Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
20. 04.
kurzy
23:00info
CAR
NYI
02:00info
BOS
TOR
21. 04.
kurzy
18:30info
FLA
TBL
21:00info
NYR
WSH
01:00info
WPG
COL
04:00info
VAN
NSH
«

Správy z NHL

Ako vyzerajú bránkoviská pred sezónou 2021/22?

O brankároch sa často hovorí že sú iní. Musí to tak byť. Predsa len sú to oni, kto každý zápas chránia bránu svojho tímu. Musia zasiahnuť voči komukoľvek, aj keď strieľa Zdeno Chára rýchlosťou 150km/h.

Andrej Vasilevskij počas posledného play-off ukázal, že bez kvalitného brankára je úspech v NHL nemožný. Ďalším dôkazom bol jeho súper na druhej strane klziska, Carey Price. Ten sa počas v play-off dostal do varu a bol hlavným dôvodom, prečo podceňovaný Montreal prešiel až do finále.

V tomto článku sme sa pozreli na bránkoviská a i na budúcnosť maskovaných mužov v jednotlivých tímoch.

Článok je dielom člena komunity SlovakNHL.sk. Ak chcete aj vy mať na našej stránke vlastný článok, môžete využiť sekciu Blogy alebo nás kontaktovať na redakčný e-mail. Vaše tipy alebo námety na článok pre nás nám zase môžete posielať TU.

Centrálna divízia

Arizona Coyotes
Coyotes výrazne obmenili bránkovisko a i celý tím oslabil. Minulú sezónu i kvôli zraneniam vyskúšali štyroch brankárov, pričom súčasťou organizácie v nasledujúcej sezóne je len mladý Rus Ivan Prosvetov, ktorý si minulý rok zachytal v troch zápasoch.rnSvätyňu by mal strážiť 35-ročný Carter Hutton, ktorý chytal v tragickom Buffale, a teraz sa predstaví v ďalšom slabom tíme. Chrbát by mu mal kryť buď už spomínaný Prosvetov, alebo Čech Josef Kořenář, ktorý sa do púšte dostal zo San Jose, kde si minulý rok zachytal 10 zápasov. Arizona sa rozhodla prebudovať káder, a tomu odpovedá i brankárska situácia. Takisto budú mať Yotes i katastrofálnu obranu, a teda budú dostávať naozaj veľa gólov. Vidím to na súboj so Sabres o posledné miesto v lige. Zaujímavosťou je, že Kořenář nie je jediný český brankár v systéme. Lenže ani Karel Vejmelka či Marek Langhammer nemajú veľkú šancu si zachytať v NHL.

Chicago Blackhawks
Jastrabom sa podarilo prakticky zadarmo získať držiteľa Vezinovej trofeje Marca-Andreho Fleuryho. Ten sa najskôr zdráhal a avizoval koniec kariéry, ale nakoniec sa odhodlal do novej výzvy. Fleury je naozaj jeden z najlepších brankárov NHL a má na konte 3 Stanleyho poháre. Hawks do minulej sezóny vstúpili s trojicou pomerne mladých brankárov, a prekvapivo najlepšie sa uviedol ten, od ktorého sme to najmenej čakali. Majster sveta z Bratislavy 2019 Kevin Lankinen vytlačil Colina Deliu a Malcolma Subbana. Lankinen ma síce už 26, ale čaká ho len druhá sezóna v NHL, a tak sa môže od skúsenejšieho a priateľského Flowera veľa naučiť. Subban s Deliom zostali súčasťou organizácie a mali by vytvoriť tandem na farme, ale na ňu sa pomaly tlačí Švéd Arvid Soderblom

Colorado Avalanche
Lavíny tiež museli obmeniť bránkovisko. Philip Grubauer sa rozhodol podpísať s nováčikom zo Seattlu, a chce tak ísť v stopách Fleuryho. Minulú sezónu nemal poriadnu dvojku, a tak v základnej časti odchytal až 40 zápasov. Dvojku nemal preto, lebo sa Pavel Francouz, ktorý mu kryl chrbát v predošlej sezóne, zranil. Z Grubauera sa v Avalanche stal kandidát na Vezina trophy, ale buďme k sebe úprimní, s takou skvelou obranou to mal o dosť ľahšie. O minimálne vyrovnanie jeho výkonov sa pokúsi „novopríchodzí“ Darcy Kuemper, ktorý má dlhodobo povesť slušného brankára, ktorého ale zrážajú časté zranenia. Kuemper dosť zdvihol svoju cenu na trhu i po skvelých výkonoch na MS 2021, kde s kanadským céčkom, možno déčkom získal zlatú medailu. Francouz, keď bol zdravý v sezóne 19/20 podával slušné výkony, avšak nepodržal Lavíny v play-off. Otázne je, v akej forme bude po zranení, ale mal by byť kvalitnou dvojkou. Na svoju šancu budú na farme čakať Hunter Miska a Jonas Johansson, ktorí si premiéru v NHL odbili už v minulej sezóne.

Poznámka: Pavel Francouz sa zranil počas prípravy a je otázne ako dlho bude mimo.

Dallas Stars
Texasania majú na súpiske aktuálne štyroch brankárov. Ben Bishop vynechal celu minulú sezónu kvôli zraneniu a otázkou je v akej forme a či sa vlastne vráti. Jednotkou Stars pri jeho neprítomnosti bol Anton Chudobin, ktorý najskôr v bubline v roku 2020 doviedol tím do finále Stanley Cupu, ale minulú sezónu sa nedokázal k týmto skvelým výkonom priblížiť, a tak si dosť veľkú porciu zápasov zobral Jake Oetinger, ktorý je v 22 rokoch budúcnosťou bránkoviska hviezd. Počas leta sa k tímu pripojil i Braden Holtby, víťaz Stanley Cupu s Washingtonom Capitals. Bývalý držiteľ Jennings a Vezina Trophy, mal minulú sezónu dosť katastrofálnu vo Vancouveri Canucks, ktorý ho vykúpili zo zmluvy. Absolútne netuším, ktorá dvojica bude okupovať bránkovisko Stars. Môj tip je Chudobin/Holtby, keďže Oetinger má na farme čas. Otázkou je Bishop, u ktorého je možné, že ukončí kariéru.

Minnesotta Wild
Wild si aj pre ďalšiu sezónu udržia rovnakú brankársku dvojicu. Veterán Talbot sa minulý ročník podelil o porciu v základnej časti mladým Fínom Kähkonenom. V play-off však v siedmich zápasoch proti Vegas dostal šancu len skúsenejší Kanaďan a nemôžme povedať žeby chytal zle. Naopak chytal výrazne nadštartandne. Túto sezónu však očakávam, že fínsky bývalý šampión do 20 rokov, prevezme post 1A gólmana. Predsa len vek nezastavíš a Talbot nikdy nebol hviezda, skôr išlo o brankára, ktorý vedel zažiariť, ale aj mužstvo poriadne potopiť. Minnesotta to aj vďaka nim môže konečne dotiahnuť ďaleko. Na farme bude na šancu čakať skúsený Andrew Hammond, ktorý sa bude o post jednotky biť s Dereckom Baribeau.

Nashville Predators
Preds sa cez letnú prestávku rozlúčili so svojou legendou Pekkou Rinnem. Bývalý držiteľ Vezina Trophy bol vo veku 38 rokov na ústupe a minulú sezónu ho jeho mladší Juuse Saros vytlačil definitívne z postu jednotky. 26-ročnému Fínovi by mal chrbát kryť vysoký Čech David Rittich, ktorý zaznamenal nie príliš úspešnú sezónu v Calgary a Toronte za 1,250 milióna to však môže byť slušný a lacný kauf pre Preds. Mesto Country ma teda pomerne slušnú brankársku dvojicu, ktorá je ale slabšia oproti tej, ktorú mali minulú sezónu. Kľudne sa môže stať, že ak Rittich nebude predvádzať slušné výkony, tak ho z farmy vytlačí Connor Ingram.

St. Loius Blues
Aj Blues zostanú u svojej dvojice brankárov. Hrdina bojov o Stanley cup v roku 2019 Jordan Binnington si vyslúžil megazmluvu na 6 milionov ročne po dobu 6 sezón. V tej minulej začal pomerne vlažne, ale na konci už dosť pripomínal tú beštiu, akou bol pri víťaznej jazde Bluesmanov v roku 2019. Kopec odborníkov však pred touto zmluvou varuje. „Winningtonovi“ bude chrbát kryť znova Fín Ville Husso. Ten v minulom roku naskočil do 17 zápasoch s nie moc dobrými štatistikami. Priemer inkasovaných gólov nad 3 a úspešnosť zásahov pod 90% nie je to čo by ste od svojej dvojky chceli. Ospravedlnením môže byť že išlo o Hussovu prvú NHL sezónu. Na farme bude čakať na šancu mladý Kanaďan Joel Hofer, ktorý sa o porciu zápasov podelí s Charliem Lindgrenom, ktorý NHL okúsil už v drese Canadiens.

Winnipeg Jets
Connor Hellebuyck frustroval počas minulého play-off najväčšie ofenzívne duo ligy McDavid-Draisaitl. Zápasy medzi Oilers a Jets boli veľmi vyrovnané, ale aj vďaka 28-ročnému brankárovi, držiteľovi Vezina Trophy 2020, sa favoriti z Alberty lúčili po štyroch zápasoch. Z Jets odišla Connorova dvojka Laurent Brossoit do Las Vegas, a jeho náhradou sa stal Erik Comrie, ktorý je síce bývalé druhé kolo draftu ale svoju kariéru trávi väčšinou na farme. Ten sa do Jets, ktorý ho draftovali, vrátil po odbočke v Detroite a New Jersey. V boji o post dvojky bude mať čo povedať i Michail Berdin. 23-ročný Rus potvrdzuje že ruskí gólmani sú v NHL aktuálne veľmi žiadaní. Kopec odborníkov ho považuje za lepšiu voľbu ako Comrieho. Predsa len skvelo chytal minulú sezónu na hosťovaní v milionárskom SKA Petrohrad. Svoju prvú zámorskú sezónu by mal zažiť aj Švéd Arvid Holm.

Pacifická divízia

Anaheim Ducks
Bránku káčerov bude hájiť pravdepodobne dvojica Američanov Gibson-Stolarz. Tretí americký brankár, Ryan Miller, sa rozhodol ukončiť kariéru. O jednotku Gibsona bol aj záujem na trhu, a spojoval sa často s Torontom. Avšak nakoniec zotrváva v slnečnej Kalifornií. Stolarz by mal byť dvojkou, aj minulú sezónu nastúpil do 8 zápasov, avšak priemer inkasovaných gólov a úspešnosť zásahov mal lepšiu ako Gibson. O svoju porciu v bránke bude bojovať aj megatalentovaný Čech Lukáš Dostál, ktorý sa minulý rok konečne presunul do zámoria. Svoje miesto v organizácii má aj Slovák Durný ktorý je ale v akejsi hierarchií asi brankárom číslo 5 a doteraz chytal len v ECHL. Po sezóne mu končí zmluva a jeho sen o NHL sa zdá byť aktuálne príliš vzdialený. Nech bude bránkovisko Anaheimu brániť ktokoľvek môže sa u jedného z najhorších tímov ligy , hoci sú Kačeri v prestavbe, pripraviť na veľa práce.

Calgary Flames
V chladnej Alberte stavia opäť na švédsko-českú dvojicu. Avšak so zmenou na českej strane. Davida Ritticha nahradí Dan Vladař. Ten strávil veľa rokov v organizácii Bruins. Dostal šancu v NHL, čo nebolo ľahké pri dvojici Rask-Halák. Ale ako sa ukázalo, Bruins chcú postaviť bránkovisko na niekom inom. To bol dôvod, prečo talentovaného Čecha vymenili za tretie kolo draftu. O pozíciu jednotky bude súperiť so skúseným a trochu pridrahým Jacobom Markstromom. Ten mal zlý vstup do sezóny, ale po zmene trénera, a po tom čo Flames prešli na silne defenzívny systém, si dokázal vylepšiť čísla. Chytanie pod koučom Sutterom mu môže pomôcť i ďalší rok. Na farme bude na príležitosť čakať dvojica Werner-Wolf. Švéd Werner má za sebou už dva zápasy v NHL, v drese Lavín, avšak minulý rok strávil len v AHL a druhej švédskej lige. To Dustina Wolfa čaká prvá sezóna vo veľkom hokeji. 3 zápasy z AHL v minulého ročníka nepočítam. Otázkou je, ako tento prechod zvládne.

Edmonton Oilers
Oilers sa už druhu sezónu snažia vylepšiť bránkovisko, a už druhýkrát po sebe Ken Holland zlyhal. Bránkovisko teda bude hájiť štyridsaťročný Mike Smith. Ten mal minulú sezónu skvelú a vo veľa zápasoch držal Edmonton nad vodou. Dvojkou asi zasa bude Mikko Koskinen. Ten mal o tento post bojovať s Alexom Stalockom, ale ten má problémy so srdcom, a tak vynechá tuto sezónu. Hovorilo sa aj o návrate Devana Dubnyka. Miiko Koskinen mal znova slabú sezónu. Jeho podpis stal miesto bývalého manažéra Petra Chiarilliho a stále sa ukazuje že to bol krok vedľa. Edmonton má však pred sebou slušnú budúcnosť na tomto poste. Na farme bude čakať na príležitosť Stuart Skinner, ktorý odchytal jeden zápas i minulú sezónu. Na farme v Bakersfieldu tiež nesklamal. Do Bakersfieldu prichádza aj Rus Ilya Konovalov. Ten má za sebou niekoľko slušných sezón v Lokomotive Jaroslav, a vyzerá to že bude ďalším dôkazom aktuálnej kvality ruskej brankárskej školy. Je dosť možné, že jeden z mladíkov vyženie z tímu Koskinena

Los Angeles Kings
Cal Petersen minulú sezónu prevzal post jednotky od legendy Kings, Jonathana Quicka. Dvadsaťšesťročný Američan si po sezóne v NHL odskočil aj do Rigy na MS, kde získal bronzovú medailu a bol vyhlásený za najlepšieho brankára turnaja. To dvojnásobný víťaz Stanley Cupu je na opačnej ceste vo svojej kariére, avšak stále dokáže svoj tím podržať, a je veľmi dôležitý pri vývoji Petersena. Kings je mladý tím, ktorý má pred sebou skvelú budúcnosť. Otázkou je, či to ešte stihnú za Quickovej éry. O pozície na farme by sa mali pobiť hneď traja brankári. Garret Sparks už má 28 a teda niej e moc perspektívny do budúcnosti Kings. Preto očakávam, že veľa miesta v bránke dostane Kanaďan Matt Vilalta, ktorý začne v bránke Ontario Reigns už tretiu sezónu. Svoj potenciál sa bude snažiť ukázať Jacob Ingham, ale tam je dosť možné že skončí v ECHL.

Súčasťou organizácie je i Slovák David Hrenák. Ten zatiaľ nemá zmluvu s Kings, hoci mu ju už núkali. Dávid to má v hlave usporiadané, a tak vie že po podpísaní zmluvy by už nemohol pokračovať na univerzite, kde ho čaká piaty ročník. V tom minulom so svojim tímom postúpil do prestížneho finálového turnaja a svoj tím doviedol k druhému miestu.

San Jose Sharks
Minulú sezónu si v San Jose zachytali štyria brankári, pre tu nasledujúcu je v kádri len jeden. O ňom ale neskôr. Sharks sa konečne zbavili Martina Jonesa, ktorý celé roky patril k najslabším prvkom kádra. To už minulý ročník neplatilo, a Sharks dobehol vek a dlhé zmluvy veteránov. Jones teda ušiel k Flyers. Devan Dubnyk bol už počas sezóny vymenený do Avalanche a mladý Josef Kořenář bude hájiť bránku Arizony. Novou jednotkou tak bude, práve z Arizony prichádzajúci Adin Hill, ktorý vo veku 25 rokov môže byť novým stavebným kameňom Sharks. Dvojku mu mu bude robiť skúsený James Reimer, ktorý opustil Carolinu. Ide o pomerne slušnú brankársku dvojicu, avšak za prestarnutou obranou to nebudú mať ľahké. Spomínali sme štvoricu brankárov v minulej sezóne. Jediným, ktorého sme nespomenuli, je Rus Alexei Melnichuk. Ten bude chytať na farme San Jose Barracudas. Na svoj mladý vek je však dosť skúsený a okrem troch zápasov v NHL chytal v KHL za SKA Petrohrad a Nižnij Novgorod. Na farme sa bude snažiť zaujať i Kanaďan Zach Sawchenko, ten minulý rok nastúpil v AHL len do piatich zápasov a v ECHL do siedmich.

Seattle Kraken
Mesto grungu si na expanznom drafte vybralo troch brankárov. Avšak Vítek Vaněček sa vrátil späť do Capitals. Z Floridy si nováčik stiahol kométu minulej sezóny Chrisa Driedgera. Tomu trvalo pomerne dlho, kým sa v NHL presadil, avšak minulý ročník si u Panthers zachytal v 23 zápasov so slušnými štatistikami, kde najviac do očí bije 92,7% úspešnosť zásahov. Z Ottawy si Seattle „ukradol“ Joeyho Daccorda, ktorý v NHL stihol 9 zápasov a bude pravdepodobne jednotka na farme. Svoju očakávanú jednotku získali Krakeni až podpisom na trhu s voľnými hráčmi. Kandidát na Vezina Trophy, Phillipp Grubauer, sa rozhodol že sa stane legendou nového klubu, ako jeho pokoriteľ Fleury. Dosť tomu napomohla i zmluva na 5,9 milióna, ktorú mu Avalanche nemohli dať. Krakeni budú mať i kvalitnú obranu, a tak Grubauer by mal napodobniť čísla z Colorada.

Vancouver Canucks
Experiment s Bradenom Holtbym sa nevydaril a už po prvej sezóne bol kontrakt na 4,3 milióna ročne vykúpený. Jednotkou sa totižto stal hrdina „bublinového“ play-off Thatcher Demko, ktorý v lete podpísal slušnú zmluvu na 5 rokov za 5 miliónov na rok. Demko je stále pomerne mladý brankár, a určite bude nosníkom budúcich Canucks. Dvojku mu bude robiť dvojnásobný držiteľ Jennings Trophy, Jaroslav Halák. Ten opustil po troch rokoch Boston Bruins. V Canucks bude pôsobiť hlavne ako vychovávateľ Demka, ktorý už stihol oceniť Halákove profesionálne správanie, a zároveň bude spoľahlivou dvojkou. Na farme bude čakať Michael DiPietro, ktorý už v NHL vo dvoch zápasoch striedal, a i zaujímavý lotyšský brankár Artur Silovs, ktorý však minulú sezónu odchytal 7 zápasov za tri kluby. Vo veku 20 rokov je však celá jeho kariéra pred ním.

Vegas Golden Knights
Mesto hriechu vymenilo Marca Andreho Fleuryho. Brankára, ktorý bol jednotkou od vzniku klubu, a ktorý u Rytierov vyhral svoju prvú Vezina Trophy. Odišiel do Chicaga prakticky za nič. Jednotkou sa tak stane Robin Lehner. Ten je trochu kontroverznou postavičkou, keďže čo na srdci to na jazyku. Zároveň je to kvalitný brankár a tak sa Vegas o bránkovisko báť nemusia. Teda ak zostane zdravý. Dvojkou totiž bude Laurent Brossoit. Ten bol pomerne slušnou dvojkou Winnipegu Jets, a má povesť spoľahlivej zálohy. Otázkou je, ako by zvládol poriadny zápasový nápor. Vegas majú podpísaných ešte troch brankárov. Logan Thompson si minulý rok zachytal i v jednom zápase NHL, na farme sa pobije pravdepodobne s Dylanom Fergusonom. Zabudnúť nesmieme ani na Čecha Jiřího Pateru, ktorý si minulý rok zachytal i českej najvyššej súťaži za Budejovice, ale v 15 zápasoch sa radoval z víťazstva, v beznádejne poslednom klube, len dvakrát.

Atlantická divízia

Boston Bruins
Zo štyroch brankárov, ktorí hájili minulú sezónu bránu Bruins, sú traja preč. Tuuka Rask je zranený a bez zmluvy, Halák odišiel do Vancouveru a Vladařa vymenili do Calgary. Náhradou by mal byť Linus Ullmark, ktorý bol jedným z mála pozitívnych vecí na Buffale v minulom ročníku. Bohužiaľ, dosť laboroval so zraneniami, a tak nastúpil len na 20 zápasov. V kádri medveďov to však bude mať náročnejšie, keďže sa v Bostone netaja ambíciami na Pohár. Dvojkou by mal byť Jeremy Swayman. 22-ročný mladík preskočil v hierarchií československú dvojičku a v play-off bol dvojkou za Tuukom Raskom. Swayman do základnej časti naskočil do desiatich zápasov s fantastickým priemerom 1,50 a úspešnosťou 94,5%. Potvrdí to i v novej sezóne? Na farme to však máju Bruins dosť nahnuté. V minulosti tam mali talentovanú dvojičku Vladař-Swayman, teraz sa budú musieť spoľahnúť na 32-ročného Grosenicka a nikdy nedraftovaného Keysera.

Buffalo Sabres
Sedem. To je počet brankárov, ktorí nastúpili do brány šablí v minulom ročníku. A i túto sezónu to vyzerá, že sa o post brankára pobijú štyria hráči. 40-ročný veterán Anderson prišiel po štyroch zápasoch v drese Capitals. Vo svojom veku je to stále spoľahlivý brankár, ale to najlepšie má za sebou. Otázkou je, ako vo svojom veku zvládne kopec práce, ktorú v slabučkom Buffale bude mať. Aaron Dell, tridsiatnik, ktorí doteraz v NHL neodchytal viac ako 33 zápasov v sezóne. Podobný prípad je i Dustin Tokarski. Ten v sezóne 2020/21 odchytal v drese Sabres 13 zápasov. V NHL doteraz nikdy neprerazil a i on má už 32 rokov. Jediný prísľub do budúcna je Ukko-Pekka Luukkonen. Dvadsaťdvaročný Fín má zlato z MS do 18 a i 20 rokov. V minulej sezóne si užil premiéru i v NHL keď pri rozsiahlej maródke, nastúpil do brány 4-krát. Ale vyzerá to tak že tento ročník skončí na farme.

Detroit Red Wings
Detroit je tím, ktorý sa pomaly dvíha odo dna. Steve Yzerman čoraz viac dokazuje, že je génius. Vymenil práva na Jonathana Berniera za mladého a talentovaného Alexa Nedejlkoviča. Ten sa stal jednotkou Hurricanes v konkurencii Mrázka a Reimera. A dostal dôveru i v play-off. Jeho štatistiky v základnej časti sú nádherne. 93,2% úspešnosť je skvelá. Otázkou je, ako dobre bude chytať, keď už nebude za najlepšou obranou v lige. Dvojkou by mal byť veleskúsený Thomas Greiss. A o svoju porciu bude bojovať i Calvin Pickard, ten podobnú funkciu mal i vlani, avšak túto sezónu sme bez Taxi Squad. Red Wings majú pod zmluvou ďalších štyroch brankárov. Najväčší talent je rozhodne Sebastian Cossa. Ten bol draftovaný tento rok ako celková pätnástka. Ten však sezónu odohrá vo WHL. V 18-tich má na NHL ešte čas. Na farme si pravdepodobne zachytá Švéd Victor Brattstrom, ktorý vo 24 rokoch má skúsenosti zo švédskej a fínskej ligy.

Florida Panthers
Chris Driedger minulú sezónu prechytal 10-miliónového Bobrovskiho. Panthers sa ho však rozhodli nechrániť pred rozširovacím draftom. A tak ich Krakeni strestali a Driedger sa stal ich hráčom. Bobrovski si bude musieť zaspomínať na dobu svojich dvoch Vezina Trophy. Inak je jeho 10 miliónov naozaj zlá zmluva. Percentuálnu úspešnosť nad 92 % mal naposledy v drese Blue Jackets roku 2018. Odvtedy je len tieňom samého seba. Dvojkou bude Spencer Knight. Trinástka draftu 2019 minulý rok vyhrala MS do 20 rokov, a zažila premiéru v NHL. Dokonca v dvoch zápasoch play-off. Bohužiaľ vypadnutiu s Tampou zabrániť nedokázal. Napriek tomu však proti najlepšiemu tímu NHL mal až 93,3% úspešnosť. Lenže nezabúdajme na naše príslovie: Po hodoch prichádza bolenie brucha. Panthers budú potrebovať, aby Knight napodobnil výkony z minulej sezóny. Celkovo beriem bránkovisko ako slabinu menej úspešného dloridského celku. Na farme bude pravdepodobne chytať 28-ročný Fín Gibson. Ten moc veľký potenciál na NHL nemá, a tak na Floride budú dúfať, že dvojica Bobrovski-Knight vydrží zdravá. Veľká škoda je výmeny Devona Leviho do Buffala. Ten sa prekvapivo stal jednotkou Kanady na spomínaných MSJ, kde bol vyhlásený za najlepšieho brankára, ale vo finále sa musel skloniť pred Knightom a USA.

Montreal Canadiens
Po základnej časti vyzeralo 10 a pol milióna pre Careyho Pricea ako totálna katastrofa. Price bol dokonca poslaný na jeden zápas do AHL. Ale potom prišlo play-off a Price sa zasa zbláznil. Doviedol Habs do finále, kde však na nestačili na rozbehnutý vlak Tampy. Montreal však bude od Pricea potrebovať výkony aj v základnej časti, lebo tentokrát sa možno do play-off nedostanú. Dvojkou bude Jake Allen, ktorý v tej základnej časti odchytal viac zápasov ako Price. V Montreale sa však čaká na vývoj Caydena Primeaua, 22-ročný Američan bol síce draftovaný v roku 2017 až ako 199. vývojom však predčil ostatných konkurentov.

Poznámka: Počas písania článku sa objavila informácia, že Carey Price nastupuje do asistenčného programu NHL a vynechá minimálne 30 dní. Habs teda podpísali Sama Montembeaulta. 24-ročný Kanaďan má za sebou aj nejaké skúsenosti z NHL kde chytal za Floridu Panthers.

Ottawa Senators
Matt Murray síce vyhral dva Stanleyho poháre s Pittsburghom, v Ottawe sa mu však nedarí. Avšak samozrejme treba dodať, že Sens mali úvod do minulého ročníka katastrofálny. Napriek tomu všetkému ide o nádejný mančaft, ktorý v budúcnosti môže uhrať dobrý výsledok. Pokiaľ teda nezasiahne nie moc obľúbený majiteľ Eugene Melnyk. Ottawa bola jeden z najhorších tímov ligy, a tomu napovedali aj štatistiky Murrayho - 3,38 gólu na zápas a 89,3% úspešnosť. Horšie už to byť naozaj nemôže. V bránke sa pobije so Švédmi Forsbergom a Gustavssonom. Starší z dvojice, Forsberg, mal síce o trošku horšie štatistiky v minulej sezóne ako mladší Gustavsson, no je favoritom na post dvojky práve on. To jeho 23-ročný „súper“ strávi ročník pravdepodobne v AHL po boku talentovaného Dána Sogaarda.

Tampa Bay Lightning
Bránkovisko Tampy sa dá nazvať jedným slovom. Vasil. Andrei Vasilevskyi je beštia v bráne. Jeden z dôvodov, prečo Tampa obhájila Pohár. Po zásluhe vyhral aj Conn Smythe Trophy pre najlepšieho hráča play-off. Mohol by som tu vypisovať mnoho superlatívov, ale bolo by to zbytočné. Určite patrí medzi top 3 brankárov na svete. Jeho stará dvojka Curtis McElhinney ukončila kariéru a tak sa vedenie rozhodlo angažovať veterána Briana Elliotta. Ten mnoho práce mať nebude, ale bude v kádre Tampy dôležitou personou. Predsa len Vasil nemôže odchytať všetko. Na farme bude čakať Max Legace a Švéd Hugo Alnefelt, ktorý má obrovský potenciál.

Toronto Maple Leafs
Frederik Andersen odišiel. Boli do neho vkladané nádeje, že do Toronta privedie Stanley cup. Teraz je v Caroline. Novou akvizíciou je, prichádzajúc práve od hurikánov, Čech Petr Mrázek. Ten minulú sezónu laboroval so zranením. V bráne si zachytá i Jack Campbell, ktorý minulý ročník vytvoril rekord NHL, keď svojich prvých desať zápasov v sezóne vyhral. V play-off bol jedným z mála hráčov, ktorí nesklamali, a mal priemer inkasovaných gólov 1,81. Bohužiaľ Price s Montrealom na tom boli lepšie. Otázkou je, či túto sezónu dokáže zopakovať. Celkovo bránkovisko Maple Leafs nevyzerá zle. Na farme bude tridsaťročný Hutchinson, do ktorého kedysi tiež vkládali Leafs veľké nádeje. Tie sa dostávajú aj Josephovi Wollovi. Dvadsaťtriročný Američan je bývalý juniorský šampión.

Metropolitná divízia

Carolina Hurricanes
Canes minulú sezónu ašpirovali na Stanleyho pohár. Ciele zostali i na tento rok, ale káder podľa viacerých odborníkov oslabil. Na brankárskom poste tiež došlo k výrazným zmenám. Z tria Nedeljkovič, Mrázek, Reimer nezostal nikto. Jednotkou bude pravdepodobne Frederik Andersen.rnTomu nevyšla 5-ročná anabáza v Toronte. Toronto tiež myslelo na striebornú misu, a tak misia dánskeho brankára nebola úspešná. Nie však len jeho vinou, keď bolo treba, hviezdy Maple Leafs nezabrali. Povesť skleneného muža má Antti Raanta. Akvizícia z Arizony neodchytala v NHL doteraz viac než 47 zápasov za sezónu. Keď je však zdravý, má naozaj skvelé štatistiky. Carolina má skúsenosť s laborujucimi brankármi. Petr Mrázek tiež nevydržal posledné dve sezóny mimo PN. Na farme mimo skúseného Alexa Lyona, ktorý sa predstavil v pár zápasoch aj v NHL, majú Canes aj dvojicu talentovaných mladíkov. Nikdy nedraftovaný Beck Warm hájil bránku Chicaga Wolves už i v minulej sezóne, a Fín Eetu Mäkiniemi sa presúva z fínskeho Ilvesu Tampere. Potenciál má aj Rus Pyotr Kochetkov, ktorý aktuálne chytá v ruskej KHL za Torpedo Nižný Novgorod.

Columbus Blue Jackets
V mimosezónej prestávke zasiahla hokejový svet smutná správa. Vo veku 25 rokov tragicky zomrel Matiss Kivleniekss. Brankár lotyšskej reprezentácie a Blue Jackets. Na oslave Dňa nezávislosti ho zasiahol do hrude ohňostroj, keď sa snažil ochrániť svojho kamaráta, krajana a spoluhráča Elvisa Merzlikinsa a jeho tehotnú manželku. Merzlikins pred sezónou hovoril, že chce vyhrať Vezina Trophy pre svojho kamaráta. V oslabenom Blue Jackets to bude náročná úloha. Elvisa čaká tretí rok v NHL, v tých predošlých patril k lepším hráčom Modrokabatníkov. O porciu zápasov sa podelí s Joonasom Korpisalom. Rovnako starý, no o skúsenosti z NHL bohatší brankár nemal príliš dobrú sezónu. Tu však nemal celý tím, ktorý sa počas sezóny rozsypal, čo si odniesol tréner Tortorella. Do tímu prichádza aj čerstvý tridsiatnik Jean-Francios Berubé. Večný cestovateľ si pôsobenie v organizácii z Ohia vyskúša druhýkrát v kariére. Na farme v Clevelande uvidíme aj 22-ročného Rusa Daniila Tarasova. Jackets podpísali aj Camerona Johnsona, aby mali väčšiu hĺbku kádra.

New Jersey Devils
Z Detroitu, cez Carolinu, prichádza do New Jersey Jonathan Bernier. V klube, kde všetci spomínajú na Martina Brodeura, to nebude mať ľahké. Nikomu sa doteraz nepodarilo priblížiť k jeho odkazu. Bernier je kvalitný brankár a jeden z mála hráčov Red Wings, o ktorého bol záujem na trhu. Dlhé sezóny držal Detroit od brutálnych debaklov, keďže mužstvo je vo fáze budovania. Za dva roky v kádre z Newarku si zarobí 8,3 milióna dolárov. V bránke sa bude chcieť ukázať aj 24-ročný Mackenzie Blackwood. Jednotka z minulej sezóny má určitý potenciál, ale jeho štatistiky to moc neukazujú. Avšak treba priznať, že aj Devils boli minulý rok otlčencom. Pred touto sezónou sa Diabli posilnili, a do obrany prišiel Dougie Hamilton, a tak by nemusel vyťahovať toľko pukov zo siete. Súčasťou kádra je aj Scott Wedgewood. 29-ročný Kanaďan sa nikdy nepresadil na post jednotky, ale minulú sezónu sa objavil v 16 zápasoch Devils. Na farme bude aj Švajčiar Akira Schmid, ktorý sa do profesionálneho hokeja presúva z USHL. V Nemecku strávil minulú sezónu Nico Daws, ktorý je v organizácií braný ako najväčší brankársky talent do budúcna.

New York Islanders
Islanders svojej dvojici brankárov platia 9 milionov ročne. Je to veľa, ale majú v bráne zaručenú kvalitu. Semjon Varlamov je skúsenejší z dvojice ruských brankárov. Má už 33 a v Islanders ho čaká tretia sezóna. V tej minulej sa pravidelne striedal s Ilyom Sorokinom, a to nielen v základnej časti ale aj v play-off. Vďaka tejto spoľahlivej dvojici sa Isles dostali do finále konferencie, kde podľahli až v siedmom zápase proti neskoršiemu víťazovi Tampe. Semyon mal v oboch častiach skráteného ročníka nad 92% úspešnosť zákrokov, avšak pred sezónou sa zranil a jeho návrat je otázny. V kuloároch sa hovorí, že vynechá len pár úvodných zápasov. O 7 rokov mladší Sorokin sa do NHL presunul minulý rok. Dovtedy chytal v CSKA Moskve, v ktorého drese aj vyhral KHL. Vo svojej nováčikovskej sezóne zaznamenal slušné čísla a je naozajstným prísľubom do budúcnosti menšieho z newyorských klubov. Obom brankárom pomôže, že trénerom Islanders je defenzívny génius Barry Trotz. V prípade žeby Varlamovove zranenie bolo dlhšieho charakteru, šancu dostane veterán Cory Schneider. Ten už je dávno tieňom brankára, ktorého si New Jersey vybralo ako náhradu za Brodeura. Minulú sezónu naskočil dokonca len do dvoch zápasov v AHL. Obrovským prísľubom do budúcna je český 21-ročný mladíček Jakub Škárek. Toho už v AHL čaká tretí rok. V organizácií je aj Ken Appleby, ktorý má vo svojich 26 rokoch za sebou aj tri duely v najvyššej lige.

New York Rangers
Aj druhý tím z New Yorku vsadil na ruskú dvojicu. Georgiev a Šestorkin sú obaja 25-roční brankári. O ich kvalite svedčí i to, že z tímu vyprevadili „kráľa“ Henrika Lundquista. Jednotkou by mal byť drahší Šesťorkin. Bývalý víťaz Gagarinovho pohára bude túžiť aj po zisku „väčšieho“ pohára. Alexander Georgiev sa však s pozíciou dvojky nebude chcieť zmieriť, a tak je dosť možné, že jeden z ruskej dvojice bude počas sezóny vymenený. To by mohla byť ďalšia šanca pre Keitha Kinkaida. Ten minulý ročník pri zraneniach ruských spoluhráčov naskočil i do deviatich zápasov za Jazdcov. Skúsená dvojka pravdepodobne začne ročník na farme. Spoločnosť mu bude robiť Adam Húska. Už 24-ročný Slovák si chce splniť sen, že do svojich 25. narodenín si zachytá v NHL. Zo slovenských brankárov má najväčšie šance stať sa nasledovníkom Jara Haláka a byť piatym slovenským gólmanom v najlepšej lige. Bohužiaľ, v aktuálnej konkurencií Rangers to má veľmi ťažké.

Philadelphia Flyers
Flyers a problémy s brankármi. Menujte viac ikonickejšie duo. Carter Hart mal byť novým Brodeurom, Royom či minimálne Priceom. Aspoň tak o ňom hovoria od začiatku kariéry kanadské média, ktoré si vysnívali nového spasiteľa. Hart po skvelom ročníku 2019/20 prežil skrátený ročník 2021 ako v horore. Minimálne jeho štatistiky tak pôsobia. Priemer inkasovaných gólov sa zastavil na čísle 3,67 a úspešnosť zákrokov mal na 87,7%. To na nového Brodeura moc nevyzerá. Stále má však len 23 rokov a môže sa z minulosezónnej letargie oklepať. Viac zápasov (s nie o moc lepšími štatistikami) odchytal Brian Elliott, ten však odišiel k víťazovi z Tampy. Zo San Jose teda prichádza Martin Jones. Sharks sú asi radi že sa ho zbavili, ale asi nie sú spokojní že sa im to podarilo až keď tím stratil svoj potenciál na víťazstvo Stanleyho Pohára. Na farme je Felix Sandstrom, ten vo veku 24 rokov čaká na svoju príležitosť a v AHL ho čaká prvá kompletná sezóna. Po jeho boku v Lehigh Valley bude Rus Kirill Ustimenko. Ten však minulú sezónu odchytal len dva zápasy v Bieloruskej lige a je teda otázne v akej forme ho uvidíme. Najmladším na farme bude pravdepodobne ďalší Švéd Samuel Ersson. Pre neho pôjde o prvý rok v Amerike.

Pittsburgh Penguins
Po odchode Matta Murrayho sa bránkovisko Pens dostalo do lapačky Tristana Jarryho. Tomu však minulá sezóna nevyšla podľa predstáv a v play-off doslova vyhorel. O slovo sa teda prihlásil dnes už tridsiatnik Casey DeSmith, ktorý mal v základnej časti lepšie štatistiky ako o štyri roky mladší Kanaďan. Penguins, ktorým pomaly ale isto stárne káder, budú od svojich brankárov potrebovať lepšie výkony než predvádzali od januára do mája. Na farme bude čakať Louis Domingue, ktorý už nie je moc perspektívny, ale má nejaké skúsenosti s NHL, v ktorej odchytal doteraz 140 zápasov. Nádejou v AHL bude aj Fín Filip Lindberg, ktorý v Univerzitnej NCAA mal naozaj skvelé štatistiky. Dvadsaťdvaročný majster sveta do 20 rokov z MSJ 2019 bude mať konkurenciu v podobe rovnako starého Kanaďana Alexa D´Oria

Washington Capitals
Rus Ilya Samsonov je naozaj talentovaný brankár, ale má problémy s disciplínou. Minulú sezónu sa dvakrát ocitol na Covid listine a kvôli tomu aj odchytal menej zápasov než Čech Vaněček. Netreba ani zabúdať na zranenie z pred bubliny v play-off 2020, kde mal nehodu na štvorkolke. Pravdepodobne mu dosť ubližuje prítomnosť ďalších Rusov v tíme, ktorí si vytvorili takú osobnú skupinku. Najmä Jevgenij Kuznecov nie je príliš pozitívny vzor pre mladého hráča. Spomenuli sme aj Čecha Vitka Vaněčka. Ten bol najskôr stiahnutý Seattlom v rozširovacom drafte, aby sa následne vrátil späť do hlavného mesta USA. Zažil naozaj prelomovú sezónu, kde síce štatistiky nie sú príliš prívetivé, ale on podával spoľahlivé výkony. Mladíkov na Farme bude kryť Phoenix Copley. 29-ročný Kanaďan má doteraz za sebou v NHL 29 zápasov. V Hershey Bears sa pobije o miesto s Hunterom Shepardom, dvojnásobným víťazom NCAA, ktorý minulý rok prvýkrát okúsil AHL.rn




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies