Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
Žiadne zápasy
20. 04.
kurzy
23:00info
CAR
NYI
NHL live
02:00info
BOS
TOR
NHL live
21. 04.
kurzy
18:30info
FLA
TBL
NHL live
21:00info
NYR
WSH
NHL live
01:00info
WPG
COL
NHL live
04:00info
VAN
NSH
«

Magazín

Brankári NHL: Miikka Kiprusoff

Miikka Kiprusoff

Kiprusoff chytá za Flames od sezóny 2003/04

Tím Calgary Flames má v bráne muža, na ktorého sa môže spoľahnúť. Aj preto Miikka Kiprusoff patrí k najvyťažovanejším brankárom súťaže a môže sa pochváliť aj vizitkou jedného z najlepších brankárov sveta.

Miikka Sakari Kiprusoff sa narodil 26. októbra 1976 vo fínskom meste Turku. Práve za miestny klub TPS chytal počas začiatku svojej profesionálnej kariéry, ktorú začal v roku 1994. V rokoch 1995 a 1999 s TPS vyhral titul a v roku 1999 sa stal držiteľom Urpo Ylonen Trophy pre najlepšieho brankára sezóny.

Práve po tejto úspešnej sezóne zamieril do zámoria, kde sa pripojil k tímu San Jose Sharks, ktorý ho v roku 1995 draftoval z celkovej 116. pozície. Prvú sezónu odchytal na farme v Kentucky a miesto v prvom tíme si vybojoval už o rok neskôr.

V San Jose pôsobil len ako náhradník a prvú šancu na prerazenie dostal v sezóne 2003/04, kedy debutoval v drese Calgary Flames, kam bol vymenený v roku 2003. V prvej sezóne v kanadskom mužstve odchytal 38 zápasov a v priemere inkasoval iba 1,69 gólu na zápas, čím stanovil nový, doteraz neprekonaný, moderný rekord.

Článok pokračuje pod reklamou

Od tejto sezóny sa stal stálicou v bráne Flames a nikdy neodchytal menej ako 74 zápasov. Počas lock-out strávil sezónu vo švédskej Timre.

V roku 2006 sa stal najlepším brankárom súťaže a získal svoju prvú Vezina Trophy i William M. Jennings Trophy. Okrem toho bol nominovaný na Hart Memorial Trophy, cenu pre najužitočnejšieho hráča sezóny.

Miikka Kiprusoff

Miikka Kiprusoff

„Kipper“ podpísal 30. októbra 2007 s Calgary novú šesťročnú zmluvu za 35 miliónov dolárov. V Calgary je známy ako jeden z najlepších brankárov v histórii klubu a patrí mu aj klubový rekord v počte víťazstiev za jednu sezónu, keď v sezóne 2008/09 vychytal 43 víťazstiev.

,,Miikka je skutočnou zárukou, že sa nemusíme hádzať do každej strely súpera. Vieme, že je za nami brankár, ktorý nás podrží, a preto môžeme hrať pokojne a uvoľnene,‘‘ povedal Tuomo Ruutu počas Svetového pohára.

Kiprusoff okrem NHL zvláda veľmi dobre aj reprezentačné povinnosti. V roku 2004 podával excelentné výkony aj na Svetovom pohári, kde Fínsko doviedol až k strieborným medailám. Bol samozrejme nominovaný aj na Olympiádu v Turíne, no účasť odmietol pre zranenie. S Fínskom sa tešil aj zo strieborných medailí z majstrovstiev sveta v rokoch 1999 a 2001.

K jeho najsilnejším stránkam patrí jeho prehľad o hre, využívanie tela, skvelé postavenia, ktoré z tohto „stojaceho“ brankára robia pravého strašiaka mnohých útočníkov. Jednou z jeho mála slabín je aj rýchlosť presúvania, ktorú však počas rokov v NHL postupne vylepšil.

V súkromí žije s partnerkou Seidi Saski Mantere, s ktorou majú syna Aara, ktorý sa narodil v roku 2005. Možno to niekoho prekvapí, ale Kiprusoffov starší brat Marko odohral v NHL 51 zápasov v dresoch Canadiens a Islanders.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
NHL naživo: Začína sa play-off!Tréner vychválil Pospíšila a označil ho za potkana. Slovák si reakciou získal expertaNHL je v Utahu veľkým hitom už teraz: Neuveriteľné množstvo záujemcov o permanentkyJe tu play-off: Kto patrí medzi favoritov na zisk Stanleyho pohára podľa bookmakerov? Preview: Aj Slováci sa pokúsia o prekvapenie v nevyspytateľnom 1. kole play-offSplní si sen: Tretí Slovák z NHL potvrdil účasť na majstrovstvách sveta! Honzek debutoval v drese Calgary. Dostal šancu v otváracej formáciiToto je 6 najväčších prekvapení základnej časti tejto sezóny NHLUrbanov víťazný štart do play-off, Kmec prispel k postupu! Repčík bodoval pri kolapse tímu + videoFrustrovaný Tortorella: Stále sme ďaleko, potrebujeme viac talentu Dubas otvorene: Crosby by mal ukončiť kariéru v Pittsburghu Tuhý boj o Hartovu trofej? Dve hviezdy delí v hlasovaní šesť bodov Niekdajší najužitočnejší hráč zápasu hviezd by si už v NHL nemusel zahrať Neuveriteľné: Ako nováčik žiaril a to hral dva mesiaca s bolestivou zlomeninou! Bojovník: Letanga trápilo významné zranenie a prvýkrát po dlhých rokoch odohral celý ročníkIslanders si upísali útočníka a brankára, Avalanche obrancu Slafkovský dosiahol hetrik aj po sezóne: Opäť získal ocenenie! Prvý útok Canadiens celý na MS neuvidíme. Slafkovský sa teší na zaujímavú konfrontáciu Známy český brankár z NHL je nútený ukončiť kariéruSlovenský útočník dostane šancu v záložnom tíme ColoradaZobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies