Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
25. 04.
kurzy
01:00info
TBL
FLA
NHL live
01:30info
NYI
CAR
NHL live
26. 04.
kurzy
01:00info
WSH
NYR
NHL live
01:30info
NSH
VAN
04:00info
COL
WPG
04:30info
LAK
EDM
NHL live
«

Magazín

WHA: Sedem sezón existencie

World Hockey Association začala svoju prvú sezónu v roku 1972, kedy sa do novo vytvorenej súťaže prihlásilo 12 tímov. Zakladatelia a všetci zúčastnení vtedy ani len netušili, že liga bude existovať len sedem sezón.

Bobby Hull

Bobby Hull, jedná z najväčších hviezd WHA

Do prvého ročníka vstupovali tímy rozdelené do dvoch divízií. Vo Východnej hrali mužstvá Cleveland Crusaders, New England Whalers, New York Raiders, Ottawa Nationals, Philadelphia Blazers a Quebec Nordiques. Členmi Západnej boli Alberta Oilers, Chicago Cougars, Houston Aeros, Los Angeles Sharks, Minnesota Fighting Saints a Winnipeg Jets.

V prvej sezóne sa najviac darilo tímu New England Whalers, ktorý postúpil až do finále, v ktorom porazil Winnipeg 4:1 na zápasy a získal ako prvý tím World Avco Trophy. Keďže vtedy trofej nebola ešte dokončená, klub oslavoval titul s trofejou určenou pre víťaza divízie.

Od úvodnej sezóny sa začala aj tradícia zápasov hviezd. Prvý sa konal v Quebecu a zvíťazil v ňom výber Východnej divízie 6:2. Štyrikrát sa exhibícia konala formou Východu proti Zápasu a len raz uspeli hráči Západnej divízie.

Článok pokračuje pod reklamou

Okrem týchto formátov sa hrali zápasy medzi výberom kanadských mužstiev a výberom amerických mužstiev(1975), medzi Quebecom Nordiques a výberom hviezd WHA(1977) a medzi výberom hviezd WHA a Dynamom Moskva v trojzápasovej sérii v roku 1978 (ligový výber vyhral všetky zápasy)

V roku 1973 sa konal prvý draft a jeho jednotkou sa stal obranca Bob Neely, ktorého získalo Chicago Cougars. Tímu to však nebolo nič platné, pretože hráč nikdy nepristúpil na to, aby vstúpil do WHA. Draft sa konal ešte štyrikrát a v roku 1977 sa liga rozhodla podpisovať mladých hráčov priamo ako voľných hráčov, aby ich prilákala na lukratívnejšie kontrakty.

V rokoch 1974 a 1975 sa z titulu tešili hráči Houston Aeros, ktorí vyhrali obe finálové série pomerom 4:0. V prvom prípade zdolali Chicago a v druhom Quebec. Ďalšie štyri tituly si rozdelili tímy Winnipeg Jets a Quebec Nordiques. Jets vyhrali ligu trikrát (1976, 1978, 1979) a Quebec sa tešil z víťazstva raz v roku 1977, kedy vo finále zdolal práve Winnipeg.

Od sezóny 1974/75 sa hralo v troch divíziách. K dvom existujúcim pribudla Kanadská, v ktorej v prvej sezóne hrávali Edmonton Oilers, Quebec, Toronto Toros, Vancouver a Winnipeg. V tom čase hralo v lige 14 tímov.

V roku 1976 sa liga vrátila k starému formátu a o rok neskôr zrušila delenia na divízie, pretože v súťaži už zostalo iba osem tímov. V roku 1977 ich bolo len sedem.

Liga sa od svojho vzniku topila v problémoch. Veľa tímov malo finančné problémy a často dochádzalo k ich sťahovaniam. Ďalším problémom bolo, že v lige síce hralo niekoľko zvučných mien, no ďalší hráči sa im nedokázali vyrovnať a tak sa nikdy WHA nepodarilo úrovňou a popularitou priblížiť k NHL.

V roku 1976 bolo evidentné, že veľa tímov WHA zanikne pre finančné ťažkosti. Už vtedy sa začalo uvažovať o konci súťaže a niektoré z tímov chceli pokračovať v NHL. V roku 1977 NHL povolila vstup šiestim tímom aj napriek tomu, že sa to väčšine majiteľov klubov NHL nepáčilo. V roku 1978 WHA definitívne skončila svoju činnosť a do NHL vstúpili štyri tímy – Winnipeg, Edmonton, New England a Quebec.

Existencia tejto súťaže mala v konečnom dôsledku silný efekt na NHL vo viacerých poliach. Hlavnými zmenami prešli zmluvy, tímy začali hľadať hráčov mimo Kanady, začala sa expanzia do južných oblastí...



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
V hokeji, vo fitku i v živote: Kĺby sú základom, o ktorý sa musíme staraťJohnny Bower prepísal dejiny a stal sa legendou, hoci to mal nesmierne ťažkéJedna hviezda za druhou: Súper Slovenska v skupinovej fáze zverejnil prvých 15 nominovaných hráčovMladíci na tribúne. Ako začali play-off AHL potenciálne posily Slovenska?Podpíše Crosby novú zmluvu krátko na to, ako bude oficiálne môcť? Nebolo to k Slafkovskému fér, tvrdí expert. Porovnal preto draftové jednotky inak! Tréner Toronta: Je neuveriteľné, ako to Marchandovi prechádza! Gajan žiaril v zápase o prežitie, dvaja Slováci idú ďalej!Islanders urobia pred ďalším zápasom série zmenu v bráneDôležitý obranca Hurricanes by mal vynechať minimálne zvyšok prvého kolaHviezda Floridy utrpela nešťastné zranenie. Vynechá minimálne týždeň Ďalší vyhodený tréner, tentoraz v KaliforniiČeský velikán sa rozhodol: Definitívne zavesil korčule na klinecSeattle si upísal len osemnásťročného obrancu Marchand prepisoval históriu, Vegas je pred návratom domov na koni, dráma v Edmontone! Nemec sa z vlaňajška poučil. Teší sa na MS i vyvrcholenie prípravy: Takýto turnaj tu nebol dlho V boji o juniorský Stanley Cup zostávajú stále dvaja talentovaní SlováciMarchand uznáva: Maple Leafs sú stavaní inak ako v minulých rokoch Canadiens, Capitals i Devils sú medzi klubmi s rekordnými trestami v platovom rozpočte Slafkovský na dne: Skauti porovnali Celebriniho s poslednými 9 draftovými jednotkami Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies