si v tom čase vybralo St. Louis Blues). Dvojkou bol Sam Reinhart (Buffalo) a až trojkou draftu sa stal Leon Draisaitl, budúci strelec 50 gólov v sezóne, majiteľ Hart Trophy, Art Ross Trophy, Ted Lindsay Award a doposiaľ už aj dvojnásobný člen klubu 100-bodových. Ako blízko boli k nemu v Buffale, ktorý vyberali z 2. miesta, však? O rok neskôr si Buffalo vyberie Jacka Eichela, čo v tom čase ešte nemohli vedieť, no predstavte si ako blízko boli k hviezdnemu duu Draisaitl + Eichel, ktorého dvaja členovia by boli dozaista výbornými stavebnými kameňmi novej éry tímu.

Draft 2015 (Florida)

Draftový rok Connora McDavida a Jacka Eichela priniesol viacero hviezd. No tou najzabudnutejšou by mohol byť Kirill Kaprizov draftovaný v 5. kole zo 135. pozície Minnesotou Wild. Zaujímavosťou je, že tento hráč po drafte zostal doma v Rusku, čo sa mu v raste a rozvíjaní svojho potenciálu naozaj vyplatilo. Získal zlatú olympijskú medailu (2018), vyhral KHL a získal Gagarinov pohár (2019) a v dvoch sezónach po sebe strelil najviac gólov v lige (KHL). V súčasnosti (2021) je jedným z najväčších adeptov na zisk Calder Trophy pre najlepšieho nováčika sezóny v NHL. Minnesote sa po rokoch podaril naozaj veľmi dobrý úlovok. Najhorší pick draftu tento krát nenominujeme a hráčov draftu 2015 si spätne zhodnotíme až v budúcnosti.

Najlepší zabudnutý pick:
Tím skautov Los Angeles Kings
5.kolo - (135.) - Kirill Kaprizov (útočník) 

Najhorší pick:
bez nominácie

Zaujímavosť:
Ako už všetci viete, jednotkou draftu 2015 sa stal vďaka výberu Edmonotnu Oilers Connor McDavid. Dvojkou sa stal Jack Eichel, ktorého si vybralo Buffalo a trojkou bol Dylan Strome na ktorého získali práva v Arizone Coyotes.
Zaujímavosťou je, že tím Edmonton Oilers vyberal medzi rokmi 2007 a 2015 až 8-krát v TOP 10 draftu, z toho 5-krát v TOP 3 draftu (2014 - Leon Draisaitl) a 4-krát z celkového prvého miesta (2010 - Taylor Hall, 2011 - Ryan Nugent-Hopkins, 2012 - Nail Jakupov, 2015 - Connor McDavid)

Tak a to je zo seriálu mapujúceho úspechy a pády skautov medzi rokmi 2000-2015 na zatiaľ všetko. K rokom 2016-2020 sa dostaneme až v budúcnosti, aby sme mladých hráčov súčasností nehodnotili priskoro, alebo inak povedané na základe prognóz z „čajových lístkov“...
Ako ste ale mohli vidieť, tak cesty draftu sú niekedy naozaj veľmi nevyspytateľné a prehliadnutie jedného hráča, aj keď len o jedno jediné miesto (ako to bolo napríklad v spomínanom prípade z roku 2014, Reinhart - Draisaitl, Buffalom Sabres), dokáže mať na budúcnosť daných organizácií obrovský dopad, ktorý môže byť s odstupom času negatívny, ale aj veľmi, veľmi pozitívny.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies