Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
23. 04.
kurzy
01:00info
NYR
WSH
01:30info
FLA
TBL
NHL live
03:30info
WPG
COL
04:00info
VAN
NSH
NHL live
24. 04.
kurzy
01:00info
TOR
BOS
NHL live
03:30info
DAL
VGK
NHL live
04:00info
EDM
LAK
«

Správy z NHL

Už dnes začína prvé semifinále: Zastavia Islanders obhajcu titulu?

Už v nedeľu, po dvojdňovej prestávke, sa nám obnovia boje o Stanleyho pohár semifinálovými sériami. Na úvod budú v akcii hráči úradujúceho šampióna Tampy Bay Lightning a „Ostrovania“ z New Yorku, vrátane slovenského obrancu Erika Černáka.

Prvý zápas tretieho kola sa odohrá ešte v pomerne atraktívnom čase pre európskeho diváka – o 21:00 nášho času. Uvidíme v ňom stretnutie tímov, ktoré pred rokom stáli v rovnakej pozícii. Vtedy uspeli „Blesky“, ktoré na to potrebovali šesť zápasov.

V tejto sezóne sa tímy nestretli ani raz, pretože neboli v rovnakej divízii. Pôjde pre ne teda o prvý vzájomný zápas od 17. septembra minulého roka, kedy Tampa spečatila svoj postup do finále víťazstvom 2:1 po predĺžení.

Tentoraz sa Lightning dostali do tretieho kola, keď si poradili v šiestich zápasoch s Floridou a piatich s Carolinou. Islanders hrali v sériách proti Pittsburghu a Bostonu zakaždým šesť zápasov. V základnej časti získali o štyri body menej ako ich súper.

Článok pokračuje pod reklamou

Výhodu domáceho prostredia má teda Tampa, ktorá v doterajšom priebehu play-off vyhrala tri z piatich duelov v Amelie Aréne. New York v Nassau Coliseum, kde vládna výborná atmosféra, uspeli štyrikrát zo šiestich prípadov a rovnakú bilanciu majú aj vonku.

Každému je zrejmé, kto je papierovým favoritom série. Bookmakeri viac veria „Bolts“, ktorí obhajujú titul a Islanders vyradili vo všetkých troch predošlých sériách po sebe. Ani ich však neradno podceňovať.

Lightning sú medzi najlepšou štvorkou od roku 1980, kedy do play-off začalo postupovať 16 tímov, po siedmy raz, „Ostrovania“ ôsmy. Od roku 1983 však do finále nikdy nepostúpili.

Jon Cooper a Barry Trotz sa stretávajú v treťom kole po tretí raz za ostatné štyri roky. Ktorý tréner bude úspešnejší tento rok?

Ofenzívne ide o dva odlišné tímy. Tampa je elitná od prvého po štvrtý útok, pričom prím hrajú hviezdy, ako Nikita Kučerov, Steven Stamkos či Brayden Point. Tých podporuje druhá vlna, ktorú tvoria Blake Coleman, Yanni Gourde, Ondřej Palát či Alex Killorn. Nezabudnúť netreba ani na prínosy obrancov, ako sú Victor Hedman či Michail Sergačov. Sú rýchli a šikovní. Islanders majú najväčšiu zbraň v Mathewovi Barzalovi a zoznam veľkých hviezd tým končí. Majú však veľa hráčov, ktorí dokážu prispievať a sú základom vybalansovaného útoku. Negenerujú veľa striel, no súperom robia problémy agresívnych napádaním. Tým si tvoria šance, ktoré dokážu využiť.

V obrane to je zaujímavý súboj, pretože Lightning majú skvelú kolekciu „zadákov“ ako sú Hedman, Sergačov, Ryan McDonagh či Černák. Islanders tiež nechýbajú hviezdy a Adam Pelech s Ryanom Pulockom tvoria jeden z najlepších párov v NHL. Žiaden tím v ostatných rokoch neinkasoval menej gólov ako „Ostrovania“, čo hovorí veľa o ich konzistencii.

Nemenej zaujímavé je to v bránkovisku, kde zo štvorice gólmanov sú až traja Rusi. Kvalitný Andreja Vasilevského netreba predstavovať. Je jednoducho elitou a podľa mnohých aj najlepším brankárom súčasnosti, čo dokazoval aj v prvých dvoch kolách. Islanders majú zase vyrovnaný, silný tandem. Spoľahnúť sa môžu na Semiona Varlamova aj Iľju Sorokina.

Tampa má výhodu v útoku a bráne, má aj kvalitnú obranu, hoci práve defenzíva môže byť považovaná za výhody Islanders, ktorí majú pod Barrym Trotzom prepracovaný efektívny systém. Dôležitú sú však aj špeciálne formácie, v ktorých majú navrch hráči obhajcu – sú lepší v presilovkách i oslabeniach.

Islanders sú o rok skúsenejší a určite nebezpeční, no aj tento rok bude favoritom série Tampa, ktorá má vzácnu príležitosť zabojovať o úspešnú obhajobu Stanleyho pohára. Má pritom všetko potrebné na to, aby urobila ďalší krok a postúpila do finále, najmä širšiu a údernejšiu ofenzívu, s ktorou bude mať čo robiť aj takí defenzívny tím, akým je New York.

Receptom newyorského tímu na prekvapenie bude to, aby nedovolil hviezdam Tampy dostávať sa do nebezpečných priestorov a obmedzil počet svojich hráčov na trestnej lavici. Možno očakávať, že sériu oproti tej vlaňajšej o niečo predĺži. Prípadný šiesty zápas by sa totiž hral v ikonickej Nassau Coliseum, s ktorou sa Islanders po tejto sezóne nadobro rozlúčia. Rozlúčiť sa s prehrou chcieť nebudú.

Lightning vs. Islanders
8-3
Bilancia v play-off
8-4
3,45
Priemer strelených gólov na zápas
3,58
2,36
Priemer inkasovaných gólov na zápas
2,75
41,7%
Úspešnosť presiloviek
28,1%
77,8%
Úspešnosť oslabení
61,5%
A. Vasilevskij
93,4% úsp.zákr.
GAA 2,24
Brankári
I. Sorokin
93,4% úsp.zákr.
GAA 2,32
S. Varlamov
92,5% úsp.zákr.
GAA 2,62
N. Kučerov
18 bodov
Najproduktívnejší hráč
J-G Pageau
13 bodov
B. Point
8 gólov
Najlepší strelec
K. Palmieri
7 gólov
N. Kučerov
13 asistencií
Najlepší nahrávač
J-G Pageau
10 asistencií



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Fanúšikovia Canadiens nechápu: Aj po takejto sezóne je Slafkovský tak podceňovaný?Anketa: Ako oznámkujete Slovákov v NHL za ich výkony?Francis nevylučuje pred letom zmeny v zostave i na lavičke Kraken Ramsay: Pospíšilovi by náš štýl mal sadnúť. Mešár a Dvorský? Niekedy sa musíte rozhodnúť inak Zámorský novinár urobil rebríček Top 10 nádejí Blues: Sú v ňom obaja Slováci Top 5 nováčikov, ktorí by mohli mať v play-off najväčší vplyv Slovenský brankár prešiel najkratšiu cestu k postupu, pre útočníka sezóna končíAké plány majú Penguins v lete so svojím bránkoviskom?Veľký návrat: Lindy Ruff sa vracia do tímu, v ktorom tvoril rekordyĎalšia posila Slovenska z NHL je potvrdená. Švajčiari ich hlásia hneď niekoľko!Matthews zavelil k vyrovnaniu, žiarili aj McDavid či Hyman. Dalo Vegas facku fair-play?Video: Kyle MacLean vs. Stefan Noesen (bitka) „Šokujúca“ novinka: Obhajcovi titulu sa v prvom zápase play-off vráti hviezdaSlafkovského útok bol jeden z najlepších v NHL. Za sebou nechal aj útoky superhiezdMešár s Dvorským na MS nedávajú zmysel. Ich čas príde, hovoria majstri sveta V hre o Calderov pohár bude viacero Slovákov. V základnej časti im kraľovali Studenič s Regendom Mešára teraz čaká tvrdá konkurencia. Toto bude pre neho múdre, ak chce zlepšiť šance na úspech Slafkovského útok patrí medzi tri pozitíva budúcej sezóny. Spomína sa aj Mešár Slovensko má ďalšiu posilu zo zámoria! V tejto sezóne si zahrala aj v NHLMeno možno mať nový tím hneď nebude, ale pre tieto 4 dôvody môže skončiť úspechomZobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies